Μπορεί μέσα από διαρροές να γράφεται ότι δήθεν οι ελληνικές ανεξάρτητες Αρχές ψάχνουν να βρουν περιουσιακά στοιχεία στη χώρα μας που να σχετίζονται με τους Ρώσους ολιγάρχες εκείνους που, με αφορμή τις διεθνείς κυρώσεις, έχουν περιληφθεί στη περίφημη λίστα των 850 επιχειρηματιών την οποία έχουν συντάξει οι Αρχές του Δυτικού κόσμου και ειδικότερα οι Αμερικανοί, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική!

Το γεγονός είναι πως παρά τις σχετικές επιλεκτικές πληροφορίες και διαρροές, δεν έχει υπάρξει από ελληνικής πλευράς σχεδόν καμία προσπάθεια ανακάλυψης ύποπτων περιουσιακών στοιχείων στη χώρα μας και σύνδεσης τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ακόμη και διά μέσω αχυράνθρωπων, με Ρώσους ολιγάρχες που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα των διεθνών αρχών!

Μάλιστα οι πληροφορίες λένε πως η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έχει κατ’ επανάληψη πιέσει τις Ανεξάρτητες Αρχές και συνεχίζει να πιέζει, ειδικότερα την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, προκειμένου να ελεγχθούν και να προσδιοριστούν περιουσιακά στοιχεία που να συνδέονται ή να συσχετίζονται με Ρώσους ολιγάρχες, καθώς και τραπεζικούς λογαριασμούς και στη συνέχεια να δεσμευτούν!

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στην Ανεξάρτητη Αρχή το ζήτημα της αναζήτησης περιουσιακών στοιχείων (κυρίως γραφείων και κατοικιών) και τραπεζικών λογαριασμών μέσω των Ρώσων ολιγαρχών απευθείας ή διά μέσω παρένθετων προσώπων που δύνανται καθ’ οιονδήποτε τρόπο να συσχετιστούν, συζητήθηκε για πρώτη φορά προσφάτως, χωρίς ωστόσο να «σημάνει συναγερμός» και να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως παρουσιάζεται!

Σε αντίθεση με άλλες Υπηρεσίες που αμέσως μόλις έλαβαν το σήμα των Αμερικανικών Αρχών – και όχι μόνο- έσπευσαν να ζητήσουν από την Τράπεζα της Ελλάδος όλες τις τραπεζικές κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2000 και μετά, μεταξύ Ελλήνων επιχειρηματιών και Μόσχας!

Προκειμένου μέσα από εμπεριστατωμένο έλεγχο και ανάλυση να καταδειχθεί ποιοι είχαν αποκτήσει ειδικές σχέσεις με τους Ρώσους – πέραν των νόμιμων εμπορικών ή άλλων συναλλαγών – και κατ’ επέκταση χρηματοδοτούσαν τη δημιουργία φιλορωσικών δικτύων προπαγάνδας και παρεμβατικών θυλάκων εξωθεσμικής ισχύος και εξουσίας!

Η σκληρή αλήθεια πάντως για την ελληνική κυβέρνηση είναι πως «τρέμει την ώρα και τη στιγμή» που θα σκάσει στα χέρια της ο Ιβάν Σαββίδης!

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Ρώσος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων του ΠΑΟΚ, του ΟΛΘ, του Open, του Πόρτο Καρράς και του Μακεδονία Παλλάς, θα περιλαμβάνεται στη δεύτερη λίστα κυρώσεων Ρώσων ολιγαρχών που θα εκδώσουν οι Αμερικανικές Αρχές, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία θα δεσμευτούν!

Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι στην περίπτωση αυτή η ελληνική κυβέρνηση βαδίζοντας προς τις εκλογές θα έχει να διαχειριστεί όλα τα συστήματα του Ιβάν, από τα ποδοσφαιρικά – οπαδικά, μέχρι ελεγχόμενους τοπικούς άρχοντες, βουλευτές και εκπροσώπους της Εκκλησίας…

Τα 3 πρόσωπα – κλειδιά (ο δικηγόρος, η επικοινωνιολόγος, ο επιχειρηματίας) που «καθάρισαν» τον Ισραηλινό Μπένι Στέινμετζ (εμπλοκή σε ΛΑΡΚΟ και Prodea) σε όλα τα επίπεδα!

