Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι
Τοξικό, πολύ τοξικό το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό, το οποίο αναμφίβολα θα προκαλέσει εξελίξεις, πιθανόν ανεξέλεγκτες σε όλα τα επίπεδα! Γιατί ως γνωστόν, όπου υπάρχει δράση, υπάρχει και αντίδραση!
Μένει να δούμε τι είδους αντίδραση λοιπόν θα υπάρξει! Και προς ποια κατεύθυνση! Και τι ρόλο θα παίξει σε όλο αυτό το σκηνικό η Δικαιοσύνη! Στη βάση της οποίας εξελίσσονται αλλαγές, όπως και στους συσχετισμούς δυνάμεων! Τα «κέντρα» ελέγχου και επιρροής αλλάζουν!
Επί του προκειμένου τώρα, το «τσαλάκωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως επιχειρείται από επώνυμα αλλά και από ανώνυμα συμφέροντα, που λειτουργούν πίσω από κλειστές πόρτες, φαίνεται πως θα επιφέρει ζήτημα όσον αφορά την περίφημη «Επενδυτική βαθμίδα»!
Ήδη από την Φρανκφούρτη, αλλά κυρίως από υψηλόβαθμες πηγές πέραν του Ατλαντικού διαρρέεται η πεποίθηση ότι χωρίς Μητσοτάκη, η υπόθεση «Επενδυτική βαθμίδα» είναι χαμένη! Και συνδέουν απόλυτα την παραμονή του στην Εξουσία με την οριστική επίλυση χρέους και δυνατότητας μόνιμης και διαχρονικής αναχρηματοδότησης του!
Επιβεβαίωση 1 (διπλή): Η Εθνική και οι Άραβες!
Όπως ξεκάθαρα προκύπτει πλέον από τα γεγονότα, οι Άραβες όπως πρώτο και μόνο το Radar είχε αποκαλύψει από τις αρχές του χρόνου (και όλοι έσπευδαν να απαξιώσουν) επέδειξαν σοβαρό ενδιαφέρον για την Εθνική τράπεζα και ειδικότερα για το 20% ή ακόμη και το 30% των μετοχών της από το ΤΧΣ.
Βεβαίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δέχτηκε κάτι τέτοιο καθώς σε καμία περίπτωση δεν ήθελε η Εθνική τράπεζα να περάσει υπό τον πλήρη έλεγχο των Αράβων!
Η δεύτερη επιβεβαίωση, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος του Public Investment Fund of Saudi Arabia , όπως μορφοποιήθηκε με τη σχετική επιστολή για το 20% προς το ΤΧΣ, ήταν ότι το ενδιαφέρον αυτό ήταν θνησιγενές, καθώς ο νόμος για το ΤΧΣ που η κυβέρνηση ψήφισε, δεν επιτρέπει απευθείας διαπραγμάτευση, αλλά διαδικασία διαγωνιστική (τύπου book building κλπ.)!
Και οι Άραβες δεν έχουν μάθει να μπαίνουν – συμμετέχουν σε διαγωνισμούς!
Έτσι, το θέμα έπαιξε λόγω πολιτικής εκμετάλλευσης από Πατέλη – Σταικούρα από τη μία και ενδιαφέροντος Σαουδαραβών για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου του 2030, μια υποψηφιότητα μαζί με Ελλάδα και Αίγυπτο!
Επιβεβαίωση 2: Η ΔΕΗ και η ΕΝΕΛ Ρουμανίας
Το Radar ήταν εκείνο που και πάλι πρώτο και μόνο αποκάλυψε τις προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ ΔΕΗ και Enel Ρουμανίας για εξαγορά του 70% της δεύτερης από την πρώτη!
Την χαρακτηρίσαμε ως εξαγορά του αιώνα, υπό την έννοια ότι η ολοκλήρωση της που πλέον έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο καθιστά την ΔΕΗ κυρίαρχη σε Ελλάδα και Βαλκάνια, πανίσχυρο παίκτη στην Ευρώπη, ενώ ολοκληρώνει το περίφημο turn around story της Διοίκησης Στάσση!
– Επιβεβαίωση 3: Η Τέρνα Ενεργειακή και το deal με την First!
Εμείς αποκαλύψαμε πρώτοι το ενδιαφέρον της Macquarie για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακής, εμείς ότι μπήκαν στο παιχνίδι άλλοι 2 ενδιαφερόμενοι, εμείς ότι προχωρούν οι συζητήσεις με την First , εμείς ότι έκλεισε το deal όταν όλοι έγραφαν ότι δήθεν χάλασε η δουλειά! Και μάλιστα επισημάναμε ότι ρόλο στη χρηματοδότηση παίζει η ιαπωνική Mitsubishi! Εντός Νοεμβρίου τα σπουδαία …
Επιβεβαίωση 4: Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο διαγωνισμός και οι αφερέγγυοι Ελληνοαμερικανοί!
Σε ανύποπτη χρονική στιγμή σας ενημερώσαμε ότι ο διαγωνισμός για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν θα προχωρήσει, δεν θα ολοκληρωθεί, καθώς οι Ελληνοαμερικανοί που συμμετέχουν σε κοινοπρακτικά σχήματα, δεν γεμίζουν το μάτι κανενός, ούτε καν της Πρεσβείας στην Αθήνα! Και ως εκ τούτου κρίνονται αφερέγγυοι!
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρούσε ένας διαγωνισμός – παρωδία, αποτέλεσμα υπόπτων και κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και λάσπης στον ανεμιστήρα!
ΚΟΥΙΖ 1
Το χούι δεν κόβεται. Είστε σίγουροι ότι τα όποια δάνεια δίνουν οι τράπεζες, πάνε σε επενδυτικούς σκοπούς ή για κεφάλαια κίνησης και όχι σκοπούς που δεν έχουν καμία σχέση με το αίτημα δανειοδότησης; Δύο επιχειρήσεις, δυναμικές και η μία μάλιστα εισηγμένη, μετά τη δανειοδότησή τους αποκαλύφθηκε ότι και οι δύο αμέσως μετά την εκταμίευση αγόρασαν μετοχές της τράπεζας που τους έδωσε το δάνειο! Δεν πρόκειται αυτή τη φορά για την…Attica Bank, αλλά για δύο συστημικές μας τράπεζες
ΚΟΥΙΖ 2
Όχι δεν υπήρξε πρόταση στον έμπειρο τραπεζίτη, να επανέλθει σε γνωστά λημέρια. Ο ίδιος μπορεί και να το ήθελε, αλλά η πληροφορία ότι του έγινε κρούση, δεν έχει βάση. Προς το παρόν ασχολείται με… εποχικές εργασίες.
Γιατί πήγαν και οι δύο μαζί στη Φρανκφούρτη; Παίζει κάτι στα Βαλκάνια πράγματι;
*** Δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει, δηλαδή, να πάνε στον Ένρια και ο πρόεδρος μίας τράπεζας, εν προκειμένω της Εθνικής, Γκίκας Χαρδούβελης και ο διευθύνων σύμβουλος της, Παύλος Μυλωνάς. Πολλά τα σχόλια εντός και εκτός Εθνικής, τα περισσότερα πικρόχολα, με παρονομαστή το ότι δεν υπάρχει η δέουσα εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Μυλωνά.
*** Τα αντιπαρέρχομαι, γιατί ένα…πουλάκι μου μετέφερε την πληροφορία ότι το δίδυμο της τράπεζας, πέραν της σφαιρικής ενημέρωσης που παρείχε στον Ένρια, έθεσε και θέμα πλήρους επαναδραστηριοποίησης στα Βαλκάνια. Αν μάλιστα πιστέψω τον συνομιλητή μου, οι Χαρδούβελης και Μυλωνάς ενημέρωσαν τον κοινοτικό αξιωματούχο και επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ότι έχουν ήδη εντοπίσει δύο στόχους στα Βαλκάνια. Λέτε;!
Πάμε για τρίτη…διάσωση της ΑΕΓΕΚ;
***Η κινητικότητα στις κατασκευές είναι δεδομένη, καθώς δημοπρατούνται αρκετά έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων και θα δημοπρατηθούν πολλά ακόμα και οδικά και σιδηροδρομικά και επεκτάσεις μετρό και προαστιακού. Μέσα σε όλο αυτό τον αναβρασμό και τις συζητήσεις, που είχαν αφετηρία θυμίζω την περίπτωση του Ελλάκτωρα (όλη την ειδησεογραφία και τις εξελίξεις τις μάθατε πρώτοι, εδώ στο Radar.gr, όταν άλλοι δεν είχαν πάρει μυρουδιά) έγιναν ήδη πολλές ανακατατάξεις και κατά τα φαινόμενα θα υπάρξουν πολύ σύντομα και άλλες. Μέχρι και περιπτώσεις εταιρειών του κλάδου, που πλέον έχουν απαξιωθεί, ενώ κάποτε μεγαλουργούσαν, «ξεθάβονται», για να αποτελέσουν πιθανά οχήματα ενδιαφερόμενων σχημάτων και μεμονωμένων εταιρειών.
*** Μία από αυτές, όπως μου μεταφέρουν, είναι και η περίπτωση της ΑΕΓΕΚ, των Παπαγεωργίου-Τριανταφύλλου και του χαρισματικού αλλά επιρρεπή στον τζόγο Γ. Μανέτα, που από τα ψηλά βρέθηκε με τεράστια χρέη στις τράπεζες, ένα ακόμα θύμα του μετρό της Θεσσαλονίκης, πέρασε στα χέρια του κατασκευαστή Μαρούλη και από εκεί στις τράπεζες. Το ενδιαφέρον προέρχεται όχι κατ΄ανάγκη από εταιρείες του κλάδου και το θέμα χειρίζεται δικηγορικό γραφείο, με παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις τράπεζες. Για να δούμε, θα ευδοκιμήσει η προσπάθεια, η οποία η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και η ευκολότερη. Όσοι δεν το έχουν τσεκάρει, πάντως, ο επιχειρηματίας Γιάννης Μαρούλης, δεν έχει καμία σχέση πλέον.
Οι προκρατήσεις για το 2023 πάνε τρένο, τα μεγάλα ξενοδοχειακά group χτενίζουν την εγχώρια αγορά για ακίνητα
*** Μπορεί η εφετινή τουριστική χρονιά να είχε μικρότερο αριθμό τουριστών σε σχέση με το 2019, είχε όμως μεγαλύτερα έσοδα. Και από τα πρώτα στοιχεία των προκρατήσεων, φαίνεται ότι το 2023 θα είναι επίσης μία πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό μας, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της ανάπτυξης σε υψηλά επίπεδα. Μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι βρίσκονται ήδη, ως γνωστόν, στη χώρα μας, αγοράζοντας μεγάλες ή μικρότερες μονάδες ή αναμορφώνοντας κτίρια που είχαν άλλη χρήση, αλλά βρίσκονται σε ενδιαφέροντα σημεία.
*** Αυτό που δεν ήξερα, είναι ότι τουλάχιστον δύο ξένοι όμιλοι που επενδύουν ήδη σε τουριστικά καταλύματα στη χώρα μας, έχουν οργανώσει ένα πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι δουλεύουν με προδιαγραφές που τους έχουν δοθεί, οργώνουν κυριολεκτικά την επικράτεια και βρίσκουν ακίνητα που μπορεί να ενδιαφέρουν τον εργοδότη τους. Μιλάμε κυριολεκτικά για…στρατιά συνεργατών, που τσεκάρουν κάθε γειτονιά στις μεγάλες πόλεις και κάθε γωνιά σε παραθεριστικούς τόπους είτε σε νησιά είτε σε ορεινές περιοχές! Από τη μία πλευρά είναι θετικό ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, που καταλήγει σε αξιοποίηση μάλλον αδρανών ακινήτων, κτιρίων ή εκτάσεων, αλλά από την άλλη, πάμε σε καταστάσεις που είναι άγνωστο που θα οδηγήσουν μελλοντικά.
Η κραταιά (ακόμα) οικογένεια, το ξύλο που… σάπισε και το αλεύρι που…φουσκώνει
*** Ήταν προ πολλών ετών, από τα πρώτα μου ρεπορτάζ, που έκανε πολύ μεγάλη αίσθηση στην επιχειρηματική-χρηματιστηριακή πιάτσα. Μεγάλη εισηγμένη εταιρεία ξύλου, εκτός από τις εδώ δραστηριότητες είχε και μία θυγατρική (ουσιαστικά, μητρική) στο Λουξεμβούργο, η οποία έκανε για λογαριασμό της εδώ εισηγμένης αγορές ξυλείας, έκοβε τα τιμολόγια στην Χ τιμή και τα πωλούσε μετά στην εδώ εδρεύουσα μαμά σε τιμή Χ+50% ή και παραπάνω. Εκείνη είχε τα μεγάλα κέρδη, όπως αντιλαμβάνεστε και η εδώ πάσχιζε να βγάλει ένα κάποιο κέρδος κάποιες χρονιές. Η λουξεμβουργιανή εταιρεία είχε δύο μετόχους, έναν φανερό ήτοι τον μεγαλομέτοχο της εδώ εισηγμένης και έναν…αφανή, μέσω εξωχώριας εταιρείας που τότε ακόμα δεν ήταν και πολύ γνωστός ως όρος και νομική οντότητα μη ελέγξιμη. Ο αφανής μέτοχος ήταν γνωστή και κραταιά πολιτικά και επιχειρηματικά οικογένεια της χώρας. Φαντάζεστε τι έγινε. Αλλά, με μία χλιαρή διάψευση. Αυτή η αφαίμαξη συνεχίστηκε για χρόνια, μέχρι που η εδώ εισηγμένη χρεοκόπησε και τα ιμάτιά της διασκορπίστηκαν.
*** Η ίδια οικογένεια, έχει μακροχρόνιους δεσμούς και σε άλλα επιχειρηματικά μέτωπα. Ένα εξ αυτών είναι και ο χώρος των τροφίμων και ειδικότερα των αλεύρων. Στον τομέα αυτόν, υπάρχει…ψωμάκι σε ικανοποιητικές ποσότητες. Αλλά, σήμερα, τα ίχνη είναι πολύ καλά καλυμένα και παρά το ότι ορισμένοι, λίγοι είναι αλήθεια, γνωρίζουν ότι «ο ψωμάς δεν είναι μόνος του» και ότι «άλλος κουμαντάρει από το παρασκήνιο», δεν μπορεί να αποδειχτεί τίποτε. Και μπορεί στο τέλος της γραμμής του ισολογισμού οι αριθμοί να είναι μικροί, ενίοτε και με ένα μείον (-) μπροστά, αλλά το αλεύρι έχει τρόπο να φουσκώνει, αν έχεις την κατάλληλη μαγ(κ)ιά. Δεν… περιγράφω άλλο – προς το παρόν…
Νέα χρηματοπιστωτική αναταραχή στην Αγγλία
*** Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης -πλέον διαμορφώνονται στο 3%. Είναι η όγδοη διαδοχική άνοδος και η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τα τελευταία 33 χρόνια, καθώς η χώρα συνεχίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού. Οι αποδόσεις των 2ετών βρετανικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά μετά την απόφαση της BοE, ενώ η βρετανική λίρα έκανε νέα βουτιά έναντι του δολαρίου.
Τρίζει επικίνδυνα και η Ιαπωνία
*** Τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα και για την Ιαπωνία, με το γεν να χάνει συνεχώς έδαφος έναντι του δολαρίου και η κεντρική της τράπεζα να έχει δεμένα τα χέρια, λόγω τεράστιου χρέους, να αυξήσει και τα δικά της επιτόκια. Η κρίση επηρεάζει φυσικά και τις επιχειρήσεις της, που χάνουν διαρκώς μερίδια, έναντι αμερικανικών, ιαπωνικών και γερμανικών ομοειδών προϊόντων, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας.
ΚΟΥΙΖ 3
Μας…βλέπουν! Και που να έτρεχε με ταχύτητες άλλων εποχών το Χρηματιστήριο. Τελευταία παρατηρώ ότι δίνουν και παίρνουν τα προμοταρίσματα εισηγμένων εταιρειών και φυσικά των μετοχών τους από συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης. Είτε τα γράφουν την ίδια μέρα είτε τη μία ο ένας και την επόμενη ο άλλος (-η). Παράλληλα, το “θάψιμο” άλλων εταιρειών, μετοχών ή επιχειρηματιών, πάει σύννεφο! Περί (αν)αξιοπιστίας ο λόγος…
ΚΟΥΙΖ 4
«Αν δεν στηριχτεί αυτές τις κρίσιμες ώρες ο μεταφορικός κλάδος και υπερισχύσουν χωρίς αντιρρήσεις οι αποφάσεις των Ευρωπαίων, τότε μπορεί ο σύμμαχος να γίνει αντίπαλος. Και να δεν το είχες σκεφτεί ή πάρει σοβαρά, κακό του κεφαλιού σου». Ποιος το είπε και ποιες καταστάσεις φωτογράφισε;
Αληθεύει;
*** Γη και ουρανό κινούν οι γιοί του πρώην προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, για να πέσουν στα (πολύ) μαλακά, από τα ευρήματα του φορολογικού ελέγχου στην εισπρακτική τους εταιρεία στο Μοσχάτο, που συνεχίζει να διενεργείται, παρά τη διακοπή του για κάποιες μέρες. Τα τηλεφωνήματα μου λένε πέφτουν βροχή, συνεπώς, μάλλον… βρέχει πολύ!
*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι.