Την έναρξη των εργασιών για την εφαρμογή άμεσων μέτρων με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), ανακοίνωσε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας.
«Από σήμερα αρχίζουν να υλοποιούνται τα μέτρα οδικής ασφάλειας στον ΒΟΑΚ, σε δύο συγκεκριμένα τμήματα από το Κολυμπάρι μέχρι τα Χανιά και από τα Λινοπεράματα μέχρι τον ΧΥΤΑ Ηρακλείου. Τα μέτρα αυτά είναι αντίστοιχα με τα μέτρα οδικής ασφάλειας, τα οποία εφαρμόσαμε με μεγάλη επιτυχία στο Πάτρα – Πύργος. Είχαμε εντυπωσιακή μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και των σοβαρών τραυματισμών. Η μέριμνα της πολιτείας είναι να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και στον ΒΟΑΚ, γι’ αυτό έχουμε επτά σημαντικές παρεμβάσεις έως το τέλος του έτους», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε, τα πρώτα δύο τμήματα στα οποία ξεκινούν οι παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας είναι:
- Κολυμπάρι – Χανιά
- ΧΥΤΑ Ηρακλείου – Λινοπεράματα
Εντός του 2025, προβλέπονται ακόμη πέντε παρεμβάσεις, στα εξής σημεία:
- Χανιά – Γεωργιούπολη
- Πετρές – Ατσιπόπουλο
- Κίσσαμος – Κολυμπάρι
- Ρέθυμνο – Γεροπόταμος
- Γεροπόταμος – ΧΥΤΑ Ηρακλείου
Παράλληλα, ο Χρίστος Δήμας παρουσίασε, μέσω προσομοίωσης, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παρεμβάσεων, επισημαίνοντας πως στόχος δεν μπορεί να είναι η εξάλειψη κάθε τροχαίου, αλλά η σημαντική μείωση του κινδύνου και η βελτίωση της καθημερινότητας των οδηγών. «Θέλουμε οι οδηγοί να αισθάνονται ασφαλείς, να μπορούν να προσπερνούν νόμιμα και με ασφάλεια», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Ο κ. Δήμας κάλεσε σε συνεργασία όλους τους τοπικούς φορείς και τις αρχές υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός για τον ΒΟΑΚ. «Ο ΒΟΑΚ ήδη υλοποιείται και στόχος της Πολιτείας είναι η ολοκλήρωσή του από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία, όπως έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη:
- Το δημόσιο έργο από Άγιο Νικόλαο έως Νεάπολη.
- Η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) από Νεάπολη έως Χερσόνησο.
- Η Σύμβαση παραχώρησης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, υπογεγραμμένη τον Μάιο.
Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα εντός του 2025 θα ενεργοποιηθεί η προαίρεση για το τμήμα Χανιά – Κίσσαμος, ενώ ανακοινώθηκε η πλήρης χρηματοδότηση των μελετών για το τμήμα Παχιά Άμμος – Σητεία, με στόχο την ωρίμανση και αυτού του έργου.
Ρυθμίσεις βασισμένες στο πρότυπο Πάτρα-Πύργος
Ο ΒΟΑΚ, με συνολικό μήκος 300 χλμ., είναι ένας από τους πλέον επικίνδυνους δρόμους της χώρας. Ιδιαίτερα το τμήμα από την Κίσσαμο Χανίων μέχρι το Ηράκλειο (Λινοπεράματα), μήκους 145 χλμ., παρουσιάζει την υψηλότερη επικινδυνότητα.
Στο πλαίσιο της «Μελέτης Οδικής Ασφάλειας του ΒΟΑΚ» του ΥΠΥΜΕ από τον Ο.Α.Κ. Α.Ε., εντοπίστηκαν 13 περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας κατά μήκος του άξονα, από τις οποίες οι 11 βρίσκονται στο εν λόγω τμήμα. Την τελευταία τριετία (2022-24) συνέβησαν 26 σοβαρά τροχαία ατυχήματα με 20 ανθρώπινες απώλειες και 18 σοβαρούς τραυματισμούς.
Σημειώνεται πως το περιεχόμενο των παρεμβάσεων βασίζεται στην προηγούμενη θετική διεθνή και εγχώρια εμπειρία, με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν τόσο από την εφαρμογή ανάλογων μέτρων σε χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία όσο και στην Ελλάδα, στον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος, έναν δρόμο ανάλογης επικινδυνότητας.
Συγκεκριμένα, μετά τις σχετικές παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν τον Δεκέμβριο του 2023 στην Υφιστάμενη Εθνική Οδό Πάτρα (Κάτω Αχαΐα) – Πύργος (68 χλμ), κατεγράφη ετήσια μείωση των θανάτων κατά περίπου 90% και καμία μετωπική σύγκρουση το 2024. Με βάση τα στοιχεία της Τροχαίας, το 2024 δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα (εκ των οποίων ένας στη φάση πλήρους λειτουργίας).
Σύμφωνα με την παραπάνω εμπειρία και με στόχο την ενίσχυση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στον ΒΟΑΚ λαμβάνονται τα εξής μέτρα:
- Διαμόρφωση διατομής τριών (3) λωρίδων τύπου «β2+1» με ενδιάμεση λωρίδα ασφαλούς προσπέρασης μήκους 1 – 2,5 χλμ., εναλλασσόμενη στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας, όπου το πλάτος του οδοστρώματος είναι ≥ 11,00 μ.
- Κλαδοκοπές και φυτοκοπές της παράπλευρης βλάστησης και καθαρισμός των τάφρων και των ερεισμάτων για τη διασφάλιση της ορατότητας.
- Πρόβλεψη εσοχών έκτακτης ανάγκης, όπου είναι δυνατό, στα τμήματα μίας λωρίδας.
- Αναδιαμόρφωση των (56) υφιστάμενων κόμβων, ΣΕΑ και εισόδων – εξόδων.
- Διαμόρφωση δύο (2) νέων κόμβων (Γεροπόταμου & ΧΥΤΑ Ηρακλείου), για τους οποίους έχει επισημανθεί η σχετική ανάγκη από την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς.
- Φωτισμός και φωτεινή σηματοδότηση όπου απαιτηθεί.
Σε όλο το μήκος του τμήματος που εφαρμόζονται τα μέτρα Οδικής Ασφάλειας θα υπάρχουν κολωνάκια στο μέσο του δρόμου.
Οι εργασίες που ξεκινούν αφορούν στα εξής:
- Σε περιοχές με έντονες ανωμαλίες, οι «εσοχές» γεμίζονται με ισοπεδωτικές ασφαλτικές στρώσεις. Στο σύνολο του έργου θα πραγματοποιηθεί διάστρωση ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας και αντιολισθηρής στρώσης όπου χρειάζεται.
- Νέα οριζόντια διαγράμμιση της οδού με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας στο μεγαλύτερο μήκος και διαχωρισμός των κατευθύνσεων κυκλοφορίας με πλαστικά κολωνάκια.
- Νέα κατακόρυφη σήμανση με τοποθέτηση των απαιτούμενων πινακίδων αρχής και πέρατος της λωρίδας προσπέρασης, των κόμβων κ.λπ. σε κάθε κατεύθυνση και συμπλήρωση της υφιστάμενης όπου απαιτείται με εύλογα όρια ταχύτητας.
- Τοποθέτηση νέων στηθαίων ασφαλείας, όπου είναι κατεστραμμένα και ανεπαρκή και όπου απαιτούνται προκειμένου να προστατευτούν εμπόδια όπως οι υφιστάμενοι ιστοί οδοφωτισμού, πληροφοριακές πινακίδες κ.λπ.
- Πάνω στα υφιστάμενα και στα νέα στηθαία θα τοποθετηθούν ερυθρά ή λευκά αντανακλαστικά διπλής όψης ανά 12 μ.
- Προσωρινά μέτρα προστασίας από καταπτώσεις σε 93 εντοπισμένα τμήματα, συνολικού μήκους 24 χλμ.
Τα μέτρα αυτά είναι χαμηλού κόστους και άμεσης υλοποίησης, χωρίς να απαιτούνται περιβαλλοντικές ή άλλες αδειοδοτήσεις και απαλλοτριώσεις, που συνεπάγονται χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες.