*** Κρίσιμη η σημερινή ετυμηγορία των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών, που θα σημάνει αφενός την επιτυχή βαθμολόγηση ως επί το πλείστον των όσων μέτρων “χρωστάει” η Ελλάδα, από τα υπόλοιπα των μνημονίων, συνεπώς της θετικής έκβασης της πρώτης αξιολόγησης από τους δανειστές και αφετέρου θα ανοίξει το δρόμο για την καταβολή στη χώρα μας, της εκκρεμούσας δόσης των 750 εκατ. ευρώ.

*** Τα κεφάλαια αυτά, θυμίζω, προέρχονται από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσε η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε. Η τελική έγκριση, βέβαια θα υπάρξει στο Eurogroup του ερχόμενου Δεκεμβρίου, αλλά το οικονομικό επιτελείο και προσωπικά ο Χρήστος Σταϊκούρας αγωνιούν για την έγκριση αρχικά και για την καταβολή πολύ περισσότερα φυσικά, καθώς το ποσό αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα χρήσιμο για τα δημόσια ταμεία, ειδικά αυτή την περίοδο.

*** Ένα ερωτηματικό, χωρίς…διάγνωση μέχρι στιγμής αποτελεί το τι συμβεί με τις εγγυήσεις για τα κόκκινα δάνεια που έχουν ενταχθεί στον “Ηρακλή”, για τα οποία σας έχω ξαναπεί ότι, αν και δεν έχουν καταπέσει, μπορεί η Eurostat να τις εντάξει στο ελληνικό χρέος, όπερ σημαίνει μία επιβάρυνση της τάξης των 25 περίπου εκατ. ευρώ.

*** Σημειώνω ότι οι θεσμοί θα εξετάσουν επίσης την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό χώρο και φυσικά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τράπεζες από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας. Με επιπλέον έλεγχο και για το απόθεμα των κόκκινων δανείων και του τρόπου που προτείνουν οι τράπεζες για την περαιτέρω μείωσή τους.

ΚΟΥΙΖ

Στην ΤτΕ ο οικοδεσπότης Γιάννης Στουρνάρας, ποιους από όλους τους υψηλούς καλεσμένους-ελεγκτές θα ενημερώσει και στη συνέχεια θα δεξιωθεί;

Η φαρσοκωμωδία-κοροϊδία των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία

*** Σε ποιον ακριβώς αριθμό αποφάσεων για κυρώσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ προς τη Ρωσία βρισκόμαστε; Και τι αποτέλεσμα είχαν μέχρι σήμερα, τα διάφορα εμπάργκο; Και σταμάτησε η Δύση όλες τις εμπορικές συναλλαγές με τη Μόσχα; Δεν εννοώ, βέβαια, ούτε το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρουν πλοία ελληνικών εφοπλιστικών συμφερόντων, ούτε το ρωσικό LNG, ούτε το ρωσικό σιτάρι, που μεταφορτώνονται – όλα – καταμεσής του Αιγαίου ή νότια της Κρήτης ή στο Ιόνιο πέλαγος. Αυτά, τα έχουμε πει εδώ και μήνες…

*** Εννοώ άλλα εμπορεύματα και προϊόντα της Ρωσίας, για τα οποία δεν γίνεται καν λόγος, από κανέναν επίσημο είτε της Ε.Ε. είτε των ΗΠΑ, αλλά οι συναλλαγές επί αυτών των προϊόντων γίνονται κανονικά, δεν σταμάτησαν ποτέ (!) , καθώς όλη η Δύση τα έχει άμεσα ανάγκη, οπότε “κρείττον του λαλείν, το σιγάν”. Πρόκειται για τις εισαγωγές ακατέργαστου αλουμινίου, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελεί και σήμερα τον μεγαλύτερο εισαγωγέα από τη Ρωσία, αλλά και τις εισαγωγές νικελίου και από την Ε.Ε. και από τις ΗΠΑ, οι οποίες στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου εισήγαγαν το 70% ειδικά του νικελίου από τη Μόσχα.

*** Δεν έχουν, άδικο, λοιπόν, όσοι κατηγορούν τις ΗΠΑ για υποκρισία και για αποφάσεις που πλήττουν περισσότερο τους άλλους, αλλά και όσοι κατηγορούν τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών (κυρίως την Ούρσουλα και τον Μπορέλ) για αλλοπρόσαλλες και υπαγορευμένες υπερατλαντικά αποφάσεις, που πρωτίστως βλάπτουν την ευρωπαϊκή οικονομία και τα εκατομμύρια των πολιτών της.

Μαύρα, κατάμαυρα σύννεφα φέρνει ο… ιπτάμενος πληθωρισμός

*** Διανύσαμε το 1/3 του Οκτωβρίου και ευτυχώς ο καιρός παραμένει σύμμαχος των νοικοκυριών και… της κυβέρνησης, σε σχέση με τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες που θα φέρουν προσεχώς οι πρώτες κρύες νύχτες του χειμώνα. Αλλά τα μηνύματα από τον ιπτάμενο και τον μήνα Σεπτέμβριο πληθωρισμό, “πάγωσαν” κάθε αμυδρό χαμόγελο. Η κατάσταση πλέον έχει εκτροχιαστεί κυριολεκτικά και οι διαθέσεις και της Ε.Ε. και της κυβέρνησης μόνο για “στοχευμένα μέτρα στήριξης, κυρίως των ευάλωτων”, φοβάμαι ότι πολύ γρήγορα θα αποδειχθεί όχι απλά ανεπαρκής, αλλά καταστροφική, όσο τα κρύα θα κάνουν αβίωτες τις ημέρες και τις νύχτες εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών.

*** Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση θα επιλέξει να εισπράξει έγκαιρα το μέρος που της αναλογεί από τα κέρδη όλων των ενεργειακών εταιρειών, προκειμένου να έχει ένα ισχυρό απόθεμα στήριξης ευρύτατων στρωμάτων του πληθυσμού και όχι μόνο των ευάλωτων. Διαφορετικά, η κοινωνική έκρηξη δεν θα βρίσκεται και πολύ μακριά (την οποία, άλλωστε, θεωρεί πολύ πιθανή και το ΔΝΤ σε όλη την Ευρώπη) και μάλιστα λίγους μόλις μήνες πριν τις εκλογές. Με αντιλαμβάνεστε, νομίζω…

Ελληνική αγορά κρυπτονομισμάτων: Έχει ιδέα κάποιος τι ποσά τζογάρονται, αφορολόγητα και ανεξέλεγκτα;

*** Από αυτή εδώ τη στήλη, έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές με το θέμα της εγχώριας αγοράς (ο θεός να την κάνει) κρυπτονομισμάτων, όπου χάνει η μάνα το παιδί, αλλά και νοικοκυριά και μικροεπαγγελματίες χάνουν συνολικά πολύ μεγάλα ποσά, τα οποία κανείς δεν μπορεί να τα προσδιορίσει, καθώς πολλά από αυτά προέρχονται είτε από το…μαξιλάρι είτε από τρέχουσες δραστηριότητες, οι οποίες – σημειώστε το – πληρώνονται/εξοφλούνται μέσω επιταγών και όχι μέσω καταθέσεων, για να μην καταγράφονται.

*** Υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο “αντιπροσώπων” εταιρειών – φαντασμάτων με πανελλαδική δράση , οι οποίες αλλάζουν διευθύνσεις σαν τα πουκάμισα ή απλώς…εξαφανίζονται, αφού συγκεντρώσουν μεγάλα ποσά από συνήθως αδαείς ή πρωτάρηδες “επενδυτές”. Οι οποίοι, αδυνατούν να προστρέξουν είτε στην Αστυνομία είτε στα δικαστήρια, γιατί και τα ποσά που έδωσαν πρέπει να δικαιολογήσουν και ακριβή στοιχεία των εμπλεκομένων δεν διαθέτουν πάντα, πέραν του φόβου πολλές φορές και αντιποίνων (!!!) από τα κυκλώματα που στηρίζουν τέτοια εγχειρήματα απάτης.

*** Ακόμα και η Τράπεζα Ελλάδας, δεν μπορεί να ελέγξει την όλη χαώδη κατάσταση, επιεικώς ανεπίτρεπτη για χώρα μέλος της Ε.Ε. και με ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ. “Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, παρά μόνο προειδοποιήσεις” ήταν η απάντηση κορυφαίου παράγοντα της ΤτΕ, όταν του έθεσα το ζήτημα των απροστάτευτων από κάθε παραπλανητική διαφήμιση πολιτών, με παράλληλη νουθεσία για “άμεση καταγγελία παράνομων περιστατικών”…

*** Επαναφέρω το ζήτημα, γιατί είδα ότι η Πορτογαλία παίρνει μέτρα για το όλο θέμα της διακίνησης των crypto, καθώς σχεδιάζει να επιβάλλει φόρο στα κέρδη από κρυπτονομίσματα, σηματοδοτώντας έτσι μια καθοριστική αλλαγή της μέχρι τώρα πολιτικής της, αφού ήταν ένα από τα πιο φιλικά προς τα κρυπτονομίσματα κράτη της Ευρώπης. Και το κάνει επίσημα, μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2023! Μέχρι τώρα δεν φορολογούσε τα κέρδη από συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, εκτός εάν προέρχονται από επαγγελματικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες.

*** Τώρα, όμως, θα φορολογούνται τα κέρδη από ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού που έχει κάποιος στην κατοχή του για λιγότερο από ένα έτος. Τα κέρδη θα φορολογούνται με 28%. Όσοι τα διατηρούν πάνω από έναν χρόνο, θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται από φόρους. Επιπλέον, θα λογίζονται ως φορολογητέο εισόδημα και τα κέρδη από την έκδοση νέων κρυπτονομισμάτων και τις δραστηριότητες εξόρυξης, ενώ εισάγεται και φόρος 10% στη δωρεάν μεταφορά κρυπτονομισμάτων και ένας συντελεστής 4% στις προμήθειες που χρεώνουν οι brokers για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.

*** Το δικό μας υπουργείο Οικονομικών, που ψάχνει έσοδα, έχει κάποια ιδέα για να περάσει κάποια παρόμοια μέτρα, ή φοβάται ότι θα θίξει συμφέροντα και… υπολήψεις. Το λέω με πλήρη γνώση αρκετών “περίεργων” καταστάσεων, στις οποίες εμπλέκονται μεγάλα ονόματα, ακόμα και της ελληνικής επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ. Αλλά και η Τράπεζα Ελλάδας δεν θα έπρεπε να κάνει κάτι, μία καμπάνια ενημέρωσης έστω, μία λίστα ίσως με τις νόμιμες πλατφόρμες;…

Πράσινο ομόλογο για την Matrix Pack

*** Δύο τράπεζες, η Alpha Bank και η Πειραιώς, μαθαίνω ότι κάλυψαν εξ ημισείας το πράσινο ομολογιακό δάνειο της εταιρείας χαρτικών Matrix Pack, ύψους 15 εκατ. ευρώ.Οι ελλείψεις στα χαρτικά μεγάλες και οι τιμές τους φυσικά έχουν αυξηθεί από 30% – 70%, οπότε η νέα επένδυση της εταιρείας είναι βέβαιο ότι θα είναι κερδοφόρα.

Τρία χρόνια μετά…

*** Πέρασαν τρία χρόνια από το “ντου” που είχαν κάνει ξαφνικά στις τράπεζες ελεγκτικές υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παίρνοντας στοιχεία, φακέλους και σκληρούς δίσκους, προκειμένου να διαπιστώσουν εναρμονισμένες πρακτικές των τραπεζών στις χρεώσεις συναλλαγών, δηλαδή την ύπαρξη καρτέλ. Και μόλις τώρα ολοκληρώθηκε η έρευνα σε όλα αυτά τα κατασχεμένα στοιχεία, με αποτέλεσμα η υπόθεση να ανατεθεί σε εισηγητή. Υπομονή, που θα πάει, ίσως κάτι μάθουμε…Εν τω μεταξύ, κατά το διάστημα αυτό που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, γνωρίζει κάποιος αν υπήρξαν και πάλι παρόμοιες πρακτικές; Αστεία το λέω, μη θορυβείστε κυρίες μου, γιατί σοβαρά δεν μπορείς να μιλήσεις για τέτοια (τραπεζικά) γεγονότα…

*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Υπομονή, δύο μέρες και μία νύχτα και κάτι έμεινε, για να μάθουμε την ετυμηγορία των…σοφών της Fed. Θα τα αυξήσουν μεν τα επιτόκια, αλλά πόσο, όσο προβλέπουν οι αγορές ή θα έχουμε εκπλήξεις, γιατί ο πληθωρισμός ούτε στις ΗΠΑ υποχωρεί; Την καλημέρα μου!