Για τον πολυεκατομμυριούχο Ισραηλινό επιχειρηματία Μπένι Στέινμετζ υποθέτω ότι θα έχετε ακούσει. Πρόκειται για τον μεγιστάνα του real estate με περιουσία που έχει εκτιμηθεί άνω των 4,1 δις. δολαρίων, ο οποίος συνελήφθη αιφνιδιαστικά στη αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στις 24 Νοεμβρίου 2021 μετά από σήμα (ερυθρά αγγελία) της Ιντερπόλ σύμφωνα με το οποίο ο μεγαλοεπιχειρηματίας είχε καταδικασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας σε 5 χρόνια φυλάκιση για απάτη σε ακίνητα.

Μάλιστα η κυβέρνηση της Ρουμανίας έχει κάνει αίτημα έκδοσης του, προκειμένου να εκτίσει την ποινή των 5 χρόνων που του έχει επιβληθεί.

Ο Στέινμετζ κρατείτο στη χώρα μας υπό το καθεστώς των περιοριστικών όρων, να μην μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, μέχρι τη στιγμή που τελικά το εις βάρος του ένταλμα ακυρώθηκε!

Όπως με πληροφορούν καλά ενημερωμένοι κύκλοι, τον περίφημο πολυεκατομμυριούχο Στέινμετζ, ο οποίος εμπλέκεται ως μέτοχος της Invel με την εξαγορά της ΠΑΝΓΑΙΑ ( νυν Prodea) από την Εθνική, που ήθελε να αγοράσει την ΛΑΡΚΟ (σε κοινοπραξία με ελληνική εργοληπτική εταιρεία) μέχρι που την …κοπάνησε με ελαφρά πηδηματάκια, «καθάρισαν» τρία συγκεκριμένα πρόσωπα, με ρόλο, γνώση και παρέμβαση!

Οι περίφημοι 3 σωματοφύλακες του Ισραηλινού μεγιστάνα των ακινήτων, αποτελούνται:

Πρώτον, από γνωστό και επώνυμο δικηγόρο, ο οποίος είχε αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του Στέινμετζ, το όνομα του οποίου αδίκως ενεπλάκη κατά το παρελθόν σε λίστες φοροφυγάδων! Ο εν λόγω σοβαρός νομικός υπήρξε πρώην σύμβουλος κορυφαίου πολιτικού ο οποίος διετέλεσε εις το υψηλότερο κοινοβουλευτικό αξίωμα μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού!

Δεύτερον, από γυναίκα επικοινωνιολόγο, η οποία ανέλαβε το λόμπινγκ και τα Μέσα Ενημέρωσης και η οποία συνδέεται συγγενικά με μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια της χώρας!

Τρίτον, από πασίγνωστο εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματία (που κάποτε, προ αρκετών χρόνων είχε προφυλακιστεί) με αναφορές σε lifestyle και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, τον οποίο ο Στέινμετζ φέρεται να χρηματοδοτεί!

Υπό το πρίσμα αυτό, ο νομικός σύμβουλος, η επικοινωνιολόγος αλλά και επιχειρηματίας – πρωταγωνιστής χρηματιστηριακού σκανδάλου την εποχή του 1999, φέρονται ως τα πρόσωπα που συνέβαλαν τα μέγιστα στο να πάρει η υπόθεση θετική κατεύθυνση…

Οι 4 φιλορωσικοί πυλώνες της Εκκλησίας: Υπέρ του Πούτιν και της Μόσχας οι Μητροπολίτες Πάτρας, Λαμίας (ο αδερφός του Δεσπότη δικηγόρος του Ιβάν), Κέρκυρας και Βέροιας!

Έχουμε επισημάνει έγκαιρα από τη στήλη τούτη ότι το ρωσικό στοιχείο στην Εκκλησία είναι εξαιρετικά ενεργό και ισχυρό και ότι πολλοί Μητροπολίτες, έχουν ταχθεί υπέρ του Πούτιν καθώς οι σχέσεις τους με τη Μόσχα είναι βαθιές και διαχρονικές.

Φιλορωσική προσέγγιση φέρονται να κάνουν πολλοί Μητροπολίτες, εκ των οποίων ξεχωρίζουν 3 οι οποίοι δεν διστάζουν να τοποθετούνται δημόσια και να λειτουργούν σε προσκήνιο και παρασκήνιο υπέρ των Ρωσικών συμφερόντων και της ρωσικής προπαγάνδας, προσπαθώντας προς την κατεύθυνση αυτή να επηρεάσουν το ποίμνιο!

