«Λεωφορείο εμβολιασμού» επιστρατεύει η Περιφέρεια των Βρυξελλών σε μία προσπάθεια να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν κατά του COVID-19.

Το λεωφορείο, το οποίο θα μεταφέρει κινητή μονάδα εμβολιασμού, θα χρησιμοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή για πρώτη φορά, στο Ζετ των Βρυξελλών και θα είναι ανοιχτό στο κοινό από τις 10:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ.

Περίπου εκατό δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson θα είναι διαθέσιμες κάθε μέρα και οι πολίτες μπορούν να πάνε χωρίς ραντεβού. Το λεωφορείο είναι μέρος της εκστρατείας της Περιφέρειας για να φέρει τα εμβόλια στους πολίτες αντί να πάνε εκείνοι στα ειδικά κέντρα.

Παρά το γεγονός, ότι το 77,9% του ενήλικου πληθυσμού του Βελγίου έχει λάβει ήδη μία δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό και το 44,1% είναι πλήρως εμβολιασμένο, τα ποσοστά στις Βρυξέλλες παραμένουν χαμηλά. Ειδικότερα, το 44,3% έχει λάβει την πρώτη δόση, ενώ το 28,67% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Σημειώνεται επίσης, πως θετική εισήγηση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού των εφήβων 12-15 ετών, έδωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας του Βελγίου, προτείνοντας ωστόσο τον εμβολιασμό μόνο των ευπαθών εφήβων ή όσων βρίσκονται κοντά σε άτομα που είναι ευάλωτα.

Όπως ανέφερε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γαλλόφωνης εφημερίδας «Le Soir», το Βέλγιο επιμένει στη «συντονισμένη ελεύθερη επιλογή» όσον αφορά τον εμβολιασμό των εφήβων και σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία ή το Ισραήλ, το Βέλγιο δεν θα πρέπει να εμβολιάζει συστηματικά όλους τους εφήβους ηλικίας 12-15 ετών.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας (CSS) επισημαίνει τις συγκεκριμένες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να συνιστάται ο εμβολιασμός των νέων εφήβων, είτε είναι παιδιά με συννοσογόνους παράγοντες (λευχαιμία, χρόνιες παθήσεις των νεφρών ή του ήπατος, σύνδρομο Down κ.λπ.). Επίσης, η έμμεση προστασία πιο ευάλωτων συγγενών (παππούδες, γονείς, αδέλφια και αδελφές με συννοσηρότητα ή ανοσοκατεστολή) παρουσιάζεται από το Συμβούλιο ως επιχείρημα υπέρ του εμβολιασμού ατόμων άνω των 12 ετών χωρίς συννοσηρότητα.