Το έργο του Βασίλι Καντίνσκι παρουσιάζεται σε αντίστροφη χρονολογική σειρά, από τους τελευταίους πίνακές του που δημιουργήθηκαν στη Γαλλία έως τους πρώτους που ζωγράφισε στο Μόναχο σε μία νέα έκθεση στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση «Vasily Kandinsky: Around the Circle» για τον Ρώσο ζωγράφο, πρωτοπόρο της αφηρημένης τέχνης περιλαμβάνει περίπου 80 πίνακες, ακουαρέλες και ξυλογραφίες, καθώς και μια επιλογή από εικονογραφημένα βιβλία του.

Τα έργα

Τα έργα από τη συλλογή του Μουσείου απεικονίζουν πώς, προσπαθώντας να απελευθερώσει την τέχνη από τους δεσμούς της με τη φύση και την αναπαράσταση, ο Καντίνσκι παρέμεινε αφοσιωμένος στη διερεύνηση ενός θέματος βασισμένου σε αυτό που αποκάλεσε «εσωτερική ανάγκη» του καλλιτέχνη. Η μνήμη και η ταυτότητα, η αισθητηριακή εμπειρία και η πνευματικότητα εντοπίζονται στο έργο του καλλιτέχνη του οποίου οι θεωρίες και τα έργα συνεχίζουν να έχουν απήχηση σήμερα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου.

Η έκθεση

Η έκθεση ξεκινάει με το τελευταίο κεφάλαιο του καλλιτέχνη, που διαδραματίζεται στη Γαλλία, όταν οι φυσικές επιστήμες και ο σουρεαλισμός, καθώς και το διαρκές ενδιαφέρον για τις ρωσικές και σιβηρικές πολιτισμικές πρακτικές και τη λαογραφία, επηρέασαν τα βιομορφικά του σχήματα και προκάλεσαν επαναλαμβανόμενα θέματα αναγέννησης και μεταμόρφωσης.

Τα έργα της δεκαετίας του στη Bauhaus, γερμανική Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Σχεδιασμού, αντανακλούν την πεποίθηση του ζωγράφου ότι η τέχνη θα μπορούσε να μεταμορφώσει την ίδια και την κοινωνία. Το τελευταίο τμήμα της έκθεσης, εξετάζει τους πρώτους πίνακες του Καντίνσκι, που δημιουργήθηκαν ενώ ζούσε στο Μόναχο, τότε που εξέταζε τις εκφραστικές δυνατότητες του χρώματος, της γραμμής και της μορφής, εμπνευσμένες εν μέρει από τη σύγχρονη μουσική.

Η έκθεση που επιμελήθηκε η Μέγκαν Φοντανέλα και παρουσιάζεται στην εικονική σπειροειδή ράμπα του Μουσείου επιτρέποντας στον επισκέπτη να εισέρχεται σε διαφορετικά κεφάλαια της ζωής του καλλιτέχνη θα διαρκέσει από τις 8 Οκτωβρίου 2021 έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2022.