Για το ενδεχόμενο να προκύψουν θανάσιμες νέες παραλλαγές του ιού covid – 19 στη Βόρεια Κορέα, εάν η εξάπλωση συνεχιστεί ανεξέλεγκτη στο κράτος 25 εκατομμυρίων ανθρώπων, ανησυχούν στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει εμβολιάσει τον πληθυσμό της για την COVID-19, δεν διαθέτει κανένα φάρμακο σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης και μοιάζει να βασίζεται σε αντιβιοτικά ευρέος φάσματος. Το σύστημα υγείας της Βόρειας Κορέας κατατασσόταν στην 193η θέση επί συνόλου 195 χωρών σε περυσινή μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να χορηγήσουν βοήθεια στις βορειοκορεάτικες αρχές για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν έχουν λάβει απάντηση, είπε χθες Τετάρτη στέλεχος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας στη Σεούλ.

Βόρεια Κορέα: Για «καλά αποτελέσματα» στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού μιλά η Πιονγκγιάνγκ

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας κατέγραψαν δύο θανάτους και άλλες 263.370 περιπτώσεις ανθρώπων με «πυρετό» στην απομονωμένη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, μερικές ημέρες μετά την επιβεβαίωση του πρώτου ξεσπάσματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 65 νεκρούς επί συνόλου 2,24 εκατομμυρίων μολύνσεων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Δεν διευκρινίζεται αν ή πόσοι από τους ασθενείς επιβεβαιώθηκε πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, ούτε εάν πράγματι οι θάνατοι οφείλονταν σε επιπλοκές της COVID-19, καθώς η χώρα δεν διαθέτει τα μέσα για να κάνει μαζικές εξετάσεις.

Μολαταύτα, οι αρχές θεωρούν πως επιτυγχάνουν «καλά αποτελέσματα» στην προσπάθεια να ελεγχθεί η κρίση, καθώς η παραγωγή συνεχίζεται «ομαλά» στη βιομηχανία και στη γεωργία, ενώ γίνονται προετοιμασίες για την επίσημη κηδεία πρώην στρατηγού.