“Αν δεν είσαι ωραία, δεν είμαστε κι εμείς ωραίοι”, ήταν το slogan του “καλλιτέχνη” του οποίου τα  προϊόντα σημείωναν περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια τον χρόνο σε πωλήσεις…

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Του διάσημου κομμωτή που μετέτρεψε το ασήμαντο μέχρι τότε κλάδο της κομμωτικής σε δημιουργικό επάγγελμα με σημαντική κοινωνική απήχηση. Στην αυτοβιογραφία του εξηγεί:“Για μένα κόμμωση σημαίνει σχήμα” κι έτσι ακριβώς ήταν για εκείνον, καθώς εισήγαγε νέα, ανατρεπτικά “σχέδια” στα χτενίσματα, σχέδια αναδεικνύοντας την εμφάνιση κάθε γυναίκας που αφηνόταν στα χέρια του…Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε στο τέλος της δεκαετίας του 1950 το αρχιτεκτονικό ντιζάιν, τα γεωμετρικά σχήματα και τις οξείες γωνίες που τόνιζαν το σχήμα του προσώπου, απελευθερώνοντας τα γυναικεία κεφάλια από τους εκνευριστικά παλιομοδίτικους όγκους μαλλιών από τη στιλιζαρισμένη λακ.

Ο Vidal Sassoon ήταν “ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο με ένα ψαλίδι”, απελευθερώνοντας τη γυναίκα από “την τυραννία του κομμωτηρίου”. 

Γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1928 σε συνοικία του ανατολικού Λονδίνου σε μια εξαιρετικά φτωχή οικογένειας εβραϊκής καταγωγής. Ο πατέρας του Jack είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη. Πέρασε ιδιαίτερα στερημένη σε υλικά αγαθά παιδική ηλικία, καθώς στα  πέντε του μόλις χρόνια,   ο πωλητής χαλιών Jack εγκαταλείπει τη φαμίλια και η μητέρα είναι πια υποχρεωμένη να συντηρεί τα παιδιά της με το πενιχρό εισόδημά της.

Μην μπορώντας να τα μεγαλώσει μόνη της, εμπιστεύεται τα δυο της παιδιά σε ορφανοτροφείο του Λονδίνου. Εκεί έμεινε μέχρι τα 11 του χρόνια o Vidal.   Η μητέρα ξαναπαντρεύεται και κατά τη διάρκεια του Πολέμου, το 1942, καταφέρνει να βρει δουλειά για τον μικρό. Ο νεαρός  Widal ξεκινά να εργάζεται  ως μαθητευόμενος σε κουρείο της γειτονιάς…

Εξαιτίας αντισημιτών φασιστών του Λονδίνου, διακόπτεται η  επαφή του όμως με τον κόσμο της κομμωτικής. Ο δεκαεφτάχρονος Widal προσχωρεί σε μια μαχητική εβραϊκή οργάνωση, το περίφημο 43 Group, προσπαθώντας να εμποδίσει την εξάπλωση των κηρυγμάτων μίσους και να υπερασπιστεί τους γείτονές του.”Οι εικόνες που βλέπαμε άλλαξαν τη μορφή της οργής μας και το σλόγκαν ‘‘ποτέ ξανά’’ έγινε εντολή.” είχε πει σχετικά με αυτό.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr