Την αλλαγή στο χρονικό όριο διάρκειας της βεβαίωσης νόσησης που θα ισχύει από τώρα και στο εξής για τις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, τροποποιείται μία από τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα και των ταξιδιών προς νησιωτικούς προορισμούς ως ακολούθως:

Τι θα ίσχυε και τι αλλάζει

Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα και από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/ βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα ημέρες μετά από αυτόν.

Οι προηγούμενες αεροπορικές οδηγίες προέβλεπαν ότι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν βεβαίωση νόσησης ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί με την παρέλευση τριάντα ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο από δημόσια αρχή, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.

Όσο αφορά τις υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες ισχύουν όπως έχουν ανακοινωθεί με το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 26/6/2021.

Υπάρχει απαγόρευση εισόδου στη χώρα για συγκεκριμένους επιβάτες;

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, παραμένει, μέχρι 03.07.2021, σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των υπηκόων τρίτων κρατών, σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Εξαιρέσεις ισχύουν για μόνιμους κατοίκους των παρακάτω χωρών: Αυστραλία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Νέα Ζηλανδία, Ν. Κορέα, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής,  Ρωσία, Σερβία, Ισραήλ,  Β. Μακεδονία, Καναδά,  Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Κίνα, Κουβέιτ, Ιαπωνία, Λίβανο, Αλβανία, Ουκρανία και Μαυροβούνιο.

Ειδικά, οι μόνιμοι κάτοικοι Μαυροβουνίου εισέρχονται στη χώρα υπό τις εξής προϋποθέσεις:  να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19 που να έχει πραγματοποιηθεί εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη άφιξη. Τα ανωτέρω αποδεικνύονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα που αναγράφονται παραπάνω.

Ως αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας, οι υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν να παρουσιάσουν άδεια παραμονής, άδεια εργασίας, ταυτότητα, άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα, υπό την προϋπόθεση ότι αναγράφεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας.

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται επίσης:

  • Πολίτες της ΕΕ & των κρατών μελών της Συνθήκης Schengen και οι σύζυγοι αυτών, ή τα άτομα με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και τα ανήλικα παιδιά τους.
  • Ιατρικό και Νοσηλευτικό, προσωπικό επαγγελματίες και ερευνητές του χώρου της υγείας, εάν επιδείξουν στα σημεία εισόδου της χώρας αποδεικτικό της επαγγελματικής τους κατάστασης, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι η είσοδος τους σχετίζεται με την εξάσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων τους.
  • Πολίτες τρίτων χωρών που είναι κάτοικοι σε μακροχρόνια βάση – ή έχουν άδεια παραμονής χώρας της ΕΕ ή κράτους μέλους της Συνθήκης Schengen.
  • Μέλη κυβερνητικών αποστολών.
  • Μέλη  διπλωματικών αποστολών, αξιωματούχοι και αποστολές προξενείων, επιτελεία διεθνών & ευρωπαϊκών οργανισμών, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, αξιωματούχοι στρατιωτικών σωμάτων, σωμάτων ασφαλείας & της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.
  • Εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, πληρώματα αεροσκαφών, πληρώματα και τεχνικό προσωπικό μισθωμένων αεροσκαφών & εξοπλισμού για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, οδηγοί βαρέων οχημάτων & το απολύτως απαραίτητο προσωπικό για τη μεταφορά αγαθών.
  • Επιβάτες transit.
  • Φοιτητές.
  • Φροντιστές ηλικιωμένων ή ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.
  • Εποχιακό προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα της γεωργίας.