Τα φαρμακευτικά σκευάσματα και το αλουμίνιο βρέθηκαν στην κορυφή των ελληνικών βιομηχανικών εξαγωγών, όπως προκύπτει από ανάλυση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). 

Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές φαρμάκων έφθασαν τα 707 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας άνοδο κατά 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. 

Παράλληλα, οι εξαγωγές αλουμινίου διαμορφώθηκαν σε 545 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας άλμα κατά 50,2%. Στην τρίτη θέση ακολούθησαν τα φρούτα – λαχανικά, με εξαγωγές λίγο κάτω από τα 350 εκατ. ευρώ. 

Γαλακτοκομικά προϊόντα και χαλκός συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα.  

viomichania-ti-poylisame-perissotero-kai-poy-alma-27-stis-exagoges0

‘Όσον αφορά τους «πελάτες» των ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων, το 81% των αγοραστών προέρχεται από ώρες της Ευρώπης, ενώ μόλις το 5,8% αφορά χώρες της Βόρειας Αμερικής. 

viomichania-ti-poylisame-perissotero-kai-poy-alma-27-stis-exagoges1

Ας σημειωθεί ότι το σύνολο των εξαγωγών καθορίστηκε στα 2,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 27,5%. Το εμπορικό έλλειμμα, ωστόσο, διευρύνθηκε στα 3,4 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ πέρυσι, λόγω και της αύξησης των εισαγωγών.

Σε υψηλό πολλών ετών οι προσδοκίες

Την ίδια ώρα, για τον μήνα Ιανουάριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία ενισχύθηκε στις 116,8 μονάδες (από 109,1 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2021), ένα επίπεδο αισθητά υψηλότερο από το αντίστοιχο περσινό (94,9 μονάδες). 

Μάλιστα, η επίδοση των 116,8 μονάδων είναι η καλύτερη των τελευταίων πολλών ετών. 

Η επιβολή, νέων αλλά ηπιότερων περιοριστικών μέτρων λόγω της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης, δεν φαίνεται να επηρέασε τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για τους επόμενους μήνες.  

Τα υψηλά επίπεδα, παράλληλα, εξηγούνται κι από τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες εν μέρει αμβλύνουν τις ανησυχίες από τον πληθωρισμό και την προοπτική αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. 

Τέλος, οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αυξήθηκαν στους 5,1 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να παραμένει αμετάβλητο στο 76,2%.