*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Η Σαουδική Αραβία, ο ΟΠΕΚ, το Public Investment Fund (PIF) και η Εθνική! Πώς και γιατί ένα εν δυνάμει deal τινάχτηκε εν τη γεννέσει του στον αέρα!

*** Ειπώθηκαν πολλά, έγιναν πολλά, γράφηκαν άλλα τόσα, η επιστολή υπήρξε, η κυβέρνηση δεν έβλεπε αρνητικά αυτήν την προοπτική, ενστάσεις υπήρξαν και εντός του οικονομικού επιτελείου, το ΤΧΣ πήγαινε με το γράμμα του νόμου, ο Μυλωνάς περιφρουρούσε το…αυλάκι του και ξιφουλκούσε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τα βιβλία του στους Άραβες του Public Investment Fund (PIF) και κάπου εκεί είχε σταματήσει εδώ και μερικές ημέρες η σχετική ειδησεογραφία γύρω από το θέμα αυτό.

*** Τι συνέβη ξαφνικά και η ίδια η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο επέλεξαν τη σιωπή επί του θέματος του…προτιμησιακού δικαιώματος για την πώληση του 20% είτε απ ευθείας είτε σπαστού στο fund της Σαουδικής Αραβίας, ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται ίσως στο καλύτερο σημείο που είχαν βρεθεί ποτέ; Και όσοι προμοτάριζαν αυτή την επιλογή εξωθεσμικά και αυτοί τις τελευταίες ημέρες…ξέχασαν το θέμα.

*** Αυτό που συνέβη και σας το αποκαλύπτουμε σήμερα. Αλλά, μην περιμένετε να επιβεβαιωθεί, τέτοια θέματα, όταν αγγίζουν ευαίσθητες πτυχές άλλων περιοχών και συμφερόντων, δεν επιδέχονται κανενός επίσημου σχολιασμού. Όπως είναι γνωστό, η Σαουδική Αραβία ευθυγραμμίστηκε πρόσφατα πλήρως με την Ρωσία στο θέμα της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, αγνοώντας την αντίθεση των ΗΠΑ, αλλά και της Ε.Ε. και προκαλώντας σκληρή κριτική, ακόμα και με προσωπικούς σχολιασμούς του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων και των ΗΠΑ, αλλά και κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων.

*** Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η δυσαρέσκεια (sic) υπερατλαντικών κέντρων και ευρωπαϊκών κύκλων, μεταφέρθηκε όπως είναι φυσικό και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία είχε γίνει ήδη δέκτης ενόχλησης από στελέχη της Κομισιόν και της ΕΚΤ και πριν την σύμπλευση Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας στην τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ.

*** Με απλά λόγια, οι Σαουδάραβες μετά από αυτή την εξέλιξη, “έκαψαν” μόνοι τους ουσιαστικά κάθε πιθανότητα να βρεθούν μέτοχοι για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή τράπεζα, όσα κεφάλαια και να διέθεταν για την απόκτηση ισχυρού ποσοστού, εν προκειμένω 20%, στην Εθνική τράπεζα, από το 40% που κατέχει το ΤΧΣ.

*** Το τοπίο πλέον ξεκαθαρίζει, η κυβέρνηση το χειρίζεται όσο πιο προσεκτικά γίνεται, προτάσσοντας (και σωστά) τις αυστηρές διαγωνιστικές διαδικασίες που διέπουν τη λειτουργία του ΤΧΣ ως προς την αποεπένδυση των ποσοστών στις 4 συστημικές τράπεζες και φροντίζει να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, με δεδομένο ότι υπάρχει ποικίλο επενδυτικό ενδιαφέρον από τους Σαουδάραβες, για διάφορα assets και έργα στη χώρα μας.

Πάει πίσω δύο χρόνια το Ταμείο Ανάκαμψης/ Μικρή η απορρόφηση κονδυλίων

*** Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες στην διεθνή οικονομία και όπως περιγράφονται πλέον με μελανά χρώματα από ξένους οίκους και το ίδιο το ΔΝΤ, αλλά και από κορυφαίους παράγοντες της Ε.Ε. και παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία της Λαγκάρντ, τα χειρότερα έρχονται και για την αμερικανική οικονομία και την ευρωπαϊκή που μας ενδιαφέρει άμεσα, αλλά και για την οικονομία της Κίνας. Πληθωρισμός σε ύψη που τρομάζουν, αντίδοτο η αύξηση των επιτοκίων και ας παράγουν ύφεση, ανεργία και φτώχεια, η ενεργειακή κρίση έφερε τα πάνω-κάτω και ξεγύμνωσε οικονομίες και στρατηγικές, η φούσκα των ακινήτων έρχεται και θα ακουστεί από το Πεκίνο μέχρι τις μεγαλύτερες και ακριβότερες μεγαλουπόλεις του κόσμου.

*** Μάλλον θα απορείτε γιατί σας τα αναφέρω όλα αυτά. Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, ακόμα και τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης των οικονομιών των κρατών-μελών της Ε.Ε., δυστυχώς δεν έχουν την υποδοχή και την χρήση που ήλπιζαν οι σχεδιαστές τους. Κλασσικό παράδειγμα, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι έχουν μικρή απορρόφηση, σχεδόν σε όλες τις χώρες και μόνο μεγάλοι και ισχυροί όμιλοι μπορούν να ωφεληθούν, αν και σε αυτό ακόμα το επίπεδο παρατηρείται υστέρηση συνολικά και ένα σχετικό μούδιασμα, λόγω των δυσμενών οικονομικών και πολιτικών συνάμα εξελίξεων.

*** Όσο σε επίπεδο ενδιαφέροντος από μεσαίες και μικρότερες εταιρείες, προς τις οποίες υποτίθεται ότι θα κατευθυνόταν το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων, ώστε να υπάρξει και το μεγαλύτερο δυνατό όφελος, τα πράγματα είναι επιεικώς τραγικά έως απελπιστικά. Ακόμα και αν μπορούν κάποιες εταιρείες αυτού του μεγέθους να προσφύγουν σε χρηματοδότηση με φθηνό δανεισμό, δεν το επιχειρούν καν σε αυτή τη συγκυρία, αναμένοντας τις επερχόμενες εξελίξεις, οι οποίες φυσικά και τις φοβίζουν.

*** Δεδομένων των αρνητικών αυτών συνθηκών, τις οποίες διαβλέπει φυσικά και η Κομισιόν σε όλες τις χώρες, θεωρείται βέβαιο ότι η όλη λειτουργία και δράση του Ταμείου Ανάπτυξης θα παραταθεί για δύο (2) ακόμα χρόνια, με την ελπίδα να έχει παρέλθει το μεγάλο κύμα της ύφεσης, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας επιχειρήσεων και κοινωνιών και να μπορέσουν τα κονδύλια του Ταμείου να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανόρθωσης και ανάταξης των τοπικών οικονομιών και γενικότερα της ευρωπαϊκής οικονομίας, που ήδη δέχεται μεγάλα πλήγματα.

*** Όσο για την ελληνική οικονομία, που δείχνει όντως, σε επίπεδο αριθμών βέβαια, να έχει αντοχές, ήδη έχει αρχίσει η βελούδινη αναδίπλωση, όπως π.χ. του ΙΟΒΕ, αλλά και στις παρατηρήσεις εκθέσεων ξένων οίκων. Καθώς η οικονομία μας είναι ρηχή και ουσιαστικά μη ανταγωνιστική, πλην τουρισμού και κάποιων εξαγωγικών κλάδων, φυσιολογικά δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει τους τωρινούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κάτι που αναμένεται να διαφανεί από το πρώτο τρίμηνο του 2023 και να πιστοποιηθεί και με αριθμούς από το επόμενο.

*** Προσθέστε ότι η ακολουθούμενη πολιτική από την ΕΚΤ είναι κατ΄ουσίαν αντιτραπεζική και είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει νέα γενιά “κόκκινων” δανείων το 2023, καθώς τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και ο πληθωρισμός επίσης, δημιουργώντας έτσι το καταστροφικό φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα. Το 2023, θυμάστε νομίζω ότι για την Ελλάδα είναι χρονιά εκλογών…

ΕΡΩΤΗΣΗ

Πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας εντάχθηκαν τελικά από τις τράπεζές μας στα προγράμματα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης; Γιατί ωραίο είναι να μας λένε οι τράπεζες για το πόσες αιτήσεις έγιναν, αλλά πόσες εγκρίθηκαν κατ΄αρχήν και πόσες υλοποιήσεις υπήρξαν μέχρι σήμερα τελικά; Μετρημένες στα…μισά δάχτυλα του ενός χεριού και ούτε. Ας μην κοροϊδευόμαστε,λοιπόν, μεταξύ μας. Μόνο με απόλυτη κάλυψη της συμμετοχής της τράπεζας και μάλιστα με πολλαπλάσιας αξίας εγγυήσεις, δίνονται στους μικρούς. (σ.σ: Είδες τι είναι να έχεις επαφές με την Ελβετία…).

ΚΟΥΙΖ

Ο μεγαλοπαράγων (έτσι νομίζει, καθώς αναβαθμίστηκε πάλι) από τη μανία του για τον αντίπαλό του από τα παλιά, έχει βαλθεί να μην τον αφήσει σε “χλωρό κλαρί”, σύμφωνα με δική του φράση. Σε άλλους μεγάλους του κλάδου βρήκε ευήκοα ώτα, σε άλλους “έφαγε πόρτα”.

Τα δανεικά στις τράπεζες επιστρέφονται – το θέμα είναι πότε! Τo φρένο των θεσμών στα σχέδια για μπόνους και μερίσματα!

*** Φρένο, μου λένε, έβαλαν οι θεσμοί στις τράπεζες στα σχέδια για μπόνους και μερίσματα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη χώρα μας. Αλλά, ο μεγαλύτερος προβληματισμός και συνάμα αιφνιδιασμός των διοικήσεων των τραπεζών προήλθε από άλλο λόγο. Από την σαφή θέση κυρίως της ΕΚΤ, αλλά όχι μόνο, ότι πρέπει να προετοιμάζονται για τη σταδιακή επιστροφή των χρημάτων που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) της κεντρικής τράπεζας.

*** Από τους τραπεζίτες μας λέγεται ότι ζητήθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις, για το πότε πρέπει να επιστρέψουν όσα δανείστηκαν, αναφέροντας ότι η χρονική συγκυρία δεν είναι η καλύτερη. Αλλά, από τη στάση και τα λεγόμενα των εκπροσώπων των θεσμών, αυτό που εισέπραξαν είναι ότι πρόκειται για ειλημμένη ουσιαστικά απόφαση, που δεν θα αργήσει να λάβει και επίσημη μορφή. Ήδη, πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες χωρών και μέλη της ΕΚΤ, όπως και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ , υποστηρίζουν ότι είναι ανεπίτρεπτο να αποκομίζουν οι τράπεζες υπερκέρδη, καθώς τα κεφάλαια αυτά τα έχουν παρκάρει στην ίδια την ΕΚΤ και απολαμβάνουν καλών επιτοκίων, την ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις.

*** Σημειώστε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης διαθέτουν μετρητά 2,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισαν από την ΕΚΤ με εξαιρετικά χαμηλά, μερικές φορές ακόμη και αρνητικά επιτόκια, με την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην τόνωση της οικονομίας. Κάτι που βεβαίως δεν έγινε ποτέ στην πράξη. Μετά, όμως από τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, οι τράπεζες τώρα έχουν παρκάρει αυτά τα μετρητά στην ΕΚΤ, κερδίζοντας μεγάλα ποσά, χωρίς μάλιστα κανέναν κίνδυνο. Οι δικές μας τράπεζες, δεν γνωρίζω το συνολικό ποσό που δανείστηκαν στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος…

Πως μπορώ να γίνω στρατιωτικός;

*** Δεν είμαι λάτρης καμίας στολής γενικά, αλλά αρχίζω να το σκέφτομαι, έστω και αν δεν πρόκειται να με…(ανα)καλέσουν ποτέ στην Εφεδρεία. Ποια ακρίβεια; Ξέρετε πόσο φθηνά θα ψώνιζα αν ήμουν μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων στα στρατιωτικά πρατήρια; Λέτε η ηλικία να είναι εμπόδιο ή να το επιχειρήσω και να προμηθεύομαι τα πάντα στη μισή τιμή από αυτή που έχουν τα σούπερ μάρκετ;

Ένας… Ζαββός “θα σώσει” τους Μικρομεσαίους (και την κυβέρνηση);

*** Την τοποθέτηση του Γιώργου Ζαββού στην θέση του Προέδρου της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ίσως λίγη την πρόσεξαν και ακόμα λιγότεροι την αξιολόγησαν ως κάποια σημαντική κίνηση της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο, γιατί είχαν μείνει με τη (λαθεμένη) εντύπωση ότι διέρρηξε τις σχέσεις του με την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω των διαφωνιών για τον “Ηρακλή”, ο οποίος είναι προσωπικό του δημιούργημα και επιτυχία που τώρα την καρπώνονται άλλοι.

*** Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ο Ζαββός ετοιμάζει συγκεκριμένα προγράμματα, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και την αχίλλειο πτέρνα της οικονομίας και στο χώρο των οποίων η κυβέρνηση δεν τα πάει καθόλου καλά. Το θέμα είναι να μην του βάλει τρικλοποδιές “το σύστημα” και κυρίως οι τραπεζίτες και ο επόπτης τους Γιάννης Στουρνάρας, γιατί αν ορθώς πληροφορούμαι, θα πρόκειται για πρωτόγνωρα στη χώρα μας ευέλικτα προγράμματα χρηματοδότησης, τέτοια που δεν έχουν καν κατά νου να χορηγήσουν κυρίως οι 4 συστημικές τράπεζες, συν την Attica Bank. Για να δούμε, τι θα δούμε και πότε…

*** Αυτά και σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Έρχεται Σαββατοκύριακο, χαλαρώστε, απολαύστε με μικρές αποδράσεις το γλυκό φθινόπωρο. Την καλημέρα μου!