Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή Κάζα, στα Βίλια Αττικής, είναι σε ύφεση, όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική. Σύμφωνα με πληροφορίες 7 κτίσματα έχουν καταστραφεί. Οι φλόγες έκαψαν σπίτια στον Προφήτη Ηλία, που είχε εκκενωθεί προληπτικά ήδη λίγο πριν τις 12:30, μαζί με τα Βίλια, ενώ οι φλόγες έκαιγαν παρθένο δάσος σε μέτωπο τουλάχιστον 1,5 χιλιομέτρου.

Επιχειρούν 167 πυροσβέστες με 60 οχήματα συμπεριλαμβανομένων: δύο (2) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 61 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τη Ρουμανία, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και ομάδα Σ.μη.Ε.Α. της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.

Όπως έγινε γνωστό, η φωτιά είχε αρχίσει από την Κάζα και κινήθηκε προς τον Προφήτη Ηλία. Σημειώνεται πως ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης, έκανε λόγο στην ΕΡΤ για σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού. Από πλευράς του, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως η φωτιά άρχισε σχεδόν ταυτόχρονα από δυο εστίες, δίπλα από την παλαιά εθνική και επεκτάθηκε προς Προφήτη Ηλία και Βίλια, με άνεμους άνω των 6 μποφόρ και ριπές 8 μποφόρ. Τόνισε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί αν η πυρκαγιά προήλθε από μια τυχαία κατάσταση ή αν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.

Προληπτική εκκένωση 

Λόγω της έντασης της φωτιάς και των μεγάλων διαστάσεων του μετώπου οι αρχές υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε προληπτική εκκένωση, μέσω του 112, του οικισμών Βιλίων και Προφήτη Ηλία. Οι κάτοικοι στον Προφήτη Ηλία κλήθηκαν να εκκενώσουν προς τη Μάνδρα ενώ οι κάτοικοι των Βιλίων ζητήθηκε να εκκενώσουν προς την Ψάθα.

Στο μεταξύ, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 16η Αυγούστου σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις κυρίως για την διαβροχή της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.