Για τις εκπλήξεις στις βάσεις εισαγωγής 2022 που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες μίλησε στην ΕΡΤ ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης.

«Πιάσαμε 158 τμήματα με απόκλιση μικρότερη των 200 μορίων, από τα 451 του μηχανογραφικού», σημείωσε και μίλησε αναλυτικά για τις εκπλήξεις των φετινών βάσεων. Μεταξύ αυτών οι ιατρικές σχολές που «κρατήθηκαν στο ύψος τους», η μεγάλη απόκλιση βάσεων σε σχολές του ΕΜΠ και των αντίστοιχων σχολών της Θεσσαλονίκης, η μεγάλη πτώση των βάσεων στη σχολή της Νομικής Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής και γενικά του πρώτου επιστημονικού πεδίου λόγω μικρότερου αριθμού υποψηφίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι βάσεις εισαγωγής, μετά από 59 χρόνια, έγιναν γνωστές τέλος Ιουλίου.

Ως αρκετά υψηλό ποσοστό επιτυχίας, ο κ. Στρατηγάκης, χαρακτήρισε το 68,83% που σημειώθηκε στις φετινές πανελλαδικές και σημείωσε πως «οι υπόλοιποι που δεν πέρασαν, κόπηκαν λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής η οποία κόβει έναν στους τρεις υποψηφίους. Έτσι έμειναν 10.839 κενές θέσεις».

Όσον αφορά στις κενές θέσεις, υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά στα κεντρικά πανεπιστήμια έχουμε σημαντικό αριθμό κενών θέσεων». Όπως εξήγησε «αυτό συνέβη γιατί τα κεντρικά πανεπιστήμια επέλεξαν τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, προσπαθώντας να μειώσουν τον αριθμό φοιτητών που δέχονται».

Βάσεις εισαγωγής 2022: Η σχολή που έμεινε χωρίς εισακτέο

Επιπλέον ανέφερε πως «υπάρχει και ένα τμήμα που δεν πέτυχε κανένας φοιτητής. Πρόκειται για τη νοσηλευτική στο Διδυμότειχο, που ανέβασε την ελάχιστη βάση εισαγωγής με αποτέλεσμα να μην πετύχει κανείς, όπως είχε γίνει αντίστοιχα πέρυσι με την Αρχιτεκτονική Ξάνθης».

Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ σημείωσε πως από τα αποτελέσματα καταδεικνύεται πως «στα ΕΠΑΛ ο συναγωνισμός ο μεγάλος και οι υψηλές επιδόσεις δεν αφήνουν κενές θέσεις. Καθώς γίνεται μια στροφή των παιδιών προς τα ΕΠΑΛ, βλέπουμε πως γίνεται πιο δύσκολο να μπεις από τα ΕΠΑΛ στο Πανεπιστήμιο σε σχέση με το Γενικό Λύκειο. Το ποσοστό επιτυχίας είναι στο μισό».