Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Όλα καλά, όλα ανθηρά, (που έλεγε κι ο Κώστας Βουτσάς) στην Attica bank!

Αφού η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας συνεχίζεται απρόσκοπτα, όπως δήλωσε η Διοίκηση της σε επίσημη ανακοίνωση, με αφορμή δημοσίευμα «μεμονωμένου σάιτ», δηλαδή του Radar.gr, μπορούμε πλέον να κοιμόμαστε ήσυχοι για το μέλλον της πολύπαθης τράπεζας!

Που από τους μηχανικούς – συνδικαλιστές κατέληξε στα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα και από εκεί στους διαπλεκόμενους και το αλαλούμ των αλλεπάλληλων διοικήσεων!!!

Αφού λοιπόν σχετικά με την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου όλα βαίνουν καλώς, διερωτώμαι εάν αυτό που έγραψε το Radar είναι αληθές ή όχι! Διότι δεν είδα καμία διάψευση! Να προκαλέσω και πάλι λοιπόν!

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έστειλε επιστολή προς την Διοίκηση της Attica Bank, ναι ή όχι; Και εάν ναι, τι εμπεριείχε και τι ερωτήματα έθετε;

Αληθεύει άραγε πως η επιστολή αυτή της ΕΚ προς την Attica bank εγείρει ζητήματα απομειώσεων σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 9, δηλαδή για ποσά προβλέψεων που θα έπρεπε να είχαν γίνει, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα αποτελέσματα της τράπεζας και τα ίδια κεφάλαια! Διότι αν το γεγονός αυτό είναι υπαρκτό, τότε η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αρνητική ατμόσφαιρα στη σχεδιαζόμενη ΑΜΚ αφού τα κεφάλαια που απαιτούνται ενδεχομένως να είναι πολύ περισσότερα!

Το χειρότερο ωστόσο είναι πως οι μέτοχοι παρουσιάζονται αμέτοχοι! Ούτε το ΤΧΣ, ούτε το ΤΜΕΔΕ, ούτε η Ellington παρουσιάζουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον και δεν ξεκαθαρίζουν πόσα λεφτά θα βάλουν!

Πραγματικά την Ελένη Βρεττού την θαυμάζω για την προσπάθεια που καταβάλει αλλά και το θάρρος της να πάει σε μια τράπεζα – καρμανιόλα, την οποία συνδικαλιστές και κατά καιρούς επιχειρηματικά συμφέροντα την έκαναν «σκόνη και θρύψαλα»!

Και έχω την πεποίθηση πως αν η αύξηση επιτευχθεί, τούτο θα οφείλεται στην Βρεττού και σίγουρα όχι στους νταραβεριτζήδες μηχανικούς του ΤΜΕΔΕ, την ιδιότυπη ηγεσία του ΤΧΣ και το πολυδιαφημισμένο αμερικανικό fund που δεν δείχνει και ιδιαίτερη πρεμούρα να βάλει το χέρι στην τσέπη! Συνεχίζεται…

Έκλεισαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες στο deal της Τέρνα Ενεργειακής με την First, με το τίμημα να ανέρχεται γύρω στα 22 ευρώ ανά μετοχή!

Είναι πλέον οριστικό καθώς φέρεται να διευθετήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με το deal της Τέρνα Ενεργειακής με το κορυφαίο private equity fund First Sentier, το οποίο με χρηματοδότηση από την Mitsubishi και την Εθνική τράπεζα, αλλά και με ίδια κεφάλαια άνω του 1 δις. ευρώ, θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της κορυφαίας ενεργειακής εταιρίας, σε δύο φάσεις, εκ των οποίων την πρώτη σε τιμή γύρω στα 22 ευρώ!

Για την δεύτερη φάση, αν τελικά πραγματοποιηθεί έτσι η εξαγορά, το τίμημα θα ανέλθει γύρω στα 27 ευρώ, ενώ θα υπάρξει σε κάθε περίπτωση Δημόσια πρόταση, καθώς πρόθεση διοίκησης και βασικών μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ευρύτατου επενδυτικού κοινού!

Πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται να διενεργούνται συναλλαγές πακέτων μετοχών, γύρω στις 300 χιλιάδες τη μέρα ! Ενδεχομένως να πρόκειται για ενδοοικογενειακές διευθετήσεις ενόψει της ολοκλήρωσης της συμφωνίας, που ήδη επίκειται!

Σήμερα ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ/Καθοριστικό στοιχείο για πορεία επιτοκίων

*** Η στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοινώνει σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, στην πιο κρίσιμη ανακοίνωση των τελευταίων δεκαετιών. Και αυτό γιατί από την εξέλιξη του πληθωρισμού, θα πάρει “γραμμή” και η Fed για το αν θα συνεχίσει και πως την αύξηση των επιτοκίων, που επηρεάζει άμεσα το κόστος του χρήματος. Λέγονται και γράφονται πάρα πολλά για το τι συμβαίνει τώρα στην αμερικανική οικονομία και ποια εξέλιξη θα υπερισχύσει – η συνέχιση του ράλι των επιτοκίων ή η ανάκρουση πρύμνης από την κεντρική αμερικανική τράπεζα, εφόσον βεβαίως τα δομικά στοιχεία του πληθωρισμού θα της επιτρέψουν μία τέτοια απόφαση. Οι παγκόσμιες αγορές αγωνιούν και αναμένουν στο ακουστικό τους, καθώς η Fed καλώς ή κακώς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις.

*** Από τις ΗΠΑ έρχεται άλλο ένα ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό νέο, που αφορά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών, όπου η παρουσία των Ρεπουμπλικάνων του Τραμπ, φαίνεται ότι βγαίνουν ενισχυμένοι. Γεγονός που σημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη θα πρέπει να επανασχεδιάσει την συνολική πολιτική της με άλλα κριτήρια, άλλες παραδοχές και…απεξαρτήσεις. Θέμα καθόλου απλό, καθώς αγγίζει πολιτική, οικονομία, επιχειρήσεις και εκκολαπτόμενα μεγάλα deals.

Τα ΕΛΤΑ και το πολυετές “φαγοπότι”

*** Έχω ένα συγγενικό μου πρόσωπο, που εργάζεται επί χρόνια στα ΕΛΤΑ, λίγο κάτω από την πυραμίδα της ιεραρχίας του οργανισμού. Μπήκε επί ΠΑΣΟΚ, με έναν διαγωνισμό, ο οποίος είχε ήδη προκρίνει τα μισά και πλέον άτομα, πριν διεξαχθεί. Θυμάστε πως γινόταν κάποιες εποχές οι…διαγωνισμοί (ο θεός να τους κάνει) στις ΔΕΚΟ. Έμεινε χωρίς εξέλιξη για χρόνια, γιατί δεν ήταν “εύκαμπτος”. Μετά τις εκλογές του 2019, του πρότειναν “υπεύθυνη θέση” – προφανώς υπάρχουν και ανεύθυνες εκεί πέρα. Αρνήθηκε ευγενικά, γιατί κάποια πράγματα δεν του άρεσαν και δεν ήθελε να έχουν και την υπογραφή του.

*** Τον ρώτησα, λοιπόν, τι γνώμη έχει για όσα λέγονται, γράφονται, καταγγέλλονται για τον οργανισμό στον οποίο υπηρετεί. Πρώτη φορά τον άκουσα τόσο εκνευρισμένο, ήταν κυριολεκτικά εκτός εαυτού. “Μιλάμε για μεγάλο φαγοπότι φίλε! Διαχρονικό. Δεν υπάρχει τομέας, δουλειά, που να μην έχει τρίτους στη μέση. Ένας εισαγγελέας δεν υπάρχει και για μας και ιδίως για τα ΕΛΤΑ courier; Είναι ένας βρώμικος οργανισμός, αντί να είναι ηγέτης στην αγορά του. Μεγάλο το φαγοπότι πατριώτη”. Μου είπε πολλά ακόμα, συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις όποιες το μαύρο χρήμα ή το ανεξέλεγκτο “πάει σύννεφο”. Αλήθεια, δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας που να σέβεται το αξίωμά του και να κινηθεί, έστω αυτεπάγγελτα, προστατεύοντας το δημόσιο χρήμα;

Ομολογιακό 25 εκατ. ο Κεπενός, αλλά από τη Eurobank και όχι την Alpha Bank

*** Η στήλη επιβεβαιώνεται για όσα σας έγραφε περί σημαντικών ανακατατάξεων στο πελατολόγιο των τραπεζών, με “αποχωρήσεις” παραδοσιακών πελατών τους ή αν θέλετε με τη “μάχη” που διεξάγεται για την προσέλκυση νέων πελατών, υγιών και δυναμικών επιχειρήσεων, ακόμα και αν αυτές είχαν μόνιμη και μαχροχρόνια τραπεζική στέγη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Μύλοι Κεπενού, η δυναμική αλευροβιομηχανία που αποτελεί παραδοσιακό πελάτη της Alpha Bank, αλλά χθες ανακοίνωσε τη σύναψη ομολογιακού 25 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά με τη Eurobank.

*** Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ούτε ο Κεπενός ούτε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία διακόπτει τη σχέση της με την πρώτη τράπεζα. Απλώς το γεγονός καταδεικνύει ότι πλέον και μεταξύ των τραπεζών λειτουργεί – και σωστά – ο υγιής ανταγωνισμός και οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους αναζητούν – επίσης πολύ σωστά – τους καλύτερους δυνατούς όρους συνεργασίας. Είναι πολλά ακόμα τα ανάλογα παραδείγματα που έχω υπόψη μου, αλλά μένω και θα μείνω στις επίσημες ανακοινώσεις. Το ομολογιακό ο Κεπενός θα το χρησιμοποιήσει για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων, αλλά και για εξυπηρέτηση άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

ΚΟΥΙΖ 1

Ειστροφή στο παρελθόν, με στοιχεία και πρόσωπα του παρόντος και του μέλλοντος. Κάποτε, κατά τη διαδικασία εισαγωγής μεγάλης εταιρείας στο Χρηματιστήριο, χρειάστηκε η συνδρομή της τράπεζας-αναδόχου, η οποία ανταμείφθηκε γενναία, με δωρεά ενός προνομιούχου ακινήτου στα βόρεια προάστια. Σήμερα, υπό άλλες διαφοροποιημένες συνθήκες σε οικονομία και αγορές χρήματος, ο ενεργειακός και όχι μόνο όμιλος, ακολουθεί την ίδια περίπου τακτική. Αρκεί να ολοκληρωθεί βέβαια η αποστολή.

ΚΟΥΙΖ 2

Εκεί στην Επιτροπή Παιγνίων, είναι έτοιμοι για αυστηρούς ελέγχους στις στοιχηματικές εταιρείες, τώρα που σε λίγο αρχίζει το Μουντιάλ; Γιατί ήδη υπάρχουν αρκετά κρούσματα μαθαίνω από εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω Διαδικτύου και οι οποίες δίνουν από τώρα ασυνήθιστα υψηλές αποδόσεις σε κάποια στοιχήματα, πράγμα που κατά τους γνωρίζοντες υποψιάζει ή για ξέπλυμα ή για απάτη.

Στα δικαστήρια θα προσφύγουν θιγόμενοι από διαγωνισμό-παρωδία του ΑΣΕΠ

*** Θα θυμάστε, πιστεύω, την αναφορά της στήλης σε έναν… περίεργο διαγωνισμό που έγινε με ευθύνη του ΑΣΕΠ, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες και την δικαιολογημένη οργή πολλών διαγωνιζομένων. Το πήρε επάνω του τελικά το ΑΣΕΠ το πρόβλημα με τα πρωτοφανή που έγιναν σε διαγωνισμό για πρόσληψη 11.500 ατόμων στην ΑΑΔΕ, χωρίς να αποδώσει τις αναλογούσες ευθύνες στην εταιρεία που επέλεξε για τη διενέργεια του διαγωνισμού. Ούτε λίγο ούτε πολύ απάντησε στους εξεταζόμενους που δικαίως διαμαρτύρονται, ότι είναι…φυσιολογικό να μπαίνουν θέματα που είχαν ξαναμπεί το 2006 και μπορούσε ο οποιοσδήποτε να τα βρει, μαζί και τις απαντήσεις τους στο Διαδίκτυο!

*** Κάπως έτσι καταρρακώνεται το κύρος ενός θεσμού, που παρείχε για δεκαετίες το αδιάβλητο πολλών διαγωνισμών. Και είναι λυπηρό και συνάμα εξοργιστικό, το ότι με τόση προχειρότητα και ανευθυνότητα προσπαθεί το ΑΣΕΠ να προσπεράσει το σκάνδαλο. Γιατί, περί σκανδάλου πρόκειται, πολύ περισσότερο αν αληθεύουν οι φήμες για συγκεκριμένο καθηγητή και το ρόλο του. Πάντως, αρκετοί θιγόμενοι (δε μιλάμε μόνο για… φοιτητές, αλλά κυρίως για επιστήμονες και επαγγελματίες) είναι έτοιμοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, γεγονός που δεν περιποιεί τιμή για τους διοικούντες το αξιόπιστο αυτό μέχρι πρότινος όργανο-θεσμό.

Της μόδας, οι αγορές ιδίων μετοχών/Μικροί και μεγάλοι του ΧΑ επί το έργον

*** Οι αγορές ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, αποτελούν ένα νόμιμο συστατικό της αγοράς και γίνονται με όρους και προϋποθέσεις, αλλά με ελεύθερες τις εταιρείες, για τη χρήση και την όποια αξιοποίησή τους. Εκεί, λοιπόν, που δεν είχαμε σχεδόν καμία κινητικότητα αγοράς δικών τους μετοχών, πολλές εισηγμένες άρχισαν τα δύο τελευταία χρόνια κυρίως να αγοράσουν μετοχές τους, μέχρι του ορίου του 5%. Το φαινόμενο δε γίνεται από ολοένα και περισσότερες εταιρείες και ολοένα συχνότερα.

*** Το όλο θέμα χρήζει σίγουρα περαιτέρω διερεύνησης και ανάλυσης ως προς τις αιτίες και τους σκοπούς του, αλλά επί του παρόντος θα σας παραθέσω ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Ο ΟΤΕ κατέχει σήμερα το 2,57% των μετοχών του, μέσω αγοράς ιδίων μετοχών, ενώ πρόσφατα ακύρωσε και ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό. Ο Μυτιληναίος κατέχει το 4,5557% των μετοχών του, ενώ προ μηνών μοίρασε στα στελέχη του έναν ικανό αριθμό ιδίων μετοχών ως ανταμοιβή για τις προσπάθειές τους. Η Μότορ Όιλ κατέχει σήμερα το 1,39% των μετοχών της. Και αυτή και οι άλλες δύο προαναφερόμενες εταιρείες φυσικά συνεχίζουν τις αγορές μετοχών τους, έχοντας ορίσει εξ αρχής τα όρια διακύμανσης.

*** Πέραν των ως άνω περιπτώσεων, υπάρχουν και πολλές ακόμα μικρότερου μεγέθους εισηγμένες εταιρείες που κάνουν ακριβώς το ίδιο, αγοράζοντας μετοχές τους, με συνήθως άδηλο σε αρχικό στάδιο σκοπό. ΕΧΑΕ, Κρι-Κρι, Profile, Quest, Ανδρομέδα, Παπουτσάνης είναι μερικές εξ αυτών. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι το ότι οι αγορές σε πρώτη φάση γίνονται είτε για να στηριχθεί και ενισχυθεί η τιμή της μετοχής είτε γιατί ετοιμάζεται κάποια σημαντική εξέλιξη στην αγοράστρια εταιρεία, χωρίς να εκλείπουν και κάποιες περιπτώσεις κερδοσκοπικού απλώς χαρακτήρα.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!