Οι βάσεις για τις Πανελλήνιες του 2022 θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας ανέφερε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η υπουργός υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά οι βάσεις θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου και όχι στα τέλη Αυγούστου, «με σεβασμό στην αγωνία του υποψηφίου και στην ανάγκη για βέλτιστο προγραμματισμό», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Οι υποψήφιοι όπως είπε η κ. Κεραμέως, θα μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα και με sms στο κινητό τους, αν έχουν γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα υπάρξει αύξηση στους εισαχθέντες στα δημόσια ΙΕΚ.

Βάσεις 2022: Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Στο μεταξύ, τις εκτιμήσεις του για τις βάσεις των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων έκανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης.

Ο ίδιος είπε ότι για πρώτη φορά έχουμε τόσο νωρίς τα αποτελέσματα ενώ μίλησε για δυο παράγοντες που δυσκολεύουν τον προσδιορισμό τους.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «φέτος είχαμε δυο στοιχεία τα οποία μας δυσκόλεψαν πάρα πολύ σε σχέση με τις βάσεις. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας δεν δημοσίευσε τα συγκεντρωτικά στοιχεία όπως έκανε εδώ και 20 χρόνια άρα δεν ξέρουμε πόσους αριστούχους έχουμε. Το μόνο που ξέρουμε είναι για παράδειγμα ότι ένα παιδί έγραψε πάνω από 19 στη βιολογία, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό το παιδί έγραψε 12 γλώσσα ή έγραψε 17. Το δεύτερο καινούριο είναι ότι φέτος τα παιδιά έχουν διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα άρα όπως καταλαβαίνετε ο προσδιορισμός των βάσεων είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να γίνει με την επιτυχία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο πρώτο πεδίο ο κ. Στρατηγάκης ανέφερε ότι στη Νομική Αθήνας περιμένουμε η βάση να βρεθεί στα 17.450 μόρια σημειώνοντας μια πτώση 707 μορίων. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ανάλογη πτώση και περιμένουμε 17.100 μόρια. Η ψυχολογία Αθήνας περιμένουμε να βρεθεί στο 17.350 και στη Φλώρινα 15.800 μόρια.

Ο κ. Στρατηγάκης είπε ακόμα ότι τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν προς τα οικονομικά και την πληροφορική θεωρώντας αφενός μεν ότι είναι πιο εύκολος δρόμος κι αφετέρου είναι ένας δρόμος που υπόσχεται επαγγελματική αποκατάσταση και καλά χρήματα με αποτέλεσμα οι θεωρητικές και οι θετικές σχολές να χάνουν παιδιά.