Εν μέσω σφοδρής επέλασης της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη, με τη νέα παραλλαγή Omicron να διαμορφώνει νέα δεδομένα στη σκακιέρα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει νέο μήνυμα για τις μεταλλάξεις.

Στην ενημέρωση για την πανδημία, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι καθώς ο κορωνοϊός εξελίσσεται, είναι πιθανό οι νέες παραλλαγές να ξεφεύγουν από τα μέτρα και να γίνονται πλήρως ανθεκτικές απέναντι σε εμβόλια ή σε παλαιότερες λοιμώξεις, γεγονός που απαιτεί τον επανασχεδιασμό εμβολίων.

«Ο τερματισμός της ανισότητας στην υγεία παραμένει το κλειδί για τον τερματισμό της πανδημίας», τόνισε ακόμη ο Γκεμπρεγέσους.

«Θέλω επίσης να διασφαλίσω ότι η φροντίδα με νέες θεραπείες θα είναι διαθέσιμη σε κάθε χώρα. Οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν μαζί μας σε μια εκστρατεία που στοχεύει στην εμβολιαστική κάλυψη σε ποσοστό 70%, σε κάθε χώρα», πρόσθεσε απευθύνοντας έκκληση για ισότητα στη διανομή εμβολίων.

«Είναι η ώρα να ξεπεράσουμε τον εθνικισμό και να προστατέψουμε πληθυσμούς και οικονομίες από μελλοντικές παραλλαγές, τερματίζοντας την παγκόσμια ανισότητα στα εμβόλια», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ΠΟΥ.

«Καλώ τους ηγέτες εύπορων χωρών και παραγωγών εμβολίων να διεδαχθούν από τη διασπορά των μεταλλάξεων Alpha, Beta, Gamma, Delta και Omicron και να συνεργαστούν για να φτάσουν την κάλυψη του 70% εμβολιασμού στην παγκόσμια κοινότητα», συμπλήρωσε ο Γκεμπρεγέσους ενώ κατέστησε αναγκαία την κοινοποίηση της τεχνογωσίας γύρω από τα εμβόλια, βάζοντας στο τραπέζι το ζήτημα άρσης της πατέντας.