Οι ηγέτες της Ρωσίας και του Βιετνάμ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Το Λαμ με τη συνάντησή τους στο Ανόι επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς των χωρών τους.

Όπως αναφέρεται στο BBC, η συνάντηση των δύο ηγετών απέπνεε ένα κλίμα αλληλοϋποστήριξης, με τον Λαμ να συγχαίρει τον Πούτιν για την πρόσφατη επανεκλογή του και τον Πούτιν να δηλώνει ότι η ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το Βιετνάμ είναι μία από τις προτεραιότητες της Ρωσίας.

Το ταξίδι του στο Βιετνάμ, το οποίο ακολουθεί την επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα, ερμηνεύεται ως μια επίδειξη της διπλωματικής υποστήριξης που εξακολουθεί να απολαμβάνει η Ρωσία στην περιοχή.

Η μακροχρόνια υποστήριξη του Βιετνάμ στη Ρωσία

Οι δεσμοί του Βιετνάμ με τη Ρωσία είναι στενοί και ανάγονται σε πολλές δεκαετίες, στη ζωτικής σημασίας στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική υποστήριξη που παρείχε η Σοβιετική Ένωση στο νέο κομμουνιστικό κράτος του Βόρειου Βιετνάμ τη δεκαετία του 1950.

Επίσης, το 1978, το Βιετνάμ στηρίχθηκε σε σημαντικό βαθμό από τη Ρωσία, μιας και μετά την εισβολή του στην Καμπότζη εκείνη τη χρονιά για να εκδιώξει το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ, η Κίνα και η Δύση επέβαλαν κυρώσεις και απομόνωσαν το κράτος.

Το Βιετνάμ έχει περιγράψει τη σχέση των δύο χωρών ως «γεμάτη αφοσίωση και ευγνωμοσύνη», ενώ η ενσωμάτωσή του στις παγκόσμιες αγορές έχει συμβάλλει στην εξέλιξή του, καθιστώντας το κράτος πολύτιμο σύμμαχο της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι το Βιετνάμ έχει απέχει από πολλά από τα ψηφίσματα ψηφίσματα στα Ηνωμένα Έθνη που καταδικάζουν τις ενέργειες της Ρωσίας, ωστόσο διατήρησε καλές σχέσεις με την Ουκρανία και έστειλε ακόμη και κάποια βοήθεια στο Κίεβο, διατηρώντας έτσι σχέσεις και με τις δύο χώρες και αποφεύγοντας διπλωματικές προκλήσεις.

Οι ΗΠΑ επέκριναν την επίσκεψη

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την επίσκεψη του Πούτιν στο Βιετνάμ, η οποία θεωρούν ότι θα δώσει «πάτημα» στον πρόεδρο της Ρωσίας να συνεχίσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ανόι δήλωσε πριν από την επίσκεψη ότι «καμία χώρα δεν πρέπει να δώσει στον Πούτιν βήμα για να προωθήσει τον επιθετικό του πόλεμο και να του επιτρέψει να εξομαλύνει τις φρικαλεότητές του», αναφέρει ο Guardian.

Διαβάστε ακόμη