Κατά της εξαγοράς της Commerzbank από την UniCredit τάχθηκε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά την ανακοίνωση της ιταλικής τράπεζας ότι αυξάνει το μερίδιό της στη γερμανική ανταγωνίστριά της στο 21% από περίπου 9%.
Ο Σολτς δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα ότι «οι μη φιλικές επιθέσεις [και] οι εχθρικές εξαγορές δεν είναι καλό για τις τράπεζες και αυτός είναι ο λόγος που η γερμανική κυβέρνηση έχει σαφώς τοποθετηθεί».
Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα επιδιώξει δέσμευση με την Commerzbank χωρίς την υποστήριξη της κυβέρνησης.
Μετά την αποκάλυψη της UniCredit τη Δευτέρα, κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στους FT ότι το Βερολίνο «υποστηρίζει τη στρατηγική της Commerzbank που είναι προσανατολισμένη προς την ανεξαρτησία», τονίζοντας ότι «δεν υποστηρίζουμε την εξαγορά και έχουμε ενημερώσει την UniCredit για αυτό».
Πυρ ομαδόν κατά της UniCredit
«Έχουμε σημειώσει τις ενέργειες της UniCredit — δεν υποστηρίζουμε την εξαγορά», ανέφερε παράλληλα στο Bloomberg, αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «κοινοποίησε» αυτή τη στάση στην ιταλική τράπεζα.
«Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει τη στρατηγική της Commerzbank για ανεξαρτησία», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός αξιωματούχος τη Δευτέρα.
Η τελευταία αύξηση του ποσοστού της Unicredit και η λιτή απάντηση του Βερολίνου σηματοδοτούν μια απότομη κλιμάκωση σε μια ήδη σκληρή διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων μετόχων της Commerzbank.
Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, έκανε την τελευταία του κίνηση αφού το Βερολίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν θα εκποιήσει πλέον το υπόλοιπο 12% της συμμετοχής της στην Commerzbank όπως είχε προγραμματιστεί, ως απάντηση στην αυξανόμενη εγχώρια αντίθεση για εξαγορά.
Παρόλο που η UniCredit χρειάζεται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αυξήσει τη συμμετοχή της πάνω από το 10%, έχει αποκτήσει το μερίδιο 11,5% με τέτοιο τρόπο που η συναλλαγή δεν θα διευθετηθεί μέχρι να «ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις».
Ωστόσο, εάν εξασφαλίσει την έγκριση, η UniCredit θα ξεπεράσει το Βερολίνο ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank, εντείνοντας την πίεση στη γερμανική κυβέρνηση.
Με τη στήριξη της Ρώμης
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε στο δίκτυο Class CNBC τη Δευτέρα ότι η UniCredit «κάνει καλά» να ενεργεί στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Η Ρώμη έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της εξαγοράς εφόσον τα κεντρικά γραφεία της UniCredit παραμένουν στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τους Financial Times, άτομο που γνωρίζει τις σκέψεις της ανώτατης διοίκησης της Commerzbank είπε ότι δεν είναι αμέσως σαφές πώς η τελευταία κίνηση της UniCredit ταιριάζει με προηγούμενες δηλώσεις του Orcel ότι ούτε θα επιδιώξει εχθρική εξαγορά ούτε θα εξαγοράσει την Commerzbank ενάντια στη θέληση της γερμανικής κυβέρνησης.
Η Commerzbank είπε στους FT ότι «έλαβε υπόψη» την κίνηση της UniCredit και είπε ότι τα διοικητικά συμβούλια της ήταν «πάντα ανοιχτά στην υπεύθυνη αξιολόγηση στρατηγικών επιλογών». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων – επενδυτών, εργαζομένων και πελατών.
Οι κινήσεις της Unicredit
Το σίριαλ που εκτυλίσσεται, ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να διαθέσει περίπου το 4,5% της Commerzbank, σε ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή του δανειστή σε πλήρη ιδιωτική ιδιοκτησία. Η κυβέρνηση είχε οραματιστεί μια πώληση σε μια σειρά θεσμικών επενδυτών, υποστηρίζοντας ότι ο δανειστής είναι πλέον αρκετά ισχυρός για να σταθεί στα πόδια του.
