Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενδέχεται να χρειαστεί στο τέλος να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα επί οποιουδήποτε σχεδίου για τον τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Κλίτσκο τόνισε ότι ο Ζελένσκι θα πρέπει να δείξει ότι η πλειονότητα των Ουκρανών στηρίζει τους όρους μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, που ενδέχεται να περιλαμβάνει επώδυνες εδαφικές παραχωρήσεις.

«Ο Ζελένσκι πιθανότατα θα πρέπει να καταφύγει σε δημοψήφισμα, δεν νομίζω ότι μπορεί μόνος του να καταλήξει σε τόσο οδυνηρές και σημαντικές συμφωνίες χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση», υποστήριξε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οποιοδήποτε σενάριο για μια ειρηνευτική συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν θα θέσει τεράστιες προκλήσεις για τον πρόεδρο, είπε, περιγράφοντας μια δυσοίωνη προοπτική για τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρέπει να συνεχίσει τον πόλεμο που θα φέρει νέους θανάτους και καταστροφές ή να εξετάσει έναν εδαφικό συμβιβασμό με τον Πούτιν; Και σε αυτή την περίπτωση, τι είδους πίεση θα ασκηθεί από την Αμερική αν κερδίσει ο Τραμπ; Και πώς θα εξηγήσουμε στη χώρα ότι πρέπει να παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση τμημάτων της επικράτειάς μας, οι μάχες για τη διατήρηση των οποίων στοίχισαν τη ζωή χιλιάδων ηρώων μας; Όποιο βήμα κι αν κάνει, ο πρόεδρός μας κινδυνεύει να αυτοκτονήσει πολιτικά», εκτίμησε ο Κλίτσκο.

Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως συνέβη στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος διασφάλισης της σταθερότητας, υποστήριξε.

Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει δηλώνει πως δεν είναι σίγουρος ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι θα ήταν πρόθυμος να εγκαταλείψει την προεδρία της χώρας, στην οποία παραμένει χωρίς νέες εκλογές, που ακυρώθηκαν λόγω της κήρυξης στρατιωτικού νόμου μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Κλίτσκο και ο Ζελένσκι είναι πολιτικοί αντίπαλοι, με τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας να φημολογείται ότι έχει φιλοδοξίες να γίνει πρόεδρος.

Όταν ρωτήθηκε από την Corriere della Sera για τη μεταξύ τους σχέση, ο δήμαρχος του Κιέβου είπε: «Για να είμαι ξεκάθαρος, εγώ είχα πάντα καλές σχέσεις μαζί του, αυτός είναι που έχει κακές σχέσεις μαζί μου». Εντούτοις, ο ίδιος τόνισε πως θεωρεί άστοχη τη διεξαγωγή εκλογών σε αυτό το σημείο.

Επίθεση ουκρανικών drone σε διυλιστήριο της Ρωσίας

Στο μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, ουκρανική επιδρομή με drones τις πρώτες πρωινές ώρες προκάλεσε ζημιά σε μέρος της υποδομής του διυλιστηρίου της ρωσικής μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft στην Τουάψε, στην περιφέρεια Κρασναντάρ, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τέθηκε υπό έλεγχο και κατόπιν κατασβέστηκε πυρκαγιά που προκάλεσαν συντρίμμια ουκρανικού drone που καταρρίφθηκε.

Υπάρχουν ζημιές, σύμφωνα με αξιωματούχους της περιφέρειας Κρασναντάρ που εκφράστηκαν μέσω Telegram.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα, διαβεβαίωσαν.

Δεν είναι σαφές ούτε το εάν το διυλιστήριο είναι σε θέση να συνεχίσει να λειτουργεί, ούτε το εύρος της ζημιάς που υπέστη.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας σε υπηρεσία κατέστρεψαν 75 ουκρανικά drones, ανάμεσά τους οκτώ στην Τουάψε.

Το διυλιστήριο γίνεται συχνά στόχος ουκρανικών αεροπορικών επιδρομών από το ξέσπασμα του πολέμου το 2022.

Κανάλια στην πλατφόρμα Telegram που παρακολουθούν συστηματικά τις εξελίξεις στον πόλεμο έκαναν νωρίτερα λόγο για σειρά εκρήξεων στην περιοχή του διυλιστηρίου τις πρώτες πρωινές ώρες.

Γενικά, οι ρωσικές αρχές σπανίως αποκαλύπτουν το πλήρες εύρος των ζημιών στη χώρα εξαιτίας ουκρανικών επιθέσεων.

Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανέφερε πως 47 drones καταρρίφθηκαν στην περιφέρεια Ραστόφ (νοτιοδυτικά), άλλα 17 πάνω από τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας, ακόμη 8 στην περιφέρεια Κρασναντάρ και από 1 στις περιφέρειες Μπιέλγκοροντ, Βαρόνεζ και Σμαλένσκ.

Διαβάστε ακόμη: