Η οικονομολόγος Βίκυ Κουρμούζη-Πράις γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά σε ηλικία 17 ετών μετακόμισε στο Λονδίνο. Σπούδασε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών και εν συνεχεία στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου.
Τώρα η Βίκυ Κουρμούζη-Πράις είναι επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος και μέλος του συμβουλίου στο Κέντρο Επιχειρήσεων και Οικονομικής Έρευνας (CEBR). Πριν από αυτό η Βίκυ Κουρμούζη-Πράις ήταν ανώτερη διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας χρηματοοικονομικών συμβούλων FTI Consulting, γενική διευθύντρια οικονομικών στο υπουργείο Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου (BIS) και αναπληρώτρια επικεφαλής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το τελευταίο βιβλίο της, «Womenvs Capitalism» («Γυναίκες εναντίον Καπιταλισμού»), εκδόθηκε από τις εκδόσεις Hurst τον Νοέμβριο του 2019.
Η ελληνικής καταγωγής Βρετανίδα οικονομολόγος Βίκυ Κουρμούζη-Πράις μιλάει στην «axianews» και το Radar για τις αγορές και την οικονομική κρίση.
Ποια είναι η κατάσταση στη Βρετανία με το Brexit; Τι προβλέπετε;
Όπως θα περίμενε κανείς, τα γεγονότα στην Ουκρανία έχουν σίγουρα επηρεάσει προς το χειρότερο το οικονομικό περιβάλλον στη Μεγάλη Βρετανία και έτσι προς το παρόν ο κόσμος μιλάει λιγότερο για το Brexit. Αλλά το πρόβλημα παραμένει. Οι αναλύσεις δείχνουν καθαρά πως έχουν μειωθεί οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της Ευρώπης και πως έχει αυξηθεί το κόστος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εξαγωγών και εισαγωγών. Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν σταματήσει να διαπραγματεύονται με ευρωπαϊκές εταιρείες και βεβαίως αυτό έχει επιδεινώσει το πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας στη Μ. Βρετανία συγκριτικά με άλλες χώρες.
Επίσης, προβληματικό είναι το γεγονός ότι πολλοί Ευρωπαίοι επέστρεψαν στις χώρες τους και δεν έχουν επανέλθει στη Μ. Βρετανία είτε γιατί δεν το θέλουν είτε γιατί είναι δύσκολο να τους δεχθούν μια και με το Brexit δεν επιτρέπει πια ελεύθερες μετακινήσεις εργατών μεταξύ Ευρωπαίων και Βρετανών. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού στη Μεγάλη Βρετανία, με συνέπεια να έχουν ανέβει οι μισθοί σε διάφορους τομείς και βέβαια αντίστοιχα το γενικό κόστος των εταιριών.
Πώς πιστεύετε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Ήδη βλέπουμε πως το πρόβλημα του πληθωρισμού έχει χειροτερέψει για όλους. Το ότι εξαρτάται η Ευρώπη –και η Ελλάδα– από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνο από πολιτική άποψη, αλλά επίσης από οικονομικής πλευράς. Οι τιμές βέβαια γενικά ανέβαιναν από πριν όσο μειώνονταν σιγά σιγά οι περιορισμοί από τον κορωνοϊό. Είχαμε ήδη δει αύξηση στις τιμές παντού – όχι μόνο του πετρελαίου αλλά και των τροφίμων γενικότερα, όπως επίσης και όλων των αναγκών της βιομηχανίας και του εμπορίου. Τα προγνωστικά είναι για διπλό πληθωρισμό και κατά το ήμισυ αύξηση της ευρωπαϊκής οικονομίας για το 2022 από την πρόβλεψη που υπήρχε πριν αρχίσει ό πόλεμος στην Ουκρανία.
Περιμένετε η ενεργειακή κρίση να επιδεινωθεί και τι θα σημαίνει αυτό για τις αγορές σε όλο τον κόσμο;
Αυτό που έχουμε δει είναι ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν ανέβει σε σημείο που οι οικονομίες θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα αν παραμείνουν σε τέτοια επίπεδα ή αν η κατάσταση χειροτερέψει περισσότερο στους επόμενους μήνες. Βέβαια, έχουμε δει τις τιμές να ανεβοκατεβαίνουν από μέρα σε μέρα, ενώ παράλληλα διάφορες χώρες προσπαθούν να βρουν διαφορετικές λύσεις για το μέλλον, αλλά με δυσκολία. Τελικά οι τιμές θα πρέπει να υποχωρήσουν όταν τελειώσει ο πόλεμος, αλλά υποθέτω ότι για λίγο χρονικό διάστημα τουλάχιστον θα ξεχάσει κανείς το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα ασχοληθεί με την σίγουρη εξασφάλιση ενέργειας.
Ποια είναι μερικά από τα κύρια μακροπρόθεσμα ζητήματα και τις αλλαγές που έχει προκαλέσει η παγκόσμια πανδημία;
Αυτό που είναι πολύ πιθανό είναι ότι θα ξανασκεφτούμε την «παγκοσμιοποίηση» και την εξάρτηση από χώρες στις οποίες μπορεί να μην μπορούμε να έχουμε τόση εμπιστοσύνη στο μέλλον.
Πώς βλέπετε τον ρόλο της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια;
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ στρατηγική θέση, εν μέρει λόγω γεωγραφικής θέσης αλλά και λόγω του ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι φανερό ότι αυτή η Ένωση θεωρείται τόσο σημαντική για το μέλλον και την σιγουριά της Ουκρανίας παραδείγματος χάριν. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται την Ελλάδα να είναι δυνατή και επιτυχημένη. Και η Ελλάδα πρέπει να το εκμεταλλευτεί ώστε να βοηθηθεί από αυτήν την εξέλιξη και να ξεφύγει πια για πάντα από τα προβλήματα της τελευταίας δεκαετίας.