Πάνω από 17.700 θέσεις σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έμειναν κενές στην Ελλάδα, σχολές με μηδέν εισακτέους, εξαιτίας της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Αναλυτικά, περίπου ένας στους τρεις υποψηφίους των Γενικών Ενιαίων Λυκείων έμειναν εκτός, συνολικά 25.014.

Ακόμη χειρότερα είναι τα ποσοστά στα Επαγγελματικά Λύκεια όπου 2 στους 3 μαθητές έμειναν εκτός – ωστόσο σε απόλυτο μέγεθος αυτό μεταφράζεται σε 10.584 υποψηφίους.

Σχολές με μηδέν εισακτέους εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Σε εκατό τμήματα σε όλη τη χώρα, ο αριθμός των εισακτέων, πρωτοετών φοιτητών είναι μικρότερος από 20. Ακραία περίπτωση, αυτή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης, η οποία φέτος δεν έχει κανένα εισακτέο, αφήνοντας 180 θέσεις κενές. Μηδέν πρωτοετείς φοιτητές θα δεχτεί και η Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στην Δράμα.

Στην ίδια κατηγορία και η Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα που ενώ περίμενε 159 νέους φοιτητές δεν θα έχει επίσης κανένα.

Περίπου 20 είναι τα τμήματα στα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα που υποδέχονται λιγότερους από δέκα εισακτέους. Ένα από αυτά είναι για παράδειγμα το τμήμα Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σάμο, που φέτος θα δεχθεί 6 φοιτητές.

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης με μηδέν εισακτέους- Τμήματα με λιγότερους από 20 νέους φοιτητές

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης είναι μία από τις σχολές με μηδέν εισακτέους αφήνοντας 180 θέσεις κενές.

Περίπου 40.000 φοιτητές εκτός ΑΕΙ και δεκάδες τμήματα με ελάχιστους νέους φοιτητές, όμως το αποκορύφωμα το «άριστου» μέτρου ήρθε στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης, η οποία φέτος δεν έχει ούτε έναν εισακτέο παρά το γεγονός ότι διέθετε 108 θέσεις.

Εκτός από τους… μηδέν εισακτέους στη συγκεκριμένη σχολή δεν είναι λίγα τα τμήματα, κυρίως στην περιφέρεια, τα οποία θα βρεθούν με ελάχιστους νέους φοιτητές, κάτι που κάνει την λειτουργία τους εξαιρετικά δύσκολη.

 

Εκτός πανεπιστημίων 40.229 υποψήφιοι

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.239 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 103.468, εκ των οποίων 84.946 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 18.522 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ. Από τους φετινούς υποψήφιους έμειναν εκτός 29.659, αν δεν συμπεριλάβουμε δηλαδή αυτούς που διεκδίκησαν μια θέση με το λεγόμενο 10%

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, σε σχέση με το 2020, εισήχθησαν σε ΑΕΙ 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι (35.148 – 21.368). Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν επηρεάζει τους υποψηφίους που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες και εισέρχονται στη Σχολή/Τμήμα της επιλογής τους.