Οφείλω να ομολογήσω ότι μου έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό το γεγονός, πώς και γιατί όλοι αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι δημοσιογράφοι – ερευνητές, που δήθεν κόπτονται για το δημόσιο συμφέρον, ενασχολούνται ενεργά με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται με τις εταιρίες τους εκτός Ελλάδος, αντί να επιδείξουν ενδιαφέρον και να ρίξουν το βάρος των «δημοσιογραφικών» ερευνών τους σε επιχειρηματίες διαπλεκόμενους και κρατικοδίαιτους, που αναλαμβάνουν έργα και προμήθειες του Δημοσίου εκατοντάδων εκατομμυρίων, για να μην πω δισεκατομμυρίων ευρώ!

Προφανώς και δεν πρόκειται για δημοσιογράφους – ερευνητές που ασκούν το λειτούργημα, αλλά για ντελιβεράδες ξένων πρεσβειών, ψεύτο – πράκτορες της χειριστής υποστάθμης, που διαχρονικά κινούνται στο βούρκο και τη λάσπη του περιθωρίου, των «συμβολαίων» και των εκβιασμών, πασπαλισμένων με χρυσόσκονη δήθεν εγκυρότητας, με τις πλάτες νταβατζήδων και νταραβεριτζήδων που ανακατεύουν την τράπουλα και πουλάνε υπηρεσίες!

Ας μην αυταπατώνται: όταν η σκόνη κάτσει, που θα κάτσει, τότε το πουλόβερ θα αρχίσει να ξηλώνεται…

Και εκεί θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος!

Οι αγορές μετοχών της ΔΕΗ από την BC Partners (που απέκτησε το 50% του Alpha από την Motor) και οι φήμες για πανίσχυρη επιχειρηματική οικογένεια από πίσω!

Όπως μαθαίνω, ακούω αλλά και διαβάζω σε παρασκηνιακές στήλες, στην αγορά κυκλοφορεί η πληροφορία ότι η BC Partners του Ν. Σταθόπουλου, ενδεχομένως δια μέσω της United media και του περίφημου Σέρβου Σόλακ, που ως γνωστόν (δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί και είμαστε άλλωστε οι μόνοι που το γράψαμε, χωρίς να διαψευστεί) απέκτησε τον έλεγχο μέσω της Primos media του 50% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από την Μότορ Όιλ, της οικογένειας Βαρδινογιάννη, αντί του ποσού των 41 εκατ. ευρώ, αγοράζει μέσω χρηματιστηρίου μετοχές της ΔΕΗ!

Και επειδή η BC Partners είναι private equity fund και όχι τυπικός θεσμικός επενδυτής όπως πχ η Capital, η Fidelity ή η Blackrock, είναι προφανές ότι αν αγοράζει, δεν το κάνει κερδοσκοπικά, ούτε για να καταγράψει χρηματιστηριακές υπεραξίες!

Υπό το πρίσμα αυτό, με αφορμή τις πληροφορίες και δημοσιεύματα ότι το fund του Ν. Σταθόπουλου, με το γνωστό πάθος για το μπάσκετ, αγοράζει μετοχές της ΔΕΗ, κυκλοφόρησε η φήμη ότι ίσως προβαίνει στις αγορές αυτές για λογαριασμό μεγάλης και πανίσχυρης επιχειρηματικής οικογένειας, η οποία φέρεται να ενδιαφέρεται να χτίσει θέση στη ΔΕΗ και να αποκτήσει ένα ποσοστό της τάξης του 10% των μετοχών!

Φυσικά η φήμη αυτή δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί, ακόμη και αν ισχύει! Το γεγονός ωστόσο είναι – και μένουμε σε αυτό- πως η ΔΕΗ έχει μπει ξανά στο κάδρο των θεσμικών επενδυτών (πχ CVC) αλλά και ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και κορυφαίων funds που διαβλέπουν μια μεγάλη προοπτική για την κορυφαία ενεργειακή επιχείρηση της χώρας!

Η ψυχρολουσία στη Wall Street (χειρότερη μέρα από το 2020) και η νέα επιθετική πολιτική της FED με τις φήμες να μιλούν για αύξηση 1% την επόμενη εβδομάδα!

*** Αυτά που συνέβησαν χθες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, δυστυχώς δείχνουν πως έχει μέχρι τώρα η πραγματική κατάσταση και στην υποτίθεται ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Η ψυχρολουσία στη Wall Street ήταν η χειρότερη από το 2020, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις για τον αμερικανικό πληθωρισμό λύνει τα χέρια στη Fed, για νέα επιθετική πολιτική στον τομέα των επιτοκίων, ανατρέποντας την αισιοδοξία που έχει καλλιεργηθεί στους επενδυτικούς κύκλους. Σκεφτείτε πως θα έχει η κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα…

*** Με βάση τα απογοητευτικά στοιχεία, διατυπώνονται πλέον εκτιμήσεις ότι η Fed μπορεί να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο μέχρι και 1% (!) στη συνεδρίασή της κατά την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να βάλει φρένο στις ανεξέλεγκτες πληθωριστικές πιέσεις. Μέχρι και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιστρατεύτηκε για να καθησυχάσει τις διογκούμενες ανησυχίες της αγοράς, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν είναι και τόσο σύνηθες στην αμερικανική αγορά

Η Ευρώπη ετοιμάζει ένα νέο, “έξτρα ΕΣΠΑ”, πολλών δισ. ευρώ, για να ενισχύσει τις πληττόμενες οικονομίες!

***Από τη στιγμή που διαψεύστηκαν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για επιβράδυνση του πληθωρισμού των ΗΠΑ και φυσιολογικά οι χρηματιστηριακές της αγορές, υπέστησαν καθίζηση, το κλίμα αυτό του σχεδόν πανικού, μεταφέρεται με τη μορφή ντόμινο και στις άλλες διεθνείς αγορές, με τις ευρωπαϊκές να δείχνουν πιο ευάλωτες και η σημερινή ημέρα να χαρακτηρίζεται ως καθοριστική για την περαιτέρω πορεία τους. Και το μπαλάκι πλέον, εκτός από την ΕΚΤ, πέφτει και στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, οι οποίες θα πρέπει άμεσα να πάρουν δραστικές πρωτοβουλίες ανάσχεσης της διαρκώς επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης.

*** Προφανώς, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι χθες το απόγευμα προς βράδυ, πληροφορίες προερχόμενες από τις Βρυξέλλες, ανέφεραν ότι πολύ σύντομα η Ε.Ε., δια της πολιτικής ηγεσίας σε επίπεδο αρχηγών κρατών, θα υιοθετήσει ένα νέο, πολύ μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης των οικονομιών, ειδικά των χωρών που έχουν τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα και τα μεγαλύτερα χρέη.

*** Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις οποίες ζητήσαμε από Έλληνες ευρωβουλευτές να μας τις επιβεβαιώσουν και εμμέσως πλην σαφώς το έπραξαν, έστω και μετ΄ επιφυλάξεων, αυτό το μεγάλο πρόγραμμα, ύψους πολλών δισ. ευρώ, “θα έχει τη μορφή ενός έξτρα ΕΣΠΑ”, που θα δίνεται μεν με ταχείες διαδικασίες, αλλά με αυστηρούς όρους ως προς τη διάθεσή του και τους αποδέκτες του, ώστε να προκύψουν και τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

*** Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχουν ενημερωθεί τόσο οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και τα οικονομικά επιτελεία των χωρών – μελών, τα οποία φυσικά αναμένουν αυτό το νέο πακέτο με ιδιαίτερη ανακούφιση. Ενήμερη φέρεται να είναι και η ΕΚΤ, η οποία προφανώς δεν είχε κανένα λόγο να μη συμφωνήσει, τουναντίον διευκολύνεται το πραγματικά δύσκολο έργο της, ως προς την ανάσχεση του πληθωρισμού.

Κερδισμένοι (προσωρινά) και χαμένοι της αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ

*** Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, προφανώς έχει τους χαμένους και τους κερδισμένους. Οι πρώτες που οφελούνται είναι φυσικά οι τράπεζες, καθώς αυξάνονται τα έσοδά τους, χωρίς ουσιαστικά να κάνουν κάτι οι ίδιες, εκτός από χαρές. Δυσαρέσκεια όμως εκφράζεται από τις επιχειρήσεις, καθώς αυξάνεται το κόστος χρήματος, αλλά και οι προμήθειές τους σε κάθε είδος, από τις πρώτες ύλες, μέχρι τα ημιέτοιμα προϊόντα προερχόμενα από τρίτους. Χαμένοι από χέρι βέβαια είναι οι καταθέτες, καθώς η όποια αύξηση επιτοκίων θα μοιάζει με ψίχουλα, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν ήδη οι δανειολήπτες.

*** Και εδώ αρχίζουν οι χαρές που σας λέγαμε ότι κάνουν οι τράπεζες, να αρχίζουν να μετριάζονται ή, όπως δηκτικά αναφέρει τραπεζικό στέλεχος, “θα μας βγουν στο τέλος ξινές” γιατί ήδη ακόμα και δάνεια που είχαν ρυθμιστεί, εμφανίζουν καθυστερήσεις ή δεν εξυπηρετούνται καν εδώ και λίγους μήνες. Φανταστείτε, τι θα συμβεί αργότερα, με τις αναμενόμενες νέες αυξήσεις επιτοκίων…

Προς 3 σερί αυξήσεις επιτοκίων από την Φρανκφούρτη

*** Υπό το φως των νέων εξελίξεων και πέραν του Ατλαντικού, είναι βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα επιμείνει στο σχεδιασμό της για τρεις ακόμα αυξήσεις επιτοκίων: Κατά 0,75% τον ερχόμενο Οκτώβριο, κατά 0,50% τον Δεκέμβριο και κατά 0,25% τον Φεβρουάριο, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού. Στόχος που επιδιώκεται να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των τόκων δανείων επιχειρήσεων και ιδιωτών – νοικοκυριών, με την ανάσχεση διεκδικήσεων για μισθολογικές αυξήσεις από τους εργαζόμενους και συνεπώς, εξαιτίας των προαναφερομένων, μείωση της ζήτησης. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβούν απρόοπτα και επείγουσες καταστάσεις, πράγμα που ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει με βεβαιότητα υπό τις παρούσες συνθήκες αναταραχών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο

Το ΤΧΣ, το διεθνές ενδιαφέρον και η πιθανότητα το placement της Πειραιώς να προηγηθεί εκείνου της Εθνικής

***Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, για να μην εξυφαίνουμε σενάρια όλοι μας, σχετικά με τα ποσοστά που κατέχει το ΤΧΣ στις 4 συστημικές μας τράπεζες. Κινητικοτητα από ενδιαφερόμενους είναι δεδομένο ότι υπάρχει. Άλλωστε εδώ διαβάσατε πρώτοι ότι στο Ταμείο έγιναν πάνω από 500 ραντεβού σε διάστημα 2-3 μηνών. Αλλά, σας είπαμε επίσης ότι η διαδικασίες θα είναι αργές,καθώς το Ταμείο τώρα αναζητά τους δύο συμβούλους που πρέπει να προσλάβει βάση νόμου. Και εν συνεχεία, ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί διεθνώς, να προγραμματίσει τις κινήσεις του και να προχωρήσει στις αναγκαίες βάση νόμου διαγωνιστικές διαδικασίες. Αυτό χρονικά σημαίνει ότι πάμε τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, ώσπου να (αν) ξεκαθαρίσει η κατάσταση

*** Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι οι όποιες επιλογές γίνουν,θα πρέπει να έχουν και πολιτική απόφαση, δηλαδή κυβερνητική κάλυψη, σε μία κατ΄εξοχήν προεκλογική περίοδο. Γιατί μπορεί, για παράδειγμα, να προτιμηθεί στην εκκίνηση της όλης διαδικασίας, να προτιμηθεί η πώληση ποσοστού της Πειραιώς και όχι της Εθνικής, όπως όλοι αναμένουν ή θεωρούν ως δεδομένο. Για το λόγο αυτό, κρατήστε μικρό καλάθι σε ότι ακούτε ή διαβάζετε. Εδώ θα είμαστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις…εθνικότητες και τις…οντότητες που έχουν εκδηλώσει ή θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον

Καθυστέρηση στην πιστοποίηση ζημιάς στην Attica bank

*** Στην Attica Bank, έχουμε νέα καθυστέρηση στην πιστοποίηση της ζημίας που προκάλεσαν στην τράπεζα οι τιτλοποιήσεις, με αποτέλεσμα να καρκινοβατεί αυτή η υπόθεση και να βλέπουν το φως διάφορα σενάρια, εξόχως ευφάνταστα ή κάποια αρκετά κοντά στην πραγματικότητα. Υπομονή, κντ΄υπομονή, που τραγουδούσε και ο μεγάλος Μπιθικώτσης

Οι «αμερικανιές» της Ιντεάλ με την Byte

*** Για την περίπτωση της Ιντεάλ, σας είχα επισημάνει ότι εκεί συμβαίνουν πολλά ωραία πράγματα, για να είναι όλα αληθινά ή να είναι όλα νομότυπα. Πολλά φτάνουν στα αυτιά μου, αν σας τα εξιστορούσα, θα διαβάζατε μισή μέρα. Αλλά, διερωτώμαι και πάλι, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει πλήρη γνώση όσων συμβαίνουν και των μεθόδων που ακολουθούνται, π.χ. με την περίπτωση της Byte; Πολλές “αμερικανιές” διέρχονται κάποιοι… προφέσορες των χρηματιστηριακών πρακτικών, που αν μη τι άλλο προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά

ΚΟΥΙΖ:

Πόσο αποτιμάται σήμερα “στην πιάτσα” ένα “κέλυφος”; Και γιατί, ολίγον ξαφνικά, άρχισαν να έχουν ευρεία ζήτηση;

*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Χάσαμε χθες από τους Γερμανούς στο μπάσκετ, πάλι κέρδισαν στο τέλος, το κερ@τό μου. Το θέμα είναι να μη χάσουμε τη μπάλα, γενικώς… Την καλημέρα μου!