Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί και επί των ημερών του η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πως δεν πρόκειται να αποσύρει το άρθρο που αφορά στην αξιολόγηση των υπαλλήλων καθαριότητας των δήμων, έδωσε σήμερα από το βήμα του Κοινοβουλίου ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένη επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω εάν υποθέτετε ότι υπάρχει κυβερνητική αλλαγή, γιατί δεν υπάρχει. Υπάρχει αλλαγή στο πρόσωπο ενός υπουργού αλλά όπως κατ’ επανάληψη έχω πει υπάρχει συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής. Η απάντηση μου λοιπόν είναι ότι δεν θα αποσύρω το άρθρο 74 για τους λόγους που σας έχει εξηγήσει ο (σ.σ. τέως υφυπουργός Εσωτερικών) κ. Λιβάνιος».
Και συνέχισε: «Μπορεί να διαφωνείτε με μια κυβερνητική επιλογή, αλλά δεν είναι τρόπος κοινοβουλευτικού ελέγχου να έχετε πάρει απάντηση και να επανέρχεστε γιατί δεν σας αρέσει η απάντηση που σας δίνει η κυβέρνηση. Δεν θα ερχόμαστε εδώ κάθε εβδομάδα να απαντάμε στην ίδια ερώτηση. Αν δεν σας αρέσουν οι απαντήσεις δικαίωμα σας».
Όσον αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης που έθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστούν οι διατάξεις που ισχύουν για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου. «Όπως αξιολογούνται όλοι, έτσι θα αξιολογηθούν και αυτοί, στους ίδιους χρόνους, στις ίδιες προθεσμίες» ανέφερε χαρακτηριστικά και θέτοντας το ρητορικό ερώτημα της σύνδεσης της αξιολόγησης με τη μονιμοποίηση του προσωπικού είπε πως ασφαλώς συνδέεται με διάταξη νόμου που ισχύει από το 2007 σύμφωνα με την οποία «οι υπάλληλοι μονιμοποιούνται αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας, με εξαίρεση τους υπαλλήλους σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή ή έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη ή έχει εγκριθεί πόρισμα επί ένορκης διοικητικής εξέτασης καθώς και για τους υπαλλήλους των οποίων τα ουσιαστικά προσόντα βαθμολογούνται στην έκθεση αξιολόγησης με βαθμό μικρότερο του 5». Επικαλέστηκε δε τον νόμο 4369/2016, λέγοντας πως δεν προβλέπεται ειδική μεταχείριση για τους υπαλλήλους, ούτε κάποιο ειδικό ζήτημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.