Επιχείρηση διάσωσης 29 πολιτών του Νεπάλ, θυμάτων εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, πραγματοποίησαν οι ελληνικές αρχές μετά από ανώνυμη καταγγελία στη γραμμή 1109 της ΜΚΟ A21. Οι εργαζόμενοι κρατούνταν χωρίς αμοιβή, υπό συνθήκες βίας, με παρακρατημένα έγγραφα και τηλέφωνα, περιορισμό μετακινήσεων και πλήρη απομόνωση από τον έξω κόσμο. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη, «πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία που αποδεικνύει πως το ελληνικό κράτος διαθέτει τη βούληση, τα εργαλεία και τη σοβαρότητα να αντιμετωπίσει φαινόμενα που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Συντονισμένη επιχείρηση και συλλήψεις
Η επιχείρηση υλοποιήθηκε από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Τρίπολης, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας (ΓΓΕΠΘΠ), τη ΜΚΟ A21, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ). Κατά την επέμβαση συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εμπορία ανθρώπων.
Η ΓΓΕΠΘΠ ανέλαβε τον συντονισμό για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των θυμάτων και τη διαδικασία καταγραφής και ένταξής τους στο σύστημα προστασίας.
«Η απάντηση της Πολιτείας είναι ξεκάθαρη και μηδενικής ανοχής»
«Μιλάμε για 29 ανθρώπους που στερήθηκαν την ελευθερία τους και τα στοιχειώδη δικαιώματα. Δεν είναι απλώς ποινική υπόθεση, είναι ζήτημα αξιών», υπογράμμισε η κ. Βολουδάκη. Η ίδια τόνισε πως το αποτέλεσμα της επιχείρησης «είναι καθαρό: σώθηκαν ζωές. Δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τα εργαλεία μας για να πολεμήσουμε κάθε μορφή σύγχρονης δουλείας».
Η υφυπουργός επισήμανε πως η προστασία των θυμάτων και η απόδοση ευθυνών στους δράστες αποτελούν βασικούς άξονες της εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του trafficking και αναγνώρισε τον ρόλο των θεσμικών δομών, των ΜΚΟ και των συνεργαζόμενων υπηρεσιών, που συνέβαλαν στην επιτυχία.
Πολιτική αρχών – Ούτε γκρίζες ζώνες, ούτε αδιαφορία
«Κάθε άνθρωπος που πέφτει θύμα εκμετάλλευσης πρέπει να προστατεύεται, είτε είναι μετανάστης είτε όχι. Αυτή δεν είναι γενική διακήρυξη, είναι εφαρμοσμένη πολιτική», σημείωσε η κ. Βολουδάκη. Εξήγησε πως η στρατηγική της κυβέρνησης είναι ενιαία: «Από τη μία, προστατεύουμε τα σύνορά μας. Από την άλλη, στεκόμαστε δίπλα στους ευάλωτους. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατία και ο πολιτισμός μας».
Ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς ως ασπίδα προστασίας
Η επιχείρηση αυτή εντάσσεται στις δράσεις του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την εμπορία ανθρώπων, ενός συντονιστικού συστήματος που περιλαμβάνει κρατικούς φορείς, υπηρεσίες και ΜΚΟ και έχει στόχο την ταυτοποίηση, προστασία και υποστήριξη των θυμάτων.
«Ο μηχανισμός αυτός έχει οδηγήσει σε αληθινές διασώσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Το κράτος δεν μένει θεατής. Παρεμβαίνει με επάρκεια και συνέπεια», καταλήγει η Σέβη Βολουδάκη.
30 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων καθιερώθηκε το 2013 με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, για να υπενθυμίζει τη φρίκη της εξαναγκαστικής εργασίας, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της αφαίρεσης οργάνων και των ειδεχθών εγκλημάτων που συντελούνται πίσω από το trafficking.
Η υπόθεση των 29 εργαζομένων από το Νεπάλ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η σύγχρονη δουλεία υπάρχει και εντός ευρωπαϊκών συνόρων, και πως η πολιτική βούληση και οι θεσμοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά – όταν λειτουργούν με ταχύτητα, ανθρωπιά και μηδενική ανοχή.
Διαβάστε ακόμη:
- Ελληνίδα τουρίστρια πλήρωσε 17,5 ευρώ τη χωριάτικη σαλάτα στην Πάρο
- Βιετνάμ: Τουλάχιστον 34 νεκροί από τη βύθιση τουριστικού σκάφους εν μέσω θύελλας
- Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ποιες περιοχές της Αττικής έχουν τον πιο επικίνδυνο αέρα
- Με την εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ το Μαξίμου αποφεύγει πραξικόπημα βουλευτών της Ν.Δ.