Tο ολοκαίνουργιο μοντέλο της, C40 Recharge, παρουσίασε στις Βρυξέλλες η Volvo. Πρόκειται για ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο το οποίο εμπλουτίζει την γκάμα των αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων και συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης.

”Το μέλλον της Volvo Cars είναι ηλεκτρικό και το νέο Volvo C40 Recharge είναι η τελευταία εκδήλωση της δέσμευσης της εταιρείας για ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών ρύπων” τόνισαν στελέχη της πολυτελούς σουηδικής μάρκας κατά την διάρκεια της πανευρωπαικής παρουσίασης του νέου αυτοκινήτου.

C40 Recharge

Το Volvo C40 Recharge έχει όλα τα πλεονεκτήματα ενός SUV, αλλά με χαμηλότερη και πιο κομψή σχεδίαση. Βασίζεται στην πλατφόρμα οχημάτων CMA και είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας στην ιστορία, που σχεδιάστηκε μόνο ως αμιγώς ηλεκτρικό.

”Μετά την εισαγωγή του XC40 Recharge και τώρα του C40 Recharge, η premium φίρμα θα κυκλοφορήσει αρκετά νέα ηλεκτρικά μοντέλα τα επόμενα χρόνια” διευκρίνισαν τα στελέχη της εταιρείας. Ήδη μέχρι το 2025, στοχεύει ώστε το 50% του παγκόσμιου όγκου πωλήσεών της να αποτελείται από πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τα υπόλοιπα να είναι υβριδικά. Έως το 2030, σχεδιάζει κάθε αυτοκίνητο που πουλά να είναι καθαρά ηλεκτρικό.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της μάρκας, το νέο C40 Recharge προσφέρεται μόνο online.

Το πίσω μέρος του Volvo C40 Recharge διαθέτει εντυπωσιακή σχεδίαση, που ταιριάζει με την κάτω γραμμή οροφής, ενώ η νέα μπροστινή σχεδίαση εισάγει μια νέα εμφάνιση για τα ηλεκτρικά Volvo και περιλαμβάνει προβολείς με τεχνολογία pixel τελευταίας γενιάς. Στο εσωτερικό, παρέχει την υψηλή θέση των καθισμάτων που προτιμούν οι περισσότεροι οδηγοί που επιλέγουν SUV, ενώ διατίθεται με μια ποικιλία χρωμάτων και διακοσμητικών επιλογών που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτό το μοντέλο. Είναι επίσης το πρώτο μοντέλο της μάρκας που είναι εντελώς απαλλαγμένο από δέρμα.

Όπως το XC40 Recharge, το C40 Recharge διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα ψυχαγωγίας στην αγορά, που αναπτύχθηκε από κοινού με την Google και βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Android. Παρέχει στους καταναλωτές ενσωματωμένες εφαρμογές και υπηρεσίες Google, όπως οι Χάρτες Google, το Google Assistant και το Google Play Store. Τα απεριόριστα δεδομένα επιτρέπουν ανώτερη συνδεσιμότητα και το C40 Recharge θα λαμβάνει ενημερώσεις λογισμικού μέσω του αέρα. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου αφού φύγει από το εργοστάσιο.

Η πρόωση αποτελείται από δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, έναν στον εμπρός και έναν στον πίσω άξονα, που τροφοδοτείται από μπαταρία 78kWh που μπορεί να φορτιστεί γρήγορα στο 80% σε περίπου 40 λεπτά. Προσφέρει αυτονομία 444 χλμ., η οποία αναμένεται να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, μέσω ενημερώσεων λογισμικού over-the-air.

Το αμιγώς ηλεκτρικό C40 Recharge είναι διαθέσιμο μόνο online. Σύμφωνα με τη φιλοδοξία της μάρκας να μειώσει την πολυπλοκότητα στην προσφορά μοντέλων της και να επικεντρωθεί σε ελκυστικές προεπιλεγμένες εκδόσεις, έχει απλοποιήσει δραστικά την προσφορά του C40 Recharge στους καταναλωτές. Όταν οι πελάτες λαμβάνουν ένα νέο C40 Recharge, θα συνοδεύεται από ένα πακέτο φροντίδας, που θα περιλαμβάνει στοιχεία όπως σέρβις, εγγύηση, οδική βοήθεια, καθώς και επιλογές ασφάλισης και φόρτισης σπιτιού.

Οι οδηγοί του αμιγώς ηλεκτρικού Volvo XC40 Recharge, θα μπορούν σύντομα να βελτιστοποιήσουν την οδηγική εμβέλεια του αυτοκινήτου τους ακόμη περισσότερο, χάρη στο Range Assistant. Πρόκειται για μία νέα in-car εφαρμογή η οποία λανσάρεται σε beta έκδοση, στο πλαίσιο της τελευταίας ασύρματης (Over-The-Air) ενημέρωσης λογισμικού, για όσα αυτοκίνητα της Volvo εξοπλίζονται με σύστημα infotainment που βασίζεται στο Android Automotive OS.

Μέσω αυτής της πρόσφατης ασύρματης (Over-The-Air) ενημέρωσης, οι οδηγοί των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων Volvo μπορούν μεταξύ άλλων να προσδοκούν αυξημένη αυτονομία, χάρη σε βελτιώσεις στην έξυπνη διαχείριση της μπαταρίας, στην ανάκτηση ενέργειας μέσω του φρεναρίσματος, αλλά και σε ένα πιο έξυπνο χρονόμετρο για τον προγραμματισμό της φόρτισης.

Το Range Assistant app, είναι ένα παράδειγμα της στρατηγικής της μάρκας να προχωρά με αυξανόμενο ρυθμό στην ανάπτυξη in-house λογισμικού, βοηθά τους οδηγούς να παρακολουθούν τη διαθέσιμη αυτονομία του αμιγώς ηλεκτρικού Volvo τους και να τη βελτιώνουν μέσω έξυπνης διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίησης συμβουλών που σχετίζονται με το οδηγικό στυλ, μεγιστοποιώντας την εξοικονόμηση ενέργειας.

Με την εφαρμογή απρόσκοπτα ενσωματωμένη στο Android σύστημα infotainment, οι οδηγοί των αμιγώς ηλεκτρικών Volvo λαμβάνουν μια ξεκάθαρη και ακριβή ένδειξη της εκτιμώμενης αυτονομίας ανά πάσα στιγμή, καθώς και της κατανάλωσης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή τους βοηθά επίσης να αντιληφθούν, ποιοι σημαντικοί παράγοντες επηρεάζουν την εμβέλεια του αυτοκινήτου τους.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει μία λειτουργία βελτιστοποίησης αυτονομίας της μπαταρίας, που μπορεί να ρυθμίζει αυτόματα τον κλιματισμό ώστε να επεκτείνει την αυτονομία. Είναι ένα χαρακτηριστικό που χρησιμεύει ιδιαίτερα στις πιο μακρινές διαδρομές, καθώς μειώνει την ανάγκη στάσεων για φόρτιση.

Η Volvo Cars σχεδιάζει να συνεχίσει την εξέλιξη του Range Assistant app, με προοπτική το λανσάρισμά του σε πλήρη μορφή και να προσθέσει επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως η εκπαίδευση των οδηγών με έξυπνες και εύκολες στην εφαρμογή τους οδηγίες για το πώς να προσαρμόζουν το οδηγικό τους στυλ και την ταχύτητά τους, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αυτονομίας.

Η εφαρμογή θα διατεθεί μέσω της πιο πρόσφατης (Over-The-Air) ενημέρωσης λογισμικού στους οδηγούς του XC40 Recharge, ενώ θα εγκαθίσταται στο C40 Recharge από την έναρξη της παραγωγής του.

