Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα δώσει τελικά το «παρών» στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, όπως ενημέρωσε το Παλάτι.

Η 95χρονη συναντήθηκε σήμερα (26/10) μέσω τηλεδιάσκεψης με νέους πρέσβεις στη Μεγάλη Βρετανία, στις πρώτες επίσημες υποχρεώσεις της μετά την ανάπαυλα που χρειάστηκε να κάνει. Η εξέλιξη αυτή έφερε χαμόγελα, ωστόσο δεν άργησε να ακουστεί ένα νέο «καμπανάκι».

Η Ελισάβετ αναμενόταν στη Σύνοδο COP26, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Γλώσκόβη της Σκωτίας. Ομως, σύμφωνα με την Daily Mail, αυτό δεν θα συμβεί, κατόπιν ιατρικών συστάσεων.

Το Reuters, που επικαλείται πηγές του Παλατιού, αναφέρει πως η βασίλισσα εξέφρασε την ελπίδα να μην αξιοποιηθεί η απουσία της από κάποιον για να μην παραστεί στο COP26. Κοινώς, δεδομένα γίνεται μια προσπάθεια να μην συνδεθεί αυτή η εξέλιξη με την κατάσταση της υγείας της, παρόλο φαντάζει αναπόφευκτο κάτι τέτοιο.

Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ 

«Η Αυτού Μεγαλειότητα αποφάσισε με λύπη ότι δεν θα ταξιδέψει στη Γλασκώβη για να παραστεί στη βραδινή δεξίωση του Cop26 τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου. Η Αυτού Μεγαλειότητα είναι απογοητευμένη που δεν παρευρέθηκε στη δεξίωση, αλλά θα απευθύνει μια ομιλία στους συγκεντρωμένους αντιπροσώπους μέσω ενός ηχογραφημένου μηνύματος», αναφέρει η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ.

Η 95χρονη έλαβε σήμερα μέρος στις πρώτες επίσημες υποχρεώσεις της από τότε που γιατροί της συνέστησαν να ξεκουραστεί και αφότου χρειάστηκε να περάσει μία νύχτα στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, πραγματοποίησε τις ακροάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης, από το κάστρο του Ουίνσδορ, τον βασικό πλέον τόπο κατοικίας της. Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης οι πρεσβευτές της Νότιας Κορέας, Γκουν Κιμ, και της Ελβετίας, Μάρκους Λάιτνερ, επέδωσαν τα διαπιστευτήριά τους, όπως έγινε γνωστό από το Μπάκιγχαμ.

Η βασίλισσα ήταν χαμογελαστή και φορούσε ένα κίτρινο φόρεμα. Ηταν η πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνισή της από τις 19 Οκτωβρίου και αφότου ακύρωσε, μία ημέρα μετά, μια επίσκεψη στη Βόρεια Ιρλανδία, με τους γιατρούς της να της συστήνουν ανάπαυση.

Κατόπιν, την περασμένη εβδομάδα η βασίλισσα πέρασε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στο νοσοκομείο, επισήμως για «προκαταρκτικές» εξετάσεις. Το γεγονός ότι το παλάτι του Μπάκιγχαμ καθυστέρησε να αποκαλύψει τη νοσηλεία της, την πρώτη της από το 2013, προκάλεσε ερωτήματα και επικρίσεις για την έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους του παλατιού.