Μου λένε ότι, δύο επιχειρηματίες, εκ των οποίων ο ένας είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο και ο άλλος θεωρείται προβεβλημένος (μέσω της ενασχόλησης του με πολλά και διάφορα) που χαρακτηρίζονται (τουλάχιστον ο ένας) ως «υπεράνω υποψίας», έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών και ήδη ελέγχονται οι επιχειρηματικές και οικονομικές συναλλαγές τους, οι φορολογικές τους δηλώσεις καθώς και οι τραπεζικοί λογαριασμοί!

Προκειμένου να διερευνηθεί και να διαπιστωθεί εάν έχουν πραγματοποιηθεί απάτες, υπεξαιρέσεις, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!

Οι πληροφορίες λένε, πως οι δύο επιχειρηματίες, που δεν σχετίζονται ο ένας με τον άλλο, ούτε έχουν δράσει από κοινού, τέθηκαν στο μικροσκόπιο των αρχών, μετά από ανώνυμες επαναλαμβανόμενες καταγγελίες, οι οποίες (σύμφωνα με τις πληροφορίες) κάθε φορά εμπεριείχαν και νέα στοιχεία όσον αφορά ύποπτες δραστηριότητες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε σχέσεις και δραστηριότητες εκτός Ελλάδος!

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι οι υποθέσεις κρίνονται ως ιδιαιτέρως σοβαρές καθώς εκτιμάται ότι έχουν …ουρά και πως θα οδηγήσουν, στο βαθμό που εξιχνιαστούν επαρκώς και σε άλλα πρόσωπα ή φορείς που επαγγελματικά …συνεργάζονται ή σχετίζονται με άλλους τρόπους και διαδικασίες!

Πηγές με γνώση εκ των έσω, κρίνουν τις υποθέσεις, ως εξόχως σοβαρές και δεν αποκλείουν ότι με βάση τα ευρήματα που τυχόν προκύψουν, ενδεχομένως να ασκηθούν διώξεις και να ανοίξουν …τηλέφωνα, μέσω της άρσης του απορρήτου για σοβαρούς λόγους, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχουν συνεργοί στις «παράνομες» – βάσει των καταγγελιών- πράξεις!

Οι πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ, οι προσωπικές σχέσεις, η Διαπλοκή και τα νταραβέρια! Στο κάδρο ξανά Μπερνς και Μίλερ

Με αφορμή την άνοδο των Δημοκρατικών στην εξουσία στις ΗΠΑ (και την έλευση Τσούνη στην Αθήνα παρέα με Father Alex – που επέστρεψε άρον – άρον στη Νέα Υόρκη, γιατί άραγε;- και Μάικλ Καρλούτσο) έχουν ξαφνικά επανέλθει στο προσκήνιο της ελληνικής πραγματικότητας πρώην πρέσβεις της Αμερικής οι οποίοι κατά τη διάρκεια της θητείας τους στη χώρα μας απέκτησαν προσβάσεις στα συστήματα εξουσίας και έχτισαν σχέσεις με πανίσχυρα επιχειρηματικά συμφέροντα και συγκεκριμένους (ες) «παράγοντες»!

Υπό αυτό το πρίσμα η επιστροφή τους στην επικαιρότητα με δηλώσεις και εμφανίσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο σηματοδοτούν την εμπλοκή τους, λιγότερο ή περισσότερο, στην προσπάθεια μεγάλων ομίλων να αποσπάσουν τις ευλογίες του Λευκού οίκου και δια μέσω αυτού να πάρουν δουλειές στη χώρα μας που σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα, υψηλή τεχνολογία αλλά και επενδύσεις στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας.

Όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, οι πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αθήνα Μπερνς και Μίλερ παρουσιάζονται πολύ δραστήριοι εσχάτως και φέρονται να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά και με αυλές και λόμπι!

Το μέλλον θα δείξει. Το γεγονός πάντως είναι πως παρά την πανδημία του κορονοϊού και την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, οι δουλειές στη χώρα μας έχουν ανοίξει, όπως και τα περιθώρια κέρδους, οι προμήθειες, οι αναθέσεις και όλα τα σχετικά…

Η Αθήνα τρέμει μην της σκάσει στα χέρια ο Ιβάν Σαββίδης… για τον οποίο «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση»! Η Αμερικανική πρεσβεία, οι Αρχές και η 2η λίστα κυρώσεων για Ρώσους ολιγάρχες!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΕΕ και ειδικότερα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν έχουν ασκήσει πολύ έντονες πιέσεις προς τις εγχώριες Ανεξάρτητες Αρχές να σφίξουν τον κλοιό γύρω από Ρώσους ολιγάρχες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας!

Και να κατάσχουν τραπεζικούς λογαριασμούς άνω των 100 χιλιάδων ευρώ!

Και μπορεί μέσα από διαρροές να γράφεται ότι δήθεν οι ελληνικές ανεξάρτητες Αρχές ψάχνουν να βρουν περιουσιακά στοιχεία στη χώρα μας που να σχετίζονται με τους Ρώσους ολιγάρχες εκείνους που, με αφορμή τις διεθνείς κυρώσεις, έχουν περιληφθεί στη περίφημη λίστα των 850 επιχειρηματιών την οποία έχουν συντάξει οι Αρχές του Δυτικού κόσμου και ειδικότερα οι Αμερικανοί, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική!

Το γεγονός είναι πως παρά τις σχετικές επιλεκτικές πληροφορίες και διαρροές, δεν έχει υπάρξει από ελληνικής πλευράς σχεδόν καμία προσπάθεια ανακάλυψης ύποπτων περιουσιακών στοιχείων στη χώρα μας και σύνδεσης τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ακόμη και διά μέσω αχυράνθρωπων, με Ρώσους ολιγάρχες που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα των διεθνών αρχών!

Μάλιστα οι πληροφορίες λένε πως η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έχει κατ’ επανάληψη πιέσει τις Ανεξάρτητες Αρχές και συνεχίζει να πιέζει, ειδικότερα την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, προκειμένου να ελεγχθούν και να προσδιοριστούν περιουσιακά στοιχεία που να συνδέονται ή να συσχετίζονται με Ρώσους ολιγάρχες, καθώς και τραπεζικούς λογαριασμούς και στη συνέχεια να δεσμευθούν!

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στην Ανεξάρτητη Αρχή το ζήτημα της αναζήτησης περιουσιακών στοιχείων (κυρίως γραφείων και κατοικιών) και τραπεζικών λογαριασμών μέσω των Ρώσων ολιγαρχών απευθείας ή διά μέσω παρένθετων προσώπων που δύνανται καθ’ οιονδήποτε τρόπο να συσχετιστούν, συζητήθηκε για πρώτη φορά προσφάτως, χωρίς ωστόσο να «σημάνει συναγερμός» και να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως παρουσιάζεται!

Σε αντίθεση με άλλες Υπηρεσίες που αμέσως μόλις έλαβαν το σήμα των Αμερικανικών Αρχών – και όχι μόνο- έσπευσαν να ζητήσουν από την Τράπεζα της Ελλάδος όλες τις τραπεζικές κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2000 και μετά, μεταξύ Ελλήνων επιχειρηματιών και Μόσχας!

Προκειμένου μέσα από εμπεριστατωμένο έλεγχο και ανάλυση να καταδειχθεί ποιοι είχαν αποκτήσει ειδικές σχέσεις με τους Ρώσους – πέραν των νόμιμων εμπορικών ή άλλων συναλλαγών – και κατ’ επέκταση χρηματοδοτούσαν τη δημιουργία φιλορωσικών δικτύων προπαγάνδας και παρεμβατικών θυλάκων εξωθεσμικής ισχύος και εξουσίας!

Η σκληρή αλήθεια πάντως για την ελληνική κυβέρνηση είναι πως «τρέμει την ώρα και τη στιγμή» που θα σκάσει στα χέρια της ο Ιβάν Σαββίδης!

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Ρώσος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων του ΠΑΟΚ, του ΟΛΘ, του Open, του Πόρτο Καρράς και του Μακεδονία Παλλάς, θα περιλαμβάνεται στη δεύτερη λίστα κυρώσεων Ρώσων ολιγαρχών που θα εκδώσουν οι Αμερικανικές Αρχές, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία θα δεσμευθούν!

Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι στην περίπτωση αυτή η ελληνική κυβέρνηση βαδίζοντας προς τις εκλογές, ασχέτως εάν δεν διενεργηθούν πρόωρες μετά τις κατηγορηματικές σχετικές τοποθετήσεις Μητσοτάκη, θα έχει να διαχειρισθεί όλα τα συστήματα του Ιβάν, από τα ποδοσφαιρικά – οπαδικά, μέχρι ελεγχόμενους τοπικούς άρχοντες, βουλευτές και εκπροσώπους της Εκκλησίας…

Πάντως, το γεγονός είναι πως ο Ιβάν στην κυριολεξία πλέον είναι εξαφανισμένος! «Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση»!!!

Και συμπληρώνει σχεδόν 2,5 χρόνια που δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό, παρά μόνο μέσα από «τηλεδιασκέψεις»…

Υποτίθεται ότι πάλι φέτος, όπως και πέρυσι, βρίσκεται στο Πόρτο Καρράς απομονωμένος σε βίλα.

Ωστόσο κανείς δεν τον έχει δει, ούτε επισκεφτεί, ενώ αν και βρίσκεται μόλις μισή ώρα από την Θεσσαλονίκη δεν επισκέφθηκε ούτε καν την Τούμπα, την έδρα του ΠΑΟΚ, όπου ακόμη περιμένουν έστω μια σοβαρή μεταγραφή της τελευταίας στιγμής, που δεν έρχεται, καθώς το «φάντασμα» του Ιβάν από την «Χαλκιδική» δεν δίνει οικονομική έγκριση!

Ο «μπον βιβέρ» εφοπλιστής Γ. Οικονόμου «μοίρασε» στις (πρώην και νυν) συζύγους και παιδιά 56 πολυτελή ακίνητα (μέσω offshore) στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Σας είχαμε αποκαλύψει, σε ανύποπτη χρονική στιγμή, ότι ο Γ. Οικονόμου, «μπον βιβέρ» εφοπλιστής, γοητευτικός και ρισκαδόρος (στην Wall Street άφησε το …στίγμα του) διαχρονικός λάτρης του ωραίου φύλλου, με πολλές συζύγους (νυν και πρώην) και παιδιά, εσχάτως κλονιζόταν από ενδοοικογενειακές φουρτούνες! Βλέπετε, οι πρώην σύζυγοι και τα παιδιά, δεν έβλεπαν με το καλύτερο μάτι την προοπτική του αύριο, ιδίως από τη στιγμή που ο εφοπλιστής με την τεράστια ακίνητη περιουσία παντρεύτηκε φίλη και συμμαθήτρια της κόρης του!!!

Υπό το πρίσμα αυτό, υπό την πίεση του οικογενειακού περιβάλλοντος, πρώην συζύγων και τέκνων, ο πανέξυπνος και χαρισματικός εφοπλιστής έλαβε μια σπουδαία απόφαση, που τον τιμά και αναδεικνύει το ακέραιο του χαρακτήρα του:

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο «Μπον βιβέρ» εφοπλιστής Γ. Οικονόμου με την αξιοσημείωτη προσωπική και ερωτική ζωή, προχώρησε στην διανομή της περιουσίας του σε όλα ανεξαιρέτως τα στενά μέλη της οικογενείας του, αποκαθιστώντας τους οικονομικά για το υπόλοιπο της ζωής τους!

Έγκυροι κύκλοι, με γνώση εκ των έσω σε πρόσωπα και πράγματα μας πληροφορούν ότι ο «ωραίος» του εφοπλισμού προέβη στην μεταβίβαση 56 ακινήτων διά μέσω offshore εταιριών που κατέχουν υπερπολυτελείς οικίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και προβεβλημένα ακίνητα και οικόπεδα στην Αθήνα, σε νησιά και αλλού, στις (πρώην και νυν) συζύγους του και τα παιδιά του από όλους τους γάμους!

Έτσι, φέρεται να αποκατέστησε το «περί δικαίου αίσθημα» στο οικογενειακό του περιβάλλον και φυσικά την προσωπική του ηρεμία.

Στο στόχαστρο των Αρχών φεσσαδόροι επιχειρηματίες που «έφαγαν» τα δάνεια και τα έκαναν βίλες, κότερα, καταθέσεις στο εξωτερικό!

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών για εκτεταμένη φοροδιαφυγή μπαίνουν σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρηματίες εκείνοι που την τελευταία 15ετία «έφαγαν» τα δάνεια των τραπεζών, τα οποία τους είχαν χορηγηθεί για συγκεκριμένους εταιρικούς σκοπούς και τα μετέτρεψαν σε βίλες, κότερα, διαμερίσματα και καταθέσεις στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα την ώρα που οι επιχειρήσεις τους κατέρρεαν εκείνοι ζούσαν υπερπολυτελώς!!!

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές θα ξεκινήσουν σταδιακά ένα πλαίσιο εκτεταμένων ελέγχων, όχι φυσικά στους επιχειρηματίες που έπεσαν έξω λόγω κρίσης και «έκλεισαν» τις επιχειρήσεις τους ή περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό την δραστηριότητα τους, αλλά σε εκείνους που με δόλο και από πρόθεση υπεξαίρεσαν τα κεφάλαια του τραπεζικού δανεισμού, τα οποία αντί να κατευθυνθούν για τους σκοπούς που χορηγήθηκαν, κατέληξαν στις τσέπες τους και μετατράπηκαν σε μονοκατοικίες, διαμερίσματα στο Λονδίνο, το Μανχάταν, τις Ελβετικές Άλπεις, υπερπολυτελή σκάφη αναψυχής καθώς και καταθέσεις σε ξένες τράπεζες και φορολογικούς παραδείσους!

Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως ΑΑΔΕ και ΚΕΦΟΜΕΠ θα ζητήσουν από τις τράπεζες σχετικές λίστες επιχειρηματιών και μεγαλοοφειλετών, που φέρονται να έχουν «βάλει στην τσέπη» τα χρήματα των δανεισμών, ενώ θα αναζητηθούν στοιχεία με περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με ταυτοποίηση των υπαρχουσών φορολογικών δηλώσεων. Παράλληλα θα αξιοποιηθούν καταγγελίες, επώνυμες και ανώνυμες, που έχουν συσσωρευθεί στα ντουλάπια των Αρχών.

Πρόκειται για μια επιχείρηση που σχεδιάζεται επί τη βάσει του ελέγχου για εκτεταμένη φοροδιαφυγή όλων εκείνων των μεγάλων και μεσαίων επιχειρηματιών, που υπό την ανοχή του τραπεζικού συστήματος, πλούτιζαν προσωπικά εις βάρος των επιχειρήσεων τους, των τραπεζών και των λοιπών μετόχων. Και αφού έτρωγαν τα δάνεια, στη συνέχεια έκαναν ρυθμίσεις που δεν τις τηρούσαν ή αντλούσαν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, συντηρώντας τον φαύλο κύκλο της απάτης και της υπεξαίρεσης!

Είναι προφανές ότι στην ευρεία αυτή επιχείρηση κατά της διαφθοράς που σχεδιάζεται, αποφασιστικά θα συνδράμει και η Αρχή κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα!

Επειδή είναι της μόδας επιμένουμε: Η κυρία (του κυρίου) με εξειδίκευση στις διαιτησίες! Ο επώνυμος σύζυγος και οι ξενοδοχειακές εργολαβίες!

Επειδή εσχάτως όλοι μιλούν για διαιτησίες, που έχουν γίνει πολύ της μόδας. Και όπου κερδισμένοι είναι πάντα οι ιδιώτες με μόνιμο χαμένο το Κράτος, επιμένουμε:

Ποια κυρία (του επωνύμου κυρίου) «παίζει μπάλα» με μεγάλες εκκρεμείς επιχειρηματικές υποθέσεις, έχοντας αποκτήσει εξειδίκευση στις διαιτησίες; Ποιος ο ρόλος του επώνυμου συζύγου; Ποια η παρέμβαση του στο σύστημα; Και υπό ποία ιδιότητα;

Αληθεύει ότι εσχάτως έχει αναλάβει ξενοδοχειακή εργολαβία συγγράφοντας πονήματα προς διευκόλυνση μεγαλομπαταξήδων;

Γιατί το Κράτος δεν κέρδισε ποτέ διαιτησίες με ιδιώτες! Οι νταραβεριτζήδες, η Δικαιοσύνη και η διαπλοκή με επιτροπές, μελετητές, νομικούς συμβούλους!

Γίνεται λόγος πολύς εσχάτως, με αφορμή τα έργα ύψους 13,6 δις, που θα βγουν από τις αρμόδιες αρχές εντός του 2022 και εντεύθεν!

Πέρα από τις τεχνικές εταιρίες, ομίλους και συμφέροντα, οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στην ηγεσία του υπ. Υποδομών σε συγκεκριμένες κατηγορίες και τύπους στελεχών και τεχνοκρατών, οι οποίοι διαχρονικά ευθύνονται , εκούσια ή ακούσια, για σκάνδαλα, αναθέσεις , ζημιά του Δημοσίου. Και εννοώ ότι είτε ήταν ανίκανοι, είτε διαπλεκόμενοι!

Οφείλει επομένως η ηγεσία του Υπ. Υποδομών να είναι πολύ προσεκτική στην επιλογή των προσώπων που απαρτίζουν τις αρμόδιες Επιτροπές! Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τους μηχανισμούς του δημοσίου και τις θέσεις συμβούλων, είτε πρόκειται για οικονομικούς, είτε κυρίως για νομικούς! Διότι είναι γνωστό στους παροικούντες την κατασκευαστική Ιερουσαλήμ πως ποτέ το Δημόσιο δεν κέρδισε ούτε μια διαιτησία απέναντι σε εργολάβο ή προμηθευτή!

Και τούτο δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα νταραβέρια των εκάστοτε παρατρεχάμενων του Μαξίμου και των κομματικών μηχανισμών που έχουν διαχρονικά «πάρε – δώσε» με λειτουργούς της Δικαιοσύνης!

Σε όλες τις ενστάσεις και όλες τις διαιτησίες οι εργολάβοι και οι προμηθευτές δικαιώθηκαν και σε τούτο βαρύτατη ευθύνη φέρουν όλοι όσοι ενεπλάκησαν, από την προκήρυξη του έργου και τα φύλλα δημοπράτησης, από τους μελετητές δηλαδή μέχρι τους νομικούς εκπροσώπους του δημοσίου, αλλά και τους αξιωματούχους οι οποίοι δεν είχαν απέναντι στις επιδιαιτησίες τα επιχειρήματα που έπρεπε, χάνοντας τις μάχες με προφανή τεράστια ζημιά του Κράτους!

Και επιβάλλεται μεγάλη προσοχή στις μελετητικές εταιρίες οι οποίες διαπλέκονται με τους εργολάβους, είτε οι εργολάβοι είναι πίσω τους. Και στήνουν τις δουλειές από το σημείο μηδέν με φωτογραφικούς όρους και προϋποθέσεις!

Επειδή λοιπόν βλέπω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής οδού, αλλά και οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση των συνθηκών ούτως ώστε οι 3 επεκτάσεις της Αττικής οδού να δημοπρατηθούν ως νέα, ενιαία σύμβαση παραχώρησης, ας είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στο Δημόσιο ως προς τις μελετητικές εταιρίες στις οποίες θα καταλήξουν!

Όχι οι ίδιοι και οι ίδιοι που έχουν στενές σχέσεις με δημοσιογράφους / νταβατζήδες που έγιναν και διαφημιστές, όχι στους μελετητές που σε μόνιμη βάση κάνουν δουλειές με συγκεκριμένους εργολάβους.

Ακούστε κύριοι του Υπ. Υποδομών: αν όλα αυτά τα ρεμάλια και σαπρόφυτα δεν τα πετάξετε έξω από το μαγαζί δυστυχώς πάλι θα κάνετε μια τρύπα στο νερό. Και στο τέλος θα πληρώνετε απαλλοτριώσεις, αλλαγές μελετών και χαμένες διαιτησίες…

Διαβάστε ακόμη: