*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Λέω να ξεκινήσουμε λίγο …χαλαρά σήμερα. Με χαβαλέ και ολίγον χιούμορ (για να μην παρεξηγηθούμε)!

Οι Έλληνες στις προσεχείς εκλογές θα κληθούν να εκλέξουν και «νέο κυβερνήτη» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ! Προφανώς ο πρωθυπουργός με την έννοια «κυβερνήτης» που χρησιμοποίησε θα είχε στο μυαλό του κάποια ισχυρή προσωπικότητα με την οποία θα επιθυμούσε – επιδίωκε να παραλληλίσει τον εαυτό του.

Το πιθανότερο είναι πως στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη η έννοια «κυβερνήτης» είναι ταυτισμένη με τον Ιωάννη Καποδίστρια και προφανώς με την χρήση της έννοιας να ήθελε να οδηγήσει τις υποσυνείδητες σκέψεις του κοινού που απευθυνόταν σε συσχετισμούς – παραλληλισμούς, όσον αφορά την προσωπικότητα και το καινοτόμο έργο του πρώτου κυβερνήτη της χώρας!

Βεβαίως η βάση της χώρας γνωρίζει καλά και έναν άλλο «κυβερνήτη», μέσα από την τηλεόραση επί χρόνια αλλά και τον κινηματογράφο!

Αναφέρομαι φυσικά στον περίφημο «Κάπτεν Κέρκ», κυβερνήτη του διαστημοπλοίου Enterprise της διαχρονικής σειράς Star Trek (που ανακαλύπτει νέους κόσμους και εξωγήινους πολιτισμούς ταξιδεύοντας στο σύμπαν) που γνωρίσαμε μέσα από τους δείκτες της μικρής οθόνης και στη συνέχεια μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο!

«Καποδίστριας» ή «Κάπτεν Κερκ» λοιπόν; Τι είχε στο μυαλό του ο Μητσοτάκης και τι κατάλαβε ο κόσμος; Διαλέγετε και παίρνετε…

Η συμπαράσταση του πρωθυπουργού στους ΛΟΑΤΚΙ και η παρέα (τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού) με Στάθη Τσαγκαρουσιάνο και τον σύντροφο του!

Οφείλουμε πάντως να πούμε ένα μεγάλο «μπράβο» στον πρωθυπουργό για την ευαισθησία που επιδεικνύει στις κοινωνικές ομάδες με «ιδιαιτερότητες», την οποία δημοσιοποιεί και κάνει πράξη με έργα! Αναφέρομαι φυσικά στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, ουσιαστικά τους ομοφυλόφιλους, στην οποία αναφέρθηκε πολλές φορές στην τοποθέτηση του στη Θεσσαλονίκη!

Και ανέφερε μάλιστα ο πρωθυπουργός ότι έχει τοποθετήσει και υφυπουργό ομοφυλόφιλο ενώ συνεργάζεται στενά στην κυβέρνηση και με άλλους χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της κοινότητας, όπως τον οικονομικό του σύμβουλο στο Μαξίμου με τον οποίο (παρέα με τον σύζυγο του) το πρωθυπουργικό ζεύγος έχει συμφάγει, ένα δείπνο που είχε δημοσιοποιηθεί!

Είναι προφανές πως πέραν της αναμενόμενης και εύλογης «άγρας εκλογικών πελατών», οι αναφορές σε μειονότητες ή κοινωνικές μειοψηφίες που κάποιοι σπρώχνουν στο περιθώριο, δείχνουν την ευρεία αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ανοικτό μυαλό του.

Και οφείλουμε να τον συγχαρούμε για τη στάση του αυτή και την συνέπεια που επιδεικνύει!

Ενδεχομένως σε αυτή τη λογική να εντάσσεται και η στενή φιλική παρέα του πρωθυπουργικού ζεύγους με τον εκδότη της LIFO Στάθη Τσαγκαρουσιάνο και τον σύντροφο του, τα Σαββατοκύριακα του Αυγούστου στα Χανιά ή άλλους προορισμούς!

Αναμφίβολα η χώρα τις δύσκολες αυτές ώρες της ενεργειακής κρίσης και των τεταμένων Ελληνοτουρκικών σχέσεων χρειάζεται ανοιχτές αντιλήψεις και όχι «σκοταδισμό» και «παλαιοδεξιά» ομοφοβικά σύνδρομα!

Ο περίεργος και τοκογλυφικός δανεισμός (με επιτόκιο 20%!!!) της Dimand του Ανδριόπουλου απο το διεθνές fund HIG (ξενοδοχειακά δάνεια Κυπριώτη)! Τι τρέχει; Τι έχει παιχτεί;

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε πολλές λεπτομέρειες αλλά ασχολούμενοι ακροθιγώς με το ζήτημα προς το παρόν, ομολογώ ότι μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός του ιδιότυπου και πρωτοφανούς δανεισμού με επιτόκια που παραπέμπουν στις δεκαετίες 1980-90 και την εποχή των ραντιέρηδων, της εισηγμένης πλέον εταιρίας Dimand από το διεθνές fund HIG με τόκο ετησίως της τάξης του 20%, βάσει του ρεπορτάζ που εγράφη και δεν διαψεύσθηκε!

Για την ιστορία το fund HIG, γνωστό στην ελληνική πιάτσα για την υπόθεση των ξενοδοχειακών δανείων Κυπριώτη, για τα οποία σηκώθηκε πολλή σκόνη και προκλήθηκαν εξελίξεις, προχώρησε το 2020 σε μια «στρατηγική συμμαχία» με την Dimand! Η οποία όπως αντιλαμβάνομαι δεν υπήρξε ποτέ μετοχικού χαρακτήρα αλλά εξαντλήθηκε στην παροχή χρηματοδότησης της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής!

Στις μέρες μας, αφού λοιπόν η Dimand κατάφερε να μπει στο Χρηματιστήριο, όπως – όπως, την είδαμε να αποπληρώνει τον δανεισμό από την HIG, με επιτόκιο γύρω στο 20%!!!

Η ιστορία αυτή, του πραγματικά ιδιότυπου και πρωτοφανούς δανεισμού με τοκογλυφικά επιτόκια της τάξης του 20%, σηκώνει πολύ συζήτηση και έρευνα σε βάθος από τις αρμόδιες αρχές!

Διότι αν ισχύει το ύψος του φημολογούμενου επιτοκίου, κινείται σε επίπεδα πέραν των δεδομένων της αγοράς και μακριά από τα χρηστά συναλλακτικά ήθη!

Και θα πρέπει να διαφανεί «τι έχει παιχτεί» και τι «κρύβεται από πίσω»! Διότι εκτός των άλλων αφορά πρώτον μια εισηγμένη στο ΧΑ επιχείρηση και δεύτερον ένα fund που η υπόθεση των δανείων Κυπριώτη από συστημική τράπεζα σήκωσε σκόνη! Ενώ το HIG φέρεται να διαπραγματεύεται και την απόκτηση του 71% των μετοχών του ΟΛΘ από τον Ιβάν Σαββίδη!

Βραχυχρόνια ή μακροχρόνια η διεθνής ύφεση; Ο ρόλος της πορείας των επιτοκίων!

*** Η διεθνής οικονομία διέρχεται για μία ακόμα φορά μία ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση, όχι ακριβώς πρωτόγνωρη ως προς τις συνέπειές της, αλλά οπωσδήποτε ως προς τις αιτίες της. Οι οποίες είχαν βεβαίως αφετηρία πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και φυσικό επακόλουθο ήταν να επιδεινωθούν σφόδρα, μετά την έναρξή του και την επιλογή της Δύσης και ειδικότερα της Ε.Ε. να υιοθετήσει την αμερικανική πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

*** Τα αποτελέσματα γνωστά και καταστροφικά για την ευρωπαϊκή οικονομία και τους πολίτες της, καθώς η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε, επέφερε και την κρίση ακρίβειας, την επισιτιστική κρίση, την αλματώδη αύξηση του κόστους μεταφορών και την έκρηξη των πληθωριστικών τάσεων, πουμε τη σειρά τους επέφεραν και το τέλος του φθηνού χρήματος, με την αύξηση των επιτοκίων

*** Η ύφεση ήδη χτυπάει με θόρυβο την πόρτα των οικονομιών, για την έλευση της οποίας συμφωνούν το ΔΝΤ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στις μεν ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφεται ήδη πληθωρισμός ρεκόρ, ενώ στην Κίνα διογκώνεται το εξωτερικό της χρέος. Όλες οι ισχυρές οικονομίες αντιμετωπίζουν προβλήματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους και καταφεύγουν στη μόνιμη συνταγή αντιμετώπισης της κρίσης, με δημοσιονομικά μέτρα και στη λήψη νέων δασμολογικών εμποδίων, που φυσικά συνιστούν νέες μορφές προστατευτισμού.

*** Με καταγεγραμμένες αυτές τις υφεσιακές καταστάσεις, τίθεται πλέον το ερώτημα αν η ύφεση θα είναι βραχυχρόνια ή μακροχρόνια. Αυτό βέβαια σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιτοκίων. Βρισκόμαστε, κυρίες μου και κύριοι, στην αρχή μιας νέας οικονομικής κρίσης, που είναι δύσκολο να προβλεφθεί πού μπορεί να ξεσπάσει. Ακόμη και αν προκληθεί «τυχαία», μπορεί να επεκταθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστική η κρίση του 2008 που ξεκίνησε από κάτι «μεμονωμένο», την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ, και πήρε παγκόσμιες διαστάσεις.

Η χαρτογράφηση της ενεργειακής κρίσης

*** Μόλις δύο μήνες πριν την τυπική έναρξη της χειμερινής περιόδου και τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι λιγότερα κατά 10% από αντίστοιχες περιόδους των προηγούμενων χρόνων, ενώ μειώθηκαν οι εξορύξεις αερίου κατά 1 δισ. κυβικά. Η Ε.Ε. πληρώνει ήδη για το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), 7 (!) φορές ακριβότερα από τις τιμές του στις ΗΠΑ. Προσθέστε ότι φέτος ένα τμήμα του αμερικανικού φυσικού αερίου που προοριζόταν για εξαγωγή θα στραφεί στην εσωτερική κατανάλωση.

*** Οι ελλείψεις θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών, που αυτή την περίοδο στις ευρωπαϊκές αγορές είναι πάνω από 2.500 δολάρια/1.000 κυβικά μέτρα και το χειμώνα προβλέπεται να ξεπεράσει τα 4.000 δολάρια/1.000 κυβικά. Δυσκολότερα όμως θα αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτουν ενεργειακές πρώτες ύλες. Υπάρχουν και άλλες εκτιμήσεις. που υπολογίζουν ότι αν συνεχιστεί ο «ενεργειακός πόλεμος» οι τιμές μπορεί να φτάσουν στο φυσικό αέριο μέχρι 10.000 δολάρια/1.000 κυβικά και στο πετρέλαιο μέχρι 370 δολάρια/βαρέλι!!!

Κλείνουν εργοστάσια στην Ευρώπη

*** Το τι γίνεται αυτή την περίοδο στο χώρο των βιομηχανιών και των εργοστασίων στην Ευρώπη, μάλλον δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Μόλις προ ημερών έκλεισε το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής χάρτου στη Γερμανία και στα ελληνικά σούπερ μάρκετ είχαμε, ευτυχώς για λίγο, τον πόλεμο προμήθειας χαρτιών υγείας – υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας καβγάδων μεταξύ πελατών για το ποιος θα πάρει σειρά ή περισσότερα πακέτα! Αλλά και σε μεγάλα εργοστάσια, που παράγουν αλουμίνιο, ψευδάργυρο και άλλα στοιχεία απαραίτητα για την αυτοκινητοβιομηχανία και τις κατασκευές, τα προβλήματα από την εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, έχει τις πολύ αρνητικές συνέπειές της

*** Θέλετε παραδείγματα; Από μία αρχική έρευνα, κατέγραψα πρόχειρα τα ακόλουθα: Η νορβηγική Norsk Hydro ανακοίνωσε ότι θα προβεί στο κλείσιμο του εργοστασίου Slovalco αλουμινίου στην Σλοβακία στο τέλος Σεπτεμβρίου. Κλείνει το μεταλλουργικό εργοστάσιο Budel στην Ολλανδία που ελέγχεται από το γκρουπ της Trafigura. Μετά τη δήλωση αυτή αυξήθηκε η τιμή του ψευδαργύρου πάνω από 7% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME). H Glencor ανακοίνωσε ότι δεν θα παραδώσει τις ποσότητες ψευδαργύρου που είχε συμφωνήσει. Η γερμανική Aurubis, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού στην Ευρώπη δήλωσε ότι θα μειώσει στο μίνιμουμ τη χρήση φυσικού αερίου και θα μεταφέρει το κόστος στους πελάτες της.

