Το δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι η μεταβατική περίοδος κατά την οποία το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να περάσει από τα μέτρα στήριξης στα μέτρα επανεκκίνησης της αγοράς. Η επέκταση των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για τον μήνα Απρίλιο ήταν αναμφισβήτητα απαραίτητη και σωστή. Η συνέχιση των αναστολών εργαζομένων, η υποχρεωτική μείωση ενοικίων και η καταβολή των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου εντός του Απριλίου, η αναστολή 30 ημερών των επιταγών για τον Απρίλιο, αλλά και των ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων, η καταβολή του δώρου Πάσχα, η επέκταση του προγράμματος «Συνεργασία» μέχρι και τον Ιούνιο, η δίμηνη παράταση των επιδομάτων που έληξαν τον Μάρτιο, καθώς και η μετάθεση άλλων λογιστικών υποχρεώσεων θα δώσουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να παραμείνουν όρθιες έτσι ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν άμεσα και ομαλά με το άνοιγμα της αγοράς.
Οι οικονομικές ενισχύσεις της διετίας 2020-2021 σε κοινωνία και οικονομία υπολογίζεται να φτάσουν συνολικά τα 38 δισ. ευρώ, ενώ τα κοστολογημένα μέτρα του 2021 ανέρχονται ήδη στα 12,6 δισ. και θα φτάσουν τουλάχιστον τα 14 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει με το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ που διαθέτει το ΥΠ.ΟΙΚ. στη φαρέτρα του να θεσπίσει μια νέα στοχευμένη ενίσχυση με «κεφάλαιο επανεκκίνησης» έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μια δυναμική και βιώσιμη επαναλειτουργία όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων, μετά από ένα μεγάλο διάστημα, που είτε είναι κλειστές, είτε υπολειτουργούν.
Το μεγάλο στοίχημα
Η επόμενη μέρα μετά την πανδημία συνιστά πλέον το μεγάλο στοίχημα, αφού με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα κάθε επιχείρηση θα πρέπει να βρει «ρευστό», ώστε με το άνοιγμα της δραστηριότητάς της να μπορεί να προμηθευτεί τα απαραίτητα προϊόντα, υλικά και εμπορεύματα, αλλά και να καλύψει τις πρώτες υποχρεώσεις της. Επισημαίνεται μάλιστα ότι ακόμα και από τις επιχειρήσεις που ήταν ανοικτές, οι 7 στις 10 είχαν μειωμένες ή στάσιμες πωλήσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου της έλλειψης ρευστότητας. Άλλωστε, οι πωλήσεις που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις όταν ανοίξουν σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν την ζημία που έχουν υποστεί τον τελευταίο χρόνο, με δεδομένη και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων για την πλειονότητα των καταναλωτών. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να αξιοποιηθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω του ΕΣΠΑ, που θα βοηθήσουν στην επαναλειτουργία όλων των κλειστών επιχειρήσεων.
Ομολογουμένως μέσα από μια πληθώρα μέτρων το κράτος έχει δώσει όλο αυτό το διάστημα τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να πληρώσουν λιγότερα χρήματα σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, και τράπεζες. Όμως, η «επιδότηση παγίων δαπανών» αφορά έμμεση ρευστότητα, αφού δεν αποδίδονται μετρητά με την κατάθεση χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά «πιστωτικά σημειώματα συμψηφισμού», τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων και ΦΠΑ. Με αυτό τον τρόπο αφενός εξασφαλίζεται η ροή εσόδων στα δημόσια ταμεία και αφετέρου περιορίζεται η αύξηση ληξιπρόθεσμων φόρων και εισφορών.
Η «Γέφυρα 2»
Άλλο ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου επίσης παρέχεται στους δικαιούχους έμμεση ρευστότητα είναι αυτό που ήδη τρέχει από το υπουργείο Ανάπτυξης και το κράτος καλύπτει αναδρομικά από τον Ιανουάριο τους τόκους επιχειρηματικών δανείων, ενώ είναι ήδη έτοιμο και το νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων «Γέφυρα 2» μέσω του οποίου θα χορηγούνται ποσά έως 50.000 ευρώ τον μήνα για διάστημα 8 μηνών ώστε να καλυφθούν δόσεις δανειακών υποχρεώσεων των πολύ μικρών, μικρομεσαίων, ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Τα νέα προγράμματα «επιχορήγησης πάγιων εξόδων» και «κεφαλαίων επανεκκίνησης» που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση μέσω πόρων του ΕΣΠΑ ως επιχορηγήσεις για τους πρώτους δύσκολους μήνες λειτουργίας θα πρέπει να αφορούν κυρίως επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού. Θεωρείται, τέλος, απόλυτα αναγκαίο να δοθεί ένας ακόμα κύκλος άμεσης ρευστότητας «μη επιστρεπτέων χρημάτων» στους επαγγελματίες των συγκεκριμένων κλάδων για να καλύψουν τα πρώτα έξοδα που θα προκύψουν μόλις σηκώσουν τα ρολά για να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.