Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία “γονατίζει” υπό την απειλή γενικευμένου εμπορικού πολέμου, με τους δασμούς “made in USA να κρέμονται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από Κίνα, Ευρώπη και τον υπόλοιπο πλανήτη, η ελληνική βιομηχανία φαίνεται να αναζητεί κατεύθυνση.

Τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Φεβρουάριο του 2025 (στη σκιά των διαταγμάτων Τραμπ) δείχνουν μια οριακή ετήσια μείωση του συνολικού τζίρου κατά -0,3%. Παρά τη φαινομενική σταθερότητα, η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση +3,1% που καταγραφόταν έναν χρόνο πριν (Φεβ. 2024 / Φεβ. 2023), σηματοδοτώντας ίσως μια τάση απώλειας δυναμικής.

Μάλιστα η μεταποίηση, η ατμομηχανή της βιομηχανίας, “πάγωσε” στο +0,003% (σε ετήσια βάση) όταν πέρυσι την ίδια περίοδο κατέγραφε άνοδο +2,8%.

Πιο ανησυχητική είναι η εικόνα στην εγχώρια αγορά, η οποία υποχωρεί κατά -0,9%, σε αντίθεση με την περσινή ισχυρή άνοδο του +10,0%. Φαίνεται έτσι πως η εγχώρια ζήτηση χάνει την ορμή της, αντανακλώντας ίσως μια γενικότερη επιφυλακτικότητα.

Ασπίδα η Ευρώπη

Το πρόβλημα της παγκόσμιας αβεβαιότητας αποτυπώνεται ενδεχομένως καλύτερα είναι στο μέτωπο των εξαγωγών. Συνολικά, οι ελληνικές εξαγωγές δείχνουν μια οριακή ετήσια αύξηση +0,6%, επίδοση θετική, αν σκεφτεί κανείς ότι αντιστρέφει την περσινή πτώση του -6,6%. Ωστόσο αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος!

Αυτή η αύξηση δεν θα υπήρχε αν δεν είχε λειτουργήσει σαν σανίδα σωτηρίας η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά -και παρά τα σοβαρά προβλήματα και τα εσωτερικά εμπόδια που όψιμα τώρα η ηγεσία της Ευρώπης διαπιστώνει πως είχε.  Τι συνέβη; Οι εξαγωγές προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ εκτινάσσονται κατά ένα εντυπωσιακό ποσοστό +20,3%!

Αυτή η επίδοση είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη, αν αναλογιστεί κανείς ότι έρχεται μετά από μια βαθιά βουτιά -20,4% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2024. Η Ενιαία Αγορά μοιάζει να «αφυπνίζεται» ή να επιστρέφει και λειτουργεί σαν προστατευτική ομπρέλα για τα ελληνικά προϊόντα, αποτελώντας τον βασικό πυλώνα εξωστρέφειας σε μια κρίσιμη εποχή όπου όλες οι αγορές αναζητούν κατεύθυνση.

“Μαύρη Τρύπα” ο πλανήτης

Την ίδια ακριβώς στιγμή, οι εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ) δείχνουν να πήραν τον κατήφορο.  Η πτώση φτάνει στο -10,9% συνολικά, αντιστρέφοντας πλήρως την – έστω ισχνή – άνοδο +3,8% που είχε σημειωθεί έναν χρόνο πριν. Η κατάσταση παραμένει άνιση και μεταξύ των κλάδων.

Ορισμένοι πάνε καλά, όπως τα προϊόντα καπνού (+43,9% φέτος έναντι -20,8% πέρυσι!) ή ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός (+22,3% φέτος έναντι +29,8% πέρυσι), και φαίνεται να αντέχουν ή και να επιταχύνουν.

Άλλοι, όπως τα ορυχεία (-22,8% φέτος έναντι +27,8% πέρυσι) ή η διύλιση (-8,9% φέτος έναντι -9,3% πέρυσι), βυθίζονται ή παραμένουν σε αρνητικό έδαφος.

Παρά την ετήσια στασιμότητα, υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας: σε μηνιαία βάση, από Ιανουάριο σε Φεβρουάριο του 2025, σημειώνεται αύξηση +3,2%. Ενώ και η μέση τάση του τελευταίου δωδεκαμήνου παραμένει θετική στο +1,8%, αντιστρέφοντας την αρνητική τάση (-4,9%) της προηγούμενης δωδεκάμηνης περιόδου.

Μένει έτσι να αποδειχθεί αν το απειλητικό πρώτο δίμηνο της διακυβέρνησης Τραμπ θα αποδειχθεί πρόσκαιρο, ή θα πρέπει πλέον η ελληνική βιομηχανία να μάθει να ζει με τους δασμούς.

Διαβάστε ακόμη: