Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

*** Από διασταυρωμένες πηγές, που γνωρίζουν άριστα τα τεκταινόμενα στο χώρο των επιχειρήσεων, των συμφωνιών κυρίων και της ομερτά προ του κοινού συμφέροντος, μαθαίνω ότι ειδικά στο χώρο των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας ενέργειας, εδώ και έναν περίπου μήνα γίνεται το “έλα να δεις”! Αιτίες και αφορμές πολλές, αλλά η καταλυτικότερη, εξ όσων αναφέρονται, το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες “θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από άλλες του κλάδου” και ότι “δεν τηρήθηκαν τα συμπεφωνημένα”, με αποτέλεσμα ορισμένες επιχειρήσεις του κλάδου “να χαίρουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης”!

*** Το ερώτημα είναι φυσικά ποιος ή ποιοι έριξαν ποιους και σε τι ακριβώς συνίσταται το “ρίξιμο εκατομμυρίων”! Γιατί εδώ, αν ισχύουν όλα αυτά, σημαίνει ότι οι καταναλωτές έπεσαν θύματα ενός ιδιότυπου καρτέλ ως προς τις χρεώσεις στους λογαριασμούς τους. Αυτό είναι το πρώτο αβίαστο συμπέρασμα, που, αν πράγματι ισχύει, σημαίνει ότι χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν με τεράστια ποσά, εξ αιτίας μίας συμπεφωνημένης πολιτικής τιμών από όλες τις ενεργειακές εταιρείες!

*** Ένα δεύτερο αλλά καθόλου ήσσονος σημασίας συμπέρασμα, που προκύπτει αβίαστα από όσα αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, που θέλουν αυστηρά να κρατήσουν την ανωνυμία τους για λίαν ευνόητους λόγους, αποτελεί το ποιες εταιρείες απολάμβαναν προτεραιότητας σε αδειοδοτήσεις ενεργειακών έργων, μεγάλης ή μικρότερης κλίμακας. Αφήνοντας έτσι “στο περίμενε” από τις αρμόδιες υπηρεσίες έργα άλλων εταιρειών, που τηρούσαν τη “συμφωνία κυρίων” και έβλεπαν να δίνονται προτεραιότητες και εγκρίσεις σε συγκεκριμένους ομίλους ή εταιρείες.

*** Κάπως έτσι άρχισαν να ψάχνονται οι θιγόμενοι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις τους, μητρικές και θυγατρικές, προσφεύγοντας σε αρμόδιες κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες, οι οποίες μόνο συνεργάσιμες λέγεται ότι δεν ήταν. Παρά ταύτα, οι εταιρείες που αποδεδειγμένα έμεναν εκτός νυμφώνος ή έπαιρναν εγκρίσεις με μεγάλες καθυστερήσεις, βρήκαν την άκρη του νήματος, αλλά και στοιχεία, καθώς “κάποια στόματα άρχισαν να κελαηδάνε επικίνδυνα”!

*** Προ του κινδύνου, λοιπόν, να αποκαλυφθούν “σημεία και τέρατα”, με πολλαπλό αντίκτυπο, ακόμα και σε πολιτικό (και…πολυκομματικό επίπεδο!) κάποιοι από τους διαρκώς ωφελημένους, που πρωτοστάτησαν μάλιστα στη δημιουργία του άτυπου καρτέλ τιμών, ανέλαβαν επείγουσα πρωτοβουλία κατευνασμού των αντιδράσεων. Αλλά, επί του παρόντος, δεν έχει καταστεί δυνατόν να υπάρξει νέα συμφωνία, γιατί οι μονίμως ριγμένοι και τα έργα έχασαν ή ακόμα περιμένουν τις εγκρίσεις και φυσικά τα αυξημένα έσοδα, που τα καρπώθηκαν όσοι παραβίασαν την αρχική συμφωνία

*** Οι συζητήσεις για την εύρεση κάποιας συμβιβαστικής φόρμουλας, που άρχισαν στις αρχές του τρέχοντος μηνός, συνεχίζονται, με εμφανή την πρόθεση “κάποιας αποζημίωσης” των συνεπών και ριγμένων. Ήδη, δε κάποιοι από αυτούς είδαν ως δια μαγείας κάποιες εγκρίσεις και άδειες να τους δίνονται ταχύτατα! Ερώτημα – προς ενοικίαση: Τα (συν)αρμόδια υπουργεία γνωρίζουν κάτι για όλο αυτό το παζάρι και το μπάχαλο; Δεν μπορεί κανένας διαμαρτυρόμενος να μην τους το σφύριξε… Προφανώς, τους αφήνει να τα βρουν μεταξύ τους και ούτε γάτα ούτε ζημιά…

Πόσα είναι τα κόκκινα δάνεια τελικά;

*** Δεν ξέρω πόσοι προσέτρεξαν και μελέτησαν ενδελεχώς τα της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας και ειδικά την ακολουθία εκθέσεων, η οποία κατέγραψε πρώτη τους φόβους για νέα κύμα δημιουργίας κόκκινων δανείων. Εκεί, στις ακολουθίες, θα βρείτε εντέχνως διασπαρμένα, άλλα νούμερα, αλλού άλλα ποσοστά και τελικά δεν μπορείς να βγάλεις άκρη, ακόμα και ειδικός να είσαι. Συγχαρητήρια κατ΄ αρχήν για την… μη ολιστική προσέγγιση, των υφισταμένων του κεντρικού μας τραπεζίτη. Αλλά, τελικά, πόσα είναι τα κόκκινα δάνεια ακριβώς; Όσο για τη στάση του αγαπητού φίλου Γιάννη Σουρνάρα, σε σχέση με την πολιτική αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, είναι γνωστό ότι ο Επόπτης μας δεν συντάσσεται με τους “ιέρακες”, αλλά με τα “περιστέρια”, τα οποία ζητούν μικρότερες και ελεγχόμενες αυξήσεις, φοβούμενοι κοινωνικές εκρήξεις στις χώρες τους – και φυσικά ούτε αυτοί οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν είναι…αθώες περιστερές για τη νομισματική και όχι μόνο πολιτική της ΕΚΤ και κατ΄επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τα 300 εκατ. της Attica Bank και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

*** Αίσθηση προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο του Radar.gr για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης της Attica Bank, για ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, στοιχείο καθοριστικό για την περαιτέρω εξέλιξη των υποθέσεων της τράπεζας. Ανέτρεξα στις πηγές μου. Με βάση, λοιπόν, την πληροφόρηση που είχα “οι προβλέψεις αυτού του ύψους θα γινόταν για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον “Ηρακλή”, η οποία τελικά δεν έγινε. Και αντιστοίχως, αυτές θα πρέπει τώρα να τις πάρει η ίδια η τράπεζα. Μάλιστα, στις οικονομικές καταστάσεις του 1ου εξαμήνου, υπάρχει η επιστολή της συμφωνίας των μετόχων προς την Τράπεζα Ελλάδος, για το που θα πάνε τα κεφάλαια της αύξησης. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποιο θέμα”. Μάλιστα. Εσείς, τι καταλαβαίνετε, υπάρχει ή όχι θέμα; Ας αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις -διευκρινήσεις. Και βλέπουμε…

*** Μία αρχική φήμη ότι υπήρχε αυτό το ποσό στην πρώτη τιτλοποίηση του 1,3 δισ ευρώ, αλλά δεν πέρασε από τον SSM και εν συνεχεία “ξεχάστηκε”, δεν ευσταθεί. Δεν…ξεχνιούνται έτσι τέτοια ποσά, αν και έχουμε δει πολλά με τα μάτια μας.

*** Μαθαίνω, παρεμπιπτόντως, ότι η νέα διευθύνουσα σύμβουλος, η κ. Βρεττού, προσπαθεί να φτιάξει ομάδα επαγγελματικών στελεχών, παίρνοντας στελέχη από την τραπεζική αγορά. Ορθή κίνηση και φυσιολογικό είναι η αναζήτηση στελεχών να ξεκινάει από θέσεις και οργανισμούς στους οποίους υπηρέτησε κατά το παρελθόν. Περισσότερα προσεχώς, έχω ονόματα, αλλά εδώ δεν χαλάμε δουλειές, το αντίθετο. Μην μας διαφεύγει, επίσης, το γεγονός ότι το σενάριο συγχώνευσης με άλλη μη συστημική τράπεζα, παραμένει ζεστό στο τραπέζι των συζητήσεων, με ενεργό ρόλο και της ΤτΕ…

ΚΟΥΙΖ 1

Κυριολεκτικά…επί του πιεστηρίου. Ποια ομάδα της Super League αναζητεί αγοραστή, εντός και κυρίως εκτός χώρας; Αλλά, όχι με όλα τα… ασημικά της και τα…πάγιά της; Και μη σκεφθείτε βιαστικά ή τα προφανή, λόγω και των ημερών.

ΚΟΥΙΖ 2

Ποιοι επιχειρηματίες είχαν στοχοποιηθεί προ πολλών ετών, όταν είχε γραφεί – χωρίς ποτέ να διαψευστεί – ότι είχαν εισαχθεί “επτά (7) βαλιτσάκια”, δηλαδή συστήματα παρακολούθησης ανταγωνιστών και όχι μόνο; Στην πιάτσα ακούγονται και σήμερα κάποιοι εξ εκείνων των περιπτώσεων, που φυσικά ποτέ δεν αποδείχθηκε ότι είχαν αγοράσει “βαλιτσάκι”. Ακόμα και αν έχουν “εμπλοκή” και σήμερα, δε νομίζω ότι θα αποδειχθεί ποτέ κάτι είτε για τους “παλιούς” είτε για νεότερους στην καταξίωση του επιχειρείν…

Απορία

Ποιος ακριβώς είναι ο λόγος, που στα έργα Πληροφορικής εμπλέκονται και ενίοτε προτιμώνται οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών; Θα επανέλθω πολύ σύντομα.

Για τα κέρδη των τραπεζών

*** Έθεσα το ερώτημα σε ένα εκ των κορυφαίων στελεχών της τραπεζικής πυραμίδας, σχετικά με τα πολύ καλά κέρδη που εμφάνισαν οι τράπεζες στο 9μηνο, επειδή για πολλά χρόνια εμπιστεύομαι την κρίση του και την αμεροληψία του. Η απάντησή του, σχεδόν αυτολεξεί: “Μετά από πολλές και χρόνιες περιπέτειες οι τράπεζες πράγματι έδειξαν εκπληκτικά κέρδη-τα δικαιούνταν άλλωστε. Πρέπει όμως, να προσεχθεί και από τις ίδιες το γεγονός ότι εμφάνισαν κατά μέσο όρο πολλά μη οργανικά έσοδα και κέρδη, της τάξης του 40%. Δεν είναι φυσικά επαναλαμβανόμενα όλα τα κέρδη. Και κατά τη γνώμη μου, το 2023 θα είναι δύσκολο τοπίο για την οικονομία συνολικά και βεβαίως και για τις τράπεζες”. Αυτά, για να έχουμε όλη την εικόνα μπροστά μας, για το τώρα και για το αύριο.

Fed: Γόνιμο έδαφος για μείωση του ποσοστού της επικείμενης αύξησης επιτοκίων από το 0,75% σε 0,50%

*** Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, έχουν αποτέλεσμα και επιδρούν και στις απόψεις κορυφαίων στελεχών της Fed. Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Lael Brainard, δήλωσε ότι η Federal Reserve πρέπει σύντομα να μειώσει το μέγεθος των αυξήσεων επιτοκίων της, υποδεικνύοντας ότι τάσσεται υπέρ της επιβράδυνσης σε αύξηση μισής μονάδας ήδη από τον επόμενο μήνα και όχι κατά 0,75%. «Πιθανώς θα είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε σύντομα σε πιο αργούς ρυθμούς αυξήσεων», είπε η Brainard σε εκδήλωση του Bloomberg στην Ουάσιγκτον. «Πιο σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι έχουμε κάνει ήδη πολλά, αλλά έχουμε και πολλά ακόμη να κάνουμε». Θυμίζω ότι η Fed έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο από σχεδόν μηδέν τον Μάρτιο εφέτος, σε ένα εύρος στόχου 3,75% – 4% αυτό τον μήνα, στην προσπάθεια της να επιβραδύνει την οικονομία και να ρίξει τον πληθωρισμό από τα υψηλά 40 ετών!

Οι πλωτές ανεμογεννήτριες της Γαλλίας, τα πυρηνικά εργοστάσια της Ευρώπης και η ρωσική τεχνολογία

Και η Γαλλία έχει βουνά, αλλά…δεν τα πήρε, όπως εμείς, προτιμά τις θαλάσσιες επενδύσεις στην ενέργεια. Ετοιμάζει τρεις, τεραστίων διαστάσεων πλωτές ανεμογεννήτριες, 2.500 τόνων η κάθε μία, που θα στερεωθούν σε βάθος 100 μέτρων το ερχόμενο καλοκαίρι. Η Γαλλία έχει το μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμών στην Ε.Ε. και σκοπεύει να τις αξιοποιήσει, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Γενικώς, πάντως το “πρασίνισμα” της πυρηνικής ενέργειας στην Ε.Ε., είναι πολυδάπανο. Το 2030, δηλαδή σε 7 χρόνια, “λήγουν” οι περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και πρέπει να αντικατασταθούν. Και καλά, τα χρήματα θα βρεθούν. Αλλά, οι περισσότερες είναι ρωσικής τεχνολογίας! Πως θα γίνει η αντικατάσταση, με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας να παραμένουν; Ως τότε, θα μυ πείτε, θα έχουν αλλάξει πολλά, ελπίζω προς το καλύτερο, για το καλό όλων.

*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου