Πολύ σοβαρά μηνύματα προς την κυβέρνηση έρχονται από τον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης, όπου οι ανατροπές και οι αλλαγές ισορροπιών είναι ραγδαίες!
Στις εκλογές δικαστών και εισαγγελέων στο Πρωτοδικείο Αθηνών υπήρξε το απόλυτο πατατράκ για τα κυβερνητικά παλαιοδεξιά «συστήματα» και όχι μόνο, με αποτέλεσμα οι Συριζαίοικοι συσχετισμοί δυνάμεων να κυριαρχήσουν, με ότι κάτι τέτοιο εφεξής συνεπάγεται!
Σε απλά λόγια υπήρξε συντριπτική ήττα για τις επιρροές στη Δικαιοσύνη των παρυφών του Μαξίμου που υποτίθεται ότι έκαναν κουμάντο παρασκηνιακά, ενώ αντιθέτως οι Συριζο- παλαιό καραμανλικές τάσεις, Παπαγγελόπουλοι και Σία, κυριάρχησαν απόλυτα, δίνοντας το στίγμα των νέων ημερών και των νέων καιρών!
Όποιος ξέρει τον χώρο και όποιος αντιλαμβάνεται τη σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης, συνειδητοποιεί λίγο έως πολύ ότι όσοι «κυβερνητικοί επιχειρηματίες- νταραβεριτζήδες» τυχόν κληθούν να απολογηθούν για πιθανά κακουργήματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν Συριζαίους ανακριτές!
Ενώ επίσης σε όλο το πλαίσιο της πλημμεληματικής διαδικασίας, από απλές ποινικές υποθέσεις έως σοβαρές αγωγές εκατομμυρίων η πλάστιγγα έχει γείρει πλέον προς την άλλη πλευρά, καθώς οι «νταραβεριτζήδες» του Μαξίμου, το οποίο τελεί υπό την καθοδήγηση πλέον του «σοφού Γεραπετρίτη», έχασαν «τα αυγά και τα πασχάλια»! Όλο αυτό που πούλαγαν ότι ελέγχουν!
Το μήνυμα της Δικαιοσύνης προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σαφές και ηχηρό! Και προάγγελος κακών επών! Και αλίμονο εάν δεν το λάβει υπόψιν!
Η φωτογράφηση Μητσοτάκη στη διάβαση αλά Beatles και Abbey road! Όταν τα νέα φωτεινά μυαλά του Μαξίμου γράφουν ξανά την ιστορία! Πάλι καλά που δεν τον έβαλαν να περπατήσει ξυπόλητος σαν τον Πωλ ΜαKάρτνεϊ!
Ένα ζεστό πρωινό, γύρω στις 11 και μισή, της 8ης Αυγούστου του 1969, οι Beatles έκαναν τη φωτογράφηση για το εξώφυλλο του θρυλικού άλμπουμ Abbey Road, στην ομώνυμη διάβαση πεζών στην οδό St. John’s Wood του Λονδίνου! Έξω από τα γραφεία της EMI. Ήταν ο κατά σειρά ενδέκατος και προτελευταίος δίσκος της ανεπανάληπτης πορείας τους, με φωτογράφο τον διάσημο τότε Iain Macmillan!
Αδιαμφισβήτητα η φωτογραφία αυτή έγραψε ιστορία. Επτά χρόνια αργότερα, προς τιμήν του δίσκου και των Beatles τα στούντιο θα βαφτιστούν με τον τίτλο του.
Ενώ η διάβαση έλαβε το επίσημο καθεστώς του διατηρητέου κτηρίου Βαθμού ΙΙ από την αγγλική κληρονομιά τον Δεκέμβριο του 2010.
53 χρόνια μετά, τα νέα φωτεινά μυαλά του Μεγάρου Μαξίμου αποφάσισαν να παρουσιάσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως νέο Τζων Λέννον δίνοντας στη δημοσιότητα μια φωτό που περνούσε συγχρονισμένα με τους συνεργάτες του αλά Beatles μια διάβαση πεζών της Νέας Υόρκης!
Δεν συνειδητοποίησαν προφανώς ότι η ιστορία ενίοτε επαναλαμβάνεται ως …κωμωδία ή και …παρωδία! Και πολύ περισσότερο ότι πλέον στην Ελλάδα απευθύνονται σε ένα κοινό που βλέπει, που ξέρει, που πληροφορείται και που την ώρα τούτη βιώνει μια εξωπραγματική ακρίβεια, ενεργειακή κρίση και μεγάλη αβεβαιότητα!
Μου λένε ότι οι παλαιού τύπου (προ 50 ετών) «μοντέρνες» αυτές ιδέες αποδίδονται στα νέα προχωρημένα μυαλά του Μαξίμου αλλά και πέριξ του πρωθυπουργού, πχ Τσαγκαρουσιάνοι και Σία, με τους οποίους το πρωθυπουργικό ζεύγος ενίοτε περνά τριήμερα διακοπών!
Και οι οποίοι δεν συνειδητοποίησαν ότι ο Μητσοτάκης δεν είναι ούτε Πωλ ΜαKάρτνεϊ για να περπατήσει όπως εκείνος ξυπόλητος την σύγχρονη εκδοχή της Abbey road, ούτε φυσικά ο φιλειρηνιστής (Imagine) Τζων Λένον αφού από το γενικότερο κάδρο έλειπε η Γιόκο Όνο!
Κυβέρνηση για «Επιθεώρηση»! Ενθουσιάστηκε ο Μάρκος Σεφερλής από την υποκριτική δεινότητα του Νότη Μηταράκη και φέρεται να του έκανε πρόταση να συμπρωταγωνιστήσουν στο Δελφινάριο!
Το «θεατρικό» ταλέντο της κυβέρνησης, τα μέλη της οποίας εδώ και καιρό δίνουν μεγάλη σημασία και βαρύτητα ειδικά στις κυρίες του θεάματος (τραγουδιάρες, δεύτερες φωνές, ηθοποιοί) ξεχειλίζει το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την παρουσία του Νότη Μηταράκη (συμπτωματικά υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής) στο σίριαλ «Παγιδευμένοι» του Ant1, ο οποίος εμφανίστηκε ως guest σε μια σκηνή 32 δευτερολέπτων, υποδυόμενος έναν υπουργό από την Χίο!!!
Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές ότι ο περίφημος Μάρκος Σεφερλής ενθουσιάστηκε από την υποκριτική δεινότητα του Νότη και διέκρινε το αστείρευτο ταλέντο του σε βαθμό που φέρεται να του έκανε πρόταση για να συμπρωταγωνιστήσουν από κοινού σε «Επιθεώρηση» το ερχόμενο καλοκαίρι στο Δελφινάριο!
Ποιος ξέρει; Μπορεί ο Νότης να δεχθεί! Γιατί είναι πολύ πιθανόν τότε να είναι άνεργος! Λέτε;
Ο Κούτρας αγοράζει μικρή τεχνική εταιρία! Ανοίγουν σαμπάνιες στην Ιντρακάτ που τον ξεφορτώνονται οριστικά!
*** Μαθαίνω ότι ο Δημήτρης Κούτρας, αυτός ο γερόλυκος των μεγάλων έργων που χόρευε τσάμικο με τον Γιώργο Σουφλιά στα εργοτάξια των απευθείας αναθέσεων και των φωτογραφικών τότε διαγωνισμών για λογαριασμό της Διαπλοκής, μαζί με ξένα κεφάλαια, βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική συμφωνία για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών μεσαίας εταιρείας του κλάδου
*** Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, Κούτρας και ξένοι επενδυτές θα κατέχουν περίπου εξ ημισείας τα ποσοστά του αποκτήματός τους, ενώ οι ίδιες πηγές θέλουν τον Έλληνα μεγαλοπαράγοντα του κατασκευαστικού χώρου, να ενοποιεί την προς εξαγορά εταιρεία, με άλλη μικρότερη, δικής του ιδιοκτησίας, η οποία ήδη έχει πάρει κάποιες υπεργολαβίες από τη Lamda Development και τον διαχρονικό συνομιλητή του Οδυσσέα Αθανασίου στο Ελληνικό.
*** Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πάντως, δεν ξεκαθαρίζεται αν η προς εξαγορά κατασκευαστική εταιρεία είναι μη εισηγμένη ή εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, σε κάθε περίπτωση, όμως, το νέο σχήμα φέρεται ότι θα αξιοποιήσει τον θεσμό σε πρώτη ευκαιρία!
***Πάντως στην Ιντρακάτ την ώρα τούτη στο άκουσμα της ευχάριστης είδησης ανοίγουν σαμπάνιες, ελπίζοντας ότι επιτέλους θα ξεφορτωθούν οριστικά από τα πόδια τους ένα μεγάλο βαρίδι, το οποίο εσχάτως πέραν όλων των άλλων επιδίδεται σε επιλεκτικές διαρροές προς δημοσιογράφους και Μέσα δικής του επιρροής…
Ταμείο Ανάκαμψης: Ονόματα και έλεγχος
*** Δεν πάμε…άσχημα. Από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, δόθηκαν μέχρι τώρα 650 εκατ. ευρώ, σε μόλις 20 επιχειρήσεις. Έτσι έρχεται η ανάπτυξη. Αλλά, γιατί δεν μας λένε σε ποιες εταιρείες δόθηκαν αυτά τα ποσά, για ποια σχέδια και ποιος θα παρακολουθεί την πορεία τους; Γιατί εδώ, υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί ότι συνέβαινε χρόνια με τα κεφάλαια που αντλούσαν από το Χρηματιστήριο οι εταιρείες και άλλαζαν τη χρήση τους σαν τα πουκάμισα και κανείς δεν ήξερε που πήγαν τα κεφάλαια αυτά. Μέχρι που μάθαμε όλοι μας, με εννοείται φαντάζομαι, έξυπνοι άνθρωποι της αγοράς είσαστε.
*** Μας είπαν μόνο τους κλάδους, ότι δηλαδή αυτά τα εκατοντάδες εκατομμύρια κατέληξαν σε επενδύσεις των σούπερ μάρκετ, εξαγωγικών βιομηχανιών, τηλεπικοινωνιών, φαρμακοβιομηχανιών και φυσικά (λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή) ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Ονόματα δεν έχουν, ή μήπως…ντρέπονται να τα πουν δημόσια.
Σα να μην πέρασε μια μέρα…
*** Μελετούσα τις ομιλίες των τραπεζιτών μας στο συνέδριο του Economist και τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι πολλά, θα έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε αναλυτικότερα προσεχώς. Για σήμερα, στέκομαι μόνο στην αναφορά του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και προέδρου και της Alpha Bank, του παλιού και αγαπητού φίλου, Βασίλη Ράπανου
*** Χρήματα για δανειοδοτήσεις υπάρχουν, ανέφερε ο κ. Ράπανος και για να το λέει, κάτι περισσότερο από εμάς θα ξέρει. Αλλά, προσέξτε τη συνέχεια: “Όχι σε ανεύθυνες χορηγήσεις” στεντόρεια τη φωνή ανέκραξε ο μακροβιότερος σήμερα τραπεζίτης. Σωστά, θα μου πείτε, που είναι το ψεγάδι. Μα, λησμόνησε ο αγαπητός μου Βασίλης, ποιος έδινε αφειδώς και χωρίς κριτήρια δάνεια, από τη…Χασία, μέχρι το Κολωνάκι και τα βόρεια προάστια; Ποιον, δηλαδή, μέμφεται, αν όχι το τραπεζικό κατεστημένο, που ευθύνεται όσο κανείς για τη στρατιά των κόκκινων δανείων, τα οποία ακόμα έχουμε στο σβέρκο μας; Κάπου και ολίγη “αυτοσυγκράτηση”, δε βλάπτει, τουναντίον.
*** Παρεπιμπτόντως, η Eurostat, το ύψος των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για τα ‘κόκκινα’ δάνεια που εντάχθηκαν στον “Ηρακλή”, τελικά θα το εντάξει στο χρέος της χώρας, παρά τα περί του αντιθέτου που ανέμενε και η κυβέρνηση και κυρίως το οικονομικό της επιτελείο. Ε, δεν είναι και πολλά, μόνο κάπου στα 18 δισ. ευρώ υπολογίζονται, τι είναι μπροστά στα 200 και πλέον…
Η ώρα των απορροφήσεων θυγατρικών ΑΠΕ
*** Οι μικρομεσαίες κατασκευαστικές, μη νομίζετε ότι όσο δεν υπήρχαν δημοπρασίες και έργα προς εκτέλεση, ότι έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Οι περισσότερες, μέσω θυγατρικών, επένδυσαν εδώ και χρόνια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αξιοποιώντας την εντοπιότητά τους κατά πρώτο λόγο, αλλά και το γεγονός ότι εξ αντικειμένου, μπορούσαν εύκολα να στήσουν είτε μεγάλα φωτοβολταϊκά, είτε ανεμογεννήτριες.
*** Σιγά σιγά όμως οι περισσότερες απορροφούν αυτές τις θυγατρικές, προκειμένου να ενοποιήσουν τα μεγέθη τους και να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Δομική Κρήτης, που ολοκλήρωσε πρόσφατα τη συγχώνευση με απορρόφηση των θυγατρικών εταιρειών Αιολικό Βιάννου και Ηλιακό Πάρκο Ζάκαθου. Στα ίδια βήματα βαδίζουν πολλές ακόμα κατασκευαστικές εταιρείες, ανά την επικράτεια, στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν, αποκτώντας και συγκριτικά πλεονεκτήματα, έναντι ανταγωνιστών τους.
Η Fed φοβάται “εξωτερικό σοκ”
*** Ο κεντρικός τραπεζίτης στο Σεντ Λούις, ο Τζέιμς Μπούλαρντ (Fed), μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Λονδίνο, έδωσε έναν δραματικό τόνο για τα σημερινά δεδομένα περί επιτοκίων και πληθωρισμού, αναφέροντας δηκτικά ότι θα επικρατήσει “χάος σε ολόκληρο τον κόσμο εάν χαλαρώσει ο στόχος για πληθωρισμό 2%”
*** Ευτυχώς, όμως, που μετά από επίμονες ερωτήσεις, έσπευσε να δηλώσει ότι
οι ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν ανεβάσει τον κίνδυνο ύφεσης, αλλά κάτι τέτοιο είναι πιθανό να προκληθεί από εξωτερικό σοκ (!) και όχι από κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας, που παραμένει ανθεκτική. Δηλαδή, από που μπορεί να προέλθει ένα τέτοιο σοκ, αν όχι από τις αγορές, τις νομισματικές διακυμάνσεις ή και τις μαζικές επιθέσεις εναντίον νομισμάτων και οικονομιών; Δείτε τι γίνεται με τη λίρα Αγγλίας και μάλιστα αυτή τη φορά, χωρίς… δάχτυλο του Σόρου
ΚΟΥΙΖ (για δυνατούς λύτες)
Τι ποσά διέθεσαν για λόμπινγκ οι ελληνικές εταιρείες στις Βρυξέλλες και ποιες ξόδεψαν τα περισσότερα και γιατί; Όποιος το λύσει, θα έχει μπροστά του πολλές και λίαν χρήσιμες εξηγήσεις, για πολλά από τα συμβαίνοντα στο ελληνικό επιχειρείν
*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!