Το ενεργειακό κόστος φαίνεται ότι ανησυχεί ιδιαίτερα τους Έλληνες βιομηχάνους (προφανώς, όχι όλους…), καθώς είναι πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει ενεργειακή έκρηξη κόστους και τιμών τον ερχόμενο χειμώνα και στην Ελλάδα, με συνέπειες στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της.
Αυτό, δηλαδή, που διστάζει ή δεν θέλει να μας πει ευθέως η κυβέρνηση, μας το λένε…κομψά οι βιομήχανοι και τα κορυφαία στελέχη του ΣΕΒ.
Τι, όμως, ζητούν οι Έλληνες βιομήχανοι για να κάνουν επενδύσεις;
Πρώτο αίτημα προς την πολιτεία, ήτοι την κυβέρνηση, τη δημιουργία μηχανισμών για την «αυτοματοποιημένη» συγκράτηση του ενεργειακού κόστους σε περιόδους κρίσης, αφού το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, πρόεδρο του ΣΕΒ και μεγαλομετόχου της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν.
Οι βιομήχανοι, όμως, έχουν και ένα ακόμα, το σοβαρότερο, αίτημα, που δεν είναι άλλο από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς ζητούν ισχυρή χρηματοδότηση από τα κονδύλιά του για τις επενδύσεις πράσινης μετάβασης σε νέες τεχνολογίες, όπως είναι η δέσμευση και αποθήκευση CO2, αλλά και τα δίκτυα για την αξιοποίηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία.
Στον ΣΕΒ στηρίζουν σαφώς και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με άλλες χώρες, με στόχο να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που φυσικά θα ευνοήσει και τη βιομηχανία, αφού θα αγοράζει φθηνότερο ρεύμα.
Άλλωστε, όπως είναι γνωστό η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες, αν όχι στην πρώτη θέση, σε σχέση με το ενεργειακό κόστος, όπως έχει καταγραφεί πολλάκις από τα επίσημα στοιχεία.