Για την υπ. Υγείας του Γιβραλτάρ Σαμάνθα Σακραμέντο είναι απίστευτο: μετά από ένα χρόνο στο Γιβραλτάρ, που αποτελεί υπερπόντιο βρετανικό έδαφος, αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σχεδόν παντού σε εξωτερικούς χώρους. «Είναι περίεργο, νιώθω σαν να έχω ξεχάσει κάτι ή να κάνω κάτι λάθος» λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα αίρεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας που ίσχυε, ενώ μπαρ και εστιατόρια θα μπορούν να είναι ανοιχτά μέχρι τις 2 τα ξημερώματα.
Πολλοί νιώθουν ανακούφιση. «Ίσως να μπορέσουμε ξανά να ζήσουμε όπως παλιά» αναφέρει μια σερβιτόρα. Η αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ακόμη ισχύουν περιορισμοί και λοκντάουν εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων, είναι έντονη. Η Σακραμέντο εκτιμά ότι το Γιβραλτάρ μπορεί να επανέλθει σύντομα σε ρυθμούς κανονικότητας μετά από πολλούς μήνες πανδημίας, κυρίως χάρη στη γρήγορη και καλά οργανωμένη διαδικασία εμβολιασμών. Σχεδόν όλοι οι 34.000 κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί, όπως και οι περίπου 1000 εργαζόμενοι που μετακινούνται μεταξύ Γιβραλτάρ και άλλων χωρών.
Σύμφωνα με τον Βρετανό υπ. Υγείας Ματ Χάνκοκ, το Γιβραλτάρ θα μπορούσε να γίνει το πρώτο έθνος στον κόσμο που έχει εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού του. Και στην Ευρώπη, ίσως το Γιβραλτάρ διαθέτει το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού. Καθοριστικός παράγοντας ήταν το μικρό μέγεθός του μόνο 6,5 τ.χλμ. Επίσης δεν υπήρξε συμφόρηση στην παράδοση των εμβολίων, τα οποία έφτασαν στο Γιβραλτάρ από το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς καθυστέρηση. Πάντως και το Γιβραλτάρ πέρασε δύσκολα την περίοδο της πανδημίας, με 94 θανάτους μέχρι στιγμής από τον κορωνοϊό – μεγάλος αριθμός σε σχέση με τον μικρό αριθμό κατοίκων.