Η Ελλάδα φαίνεται πως σχεδιάζει να πουλήσει έως και 10 δισ. ευρώ σε ομόλογα το 2024 μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Η Αθήνα όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει νέα ομόλογα 8 έως 10 δισ. ευρώ για να καλύψει ανάγκες χρηματοδότησης 3 δισ. ευρώ για το 2024, είπε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή το σχέδιο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Οι πωλήσεις θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τα έντοκα γραμμάτια δημοσίου κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, συμπλήρωσε.

Ακόμη, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων διάσωσης, είπε το πρόσωπο. Το Bloomberg επικοινώνησε με το υπουργείο Οικονομικών για σχόλια.

Υπενθυμίζεται ότι Fitch Ratings και S&P αναβάθμισαν την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και έτσι άνοιξαν την πόρτα σε μια δεξαμενή κεφαλαίων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα έπειτα από μια 10ετή κρίση χρέους.

Με την οικονομία να αναπτύσσεται με πιο γοργούς ρυθμούς από τους περισσότερους Ευρωπαίους ομολόγους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη σε μια πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα περιλαμβάνεται και η μείωση του «μαξιλαριού» ρευστότητας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης για να καθησυχάσει τις αγορές. Αυτό το απόθεμα θα είναι περίπου 30 δισ. ευρώ στις αρχές του 2024 και θα πέσει κατά τη διάρκεια του έτους, είπε η ίδια πηγή.

Τα 10ετή ομόλογα της χώρας ξεπερνούν τις επιδόσεις του ιταλικού χρέους ήδη από τον Μάιο, ενώ η διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου είναι κάτω από τις 20 μονάδες βάσης, ένα σαφές μήνυμα ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι τελείωσε η κρίση στην Ελλάδα.

Η Bloomberg Index Services δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα επανεισάγει την Ελλάδα στους υψηλότερους δείκτες αναφοράς (top-tier global debt benchmarks) από την 1η Ιανουαρίου. Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι τα ομόλογα της χώρας θα αποτελούν το 1,1% του δείκτη Bloomberg Euro Treasury μετά την ένταξή τους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση του καθαρού χρέους και το 2024. Η Ελλάδα είχε προαναγγείλει ότι θα μειώσει το χρέος ως αναλογία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο 152,3% το 2024 από 160,3% φέτος και 207% το 2020.

Διαβάστε ακόμη: