Ντάβιντ Σ. λέγεται ο άνδρας τον οποίο η ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης του εγκλήματος συνέλαβε στις 10 Αυγούστου στο Πότσνταμ. Πρόκειται για εντυπωσιακή αποκάλυψη ενός διεθνούς κατασκόπου;

Μάλλον όχι. Ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετανικής βουλής Τομ Τούγκενχατ κάνει λόγο για κάποιον με χαμηλή θέση στην ιεραρχία, ο οποίος έλαβε μερικές απερίσκεπτες αποφάσεις και ενδεχομένως πρόδωσε την πατρίδα του.

Επί μήνες Βρετανοί και Γερμανοί παρακολουθούσαν τον Ντάβιντ Σ. συλλέγοντας χρήσιμες πληροφορίες για το πώς κινούνται οι Ρώσοι κατάσκοποι, προσθέτει ο βρετανός βουλευτής. Για την υπόθεση δεν είναι γνωστά πολλά εκτός από ότι ο συλληφθείς είχε προσληφθεί στη βρετανική πρεσβεία στο Βερολίνο και δεν είχε αποσταλεί εκεί από το Λονδίνο.

Η γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος είναι πεπεισμένη ότι Ρώσσοι κατάσκοποι προσπαθούν εδώ και χρόνια να προσεγγίσουν διάφορα άτομα στο Βερολίνο προσφέροντας πολλά χρήματα.

Στην τελευταία έκθεση της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας εσωτερικού αναφέρεται ότι εις βάρος της Γερμανίας δρουν κυρίως τέσσερεις παίκτες με σκοπό την άσκηση επιρροής: Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Τουρκία.

Χωρίς την εξωτερική εμφάνιση ενός 007

Στο επίκεντρο των ερευνών της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος βρίσκεται η Ρωσία. Στην έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας περιλαμβάνονται τρεις περιπτώσεις, που όπως σημειώνεται, «έχουν αρνητική επίδραση στις σχέσεις με τις χώρες της Δύσης».

Από αυτές μόνο μία έλαβε χώρα σε γερμανικό έδαφος:

-Επίθεση με νευροτοξική ουσία, πιθανώς νοβιτσόκ, κατά του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπουρι της Μεγάλης Βρετανίας το Μάρτιο του 2018.

-Δολοφονία Γεωργιανού σε δημοφιλές πάρκο του Βερολίνου τον Αύγουστο του 2019

-Επίθεση με νευροτοξική ουσία κατά του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι τον Αύγουστο του 2020 στη Ρωσία.

Αν επαληθευθούν οι πληροφορίες της εφημερίδα Bild τότε ο Ντάβιντ Σ. είναι φαλακρός, παχουλός και έχει ύψος 1,75. Εν τέλει δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ότι δεν έχουν να κάνουμε με κατασκοπευτικό θρίλερ, αλλά με μια σχεδόν αδιάφορη σύλληψη ρουτίνας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ο Ντάβιντ Σ. δεν είναι το 2021 ο πρώτος κατάσκοπος που συνελήφθη στο Βερολίνο. Λόγω της παρουσίας δεκάδων πρεσβειών, της γερμανικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου υπολογίζεται ότι στο Βερολίνο υπάρχουν χιλιάδες πράκτορες. Ελάχιστοι ωστόσο πέφτουν στα δίχτυα των γερμανικών αρχών.

Κατάσκοπος για ιδεολογικούς λόγους

Μια από αυτές τις σχετικά σπάνιες περιπτώσεις είναι ο Γενς Φ. εις βάρος του οποίου η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία απηύθυνε κατηγορίες τον Φεβρουάριο του 2021 για κατασκοπεία κατά της γερμανικής Βουλής. Ο κατηγορούμενος εργαζόταν σε εταιρία ηλεκτρονικών συστημάτων, στην οποία είχαν ανατεθεί έργα συντήρησης στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ZDF ο Γενς Φ. πρώην αξιωματικός στο στρατό της ανατολικής Γερμανίας NVA και συνεργάτης της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας STASI αποφάσισε οικειοθελώς να δώσει πληροφορίες σε ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Αποθήκευσε σε κάρτα μνήμης διάφορα έγγραφα και τα απέστειλε σε συνεργάτη της ρωσικής μυστικής υπηρεσίες GRU, ο οποίος εργαζόταν στην ρωσική πρεσβεία του Βερολίνου.

Τέτοιες λεπτομέρειες δεν συνοδεύουν την σύλληψη του Ντάβιντ Σ. Ανοιχτό παραμένει τι θα προκύψει από αυτήν την ιστορία. Ίσως και τίποτα. Στο κάτω κάτω έχουμε να κάνουμε με μυστικές υπηρεσίες που δρουν ή θα έπρεπε να δρουν στην αφάνεια…

Σκάνδαλο «κατασκοπείας» στο προεδρικό μέγαρο