*** Με απλά λόγια, η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, που εκτείνονται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της, οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής ή κλείσιμο ευρωπαϊκών εργοστασίων παραγωγής χημικών προϊόντων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Και αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για ύφεση και περαιτέρω γενίκευση της αύξησης των τιμών, όχι μόνο το 2023 , αλλά ότι τα φαινόμενα θα διαχυθούν και στα επόμενα 3-5 χρόνια, τότε (θα) μιλάμε για οικονομική τραγωδία στην ευρωπαϊκή ήπειρο…

Πως θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη της Μότορ Όιλ όταν κατά 70% αφορούν εξαγωγές και όχι ελληνικό κοινό;

*** Επιστροφή στα εν οίκω. Σας ανέφερα χθες ότι από την πλευρά των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ετέθη θέμα και για φορολόγηση των υπερκερδών των πετρελαϊκών εταιρειών είτε έχουν διυλιστήρια (κυρίως) είτε ασκούν απλώς εμπορία (σε δεύτερο βαθμό). Υπάρχει, όμως, ένα σοβαρό θέμα-πρόβλημα: Για παράδειγμα, η Μότορ Όιλ οφείλει το 70% περίπου του τζίρου της στις εξαγωγές της, δηλαδή τα έσοδα της κατά 70% προέρχονται από την κατανάλωση σε άλλες χώρες. Πως μπορεί να φορολογηθούν εδώ, στην Ελλάδα και αυτά που εισπράττει από καταναλωτές άλλων κρατών;

*** Πάντως και η Κομισιόν έχει ταχθεί υπέρ της φορολόγησης και των υπερκερδών πετρελαϊκών εταιρειών. Οι δικές μας του κλάδου, θα έχουν και ένα επιπλέον παράγοντα αύξησης των εσόδων τους, από την κίνητρα της κυβέρνησης για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπου η τιμή του διαμορφώνεται πέριξ του 1,5 ευρώ το λίτρο, έχοντας μεγάλα περιθώρια κέρδους

Η αναψηλάφηση της υπόθεσης Farallon – Euromedica επηρεάζει και τις εξελίξεις με το Ερρίκος Ντυνάν;

*** Όσο για την αναψηλάφηση της υπόθεσης της Euromedica, σαφώς η όλη ιστορία θα επηρεάσει και το deal της Τράπεζας Πειραιώς για λογαριασμό του Ερρίκος Ντυνάν, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν ξεκάθαρες αποφάσεις από την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και την αμερικανική, που ψάχνει τα έργα και τις ημέρες της Farallon. Αυτά προς το παρόν, μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

ΚΟΥΙΖ (1):

Ποιον πολιτικό και πρώην υπουργό αποκαλούσαν στον κύκλο του, “ο…Τάλαρος”;;!! Του είχε μείνει από την προηγούμενη θητεία του σε επίμαχο και επίκαιρο και στις μέρες μας Οργανισμό, καθώς…μηχανευόταν τα πάντα, προς ίδιον όφελος φυσικά

ΚΟΥΙΖ (2):

Ποιον εν ενεργεία πολιτικό, αποκαλούν ακόμα “ο κύριος 25%”;;!! “Εύσημο” που του απέδωσαν σε άλλο πόστο, οπου διαχειριζόταν σημαντικές υποθέσεις, ελληνικών συμφερόντων φυσικά τότε και όχι αλλοδαπών

Άσχετο…μερικώς

***Ο…σύντροφος Πιτσιόρλας έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα, έχει δηλαδή βαρύ ιστορικό. Δεν ξέρω τι λένε οι κατά καιρούς αγαπητοί του σύντροφοι, αλλά είχε πάντα ανοιχτές τις δίφυλλες πόρτες του, καθώς ήταν άνθρωπος της αγοράς επί χρόνια και φυσικά ήξερε τα μυστικά της, ήξερε να ελίσσεται με μαεστρία και να αποφεύγει τις κακοτοπιές. Τώρα, αν το κατόρθωνε πάντα, δεν ξέρω. Μπορεί κάποια μέρα να σας διηγηθώ μερικές ιστορίες, ανακαλώντας τες στη μνήμη μου…

Κουίζ 3)

*** Ποιοι τραπεζίτες μας ή κορυφαία στελέχη των 4 συστημικών τραπεζών μας βρέθηκαν στο Λονδίνο, στο συνέδριο της Goldman Sachs; Η ερώτηση δεν είναι ρητορική, έχει το νόημά της. Το οποίο σταδιακά θα φανεί και στο ταμπλό…

*** Τελευταίο για σήμερα. Τα στοιχεία πληθωρισμού και δείκτη τιμών καταναλωτή περιμένει μέσα στην εβδομάδα η Fed, τα οποία θα καθορίσουν και την τρίτη αύξηση επιτοκίων της

*** Αυτά και σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Για να δούμε σήμερα το βράδυ, πάντα στο τέλος θα…κερδάνε οι Γερμανοί ή η παρέα του Ιτούδη, με τον Γιάννη και τα άλλα αστέρια μας, θα έχουν διαφορετική γνώμη; Την καλημέρα μου!