Την πλήρη εικόνα πίσω από τις πρόσφατες εξαγγελίες που έγιναν στην ΔΕΘ διά στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλουμε, μετά και την εξειδίκευση από το οικονομικό επιτελείο, να δούμε πολύ προσεκτικά. Και η εικόνα αυτή αποκαλύπτει την νέα δυναμική που θέλει η κυβέρνηση να προσδώσει στην οικονομία με ορίζοντα αλλά και της μόχλευσης οικονομικών στοιχείων που θα επιδράσουν θετικά στην κινητικότητα, άρα και την αγοραστική ικανότητα.
Η βασική θεωρία ότι η οικονομία, οι οικονομικές δραστηριότητες είναι ένας κύκλος που ανατροφοδοτεί την κρίση ή την ανάπτυξη δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Ακριβώς εδώ τα εξαγγελθέντα στοχεύουν στην ανατροφοδότηση της ανάπτυξης και της απομείωσης της κρίσης που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά βίωσαν. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι εξαγγελίες διά στόματος πρωθυπουργού ήταν αποστειρωμένες από τα «θα», συνιστώντας μία πολιτική με ισχυρό θετικό πρόσημο για την κοινωνία, τη νεολαία αλλά και το επιχειρείν.
Λελογισμένη και κοστολογημένη η οικονομική και κοινωνική πολιτική που εξαγγέλθηκε με την άμεση εφαρμογή της θα ωθήσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, την προσέλκυση των επενδύσεων αλλά και τη διασφάλιση της μελλοντικής απασχόλησης των νέων κλείνοντας πίσω τις δυσάρεστες σελίδες της υπερδεκαετούς κρίσης. Πρέπει να γυρίσουμε νέα σελίδα με αναπτυξιακή πραγματικότητα που έχει ανάγκη η κοινωνία, η οικονομία και η νέα γενιά αυτής της χώρας, που η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στην μελλοντική της πορεία και ανάπτυξη.
Η πρώτη αποτίμηση ότι τα εξαγγελθέντα δίνουν ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά και επιχειρήσεις, με την δαπάνη για το σύνολο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού να ανέρχεται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ, είναι προφανές ότι στοχεύουν στη μόχλευση. Αλλά ας το αναλύσουμε λίγο. Σε δύο άξονες κινήθηκαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Ο ένας είναι ότι βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων μέσα από μία σειρά μέτρων, όπως π.χ. χαμηλότερες εισφορές και διατήρηση του παγώματος της έκτακτης εισφοράς, και ο δεύτερος άξονας είναι ότι καλούνται να πληρώσουν χαμηλότερους φόρους, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και η εξάλειψη του φόρου για τις γονικές παροχές.
Το τελευταίο μέτρο δίνει μεγάλη ανάσα στην κτηματαγορά σε μίας κομβικής σημασίας περίοδο. Από την 1η Οκτωβρίου οι γονείς θα μπορούν να μεταβιβάζουν στα παιδιά τους περιουσιακά στοιχεία, αξίας έως και 800.000 ευρώ, χωρίς να πληρώνουν φόρο. Άρα τι έχουμε εδώ; Την αύξηση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών στην οποία προσβλέπουν οι επιχειρήσεις, αλλά και την κινητικότητα της κτηματαγοράς, η οποία επίσης δικαιολογεί έργο για εκατοντάδες επιχειρήσεις που σχετίζονται με την οικοδομή και το συναφές cluster προς αυτή.
Σε επίπεδο επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που έλαβαν κρατικό δάνειο μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα δουν το ποσό της ενίσχυσης να «κουρεύεται» έως και 75%. Και δεν είναι μόνο αυτό.
Ο παραγωγικός ιστός έχει πλέον στη διάθεσή του ένα βασικό εργαλείο: Την πρωτοφανούς ισχύος δύναμη πυρός του νέου ΕΣΠΑ, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης με πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία θα μοχλεύσουν, υπερβαίνουν τα 77 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια και μας δίνουν δυνατότητες που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε στο παρελθόν. Μπορούμε να φανταστούμε με οικονομικούς όρους, και μη, τι σημαίνει αυτό. Για όλο το φάσμα του επιχειρείν, αλλά και για όλο το φάσμα της απασχόλησης.
Πέραν των εξαγγελιών στην ανάγνωση της εικόνας πρέπει να δούμε και έναν άλλο παράγοντα. Αυτόν των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παρά και μέσα στην κρίση υλοποιήθηκαν ευρύτατες μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, επενδύσεις που παρέμειναν «παγωμένες» για πολλά χρόνια ξεκόλλησαν και υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς με πιο εμβληματικές αυτές της Lamda στο Ελληνικό και στη Χαλκιδική, η Ελλάδα προσέλκυσε μέσα στην πανδημία επενδύσεις από παγκόσμιους κολοσσούς και αναφέρω ενδεικτικά τις Microsoft, Pfizer, TeamViewer, Amazon, που πολύ δύσκολα μπορούσε να διανοηθεί κάποιος στο παρελθόν ότι θα έστρεφαν το ενδιαφέρον τους στη χώρα μας, οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν, η ψηφιοποίηση προχώρησε με άνευ προηγουμένου ταχύτητα.
Χωρίς τις συντελεσθείσες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να συνεχιστούν, τα εξαγγελθέντα δεν θα μπορούσαν να εδράσουν σε μία πλατφόρμα, που η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει για την διασφάλιση της ευημερίας επιχειρήσεων και πολιτών, εργαζόμενων και νέων που σήμερα ή αύριο θα κληθούν να περάσουν το «κατώφλι» της απασχόλησης.
Η Ελλάδα σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο ελκυστικών προορισμών για επενδύσεις. Επενδύσεις καλοδεχούμενες, γιατί εκτός των άλλων σηματοδοτούν ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε άλλη εποχή εγκαταλείποντας ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Η ελληνική οικονομία, λοιπόν, επανακάμπτει ποιοτικά με γρήγορο ρυθμό και επιδεικνύει ιδιαίτερο δυναμισμό βιωσιμότητας. Το πιστοποιούν όλοι οι οικονομικοί δείκτες εντός και εκτός Ελλάδος.