«Μέσω της in-house ανάπτυξης λογισμικού και των ασύρματων (Over-The-Air) ενημερώσεων, μπορούμε να βελτιώνουμε συνεχώς τα αυτοκίνητά μας και να εξασφαλίζουμε ότι το ηλεκτρικό σας Volvo θα παραμένει σύγχρονο», δήλωσε η Σάνελα Ίμπροβιτς, επικεφαλής Εμπειρίας Διασύνδεσης στη Volvo Cars. «Η εφαρμογή Range Assistant είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η ταχεία ανάπτυξη και εφαρμογή νέων λειτουργιών μπορεί να βελτιώνει καθημερινά την εμπειρία πελατών Volvo».

Η Volvo Cars προσφέρει ασύρματες (Over-The-Air) ενημερώσεις από την αρχή του τρέχοντος έτους και σύντομα θα τις διαθέτει σε όλο και περισσότερα μοντέλα Volvo και σε πιο πολλές αγορές, κάτι που καθιστά την εταιρεία ηγετική δύναμη στον κλάδο όσον αφορά το συγκεκριμένο πεδίο. Οι ενημερώσεις είναι εύκολες και πρακτικές για τους πελάτες, επιτρέποντάς τους να διατηρούν τα αυτοκίνητά τους αναβαθμισμένα χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν το συνεργείο.

‘Αλλες λειτουργίες και αναβαθμίσεις σε αυτή την πρόσφατη ενημέρωση λογισμικού, περιλαμβάνουν επιπλέον βελτιώσεις σε συστήματα ασφαλείας, νέες πληροφορίες για την επίπτωση του ψυχρού κλίματος στην αυτονομία της μπαταρίας και διάφορες επιδιορθώσεις σφαλμάτων.

Λογισμικό

Οι οδηγοί θα δουν στην κεντρική τους οθόνη την πληροφορία για τη νέα έκδοση λογισμικού και θα ειδοποιηθούν μέσω της εφαρμογής Volvo Cars για την προγραμματισμένη ενημέρωση λογισμικού, ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία του downloading και της εγκατάστασης μέσω ειδοποιήσεων που εμφανίζει η εφαρμογή.

Το λανσάρισμα αυτής της τελευταίας αναβάθμισης λογισμικού σχεδιάζεται να ξεκινήσει αμέσως, με όλα τα μοντέλα που μπορούν να δεχθούν την εφαρμογή να ενημερώνονται έως το τέλος Οκτωβρίου. Το Volvo C40 Recharge κατασκευάζεται μαζί με το XC40 Recharge στο εργοστάσιο παραγωγής Volvo Cars στη Γάνδη του Βελγίου. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης, δόθηκε η ευκαιρία για την δοκιμή του αυτοκίνητου σε μια προκαθορισμένη διαδρομή στα περίχωρα των Βρυξελλών και στη Γάνδη.

Όπως διαπιστώθηκε, το αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο διαθέτει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα μοντέλα μηδενικών ρύπων. Έχει υψηλές επιδόσεις, αποδοτικό σύστημα ανάκτησης ενέργειας και βέβαια είναι αθόρυβο.

Η αίσθηση ότι οδηγείς ένα σύγχρονο αυτοκίνητο που δεν έχει καμία σχέση με τα γνωστά αυτοκίνητα που φέρουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, προσλαμβάνεται κάθε στιγμή.

Η σουηδική μάρκα πρόσθεσε στο νέο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο τα νέα στοιχεία που φέρνει η ηλεκτροκίνηση, χωρίς όμως να αλλοιώσει την αρχική της συνταγή, που περιλαμβάνει υψηλά οδηγικά χαρακτηριστικά, πρωτοποριακά συστήματα ασφάλειας, ποιοτική κατασκευή και ποιότητα κύλισης γερμανικών προδιαγραφών. Η τιμή του ξεκινά από 66.344 ευρώ.