Κατόπιν αυτού, η UniCredit κατάφερε με μια σειρά κινήσεων να αποκτήσει ολόκληρη αυτή τη συμμετοχή αυτή, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι το προηγούμενο διάστημα είχε συγκεντρώσει περισσότερες μετοχές της Commerzbank αθόρυβα στην αγορά. Πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση εξόργισε Γερμανούς αξιωματούχους που είπαν ότι στερείται διαφάνειας.
Η συμφωνία της UniCredit
Η UniCredit επί του παρόντος δεν διαθέτει ρυθμιστική άδεια για να αυξήσει το μερίδιό της πέραν του 10% Η ιταλική τράπεζα έχει ήδη υποβάλει αίτημα για αύξηση του ποσοστού της στο 29,9% — μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και 90 ημέρες. Σημειώνεται επίσης, ότι αν επιθυμεί να χτίσει μερίδιο άνω του 50% θα πρέπει να καταθέσει νέο αίτημα στην ΕΚΤ.
Το επιπλέον μερίδιο 11,5% της UniCredit που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα συνδέεται με παράγωγα, πράγμα που σημαίνει ότι η ιταλική τράπεζα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει την κυριότητα των μετοχών στο μέλλον.
Πρόκειται για την ίδια ακριβώς στρατηγική που χρησιμοποίησε ο Orcel για να αγοράσει το 4,5% της Commerzbank πριν από τη διάθεση του κρατικού μεριδίου αυτόν τον μήνα.
Ας μην ξεχνούμε ότι ο Orcel έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές ότι παραμένει ευέλικτος σχετικά με το πώς εξελίσσεται το στοίχημά του. Αποκάλυψε επίσης ότι κάποιοι στο Βερολίνο γνώριζαν τις προθέσεις της τράπεζάς του και τόνισε τις τελευταίες ημέρες ότι δεν ενδιαφέρεται να επιδιώξει μια εχθρική εξαγορά.
Ωστόσο, η τελευταία του κίνηση δείχνει την «απόλυτη πρόθεση του Orcel να αποκτήσει την επιχείρηση», δήλωσε ο Cole Smead, διευθύνων σύμβουλος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της επενδυτικής εταιρείας Smead Capital Management, η οποία κατέχει μετοχές της UniCredit.
«Δείχνει πόσο μεγάλο πρόβλημα θα έχει η κυβέρνηση να σταματήσει αυτό», είπε.
Αλλαγή πλεύσης για τη UniCredit
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι FT, η δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης την Παρασκευή και η άρνησή της να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του υπόλοιπου μεριδίου της, προκάλεσε αλλαγή στρατηγικής από την UniCredit.
Η ιταλική τράπεζα ανέφερε σε δήλωση τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας το αυξημένο μερίδιό της ότι «υπάρχει σημαντική αξία που μπορεί να ξεκλειδωθεί εντός της Commerzbank, είτε αυτόνομη είτε εντός της UniCredit, προς όφελος της Γερμανίας και των ευρύτερων ενδιαφερομένων μερών της τράπεζας.
Μια συγχώνευση μεταξύ των δύο ομίλων θα ήταν η πρώτη σημαντική διασυνοριακή τραπεζική συμφωνία στην Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση και ένας πιθανός καταλύτης για περαιτέρω ενοποίηση σε ολόκληρο τον κατακερματισμένο τομέα της ηπείρου.
Άτομα που γνωρίζουν τις συνεχιζόμενες συνομιλίες είπαν ότι η UniCredit ζήτησε επανειλημμένα από τη γερμανική κυβέρνηση μια συνάντηση μετά την ανάληψη του μεριδίου του 9%, αλλά το Βερολίνο αρνήθηκε.
Η UniCredit αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η γερμανική κυβέρνηση δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα της FT για σχολιασμo.