*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Πέφτει η θερμοκρασία, να νιώσουμε και ολίγον φθινόπωρο, αρκεί να μην χρειαστεί να τεθούν σε λειτουργία από τώρα, τα όποια θερμαντικά μέσα διαθέτει εκάστη και έκαστος, γιατί τότε ¨”ζήτω που…κρυώσαμε”. Αλλά, στην Ελλάδα είμαστε, ευτυχώς…

Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό! Σχετικά με την μετά Δημητριάδη εποχή στο Μαξίμου, το «καλό» του Μητσοτάκη και τα σχόλια αυτών που «αγαπάνε» την παράταξη, εξωθεσμικών παράκεντρων, νταραβεριτζήδων, ερπετών πέριξ της κεντρικής εξουσίας!

Ακούω το τελευταίο διάστημα δεξιά και αριστερά, πολλούς και διάφορους, επώνυμους και ανώνυμους στην κεντροδεξιά παράταξη αλλά και στους διαδρόμους των «παραγόντων» – νταραβεριτζήδων, καθώς και μεταξύ των εκπροσώπων των ΜΜΕ, να …σιγοψιθυρίζουν ότι η αποχώρηση του Γρηγόρη Δημητριάδη έκανε καλό στον Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις δημοσκοπήσεις και στην σχετική συσπείρωση που παρατηρείται!

Χωρίς ωστόσο να ομολογούν το τεράστιο κενό που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Μαξίμου και βάσης του κόμματος αλλά και την πραγματικότητα ότι «έναν Δημητριάδη» προσπαθούν να αντικαταστήσουν στον ρόλο που διαδραμάτιζε, 5-6 τύποι που περιτριγυρίζουν στο Μαξίμου και νταραβερίζονται!

Και όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο θα γίνονται εμφανείς οι αδυναμίες και τα κενά…

Βεβαίως, το γεγονός είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι όλοι αυτοί που δήθεν κόπτονται για το «καλό» του Κυριάκου, μόνο το «καλό» του πρωθυπουργού και της παράταξης δεν σκέφτονται, αλλά μόνο την πάρτη τους, πως θα αποκτήσουν με αφορμή την αποχώρηση του Γρηγόρη, μεγαλύτερη παρέμβαση, επιρροή, να μπορούν να μεσολαβούν για δουλειές, για εξυπηρετήσεις και νταραβέρια!

Όλοι αυτοί οι τύποι λοιπόν, επώνυμοι και ανώνυμοι, που περιτριγυρίζουν το Μαξίμου σαν τα ερπετά, δεν κόπτονται ούτε για το μέλλον της κεντροδεξιάς παράταξης, ούτε για το κατά ποσόν ο πρωθυπουργός θα αποσπάσει αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές και άρα δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στη ΝΔ, αλλά μόνον για προσωπικά παιχνίδια!

Προφανώς δεν έχουν ακούσει τη λαϊκή ρήση «Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό»! Ρήση που απευθύνεται προς όλους σε όλες τις κατευθύνσεις! Πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά του Μαξίμου, σε όλους όσοι νομίζουν (πέριξ του πυρήνα της εξουσίας και των παράκεντρων της) πως η σιωπή ισοδυναμεί με αδυναμία…

Η απόκρυψη της μαύρης αλήθειας για την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, συνιστά κοινωνικό έγκλημα

*** Μόλις χθες σας έλεγα ότι δεν μας λένε την αλήθεια οι επίσημοι και κάθε παρατρεχάμενός τους, σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και την όξυνσή της από μέρα σε μέρα. Σε αντίθεση με γνωστούς οικονομολόγους και πολλά think tank, που βλέπουν ενεργειακή καταιγίδα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερης κλίμακας οικονομικό-ενεργειακό και κοινωνικό κραχ, ήταν το κύριο συμπέρασμα του σχολίου.

*** Και, δυστυχώς, μόλις χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., ούτε λίγο ούτε πολύ, τι μας είπαν, αφου έβαλαν κάτω τα μολύβια και είδαν ότι η εξίσωση δεν βγαίνει με τίποτα; “Δεν μπορούμε να προασπίσουμε πλήρως τις οικονομίες, απέναντι στην ενεργειακή κρίση”! Για αυτό, είναι αναγκαία τα δημοσιονομικά μέτρα, έρχονται και θα τα αισθανθούμε όλοι μας οσονούπω. Δε φτάνουν, δηλαδή, τα όσα υφίσταται η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών μέχρι τώρα, εφεξής θα σταματήσουν με το μαχαίρι οι….γαλαντομίες (έτσι θεωρούν τα οικονομικά γεράκια τις όποιες ενισχύσεις δόθηκαν μέχρι τώρα) και μόνο “στοχευμένα μέτρα και μέτρα για ευάλωτους” θα εγκρίνονται από το Eurogroup!

*** Δείτε τώρα πως τα εξειδίκευσε όλα αυτά ο Επίτροπος Οικονομίας και γείτονας εξ Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δίνοντας τον τίτλο ως “τα τρία σημεία-κλειδιά” για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

– Πρώτον: τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των τιμών στην ενέργεια θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα, ώστε να μη προσθέτουν κι’ άλλο στις πληθωριστικές πιέσεις (δηλαδή, ότι σας δώσαμε μέχρι τώρα, φούντωσε τον πληθωρισμό, γιατί τολμήσατε να κάνετε τα απαραίτητα ψώνια! Για αυτό, τα κόβουμε!)

– Δεύτερον, η στήριξη θα πρέπει να είναι προσωρινή και στοχευμένη σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις (δηλαδή, μη μάθει ο κόσμος σε συνεχή στήριξη σε τέτοιες κρίσιμες εποχές, αλίμονο, δώστε μόνο σε όσους …στοχεύσετε κατά βούληση, δηλαδή στους πένητες και μη έχοντες στον ήλιο μοίρα. Οι άλλοι; Ποιοι άλλοι;)

– Τρίτον, ο συντονισμός των μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πιο σημαντικός από ποτέ. «Πρέπει να απαντήσουμε συλλογικά στις σημερινές προκλήσεις με πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης. Αποφύγαμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στις πιο σκοτεινές περιόδους της πανδημίας και πρέπει να κάνουμε το ίδιο και σήμερα», τόνισε Τζεντιλόνι (χτυπώντας, δηλαδή, καμπανάκι ο Ιταλός – το θυμίζω ξανά – για τη Γερμανία, που αποφάσισε να πορευτεί μόνη της, προς δόξαν της ενιαίας δράσης!)

Ευρωπαϊκή Ένωση μεν, Γερμανικό μπαϊράκι δε!

*** Ενιαία Ευρώπη – Αλληλεγγύη των κρατών μελών. Ναι, μέχρι εκεί που δεν θίγονται τα συμφέροντα, ποιας άλλης, της Γερμανίας. Η οποία αποφάσισε με έναν πακτωλό κεφαλαίων να στηρίξει τη δική της οικονομία, ενεργώντας μονομερώς και μάλιστα με προκλητικό τρόπο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνομιλεί με τη Γερμανία για το πακέτο ενεργειακής στήριξης, ύψους 200 δισεκ. ευρώ, προκειμένου να εξακριβωθεί ότι δεν πρόκειται περί παράνομης κρατικής ενίσχυσης που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην ΕΕ.

*** Την ίδια ώρα τα περισσότερα κράτη-μέλη αντέδρασαν έντονα, ενώ οι φόβοι φτάνουν μέχρι την ίδια την αντοχή και την υπόσταση του ευρώ. Τα γεράκια (κοράκια καλύτερα) των διεθνών αγορών, άλλωστε, οσμίζονται πολύ εύκολα το ευάλωτο θήραμά τους…

*** Υπάρχει, βέβαια, ένα πολύ καλό παράδειγμα από την προηγούμενη κρίση για το πώς η αλληλεγγύη μπορεί να δράσει και να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αλλά, πρώτα να σωθούμε εμείς οι Γερμανοί και μετά, όποιος αντέξει στο κραχ, ας έρθει να κάνουμε την ανοικοδόμηση των ετοιμόρροπων τοίχων, δηλαδή, των κατεστραμμένων οικονομιών. Αυτό το δόγμα, ποτέ δεν το εγκατέλειψε η Γερμανία και οι συνέπειες είναι χρόνια ορατός στο ευρωπαϊκό εύθραυστο οικοδόμημα, πόσο μάλλον σήμερα

*** Τι περισσότερο να πει και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Ενώ η Γερμανία μπορεί να αντέξει οικονομικά να δανειστεί 200 δισεκ. ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ορισμένα άλλα κράτη μέλη δεν μπορούν. Πρέπει να σκεφτούμε επειγόντως πώς να προσφέρουμε στα κράτη μέλη — που δεν έχουν αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών — τη δυνατότητα να στηρίξουν τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις τους».

Εθνική: Σενάριο για πώληση 10% τώρα στο PIF και “εν ευθέτω χρόνω”, σπαστά μέσω ΧΑ, ακόμα 10%

*** Επειδή το θέμα της πώλησης του 20% της Εθνικής από το ΤΧΣ και των εξελίξεων γύρω από αυτό το μείζον όχι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό ζήτημα έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του και ακόμα μεγαλύτερο παρασκήνιο, έρχονται σταδιακά στο φως νέες πτυχές του σίριαλ.

*** Ιδού, λοιπόν, οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο ΤΧΣ- Κυβέρνησης- διοίκησης Εθνικής: Να δοθεί σε πρώτη φάση το 10% στο κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας, το Public Investment Fund (PIF), καθώς με βάση το νέο νόμο του ΤΧΣ υπάρχουν “παράθυρα” για τέτοια επιλογή (μεθόδευση ουσιαστικά), με ευθύνη της διοίκησης του Ταμείου και χωρίς διαγωνιστική διαδικασία ανοιχτή, αλλά κλειστή και με απ΄ ευθείας διαπραγματεύσεις!

*** Και στη συνέχεια, ανάλογα με την πορεία οικονομίας, διεθνών γεγονότων και φυσικά πορείας της μετοχής, να δίνονται τμηματικά μέσω βιβλίου προσφορών στο Χρηματιστήριο, μικρά ποσοστά, συνολικά μέχρι 10%, ώστε να μειώσει το σημερινό ποσοστό του το Ταμείο στο 20%.

*** Πως σας φαίνεται ο σχεδιασμός και μία πολύ πρώιμη κατ αρχήν συμφωνία όλων των εμπλεκομένων, αν όντως επιβεβαιωθεί; Από το ΤΧΣ δεν σχολιάζουν , από την Εθνική ο ένας (Χαρδούβελης) πόλος εξουσίας το βλέπει θετικά και ο άλλος (Μυλωνάς) μετά πολλών επιφυλάξεων, αλλά όχι κατ΄ανάγκη αρνητικά, ενώ από πλευράς οικονομικού επιτελείου φαίνεται ότι έχουμε διχογνωμία Πατέλη-Σταϊκούρα. Ο πρώτος φέρεται να προτιμά τις θεσμικές διαγωνιστικές διαδικασίες και την πώληση συνολικά του 20%, ενώ ο δεύτερος φέρεται ως θιασώτης του σπαστού σεναρίου!

*** Δεν… περιγράφω (καταγράφω) άλλο, προς το παρόν, γιατί θα υπεισέλθω σε…ακατάλληλες λεπτομέρειες και ακόμα είμαστε στα πρώτα-πρώτα επεισόδια και στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Υπομονή να έχετε – και εσείς και εμείς…

Εθελούσιες: Δεν τις… θέλουν οι τραπεζοϋπάλληλοι

*** Οι εθελούσιες έξοδοι εργαζομένων, ειδικά στις τράπεζες, αποτέλεσαν ένα ισχυρό εργαλείο στη δραστική μείωση του κόστους τους, ασχέτως αν παράλληλα χάθηκαν κάποιες επικερδείς δραστηριότητές τους και πολλά, πάρα πολλά σημεία επαφής (καταστήματα) με το ευρύ συναλλασσόμενο κοινό. Μαθαίνω λοιπόν ότι η τελευταία εθελουσία της Τράπεζας Πειραιώς, δεν πάει καθόλου καλά και φυσικά υπάρχουν αιτίες για αυτή την εξέλιξη, πέραν των κακών εν γένει σχέσεων συλλογικών φορέων και διοίκησης της τράπεζας.

*** Όσο για την αντίστοιχη σχεδιαζόμενη εθελουσία της Alpha Bank, είναι φανερό ότι πάει πίσω, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα. Δεδομένων των σημερινών δυσμενών συνθηκών σε οικονομία και αγορά, είναι βέβαιο ότι λειτουργούν αποτρεπτικά για τους περισσότερους εργαζόμενους προκειμένου να προχωρήσουν σε αποδοχή των όρων και να αποχωρήσουν

*** Μία ακόμα εθελουσία είχε στα σκαριά και η Attica Bank, αλλά είναι προφανές ότι προέχει η επικείμενη αύξηση των 490 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια να γίνει το “τελικό ξεκαθάρισμα” από τη νέα διοίκηση. Επιθυμία της οποίας λέγεται ότι είναι η “εισροή νέου και ειδικευμένου προσωπικού, με παράλληλη εκπαίδευση όσων μείνουν”, ώστε να καταστεί ευέλικτη, σύγχρονη και αποδοτική η τράπεζα, στους τομείς που θα επιλέξει ως πρωτεύοντες στην περαιτέρω λειτουργία της

ΚΟΥΙΖ (για μυημένους)

Ξεκίνησε ως (και άκρο) δεξιό εξτρέμ, “καλό παιδί” και εκκλησιαζόμενο, μετά για να… πλουτίσει τις γνώσεις του παρακολουθούσε και διαλέξεις προοδευτικών και αριστερών και σιγά σιγά φιλοτέχνησε ένα άλλο προφίλ, τέτοιο που ένας συγγενής, που είχε τη δυνατότητα προώθησής του, τον πλάσαρε σε υψηλά κλιμάκια. Βοήθησαν φυσικά και οι επαφές με πολλά…καύσιμα και… ενεργειακά τζάκια. Συμβάλλει, βέβαια και “ο αέρας του ωραίου”, ε;!

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι, ευχηθείτε να σας χαρακτηρίσουν …ευάλωτους – και μην το πάρετε προσωπικά, για καλό σας θα είναι, σύμφωνα με τους υπουργούς οικονομικών της Ε.Ε. Την καλημέρα μου!