Μαίνεται για τρίτο 24ωρο το πύρινο μέτωπο στην περιοχή των Βιλίων με τους κατοίκους της περιοχής να ζουν ώρες αγωνίας μιας και υπάρχουν διαρκείς αλλαγές στη φορά του ανέμου.

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στα Βίλια, καθώς δείχνει πως δεν μπορεί να περιοριστεί. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αλλά οι φλόγες μαίνονται απειλητικές.

vilia-0

Το πύρινο μέτωπο πλησιάζει στο χωριό των Βιλίων και τα πράγματα ενόψει της νύχτας γίνονται επικίνδυνα. Οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου είναι το βασικό πρόβλημα που δημιουργείται από το μεσημέρι.

Οι κάτοικοι είναι σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ενώ δίνουν τη δική τους μάχη για να βοηθήσουν με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Χιλιάδες στέμματα στάχτη

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. Ολη τη νύχτα της Τρίτης (17/8) η πύρινη λαίλαπα έκαιγε δάσος, με την περίμετρο του μετώπου να αγγίζει τα 20 χιλιόμετρα. Παράλληλα, από παντού ξεπετάγονται νέες φωτιές, που κάνουν δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης.

Στα Βίλια επιχειρούν 427 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και οι δυνάμεις που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, 143 πυροσβέστες από την Πολωνία με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Την ίδια ώρα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για την προστασία του οικισμού από την πύρινη λαίλαπα.

 

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της περιοχής είναι έτοιμοι να περάσουν τη νύχτα τους στους δρόμους και στα αυτοκίνητά τους ενώ οι εθελοντές τους εφοδιάζουν με νερά. Μάλιστα οι κάτοικοι έχουν εξοπλιστεί με είδη πρώτης ανάγκης όπως κουβέρτες και σεντόνια.

Σύννεφο καπνού έχει καλύψει την Αθήνα

 

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για ακόμη μια μέρα, το σύννεφο καπνού που έχει δημιουργηθεί είναι τεράστιο σκεπάζοντας την Αθήνα.

Σύννεφο καπνού σκεπάζει την Αθήνα / Φωτογραφία: Εurokinissi

kapnos-apo-vilia__1_

Αποκαρδιωτική εικόνα από τον δορυφόρο

Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης της πυρκαγιάς στα Βίλια / Φωτογραφία: meteo.gr

Ο δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε ιδιαίτερα εντυπωσιακές και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικές εικόνες από την πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής στις 12:20 της Τετάρτης 18/08. Μία τέτοια είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται παραπάνω. Σε αυτή φαίνονται με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις οι εκτιμήσεις για τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς καθώς και ο καπνός από αυτή.

Ο πυκνός αυτός καπνός καθιστά την προσπάθεια εκτίμησης της καμένης έκτασης δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Με επιφύλαξη, που σχετίζεται με την παρουσία του πυκνού καπνού, η εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για το μέγεθος της καμένης έκτασης έως το μεσημέρι της Τετάρτης 18/8, είναι τα 75.000 στρέμματα.