Υπεγράφη σήμερα (04/04) από τον κ. Κικίλια και τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κ. Τζέφρι Πάιατ, το Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού.

Αποτελεί την επέκταση του προηγούμενου μνημονίου μεταξύ των δύο κρατών που επικαιροποιήθηκε πριν από 31 χρόνια, και αποσκοπεί στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ώστε να αυξηθεί το εμπόριο ταξιδιωτικών υπηρεσιών.

Στο Μνημόνιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με τα ταξίδια, η προώθηση του τουρισμού, η καινοτομία και ψηφιοποίηση στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών, η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με επενδυτικές ευκαιρίες, στατιστικά στοιχεία, έρευνας, πολιτικής και εξελίξεων στην παγκόσμια τουριστική αγορά, συμπεριλαμβανόμενων νέων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού και τη συνεχή αναβάθμιση στο πεδίο της εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Στην ομιλία του, ο κ. Κικίλιας σημείωσε:

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο του στρατηγικού τους διαλόγου και της πολυδιάστατης και άψογης διμερούς συνεργασίας τους, υπογράφουν σήμερα το Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα του Τουρισμού, επικαιροποιώντας έτσι το προηγούμενο.

Το υπογράφουμε μαζί με τον πρέσβη Πάιατ, λίγο πριν το τέλος της εδώ εξαιρετικά επιτυχημένης διπλωματικής αποστολής που άγγιξε με την αμεσότητα, τη συνέπεια και αποτελεσματικότητά της, όλους τους Έλληνες και μίλησε στις καρδιές μας.

Θέλω λοιπόν με την ευκαιρία αυτή, να τον ευχαριστήσω και δημόσια για όλα όσα πραγματοποίησε ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Η σημερινή συμφωνία, πενταετούς διάρκειας, αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα της αψεγάδιαστης συνεργασίας των δυο χωρών μας στον τομέα του τουρισμού.

Αποτελεί συνάμα ένα ουσιαστικό βήμα για να γίνει αυτή η συνεργασία ακόμα πιο στοχευμένη και αποδοτική σε συγκεκριμένους τομείς, ιδιαίτερα σε μια χρονική συγκυρία όπως η σημερινή. Η ενίσχυση της συνεργασίας μας φαίνεται ήδη.

Εφέτος, είναι η χρονιά που σηματοδοτείται από αριθμό ρεκόρ απευθείας πτήσεων με τις ΗΠΑ. 9 πτήσεις καθημερινά, περισσότερες από 460.000 διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις, φέρνουν τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά.

Αυτό δεν αφορά μόνο τους επισκέπτες αλλά και τους επενδυτικούς φορείς, οι οποίοι έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην χώρα και θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω το μομέντουμ μεταξύ των δύο χωρών.

Προχωράμε με σταθερά βήματα στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου, με στέρεες συνεργασίες και με εγρήγορση για την αντιμετώπιση των καθημερινών ζητημάτων που ανακύπτουν, με καταληκτικό στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία και το κάθε νοικοκυριό».

 Από την πλευρά του, ο κ. Πάιατ δήλωσε:

«Η σημερινή τελετή υπογραφής Μνημονίου Κατανόησης δεν είναι απλώς αντιπροσωπευτική της μεγάλης τουριστικής συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας, αλλά και της συνολικής διμερούς σχέσης, η οποία βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο των τελευταίων χρόνων.

Είναι μια σχέση που βασίζεται σε κοινές δημοκρατικές αξίες που γεννήθηκαν ακριβώς εδώ, μόλις μερικά μέτρα από εμάς, στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

Με περηφάνια ανακοινώνω ότι φέτος θα πραγματοποιηθούν έως και δεκατέσσερις απευθείας πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα, προμηνύοντας μια πολύ καλή τουριστική σεζόν, σε μια αγορά με μεγάλη ζήτηση από Αμερικανούς τουρίστες.

Καλωσορίζουμε όλο και περισσότερους Αμερικανούς πολίτες στην Ελλάδα, προβάλλοντας όλα όσα έχει να προσφέρει αυτή η όμορφη χώρα».