Τις τελευταίες μέρες, την ώρα που όλος ο κόσμος ασχολείται με την επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το Bloomberg να σχολιάζει ότι θα ήταν “μια ανεπιθύμητη επανεκκίνηση του Ψυχρού Πολέμου”, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια “ύπουλη” κίνηση που έριξε ακόμα περισσότερο λάδι στην φωτιά.

Μιλάμε για την εσπευσμένη απομάκρυνση του πολυτελούς γιοτ των 85 εκατ. ευρώ που έχει στην κατοχή του από το ναυπηγείο Blohm and Voss στο Αμβούργο, το οποίο βρισκόταν εκεί για γενική επισκευή όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild. Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων Marine Traffic, το γιοτ με την ονομασία “Graceful” απέπλευσε από το ναυπηγείο την περασμένη Δευτέρα και έφτασε στο Καλίνινγκραντ δύο ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με αναφορές, παρά το γεγονός ότι το ναυπηγείο βρισκόταν στη μέση ορισμένων σοβαρών σημαντικών ανακαινίσεων στο “Graceful”, όπως της προσθήκης δύο νέων μπαλκονιών και μια επέκταση στην πρύμνη, ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να το απομακρύνει από τα γερμανικά ύδατα για να αποφύγει την κατάσχεση του από κυρώσεις που θα ακολουθούσαν μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία.

Προφανώς δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο Πούτιν έχει στην κατοχή του ένα γιοτ τόσο μεγάλης αξίας, δεδομένου ότι είναι ένας άνθρωπος που λατρεύει την χλιδή – μόνο να δει κανείς την συλλογή των ρολογιών του το καταλαβαίνει – και το εσωτερικό του γιοτ του το αποδεικνύει.

Το Graceful έχει μήκος 82 μέτρα και τροφοδοτείται από 2 κινητήρες MTU που του δίνουν ταχύτητα πλεύσης 14 κόμβων και τελική ταχύτητα 18 κόμβων. Το σκάφος έχει επίσης βεληνεκές άνω των 4.000 ναυτικών μιλίων. Σχεδιασμένο από την H2 Yacht Design, το κομψό γιοτ είναι κατασκευασμένο από χάλυβα και αλουμίνιο, και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12 επισκέπτες συν 14 άτομα πλήρωμα.

Διαθέτει κομψούς και πολύ όμορφα επιπλωμένους χώρους, γυαλιστερές επιφάνειες, εσωτερική πισίνα που μετατρέπεται σε πίστα χορού, ελικοδρόμιο για ένα ελικόπτερο EC135, μια μεγάλη βιβλιοθήκη στο επάνω κατάστρωμα που στεγάζει το γραφείο του ιδιοκτήτη, σπειροειδή σκάλα και ασανσέρ για μεταφορά στα τρία καταστρώματα, πολυτελείς καμπίνες και μπάνια από μάρμαρο.

Το κύριο κατάστρωμα διαθέτει μια επίσημη τραπεζαρία, ένα σαλόνι με ένα λευκό πιάνο Steinway, μια πολυτελή αίθουσα τσαγιού και μια υπαίθρια τραπεζαρία. Το σούπερ γιοτ διαθέτει επίσης το δικό του γυμναστήριο, κοκτέιλ μπαρ και τζακούζι.