Η Vodafone Group Plc συμφώνησε να πουλήσει τη μονάδα της στην Ουγγαρία έναντι 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το χρέος της εταιρείας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η συμφωνία πώλησης αποτελεί μέρος του σχεδίου του βρετανικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών να απλοποιήσει τις δραστηριότητές της.

Η εταιρεία πούλησε τα περιουσιακά στοιχεία στην 4iG Public Ltd. και την Corvinus Zrt, μια ουγγρική κρατική εταιρεία συμμετοχών, ανέφερε η Vodafone σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Οι εταιρείες στοχεύουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους και το VOIS, το εγχείρημα υποστήριξης πληροφορικής και επιχειρήσεων της Vodafone, δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία.

Το deal με τη 4iG θα δημιουργήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής και σταθερής επικοινωνίας στη χώρα, ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωση. Οδεύει προς τη στρατηγική της κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν «εθνικό πρωταθλητή στον τομέα των ΤΠΕ», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone, Νικ Ριντ.

Η συμφωνία εντάσσεται σε ένα οικονομικό πρόγραμμα επέκτασης του κράτους στην ιδιωτική οικονομία υπό τη 12ετή διακυβέρνηση του Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ενώ βοηθά τους επιχειρηματίες που στηρίζουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό να αποκτήσουν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν επιχειρήσεις στον τραπεζικό τομέα, τις ασφάλειες, την ενέργεια, την αεροπορία, τις τηλεπικοινωνίες και βιομηχανίες μέσων ενημέρωσης.

Αν και η Ουγγαρία είναι μία από τις μικρότερες μονάδες της Vodafone, η σχεδιαζόμενη εκποίησή της δείχνει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Ριντ να απλοποιήσει την επιχείρηση, η οποία έχει επίσης συμπεριλάβει την πώληση της Vodafone Νέας Ζηλανδίας. Έχει πει ότι θέλει να εδραιώσει τη Vodafone σε βασικές αγορές όπως η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πορτογαλία.

Οι μετοχές της 4iG σημείωσαν άνοδο έως και 17% στο Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης τη Δευτέρα. Η Vodafone σημείωσε οριακές μεταβολές στις 122,24 στην αγορά του Λονδίνο.

 

Διαβάστε ακόμη:

Ρεύμα: Τα σενάρια για τις νέες επιδοτήσεις της κυβέρνησης

Πόσο κοστίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί: Έρευνα το υπολόγισε ακριβώς

Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν, μετά τις διακοπές – Τι λένε οι ειδικοί για τα μέτρα