Μεταξύ των Μητροπολιτών 3 είναι εκείνοι που ξεχωρίζουν για την φιλορωσική στάση τους, η οποία εν προκειμένω διάκειται αντίθετα με την επίσημη στάση τόσο της Πολιτείας όσο και του Αρχιεπισκόπου, τον οποίον ως γνωστόν «αντιπολιτεύονται»!

Υπό αυτό το πρίσμα βλέπουμε «να σηκώνονται» Ρωσικές σημαίες στις Μητροπόλεις της Πάτρας, της Κέρκυρας και της Λαμίας, της οποίας ο αδερφός του Δεσπότη φέρεται να παρέχει νομικές υπηρεσίες στον Ιβάν Σαββίδη.

Ωστόσο εσχάτως, εκδηλώθηκε επίσημα ένας ακόμη Μητροπολίτης που εντάχθηκε μετά βαΐων και κλάδων στο φιλορωσικό λόμπι! Έτσι, κατόπιν αυτού, ρωσική σημαία «σηκώθηκε» και στη Μητρόπολη της Βέροιας…

Ζήτημα βιωσιμότητας για μεγάλη εισηγμένη λόγω Ρωσίας!

Μου λένε καλά ενημερωμένες πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, ότι μεγάλη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρία, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα λόγω της έκθεσης της στην αγορά της Ρωσίας!

Αξιόπιστοι κύκλοι, υποστηρίζουν ότι η εν λόγω σοβαρή και μεγάλου μεγέθους επιχείρηση, που διαθέτει εργοστάσια και μονάδες παραγωγής στη Ρωσία, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης και των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που έχουν προκύψει, θεωρείται πιθανόν να αντιμετωπίσει όχι απλώς οικονομικά ζητήματα, αλλά ενδεχομένως να εγερθεί ζήτημα βιωσιμότητας της!

Το γεγονός είναι πάντως πως οι καθ’ ύλην αρμόδιες ελληνικές αρχές παρακολουθούν την κατάσταση από κοντά ούτως ώστε να είναι σε θέση να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα, εάν παραστεί ανάγκη, για την προστασία τόσο της εισηγμένης επιχείρησης όσο και του ευρύτατου επενδυτικού κοινού!

Συνεχίζεται …

Κάνουν πίσω όσον αφορά κινήσεις στην ενέργεια, ο επιχειρηματίας Βιντζηλαίος (Creta farms) και ο εφοπλιστής Παναγιωτίδης!

*** Μένοντας στο χώρο της ενέργειας, να σας πω ότι πολλά deals στο συγκεκριμένο τομέα πάνε πίσω, αν δεν ματαιώνονται επ αόριστον, λόγω των ταχύτατων αρνητικών εξελίξεων. Για παράδειγμα, μαθαίνω ότι ακόμα και ο ισχυρός και στην ενεργειακή αγορά (φυσικά και στα τρόφιμα) της Βουλγαρίας Έλληνας επιχειρηματίας Βιτζηλαίος (ο σημερινός ιδιοκτήτης της Creta Farm) προβληματίζεται προς το παρόν για δύο ενεργειακά εγχειρήματα στην Ελλάδα, μέχρι να καθίσει η σκόνη. Ενώ και ο εφοπλιστής Παναγιωτίδης, που “έψαχνε” την Πελοπόννησο για ενεργειακά projects, μου λένε ότι “θα αναμένει τις εξελίξεις, για να ενεργοποιηθεί από φθινόπωρο”

Επιβεβαίωση: Η εντολή άνωθεν πληρωμής της Gazprom σε ρούβλια!

*** Σας το είχα προαναγγείλλει, μέρες τώρα, ότι είχε δοθεί εντολή άνωθεν για πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου είτε σε ευρώ είτε σε ρούβλια αν δεν γινόταν αλλιώς, καθώς ο κίνδυνος διακοπής της ροής ήταν προ των πυλών και με δεδομένη την απίστευτη πολυγλωσσία των Βρυξελλών, σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις ηγετών της Ε.Ε. και την πρακτική των ίδιων των ευρωπαϊκών εταιρειών εισαγωγής. Η πλήρης επιβεβαίωση ήρθε χθες, μέσω Αθηναϊκού Πρακτορείου ότι η ΔΕΠΑ “ολοκλήρωσε την πληρωμή της Gazprom για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου”. Προσέξτε τη διατύπωση και το ρήμα ότι “ολοκλήρωσε”. Που σημαίνει ότι πληρωμές γίνονταν ήδη εδώ και αρκετές ημέρες, ίσως και εβδομάδες και ορθώς γίνονταν.

Τραπεζίτες κατά Λαγκάρντ για επιτόκια και ολιγωρία!!!

*** Το δίλημμα, αύξηση επιτοκίων και ύφεση ή διατήρησή τους όσο αυτό είναι δυνατόν σε προσιτά για την ανάπτυξη επίπεδα, κυριαρχεί σε όλες τις φιλοσοφικές οικονομικές σχολές σκέψης, σε διεθνή φόρα, στις ηγεσίες όλων των χωρών και φυσικά στις Κεντρικές Τράπεζες. Η δική μας Λαγκάρντ δεν δείχνει να βιάζεται ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει τα πυρά των σκληρών τραπεζιτών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, που την κατηγορούν για ολιγωρία και λάθος πολιτικό μήνυμα. Προς το παρόν, πάντως, φαίνεται να επικρατεί και να δικαιώνεται στα…σημεία.

Η Ιντραλότ και το εξωχρηματιστηριακό 5%!

*** Πέρασε χθες από τη Γενική Συνέλευση της Ιντραλότ η αύξηση κεφαλαίου, μέχρι και 66 εκατ. ευρώ, αν δεν κάνω λάθος τον υπολογισμό. Αύξηση, απολύτως απαραίτητη, καθώς υπάρχει το θέμα αποπληρωμής των ομολογιούχων. Παρεμπιπτόντως, εκείνο το 5% που έγινε εξωχρηματιστηριακά την περασμένη εβδομάδα, από ποιόν δόθηκε και σε ποιον κατέληξε; Θα έχει ενδιαφέρον να το μάθουμε.

Προς αίσιο τέλος Macquarie με Τέρνα Ενεργειακή!

*** Τώρα, να σας πω το προφανές και ευεξήγητο, απλώς για την καταγραφή: χθες η μεν ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έκλεισε με άνοδο 5% στα 17,700 και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με άνοδο 2% στα 9,59 ευρώ. Τι λέτε, έρχεται ή όχι το deal με τους Αυστραλούς; Πάντως το due diligence φέρεται να ολοκληρώνεται…

Πρώην μεγαλοστέλεχος και πρώην μεγαλοτραπεζίτης πίσω από 2 εκκολαπτόμενο deals!

*** Πρώην μεγαλοστέλεχος ισχυρού ιδιωτικού ομίλου, που εγκατέλειψε και μαζί με πρώην μεγαλοτραπεζίτη κάνουν από κοινές business, βρίσκεται πίσω από δύο υπό εκκόλαψη deals. Το ένα βρίσκεται σε καλό δρόμο και αφορά μοδάτο κλάδο, το άλλο που αφορά εμπόριο, έχει μείνει πίσω λογω συγκυριών και αρνητικού κλίματος στην αγορά.

Κύπριος επιχειρηματίας φλερτάρει με εισηγμένη της Β. Ελλάδος!

*** Ένας Κύπριος επιχειρηματίας ενδιαφέρεται για εισηγμένη της Β.Ελλάδας, με πολλά προβλήματα. Και δεν αποτάθηκε, αρχικά τουλάχιστον, στην ίδια την εταιρεία και τους ιδιοκτήτες της, αλλά στις πιστώτριες τράπεζες, που κρατάνε και το κλειδί, όπως φαίνεται. Νεώτερα, προσεχώς, αν υπάρξουν.

*** Από Β. Ελλάδα και αυτό: κάποιοι ομολογιούχοι άρχισαν λέει να ψάχνουν κάποιες παλιές ιστορίες και δραστηριότητες της MLS στην Πολωνία, που γινόταν μέσω άλλης εταιρείας με δυναμική παρουσία στην εκεί αγορά. Ψάξε, ψάξε, κάτι μπορεί να βρεθεί, αλλά το “χοντρό χρήμα” έχει πετάξει στην προκειμένη περίπτωση.

*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Καλημέρα σας, ψυχραιμία και υπομονή. Διανύουμε, ήδη, δύσκολες ημέρες και το πιθανότερο είναι ότι θα έρθουν και τα πιο δύσκολα