Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα

Τα κλαρίνα και τα όργανα (που έπαιζαν ακατάπαυστα μέχρι πρωίας) από το κτήμα του Πέτρου Σουρέτη στην Κορινθία ήχησαν μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους και την Motor Oil το Σάββατο το βράδυ!

Κάποιοι στην ευρύτερη περιοχή υποστήριζαν ότι το γλέντι στο εντυπωσιακό πλην όμως low profile συγκρότημα του πρώην ισχυρού άνδρα της Ιντρακάτ έξω από την Κόρινθο, γινόταν επειδή ο έμπειρος μάνατζερ ολοκλήρωσε τη συναλλαγή πώλησης των μετοχών της τεχνικής εταιρίας με Εξάρχου – Μπακοκαυμενάκηδες και πήρε όλα τα λεφτά στην τσέπη (ένα δεκάρικο plus)!

Κάποιοι άλλοι στην επιχειρηματική πιάτσα ισχυρίζονταν ότι το κάλεσμα του Π. Σουρέτη έγινε για να εορτασθεί δεόντως η ένταξη του στην ΓΕΚ Τέρνα του Γ. Περιστέρη!

Και τα κλαρίνα ήχησαν στην διαπασών για να φτάσουν μέχρι τα αυτιά του ανταγωνισμού!
Η αλήθεια βέβαια είναι άλλη, αγαπητοί αναγνώστες και μάλιστα πολύ απλή και ανθρώπινη!

Ο φίλος μου ο Πέτρος είχε γενέθλια προ ημερών και τα γιόρτασε παρέα με τους πιο στενούς του ανθρώπους και καλούς φίλους, τον Χρήστο, τον Πετράκη και άλλους πολλούς!

Πέτρο να τα κατοστήσεις!

Ο κρατικοδίαιτος και διαπλεκόμενος Κούτρας, που χόρευε με τον Γιώργο Σουφλιά, δεν συνειδητοποίησε ότι δεν τον μετράνε πια! Γιαυτό τον άδειασε ο Σ. Κόκκαλης και δεν τον έβαλε στη συμφωνία!

Δεν ξέρω γιατί αλλά μιλώντας για τα κλαρίνα ήρθε στο μυαλό μου ο περιβόητος Δ. Κούτρας, ίσως επειδή στη σκέψη μου είναι συνδεδεμένος με την Διαπλοκή και την επί σειρά ετών κυριαρχία των πάσης φύσης κρατικοδίαιτων στη χώρα, εις βάρος του ευρύτερου κοινού και του φορολογούμενου πολίτη!

Ο Δ. Κούτρας λοιπόν, που στη συνείδηση της κοινής γνώμης έχει αποτυπωθεί ως το πρωτοπαλλίκαρο του διαπλεκόμενου Μπόμπολα το οποίο σέρνει το χορό υπό τον ήχο κλαρίνων και λοιπών οργάνων με τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, αποκομίζοντας μεγάλα έργα και απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, δυστυχώς δεν έχει αντιληφθεί ότι οι καιροί άλλαξαν και αυτά που ήξερε δεν περνάνε πια!

Ο γηραιός εργολάβος, προφανώς αδυνατεί να συνειδητοποιήσει πως ο Σωκράτης Κόκκαλης «τον άδειασε» κανονικά στη μετοχική συμφωνία με τους Αρκάδες εφοπλιστές, πρώτον γιατί δεν τον έχει ανάγκη και δεύτερον γιατί ο εργολάβος δεν μετράει πια! Ο Κόκκαλης διασφάλισε μόνο όσους ήθελε και όσους εξυπηρετούσαν οι μελλοντικοί του σχεδιασμοί! Οπότε ο Κούτρας έμεινε εκτός νυμφώνος!

Από την άλλη Εξάρχου και Μπακοκαυμενάκηδες δεν είχαν κανένα λόγο ούτε καμμία υποχρέωση να αγοράσουν τις μετοχές του! Πόσο μάλλον όταν από την πρώτη στιγμή ο γηραιός εργολάβος, συνώνυμο της Διαπλοκής, αναζητούσε στέγη είτε στην Lamda, είτε στον Ελλάκτωρα όπου «τριβόταν», ή έψαχνε και ψάχνει στα γεράματα να αγοράσει μικρή τεχνική εταιρία όπως η Δομική Κρήτης και η Εκτέρ!

Είναι πραγματικά δυσάρεστο στο κλείσιμο μιας διαδρομής να αισθάνεσαι ότι ούτε επηρεάζεις καταστάσεις, ούτε μετράς!

Ωστόσο για λόγους αξιοπρέπειας και ηθικής τάξης θα ήταν πιο fair να προσπαθείς να δημιουργείς και να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις με μεγαλοψυχία παρά με μικρόψυχες κακίες να προσπαθείς να χαλάσεις μια αύξηση κεφαλαίου!!!

Η επιστολή Βρεττού για την αναμόρφωση του 9μήνου της Attica bank και το ύψος των προβλέψεων!

Μεταξύ 3 και 5 Δεκεμβρίου θα εξετασθεί από την Επ. Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank!

Την ίδια ώρα η Διευθύνουσα Σύμβουλος της τράπεζας Ελ. Βρεττού απέστειλε επιστολή στην Επ. Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με την οποία τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου θα αναμορφωθούν, ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ!

Δηλαδή η αφομοίωση των προβλέψεων ύψους 300 εκατ. ευρώ, δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι θα πραγματοποιηθεί άμεσα και στο ακέραιο, καθώς όπως υποστηρίζει η Διοίκηση της τράπεζας, η έκβαση εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες! Όπως και το ύψος του ποσού που δυνητικά θα ενταχθεί στις προβλέψεις!

Είμαι πραγματικά πολύ περίεργος να δω αντιδράσεις των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς…

Οι τράπεζες, η επίσπευση έκδοσης ακριβών ομολόγων και η προοπτική απόσυρσης ομολόγων 8 τρισ από την ΕΚΤ

*** Η επίσπευση προσφυγής των συστημικών τραπεζών στις αγορές με την έκδοση ομολόγων με ακριβό επιτόκιο, ίσως ξάφνιασε την αγορά, αλλά οι γνωρίζοντες δικαιολογούν απολύτως την προσφυγή τους τώρα, έστω και αν πληρώνουν αρκετά ακριβά το δανεισμό τους. Η Εθνική άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,5%, η Alpha Bank άντλησε 400 εκατ., με επιτόκιο 7,35%, η Πειραιώς άντλησε 350 εκατ., με επιτόκιο 8,5% και η Eurobank που είχε προηγηθεί όλων 500 εκατ. με επιτόκιο 4,375%.

*** Η αιτία της μαζικής προσφυγής των τραπεζών και της εν γνώση τους ακριβής πληρωμής του δανεικού χρήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι η ΕΚΤ, τον ερχόμενο μήνα δεν θα αποφασίσει μόνο για την αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,75% (το πιθανότερο) ή κατά ο,50% (η έπληξη), αλλά και για το χρονοδιάγραμμα της απόσυρσης ρευστότητας που διοχέτευσε στις οικονομίες των κρατών μέσω φθηνής χρηματοδότησης των τραπεζών και τεράστιων αγορών κρατικών ομολόγων. Μιλάμε για μία πρωτοφανούς ύψους απόσυρση ρευστότητας 8 τρισ. ευρώ(!), η οποία φυσικά δεν πρόκειται να γίνει απότομα, αλλά θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αυξήσεις των αποδόσεων κρατικών αλλά και εταιρικών-ιδιωτικών ομολόγων και φυσικά των spreads.

*** Η ΕΚΤ είναι φυσικά μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής-επενδυτής ελληνικών ομολόγων, κάτι φυσικά που συμβαίνει και με άλλες χώρες με μεγάλο δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία και οι χώρες του νότου συνολικά. Πέραν της πίεσης, λοιπόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιστρέψει η ρευστότητα σταδιακά στα ταμεία της από τα προγράμματα (PEPP, APP, TLTROs) που παρείχε αφειδώς, είναι και η συνειδητοποίηση ότι δεν θα υπάρξουν νέες αγορές, αλλά ούτε και επανεπένδυση όσων ομολόγων λήγουν. Ουσιαστικά, δηλαδή, έρχεται ένα τοπίο από το 2023 εξαιρετικά δύσκολο, για οικονομίες, τράπεζες και επιχειρήσεις και μάλιστα με τον πληθωρισμό να επιμένει, τα επιτόκια σε ανοδική τροχιά και την πολυεπίπεδη κρίση να μην δείχνει σημάδια υποχώρησης, τουναντίον να είναι φανερά ήδη τα πρώτα σημάδια της ύφεσης.

Το ΤΧΣ, τα σενάρια αποεπένδυσης από τις τράπεζες, οι σύμβουλοι, το ΥΠΟΙΚ, η ΤτΕ και ο SSM

*** Τα σενάρια για το πως και πότε θα προχωρήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις ενέργειες αποεπένδυσης από τα ποσοστά που κατέχει στις 4 συστημικές τράπεζες, θα επανέρχονται, όσο ο σύμβουλος στρατηγικής (Rothschild) θα εισηγείται τρόπους βέλτιστης αξιοποίησης μεθόδων, συγκυριών και διαγωνιστικών διαδικασιών. Επί του παρόντος, μόνο ως σενάρια μπορούν να εκληφθούν όσα λέγονται ή γράφονται, αλλά ένα πράγμα δεν πρέπει να λησμονούμε. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίς λειτουργίας και αποφάσεων του ΤΧΣ, οι οποίες δεν μπορεί να παρακαμφθούν.

*** Διαγωνιστική διαδικασία δεν μπορεί να μην υπάρξει, ακόμα και αν υπάρξουν προαποφασισμένες (στο παρασκήνιο φυσικά) αποφάσεις, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει πηγή μου, που έχει άριστη γνώση όσων συμβαίνουν, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά κυρίως στις ξένες αγορές, μπορεί ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να καταθέσει προσφορά, όχι για π.χ. για το 20% της Εθνικής ή το 27% της Πειραιώς, αλλά για μικρότερα ποσοστά μεν, αλλά με λίαν ελκυστική και συμφέρουσα τιμή. Και σε μία τέτοια περίπτωση, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να σταθούν διάφορα σενάρια, καθαρά ή ύποπτης προέλευσης.

*** Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να υπάρξουν σαφείς εξελίξεις μέσα στο τρέχον έτος, παρά μόνο διαδικασίες παρασκευαστικού περιεχομένου, ώστε αργότερα να τρέξει μία πρώτη φάση, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ενδιαφέροντος, από ποιους και πόσους φυσικά, καθώς και τα δύο αυτά στοιχεία θα παίξουν – με πρώτο φυσικά την τιμή ανά μετοχή – καθοριστικό ρόλο στην έγκριση του επικρατέστερου από το υπουργείο Οικονομικών (κυβέρνηση), την Τράπεζα Ελλάδας και βεβαίως τον SSM ως τελικό ρυθμιστή. Αυτά, προς το παρόν και για να μην τρέχετε προ των επερχόμενων εορτών.

Φορέας Ακινήτων: Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι

*** Για τον περιβόητο και φιλόδοξο ως προς τη σχεδίασή του και τη λειτουργία του Φορέα Ακινήτων, η στήλη έχει επανειλημμένα ασχοληθεί κατά το παρελθόν. Προαναγγέλθηκε την Άνοιξη, αλλά δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο. Τώρα βρισκόμαστε στην περίοδο των συζητήσεων των ενδιαφερομένων με τους αρμόδιους φορείς. Πρόκειται για τον φορέα που θα αγοράζει τα ακίνητα προβληματικών δανείων, θα τα νοικιάζει με χαμηλότερο ενοίκιο στους ήδη κατοικούντες δανειολήπτες και θα τους δίνει το δικαίωμα επαναγοράς σε κάποια χρόνια αργότερα.

*** Μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι εξής: Bain Capital, Christofferson, Robb & Co, LLC, Fortress, Ένωση Εταιρειών KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial και LCM Capital οι οποίοι και συμμετέχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τον Φορέα Ακινήτων του πτωχευτικού νόμου. Οι φάκελοι συμμετοχής όσων σκοπεύουν να εισέλθουν στη διαδικασία αυτή, πρέπει να υποβληθούν μέχρι μεθαύριο Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές εκτιμάται ότι θα κατατεθούν προς το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου του ερχόμενου έτους.

Οι business της Αρχιεπισκοπής – Μαζική προσέλευση για το ακίνητο στη Βουλιαγμένη

*** Αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές, πάνω από 10(!!!) ενδιαφερόμενα σχήματα ή εταιρείες έχουν εκδηλώσει το αρχικό ενδιαφέρον τους για το ακίνητο της Αρχιεπισκοπής στη Βουλιαγμένη, στο οποίο στεγάζεται επί χρόνια ορφανοτροφείο. Ο δήμος βέβαια Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης αντιδρά και θα προσφύγει δικαστικά, οπότε δεν θα είναι εύκολη η συνέχεια και οι ιερές business θα δυσκολευτούν και χρονικά θα τραβήξουν, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει.

*** Ίσως μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο Ιερώνυμος έθεσε όρο όχι την πώληση αλλά την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου, αν και έχει σημασία η διάρκεια – άλλο π.χ. τα 50, άλλο τα 99 χρόνια. Το μεγάλο ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Φλοίσβο μέχρι και (πολύ) πέραν της λίμνης Βουλιαγμένης προσελκύει ολοένα και περισσότερες επενδύσεις, ενισχυόμενο φυσικά και από τα έργα και τις επενδύσεις στο Ελληνικό. Υπάρχει βέβαια και το γεγονός της γειτνίασης με τον Αστέρα, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι θα δοθεί μάχη για το εν λόγω ακίνητο, αν οι αντιδράσεις του Δήμου καμφθούν ή καταπέσουν στα δικαστήρια.

Χρωστάει εκατομμύρια, έδωσε το 10% και πήρε πάλι την εκμετάλλευση

*** Ότι υπάρχει ενεργειακό έλλειμα είναι γεγονός και ότι τον χειμώνα η ηλιοφάνεια μειώνεται κατά πολύ επίσης είναι δεδομένο. Συνεπώς, η επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων είναι επιβεβλημένη. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ενέργειας υπέγραψε την απόφαση για συνέχιση της σύμβασης στο λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας, με την προηγούμενη εταιρεία “Λιγνιτωριχεία Αχλάδας”, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες και να υπάρξει μετάλλευμα για τη λειτουργία των μονάδων.

*** Το πρόβλημα δεν είναι ότι δόθηκε το Ο.Κ. από τον υπουργό, αλλά το γεγονός ότι η εταιρεία αυτή χρωστάει στο Δημόσιο περίπου 5,7 εκατ. ευρώ και έναντι αυτών έδωσε 660.000 για να πάρει την έγκριση του υπουργείου. Το ερώτημα είναι από πότε έχει αυτό το χρέος η συγκεκριμένη εταιρεία, αν το είχε ρυθμίσει ή το είχε…ξεχάσει; Γιατί οι εργασίες στην Αχλάδα έχουν σταματήσει εδώ και πολλούς μήνες, συνεπώς και πριν σταματήσουν και στο διάστημα μέχρι σήμερα η εταιρεία δούλευε…τζάμπα με κρατικό χρήμα;

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Σας εύχομαι καλή και δημιουργική εβδομάδα. Και προσοχή, ο καιρός άλλαξε, αλλά ακόμα δεν…χειμώνιασε – ευτυχώς. Την καλημέρα μου!