*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριε, καλό φθινόπωρο, τώρα μπορούμε να το πούμε, με βάση την αλλαγή του καιρού και τα χθεσινά πρωτοβρόχια.

Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει ή όχι, όμως η αλήθεια είναι πως ξαφνικά μας προέκυψαν «νέοι νταβαντζήδες» στην πιάτσα!

Ένα βρώμικο, αισχρό και τρισάθλιο σύστημα, με «εκτελεστικούς βραχίονες» γνωστά πρακτοράκια ξένων πρεσβειών με ειδίκευση στη λούμπεν δημοσιογραφία, πίσω από το οποίο κρύβονται οι «υπεράνω υποψίας» ηθικοί αυτουργοί, σοβαροφανείς παραγοντίσκοι του συστήματος που κονομάνε από 100 μεριές και τα θέλουν όλα δικά τους, έχει επιδοθεί εδώ και καμπόσο καιρό σε μια συστηματική προσπάθεια πλήρους αποδόμησης «εχθρών» και «πρώην φίλων»!

Με απώτερο σκοπό το σύστημα και η κεντρική εξουσία να υποκύψουν στις πιέσεις τους και τις ακόρεστες ορέξεις τους για χρήμα, ισχύ και εξωθεσμική παρέμβαση!

Το κακό είναι πως στην Ελλάδα της μιζέριας, της μίρλας, του φθόνου, του μίσους και της οργής, τα «κοπρόσκυλα» αυτά, μαζί με τους λιμοκοντόρους τα αφεντικά τους, φαίνεται πως κερδίζουν το παιχνίδι, καθώς επιτυγχάνουν τον βασικό τους σκοπό! Πρώτα αποδήμησαν την κεντρική εξουσία και στη συνέχεια πετάνε έξω (μέσα από πληρωμένα λιβελογραφήματα) από διαγωνισμούς και δουλειές του Δημοσίου όλους αυτούς από τους οποίους «δεν τα παίρνουν» υπό τη μορφή παροχής πάσης φύσης υπηρεσιών!

Και παράλληλα πουλάνε προστασία σε όλους αυτούς που εργολαβικά με συμβόλαια έχουν αναλάβει!

Δεν έχουν συνειδητοποιήσει μόνο ότι τους ξέρουμε όλους. Από την καλή και την ανάποδη! Και θα έρθει η ώρα, αργά ή γρήγορα, που ο βίος και η πολιτεία τους θα αναδυθούν στο φως του Ήλιου!

Προς το παρόν κυριαρχεί μόνο το σκοτάδι…

Οι ανεξέλεγκτες συγκρούσεις των ισχυρών κυριών σε Attica bank και Επ. Κεφαλαιαγοράς

Όλη η αγορά μιλάει την ώρα τούτη για την ανεξέλεγκτη σύγκρουση που εξελίσσεται σε δύο ζευγάρια ισχυρών κυριών της πιάτσας και η οποία όπως όλα δείχνουν κλιμακώνεται:

Από τη μία πλευρά παρατηρείται η αντιπαράθεση της κυρίας Ελένης Βρεττού με την κυρία Ειρήνη Μαραγκουδάκη με φόντο τις εξελίξεις στην πολύπαθη τράπεζα Αττικής, των Στασινών, συνδικαλιστών, μηχανικών, κομματαρχών και πάσης φύσης νταραβεριτζήδων και «θεσμικών αρχόντων» που εδώ και χρόνια «κάνουν παιχνίδι» και από την άλλη την σφοδρή κόντρα μεταξύ προέδρου και αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, των κυριών Λαζαράκου και Στάμου, με φόντο την υπόθεση Σάλλα, την Παγκρήτια και τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην Ανεξάρτητη Αρχή!

Για να ξέρετε, οι συγκρούσεις των ισχυρών κυριών δεν είναι όπως αυτές των ισχυρών ανδρών, αλλά πολύ πιο έντονες, ηχηρές, θορυβώδεις και ενίοτε απρόβλεπτες, με ότι τούτο συνεπάγεται!

Ημέρα αποφάσεων σήμερα για δύο λιμάνια και μία ιστορική βαριά βιομηχανία

*** Σήμερα, όπως όλα δείχνουν και εκτός απρόοπτων καταστάσεων, κληρώνει για δύο κομβικά λιμάνια, αυτά της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας. Κληρώνει, όμως και για την ΛΑΡΚΟ, εκτός αν έχουμε πάλι πισωγυρίσματα, αν και δεν προβλέπονται αυτή τη φορά.

*** Για το 67% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο και όχι μόνο επιχειρηματικό, καθώς διαδραματίζονται πέριξ αυτού διάφορα και μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια και πολιτικά συμφέροντα, πέραν αυτής καθαυτής της στρατηγικής σημασίας του, λόγω της επίκαιρης θέσης του. Στην τελική φάση, θυμίζω, έχουν περάσει η Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία Cameron-Goldair Cargo-Bollore Africa Logistics, η κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis (μετέχουν οι εταιρείες Black Summit Financial Group – Euroports – EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης. Έχει επίσης σημασία να επισημανθεί ότι σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι λιμανιού κατασκευάζεται υπεράκτιος τερματικός σταθμός επανα–αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) από την εταιρεία Gastrade (μέτοχοι Κοπελούζος, Gaslog Cyprus Investments, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Bulgartransgaz και ΔΕΣΦΑ με 20% έκαστος).

*** Για το 67% επίσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ανοίγουν επίσης σήμερα οι οικονομικές προσφορές. Τις οποίες έχουν καταθέσει τρια ενδιαφερόμενα σχήματα, ήτοι η Attica Συμμετοχών-Άκτωρ Παραχωρήσεις, η Grimaldi-Μινωικές Γραμμές και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Εδώ προβλέπεται ότι αν οι δύο πρώτες προσφορές δεν απέχουν πάνω από 20%, τότε θα ζητηθούν νέες βελτιωμένες προσφορές και από τους δύο.

*** Σήμερα, όμως, θα έχουμε νεότερα και για την τύχη της πολύπαθης ιστορικής μεταλλευτικής-εξορυκτικής βιομηχανίας, της ΛΑΡΚΟ. Για την οποία ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ουσιαστικά έχει κλειδώσει την απόκτησή της, μέσα από πολύμηνες και δαιδαλώδεις διαδικασίες και αλλεπάλληλες προθεσμίες και παρατάσεις. Για να δούμε τις εξελίξεις από εδώ και στο εξής, σε κάθε περίπτωση θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον…

Attica Bank: Από το «όλα του γάμου δύσκολα», στο αναζητείται ο (νέος) γαμπρός;

*** Όπως σας τα είπα και χθες, δόθηκε από την ΤτΕ άτυπη προθεσμία, το πολύ μέχρι αύριο, προκειμένου να (μήπως) τα βρουν ΤΧΣ από τη μία και Elligton-ΤΜΕΔΕ από την άλλη πλευρά. Αλλά, όπως φάνηκε μέχρι τώρα οι (χαώδεις) διαφορές, πολύ δύσκολα θα γεφυρωθούν, παρά μόνο με σκληρή στάση του Επόπτη και πιθανές ” μελλοντικές ανταλλαγές”. Δεν μπορώ να πω περισσότερα σε αυτή τη φάση…

*** Όσο για τις αναζητήσεις άλλων λύσεων, σας επαναλαμβάνω αυτά που ανέφερα και χθες, ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από δύο σχήματα. Με την προσθήκη σήμερα ότι το ένα είναι ξένο fund και στο δεύτερο σχήμα υπάρχει και ελληνική εφοπλιστική συμμετοχή. Στο τραπέζι, βέβαια, παραμένει πάντα και η διάσπαση είτε ως…απειλή είτε ως πραγματικότητα, αν η κατάσταση φτάσει στο μη περαιτέρω.

Fed: Φως από το 2024…

*** Τελικά, το τρίτο «χτύπημα» των 75 μονάδων βάσης ήρθε από τη Fed, που ανέβασε στο 3,25% τα επιτόκια της. Έχει, πάντως, μεγάλη σημασία ότι ο Πάουελ βλέπει να φτάνουν στο 4,4% στο τέλος του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες ακόμα στις δύο συνεδριάσεις που απομένουν μέσα στο 2022 . Συνοψίζοντας τα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, έχει επίσης σημασία ότι έβαλε όριο για τα επιτόκια του 2023 μέχρι το 4,6% και ότι βλέπει μειώσεις από το 2024, ενώ για τον πληθωρισμό αναφέρει ότι θα επιστρέψει στον στόχο του 2% το 2025.

Εκτίναξη του δολαρίου σε νέα υψηλά

***Σε νέο υψηλό 20 ετών έφτασε χθες το δολάριο, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση για τις ρωσικές δυνάμεις, κίνηση που προϊδεάζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα κρατήσει μήνες ακόμα, το πιθανότερο όλο τον χειμώνα. Το δολάριο πάντα προβάλλει ως καταφύγιο σε κρίσιμες πολεμικών περιόδους συρράξεων και οικονομικών πιέσεων.

*** Φυσιολογικές οι (νέες) πιέσεις στο ευρώ, που δείχνει αδύναμο και αναμένει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για νέα μείωση επιτοκίων, για να αποφύγει μία παρατεταμένη επίθεση από κερδοσκοπικά funds. Η Λαγκαρντ, πάντως, έδωσε καθαρά το στίγμα ότι, ναι, θα πάμε σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων. Τώρα διαπίστωσε η ίδια και οι σύμβουλοί της (ειδικά εκείνος ο Ιρλανδός, με τη γνωστή…ευστοχία του στην τραπεζική καταστροφή της χώρας του), ότι οι πληθωριστικές πιέσεις τραυματίζουν σοβαρά οικονομία και παραγωγή και ότι δεν τιθασεύονται σε κάποιους μήνες. Και διαλύουν κοινωνίες…

Ευρωζώνη: Μαύρα μαντάτα…

*** Σύμφωνα με οικονομολόγους της Deutsche Bank, η ευρωζώνη αντιμετωπίζει βαθύτερη ύφεση από ό,τι υπολογίζονταν αρχικά, αφότου η Ρωσία διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Σε έκθεση της η γερμανική τράπεζα αναμένει πως η παραγωγή της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 2,2% το 2023, αντί για 0,3% όπως ανέφεραν σε προηγούμενη πρόβλεψη! Επιπλέον, το ΑΕΠ της Γερμανίας, η οποία επηρεάζεται περισσότερο από την διακοπή ροής φυσικού αερίου του Νοrd Stream 1, θα μειωθεί έως και 4%!

*** Υψηλός πληθωρισμός, αδύναμο ευρώ και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, επηρεάζουν τα οικονομικά δεδομένα της Γερμανίας, που διανύει ήδη μία από τις χειρότερες περιόδους μεταπολεμικά. Μόνο τον Αύγουστο χρεοκόπησαν 718 επιχειρήσεις, ενώ όλοι φοβούνται, αν όχι αναμένουν μετά βεβαιότητας, ένα μεγάλο τσουνάμι κλεισίματος εταιρειών, ειδικά αν δεν υπάρξουν κρατικές πολιτικές στήριξης άμεσα.

Τράπεζες: Μεγαλεία…εταιρικής κοινωνικής ευθύνης!

*** Έβλεπα τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα στεγαστικά δάνεια σε νέους μέχρι 39 ετών (στο…τσακ δε με πιάνει!) και εκεί που μελετούσα τις διαδικασίες, βλέπω ότι, ενώ το Δημόσιο θα επιδοτεί το 75% με επιτόκιο το πολύ στο 1%, ενώ για το υπόλοιπο 25% οι τράπεζες θα έχουν τη δική τους επιτοκιακή πολιτική!

*** Μα είναι δυνατόν; Πάλι θα έχουν έσοδα, ακόμα και από μία κοινωνική πολιτική, που αφορά στις πιο κρίσιμες δημιουργικά ηλικίες; Αυτή, δηλαδή, η πολιτική τους είναι μέρος της… περίφημης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους; Και μάλιστα μετά από τρείς ανακεφαλαιοποιήσεις, που πληρώσαμε όλοι μας, για να υπάρχουν σήμερα και να αποκλείουν από τη χρηματοδότηση 750.000 επιχειρήσεις, γιατί δεν πληρούν τα κριτήριά τους;

ΧΑ: Κινητικότητα για τα κελύφη…

*** Τι συμφέρει μία εταιρεία που θέλει να εισέλθει στο Χρηματιστήριο; Να περιμένει μήνες και να υποστεί τη βάσανο της στρατιάς συμβούλων και των (πλουσιοπάροχων) αμοιβών τους ή να αναζητήσει ένα “κέλυφος” και να μειώσει χρόνο και έξοδα; Αυτό το δίλημμα αντιμετωπίζουν, μαθαίνω, κάποια εταιρικά σχήματα, που έχουν αποφασίσει να περάσουν την πύλη της χρηματιστηριακής μας αγοράς. Βλέπετε, ότι έμοιαζε μακρινό χθες, σήμερα φαντάζει πιό κοντινό και πραγματοποιήσιμο. Πάντως, μη νομίζετε ότι είναι και πολλά διαθέσιμα. Προβλέπω κινητικότητα…

ΚΟΥΙΖ

Συστημική τράπεζα, χάνει συνεχώς πελάτες, ειδικά μεσαίου μεγέθους, γιατί οι περιφερειακοί διευθυντές και κάποιοι αυλοκόλακες της διοίκησης, κρίνουν ότι δεν τους κάνουν πλέον. Κάποιοι βέβαια βλέπουν τη ζημιά που γίνεται, αλλά δεν μπορούν να αποτρέψουν τις αρνητικές εξελίξεις, πριν είναι πολύ αργά. Χαράς ευαγγέλια για τους ανταγωνιστές, βεβαίως.

*** Αυτά και σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!