Διάβαζα σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τον πλειστηριασμό ακινήτων στον οποίο προβαίνει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο γνωστός σύζυγος της Γιάννας, σε βάρος πλήθους ακινήτων των ανιψιών του Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελοπούλου, παιδιά του αποθανόντος αδερφού του Κωνσταντίνου, με τον οποίο βρισκόταν σε πολυετή δικαστική διαμάχη!

Πλειστηριασμός που πραγματοποιείται στην ουσία αντεκδικητικά, όχι επειδή υπάρχει κάποια οφειλή από πλευράς των δύο ανιψιών, αλλά γιατί έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς, παρότι αυτή έχει πραγματοποιηθεί με το ευεργέτημα της απογραφής!

Με αφορμή λοιπόν τον συγκεκριμένο πλειστηριασμό και αφού θυμήθηκα ότι προ ενός περίπου έτους το ζεύγος Θ. Αγγελοπούλου έχει αποκτήσει ακίνητο προβολής δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο, από πλειστηριασμό σε βάρος γνωστού εφοπλιστή που πτώχευσε, διερωτήθηκα: «Τι δουλειά άραγε κάνει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος»;

Γιατί τα καράβια τα πούλησε, το ναυπηγείο το χαιρέτισε, το σκάφος το εκποίησε, τα τρυπάνια πήγαν άπατα, τα ακίνητα πχ Πλατεία Κοραή έκανα φτερά, τις μετοχές της UBS ακόμη τις κλαίει, της Alpha bank μια φορά κι έναν καιρό απαξιώθηκαν, στην Παγκρήτια όπου έφαγε ζημιά περίπου 10 εκατ. ευρώ δεν μπαίνει! Ενώ στα Media όπου έτρεφε αγάπη λόγω των φιλοδοξιών της Γιάννας έφυγε κακείν κακώς από τον Ελεύθερο Τύπο!

Σας παρέθεσα λοιπόν τι δουλειές ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ο Θόδωρος Αγγελόπουλος! Που κάποτε αποκαλείτο από εξαπτέρυγα, γλείφτες και αυλοκόλακες, ως Grand Maitre του εφοπλισμού και των αγοραπωλησιών!!!

Οπότε ευλόγως διερωτώμαι : «Τι δουλειά κάνει τώρα;» εκτός της προφανούς ενασχόλησης του με τους πλειστηριασμούς! Από πού και πώς κερδίζει τα προς το ζειν;

Οι 2 Μίμηδες, των τραπεζών και της Δικαιοσύνης: Ο ένας «καθάρισε» και επιστρέφει στον «έλεγχο» του «συστήματος»! Ο άλλος, είναι αντιμέτωπος με την σοφή λαϊκή ρήση περί «προδότη» και «προδοσίας»!

Για να ξέρετε, στην πιάτσα υπάρχουν 2 Μίμηδες! Ο ένας της Δικαιοσύνης, φίλος μου παλιός, ο οποίος όχι μόνο «καθάρισε» από τα εκκρεμή δικαστικά του θέματα, αλλά και έχει πραγματοποιήσει μια ολική επιστροφή, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και το καραμανλικό στοιχείο με το οποίο ταυτίζεται, απέκτησαν τον «έλεγχο» του Πρωτοδικείου Αθηνών, με ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να συνεπάγεται ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις στην Δικαιοσύνη!

Και αναμφίβολα η εκλογική αυτή νίκη έχει μια σοβαρή σημειολογία, την οποία θα πρέπει οι κυβερνώντες και οι παραφυάδες τους να λάβουν σοβαρά υπόψιν!

Ο δεύτερος Μίμης είναι αυτός των τραπεζών! Που μια ζωή κινείται στο παρασκήνιο, υποτίθεται σε δεύτερους ρόλους, πλην όμως με σημαντική επιρροή σε επιχειρηματικά συστήματα που υποβοήθησε στην χορήγηση δανείων από την «μεγάλη κρατική μας φίλη», κυρίως εφοπλιστικών αλλά και σε πλείστους άλλους τομείς της επιχειρηματικής δράσης!

Στις μέρες μας ο Μίμης, που στη νέα δραστηριοποίηση του «πούλησε» αυτόν που τον είχε τοποθετήσει και πέρασε υπό την εποπτική αρχή, σε μια ιδιότυπη αυτονόμηση, καλώς ή κακώς θα κριθεί από την νέα ηγεσία!

Πολύ φοβούμαι ωστόσο ότι έχει λησμονήσει την σοφή λαϊκή ρήση: «Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη ουδείς»…

Ποιος κάνει κουμάντο στο Μαξίμου; Ο «έγκριτος νομικός» με τα «σπουδαία νομοσχέδια» και τον εκλογικό νόμο ή ο «παλιός» που όπως λέει …ξαναγύρισε από την «εξορία» και κατευθύνει καταστάσεις; Και τι έχουν να πουν γι αυτό Σκέρτσος και Μπρατάκος;

Έχουμε γράψει ξανά ότι η μετά Γρηγόρη Δημητριάδη εποχή άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως επισημαίνουν υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, κομματικά στελέχη, διοικητές οργανισμών και επώνυμοι επιχειρηματίες και παράγοντες!

Τα μείζονος σημασίας ζητήματα δεν επιλύονται στο λεπτό, όπως παλιά, με το σήκωμα του ακουστικού του τηλεφώνου, ενώ είναι ασαφές στους πάντες ποιος τελικά είναι ο αρμόδιος για να λυθεί μια εκκρεμότητα! Ποιος κάνει το νταραβέρι και διαχειρίζεται καταστάσεις ως ο Αντ Αυτού!

Υπό αυτή την οπτική και εν μέσω του νέου πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται, 2 «παίκτες» (με σχέσεις με πανίσχυρα επιχειρηματικά κέντρα)  εμφανίζουν προς τα έξω την εικόνα του «ισχυρού», του διαδόχου του Γρηγόρη, όπως λένε και όπως διαρρέουν σε φίλους και εξαπτέρυγα, που τους γλύφουν πατόκορφα! Πολύ σάλιο… Για γραμματόσημα!

Ο ένας είναι ο «έγκριτος νομικός», ο σεβάσμιος «καθηγητής» με τα «σπουδαία νομοθετήματα», ο εμπνευστής του εκλογικού νόμου παρωδία που για να κάνεις αυτοδύναμη κυβέρνηση χρειάζεσαι 38,2%- 38,5%! Ο τεχνοκράτης με τις ευαισθησίες στα νομοθετήματα για τα καζίνο (μάλλον για να χαλάσει τις δουλειές), τα ξενοδοχεία με τις ανοιχτές εκκρεμότητες (μάλλον για να τις φτιάξει) και άλλους τομείς δράσης, φέρεται ως ο «νέος Δημητριάδης», μολονότι οι κακές γλώσσες λένε «πέρασε και δεν ακούμπησε»!

Ο άλλος είναι ένας «παίκτης» από τα παλιά. Ο πρώην ισχυρός της προεκλογικής αυλής του Μητσοτάκη, φίλος ενός συστήματος που διαδραμάτισε ρόλο στην αποδόμηση της εξουσίας του Μαξίμου με κατασκευασμένες κατηγορίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας!

Μολονότι είχε «απομακρυνθεί» σε θέση εφεδρείας, ή «εξορίας» σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, ισχυρίζεται στους καθημερινούς συνομιλητές του ότι «επέστρεψε» και ότι αυτός πλέον είναι και πάλι ο Αντ Αυτού! Αυτός κάνει το νταραβέρι! Λέτε;

Γιατί αν ισχύει, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση του «κυρίου καθηγητή», ο οποίος δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει όλους τους μηχανισμούς και όλα τα μέσα (και επιλεγμένα ΜΜΕ από τα οποία απειλεί) που διαθέτει για να εξοντώσει τους πάσης φύσης πολιτικούς – και όχι μόνο- αντιπάλους του…

Αν και οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως ο «κύριος καθηγητής» έχει προσεταιριστεί το «Βαθύ Λαρύγγι» σε μια προσπάθεια από κοινού να θέσουν εκτός νυμφώνος τον Σκέρτσο, ο οποίος εμφανίζεται ως ο έχων την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, αλλά και τον Γιάννη Μπρατάκο, που δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι σκοπεύει να κάνει πλήρη χρήση των αρμοδιοτήτων του!

Το επικίνδυνα φορτισμένο πολιτικό σκηνικό και οι επιπτώσεις στην οικονομία

*** Η κατάσταση στο πολιτικό πεδίο ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ήδη δυσμενώς η οικονομία, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία. Ένα τοπίο παρατεταμένης άτυπης και έντονης προεκλογικής περιόδου, που οδηγεί εν μέσω πολλαπλών κρίσεων στο χώρο της οικονομίας και σε πολιτική κρίση ουσιαστικά, καθώς ούτε η κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, ούτε οι επιχειρήσεις μπορούν ανεπηρέαστες να προγραμματίσουν και η κοινωνία των πολιτών ακόμα περισσότερο δεν μπορεί να διεκπεραιώσει με ηρεμία και προγραμματισμό τις υποχρεώσεις της.

*** Το νοσηρό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, επηρεάζει και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, σε κάθε επίπεδο και μάλιστα σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, με το ουκρανικό ζήτημα σε εξέλιξη, με την Τουρκία να απειλεί και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ουσιαστικά πολυδιασπασμένη – ούτε μία ριζοσπαστική και απολύτως δίκαιη απόφαση για πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν μπορεί να πάρει εδώ και μήνες. Αυτή η κατάσταση, λοιπόν, που πολύ φοβάμαι ότι θα επιδεινωθεί κατά το επόμενο διάστημα, είτε γίνουν “αύριο” οι εκλογές είτε κάποια στιγμή μέσα στο νέο χρόνο, θα αποτελέσει δυστυχώς κακή προίκα για οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από την πρώτη ή τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

*** Το να ευχηθείς να λήξει αυτή η πολιτική δυσανεξία, είναι το λιγότερο, όταν ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη, η ακρίβεια καλπάζει και δεν δαμάζεται με “καλάθια”, οι λογαριασμοί ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι φόβοι για κοινωνική έκρηξη δεν είναι αβάσιμοι. Η αγορά δυστυχώς νοσεί ,γιατί είναι ανεξέλεγκτη.

Η ακρίβεια οφείλεται και στην αθέμιτη κερδοσκοπία

*** Αυτά που συμβαίνουν στην αγορά, πάντως, δεν έχουν προηγούμενο. Τα ποσοστά μικτού κέρδους βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα και δεν αφορούν μόνο στα εισαγόμενα προϊόντα, αφού είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι το εισαγωγικό εμπόριο δύσκολα ελέγχεται και μόνο η ύπαρξη υγιών όρων ανταγωνισμού μπορεί να λειτουργήσει και να ρίξει τα περιθώρια. Αλλά, πέρα από κάθε λογική και συνάμα πέρα από κάθε επιτήρηση βρίσκονται και τα ποσοστά μικτού κέρδους τόσο στην εγχώρια βιομηχανία, όσο και στο χονδρεμπόριο και στο λιανεμπόριο.

*** Αυτό το σύγχρονο ελληνικό κράτος, έχει διαλύσει τους μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς, έμειναν 80 υπάλληλοι για το σκοπό αυτό, ούτε οι μισοί δεν είναι διαθέσιμοι, όταν και αν είναι να βγουν συνεργεία. Αλλά και ηλεκτρονικοί έλεγχοι που γίνονται, όταν γίνονται, είναι τόσο το μέγεθος των δεδομένων, που τα περισσότερα περνούν χωρίς έλεγχο, με αποτέλεσμα ο καθένας να κάνει κυριολεκτικά ό,τι τον βολεύει, να τιμολογεί όσο θέλει. Ακόμα και στις λαϊκές αγορές, οι τιμές πλέον έχουν αυξηθεί μέσα σε δύο περίπου μήνες από 10% – 50%! Όσο για το καλάθι του νοικοκυριού, αστεία πράγματα – ρωτήστε τους ίδιους τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ και θα σας ενημερώσουν…

Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Στουρνάρας και οι πραγματικοί κίνδυνοι

*** Προσωπικά, δεν με εξέπληξε καθόλου η διαπίστωση της Έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδας, ότι υπάρχουν φόβοι (μόνο;) νέας έκρηξης κόκκινων δανείων (το ύψος των οποίων δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τώρα), λόγω υψηλού πληθωρισμού, ακρίβειας, επιδείνωσης των προοπτικών της οικονομίας, αύξησης των επιτοκίων και αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων.

*** Πολλοί, ίσως και η κυβέρνηση και σίγουρα οι τράπεζες, μπορεί να μην περίμεναν τον κάπως έντονο τρόπο της διατύπωσης – διαπίστωσης. Αλλά, προφανώς ειδικά οι τραπεζίτες, γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τους απλούς θνητούς ότι η κατάσταση ναι μεν ελέγχεται προς το παρόν, αλλά δεν είναι ακριβώς ρόδινη. Δεν σας λέει κάτι ο πολύ περιορισμένος αριθμός στεγαστικών δανείων που δόθηκαν μέχρι τώρα; Και οι ισολογισμοί, δεν λένε πάντα την αλήθεια, για την πραγματική εικόνα των πληρωμών δέσεων ρυθμισμένων δανείων.

INTRAKAT: Όλοι, πλην Κούτρα στην αύξηση

*** Σήμερα αποφασίζει η Ιντρακάτ την αύξηση των 100 εκατ. ευρώ, η οποία θα ενισχύσει την χρηματοοικονομική της θέση και θα της δώσει σημαντική ώθηση ενόψει δημοπράτησης νέων έργων. Όλοι οι μέτοχοι έχουν δηλώσει ότι θα μετάσχουν, Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου, θα καλύψουν και όποιο αδιάθετο ποσοστό υπάρξει, μέχρι και 15 εκατ. ευρώ. Απών, φυσιολογικά, ο Δημήτρης Κούτρας που δεν απάντησε καν στην επιστολή της διοίκησης της εταιρείας προς όλους τους μετόχους. Άλλα έχει μπροστά του τώρα ο πολύπειρος εργολάβος, και κατά πρώτο λόγο την υπόθεση της Δομικής Κρήτης, σε συνεργασία με την κυπριακών συμφερόντων Wade Adams. Που μπορεί να αργεί, αλλά θα γίνει, όπως βεβαιώνουν οι μετέχοντες του deal.

ΚΟΥΙΖ 1

Δεν ξέρω αν όντως έχει βάση, αλλά μου λένε παράγοντες εκ Κρήτης, ότι και για το λιμάνι του Ηρακλείου υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – υπόθεση για την οποία το Radar.gr, σας ενημέρωσε δύο εβδομάδες νωρίτερα από όλους!

ΚΟΥΙΖ 2:

Όλα καλά εκεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού; Για ποια υπόθεση βρίσκονται πάλι “στα μαχαίρια” τα ηγετικά της κλιμάκια;

Ένσταση για τα 250 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία

*** Ένσταση καταθέτουν Πετρόπουλος και BYD ELECTRIC BUS & TRUCK HUNGARY για τον αποκλεισμό τους από τον διαγωνισμό 250 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Π. Πετρόπουλος, ως διανομέας στην Ελλάδα της εταιρείας BYD EUROPE B.V, ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο ότι: Μετά την απόφαση, με την οποία αποκλείεται, λόγω μη παραδεκτού φακέλου προσφοράς «Δικαιολογητικά Συμμετοχής – Τεχνική Προσφορά», από τη συνέχιση της συμμετοχής της στο διαγωνισμό που αφορά την προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων και κατόπιν ενημέρωσης της εν λόγω εταιρείας, αυτή, αφού μελετήσει ενδελεχώς την προαναφερόμενη απόφαση και πρακτικό της Επιτροπής του Διαγωνισμού, επιφυλάσσεται για την άσκηση όλων των ενδίκων βοηθημάτων και μέσων και παντός νόμιμου δικαιώματός της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της.

Ο Κόκκαλης επενδύει σε τεχνολογίας της ναυτιλία, τουρισμό και ψυχαγωγία

*** Να που επενδύει ο Κόκκαλης τα κέρδη από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του. Η INTRACOM HOLDINGS, ίδρυσε την INTRACOM VENTURES, θυγατρική της 100%, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας στην διαφοροποίηση του επενδυτικού της προφίλ και στην εξέλιξη του Ομίλου. Επιδιώκοντας την επίτευξη υψηλών αποδόσεων, το εύρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος της νέας θυγατρικής, θα εστιάζει στους τομείς της τεχνολογίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας. Η INTRACOM VENTURES επιδιώκει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο με επενδύσεις υψηλής ανάπτυξης στο νέο οικονομικό περιβάλλον που αναδιαμορφώνεται με ένα ευρύ και συγχρόνως εξειδικευμένο χαρτοφυλάκιο εγχώριας αλλά και διεθνούς παρουσίας, βασιζόμενη στους ανθρώπους και στο διεθνές δίκτυο συνεργατών της.

Η Πειραιώς πούλησε τα δάνεια της MIG

*** H MIG ανακοίνωσε ότι το κοινό ομολογιακό της δάνειο ποσού έως 305 εκ. και σημερινού ανεξόφλητου υπολοίπου 282,9 εκ. πλέον τόκων και το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο αρχικού ποσού έκδοσης ύψους 425 εκ. και σημερινού ανεξόφλητου υπολοίπου 161,8 εκ. πλέον τόκων, μεταβιβάστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς προς την εταιρία της Ιρλανδίας «STRIX Holdings L.P.» που έχει συσταθεί και λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!