Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα. Έφτασαν τα Χριστούγεννα, την άλλη Δευτέρα δηλαδή και την μεθεπόμενη Δευτέρα έχουμε 1η Ιανουαρίου 2024. Με λίγα λόγια τον φάγαμε και αυτόν τον χρόνο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η ζωή κυλάει. Ψηφίστηκε και ο Προϋπολογισμός του Κράτους, αλλά ως συνήθως, μόνο από την κυβέρνηση, όλη η αντιπολίτευση εναντίον. Και όλοι με τα επιχειρήματά τους…

Ο Προϋπολογισμός, διχάζει, αντί να ενώνει σε βασικές του τουλάχιστον παραδοχές

*** Όπως κάθε χρόνο, η εκάστοτε κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση τον νέο Προϋπολογισμό, προς ψήφιση, υποτίθεται και για τριήμερη συζήτηση. Αυτό το επαναλαμβανόμενο σκηνικό δεν κοσμεί με δάφνες καμία κυβέρνηση, καθώς ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ συζήτηση και προετοιμασία ΔΕΝ υπάρχει. Κάποιοι τεχνοκράτες αναλαμβάνουν τη σύνταξή του, τα υπουργεία στέλνουν τις απαιτήσεις τους, του αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών “κόβει και ράβει”, ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και πάει στη Βουλή το πολυσέλιδο πόνημα. Το οποίο πραγματικά δεν ξέρω πόσοι βουλευτές το διαβάζουν τελικά, πολύ περισσότεροι πόσοι ενσκύπτουν με προσοχή στις προβλέψεις και τις παραδοχές του, πριν μιλήσουν και πολύ περισσότερο πριν ψηφίσουν. Στο δια ταύτα, η κυβέρνηση σύσσωμη ψηφίζει, η αντιπολίτευση σύσσωμη καταψηφίζει. Μιλάμε για ένα μάνιουαλ, το οποίο κάθε χρόνο προσαρμόζεται στις επιδιώξεις τεχνοκρατών και πολιτικών και οικονομικών συμβούλων, χωρίς οι επαγγελματικοί φορείς να έχουν καμία συμμετοχή, δεν συνδιαμορφώνουν απολύτως τίποτα, πλην ίσως κάποιων απαιτήσεων του Συνδέσμου βιομηχάνων. Τι κι αν η Βουλή εγκρίνει έναν πακτωλό εσόδων, περί τα 63 δισ. ευρώ, προερχομένων φυσικά από τον κάθε φορολογούμενο πολίτη, ουσιαστική διαβούλευση δεν υπήρξε ποτέ και δεν διαφαίνεται να υπάρξει, δυστυχώς.

*** Η κυβέρνηση, λοιπόν, έκανε τους λογαριασμούς της, τους παρουσίασε και τους ψήφισε, είχε την πλειοψηφία και το έκανε. Και φυσικά επιμένει ότι εφεξής, θα πρέπει, στη χειρότερη των περιπτώσεων, να τηρήσει τις προβλέψεις και τις πρόνοιες του νέου καταστατικού οικονομικού χάρτη της χώρας. Σταχυολογώ από την ομιλία του πρωθυπουργού, κυρίως το οικονομικό μέρος, που είναι και απολογιστικό και σχεδιαστικό:

«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ύστερα από 14 χρόνια που δρομολογείται με τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα…αυτή η αναβάθμιση υπήρξε εθνικός στόχος…Η εμπιστοσύνη, είναι αυτή που γεννά εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών, αλλά και εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας και πολιτών… Γιατί αυτή η λέξη κρύβεται… και πίσω από τους αριθμούς που αποτελούν την ταυτότητα της σημερινής οικονομικής πολιτικής… (πετύχαμε) ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, τον τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη, που του χρόνου θέλουμε να αγγίξει το 3%. Ακόμα, η ανεργία που έπεσε κάτω από το 10%, αυξάνοντας σε 4.250.000 τους εργαζόμενους. Το δημόσιο χρέος, το οποίο είχε φτάσει στο 206% το 2020, στις εποχές της πανδημίας, υποχώρησε στο 160% του ΑΕΠ, με στόχο να πέσει κάτω από το 150%. Ενώ οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Αλλά και ο μέσος μισθός, ο οποίος έχει αυξηθεί πάνω από 15%, με τον κατώτατο μισθό -θέλω να θυμίσω ότι τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ- να είναι σήμερα στα 780 ευρώ και θα αυξηθεί κι άλλο».

*** Η Αντιπολίτευση; Η αξιωματική, ο ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ, επισήμανε ότι «η χώρα έκανε, την περασμένη χρονιά, ρεκόρ 27ετίας στην είσπραξη φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς ανήλθε στο 29%, ενώ αν προσθέσουμε και τις ασφαλιστικές εισφορές πάμε στο 43%». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι «οι έμμεσοι φόροι προσεγγίζουν τα δύο τρίτα των εισπράξεων της συνολικής φορολόγησης» καθώς και ότι τι «οι εισπράξεις από ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 7 δισ. ευρώ μετά το 2021, κατά 40% δηλαδή».
Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, καταλόγισε στην κυβέρνηση πως «δεν χάνετε ευκαιρία να φέρνετε ρυθμίσεις οι οποίες συμπιέζουν τους μισθούς προς τα κάτω». Υποστήριξε πως στο φορολογικό νομοσχέδιο «αποκαλύφθηκε το τερατώδες ψέμα σας ότι δεν θα φορολογήσετε τη μεσαία τάξη» και φέρατε την ρύθμιση όπου βάζετε τους ιδιοκτήτες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να συμπιέσουν μισθούς καθώς τους λέτε ότι «αν αυξήσεις τον μισθό του εργαζομένου, θα σου αυξήσω το τεκμήριο και τον φόρο».

*** Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ειδικότερα ο κ. Κατρίνης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Για ποια οικονομικά επιτεύγματα μιλά η κυβέρνηση όταν: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν μείον 39% μέχρι τον Οκτώβριο σε σχέση με το 2022. Το εμπορικό έλλειμμα ήταν ύψους 26 δις ενώ οι εξαγωγές θα κλείσουν με αρνητικό πρόσημο. Και αυτά δεν τα λέμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τα λένε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «…Το 78% των επιχειρηματιών θεωρούν τη διαφθορά ως εμπόδιο. Ο Ευρωπαϊκός Ελεγκτικός Μηχανισμός αναφέρει ότι το 40% των έργων δίνεται με απευθείας αναθέσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς».

*** Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομικών (για αυτό και η επιλογή), χαρακτήρισε «εμβληματικό παράδειγμα» της ρητορικής άλλο να ρωτάνε κι άλλο να απαντάει η κυβέρνηση, τον υπουργό Οικονομικών. «Του λέμε: Είμαστε στην τελευταία τετράδα του ΟΟΣΑ όσον αφορά τους μέσους μισθούς, και απαντάει: Η ανεργία έχει μειωθεί. Του λέμε για στοιχεία για τη σύνθεση των επενδύσεων και αν αλλάζουν την παραγωγική δομή. Και απαντάει για Pfizer, Google και Microsoft».

«Φροντίδα και προδέρμ» από τον Μητσοτάκη στον Καιρίδη

Κουράγιο έδινε ο Μητσοτάκης στον Καιρίδη μετά το πέρας της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2024.

Είναι σίγουρο ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κακοπέρασε το προηγούμενο διάστημα, τού την έπεσε και ο Σαμαράς και αυτός αναγκάστηκε να σηκώσει το γάντι εκ μέρους της κυβέρνησης.

Οι δύο άνδρες δεν είχαν ποτέ κακή σχέση, απλά τον πήρε η μπάλα. Αλλωστε, έχουν πολλούς κοινούς φίλους.

Τέλος πάντως, φροντίδα και προδέρμ θέλει ο κάθε υπουργός σε αυτή την περίοδο

Ακούει τα κάλαντα και «βουρ» για την Αμερική ο Στέφανος Κασσελάκης

Μια αναχώρηση προβλέπει το πρόγραμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων, πρώτα θα ακούσει τα κάλαντα και μετά θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Πρώτος σταθμός το Τέξας, όπου θα βρεθεί με την οικογενειά του και μετά στην Πολιτεία του Μισισίπι, όπου βρίσκεται η οικογένεια του Τάιλερ.

Επιστροφή στην Αθήνα αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.

Ο Κασσελάκης και ο Τάιλερ έχει σκοπό να ταξιδέψει και στη Νότια Αφρική κάποια στιγμή αλλά όχι τώρα στις χριστουγενιάτικες μέρες.

Αυτό το ταξίδι θα πάει πολύ μετά, ίσως τον Μάρτιο- Απρίλιο.

Σίγουρα μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τέλη Φλεβάρη.

Στα πίσω έδρανα και χωρίς πολλά πολλά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού

Στα πίσω έδρανα της Ολομέλειας επέλεξε να βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία συνεδρίαση του προϋπολογισμού.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθησε την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου, ενώ δίπλα του καθόταν, όπως αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός, η Όλγα Γεροβασίλη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τον χαιρετούν και να σπεύδουν να μιλήσουν μαζί του.

Χαιρετούσε, άκουγε, “αγόραζε” αλλά δεν πωλούσε.

Κοινώς δεν ήθελε να εκφραστεί γιατί δεν ήθελε κανένας να γνωρίζει τη ψυχοσύνθεσή του.

Κακό το κλίμα για τον Γιάννη Οικονόμου μέσα στην κυβέρνηση, χειρότερο μέσα στην ΕΛ.ΑΣ.

Δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο.

Το κλίμα είναι πολύ κακό για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και στο Μαξίμου αλλά και μέσα στο Σώμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ΜΑΤ επέλεξαν να βγουν στο αντάρτικο και αρνήθηκαν να πάνε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας , στον αγώνα του Παναθηναικού με την Μακάμπι.

Αν και ο Αττικάρχης διέταξε ΕΔΕ, το κλίμα είναι ένα κλικ λίγο πριν την γενικότερη άρνηση προς την ηγεσία του ΠΡΟ.ΠΟ.

Την καλύτερη άποψη για τον Δένδια έχουν Αποστολάκης – Κασσελάκης

Στο περιθώριο της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, μού μετέφεραν ότι ο ναύαρχος Αποστολάκης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας με δημοσιογράφους εκθείαζε το Νίκο Δένδια και ότι την ίδια άποψη έχει και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Γι΄ αυτό άλλωστε υπερψήφισαν και τις αμυντικές δαπάνες…

Αυξήθηκε ο δομικός πληθωρισμός στο 11μηνο – Καλά κρατούν οι αυξήσεις σε τρόφιμα, ένδυση-υπόδηση και μη αλκοολούχα ποτά

*** Οι αριθμοί ευημερούν, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ευημερούν και οι άμεσα επηρεαζόμενοι καταναλωτές. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), υποχώρησε στο 2,9% τον Νοέμβριο (2,4% στην Ευρωζώνη), από 3,8% τον Οκτώβριο, ενώ στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στο 4,2% (5,7% στην Ευρωζώνη), από 9,4% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η αποκλιμάκωση αυτή, αντανακλά κυρίως τη μείωση των διεθνών τιμών ενέργειας καθώς στο 11μηνο φέτος, η μέση τιμή του πετρελαίου brent κινήθηκε καθοδικά στα 82,6 δολ./βαρέλι, από τα 100,6 δολ./βαρέλι το 11μηνο του 2022 (-17,9%), παραμένοντας ωστόσο υψηλότερη κατά 28,9% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά με 8,9% και ακολούθησαν: ένδυση και υπόδηση 6,1%, υγεία 5,5% (από 2,8% τον Νοέμβριο του 2022), εκπαίδευση 3,5% (από 2,2% τον Νοέμβριο ΄22), ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια 3,1%, αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες 3,1%, άλλα αγαθά και υπηρεσίες 1,6%, αλκοολούχα ποτά και καπνός 1,6% και διαρκή αγαθά-είδη νοικοκυριού 1,4%. Σε τρεις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών καταγράφηκε μείωση του επιπέδου των τιμών. Αυτές ήταν: νερό, ηλεκτρικό, αέριο και άλλα καύσιμα (-1,5%), μεταφορές (-2,1%) και επικοινωνίες (-3,3%). Αφαιρώντας από τον τις κατηγορίες της ενέργειας, των τροφίμων, των ποτών και του καπνού, δηλαδή υπολογίζοντας τον πυρήνα του ΕνΔΤΚ, η ετήσια μεταβολή του εν λόγω δείκτη διαμορφώθηκε στο 2,8% τον Νοε-23, από 3,6% τον Οκτ-23, αλλά – προσέξτε – στο 11μηνο φέτος ανήλθε στο 5,5%, από 4,4% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Έχουμε, δηλαδή, ενίσχυση του δομικού πληθωρισμού στο 11μηνο φέτος, που προέρχεται από την υστερόχρονη διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων στις υπηρεσίες και σε μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα. Παρά ταύτα, από τον Ιούνιο ο δομικός πληθωρισμός ακολουθεί πτωτική τροχιά.

Δυσμενείς ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες και στο νέο νόμο – Πέρασαν οι απαιτήσεις των servicers, με ξεχωριστή τροπολογία της τελευταίας στιγμής

*** Στον νέο νόμο που πέρασε πριν μερικές ημέρες (5072/2023) και ειδικότερα στα άρθρα 115 και 116, όπως αναφέρουν μεγάλα δικηγορικά γραφεία, εισήχθησαν νέες δυσμενείς ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες, που τους στερούν κάποια από τα λίγα μέσα άμυνας που τους έχουν απομείνει. Οι ρυθμίσεις αυτές, ευνοϊκές για τους servicers, δηλαδή, τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και τα funds που εκπροσωπούν, έρχονται σε αντίθεση με όλο τον σκοπό του νόμου, που υποτίθεται ότι ψηφίστηκε για να επιτύχει συνθήκες ενημέρωσης και διαφάνειας και μεγαλύτερη προστασία για τους δανειολήπτες, απέναντι στις καταχρηστικές συμπεριφορές των πιστωτών τους. Με τις συγκεκριμένες διατάξεις, όπως εξηγούν έμπειροι νομικοί, αφενός δίνεται τέλος σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της νομιμοποίησης των servicers να προβαίνουν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμούς κατασχέσεις κλπ) για λογαριασμό των funds που κατέχουν τα κόκκινα δάνεια και αφετέρου, τους δίνεται η δυνατότητα να πιέζουν δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν ακίνητα και έχουν προσφύγει στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ώστε να λαμβάνουν προκαταβολή, έως και 10% από το συνολικό ποσό που έχει ορισθεί ότι θα πληρώσουν οι οφειλέτες με βάση τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

*** Ειδικότερα, με το άρθρο 115 αποστερούνται οι δανειολήπτες από την δυνατότητα να προβάλλουν λόγους ανακοπής που πολύ συχνά γίνονταν δεκτοί από τα δικαστήρια και οδηγούσαν στην ακύρωση των ενεργειών των πιστωτών. Ενώ, με το δε άρθρο 116 δίνεται η δυνατότητα στους servicers να πιέζουν για προκαταβολή 10% έναν δανειολήπτη, ακριβώς τη στιγμή που έχει καταφέρει να «παγώσει» έναν πλειστηριασμό μέσω μιας ρύθμισης που έχει επιτύχει με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, οδηγώντας τον ξανά σε αδιέξοδο. Αυτό προφανώς θα οδηγήσει πολλούς δανειολήπτες σε απώλεια της ρύθμισης που είχαν πετύχει, αδυνατώντας να καταβάλλουν το 10%. Είναι, πάντως, εξόχως ενδιαφέρον ο τρόπος που πέρασαν αυτές οι διατάξεις. Ενώ το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε ογκώδες ν/σ για τους servicers, δεν ενσωμάτωσε αυτές τις διατάξεις ούτε στο κείμενο του ν/σ που δόθηκε στη διαβούλευση, ούτε καν στο κείμενο που έφτασε στη Βουλή, αλλά το έφερε με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής κατά το στάδιο της ψήφισης. Έτσι, ο χρόνος ελέγχου της τροπολογίας περιορίστηκε στο ελάχιστο, όπως και η δημοσιότητα γύρω από τις επίμαχες διατάξεις. Προβλέπω μελλοντικά σοβαρά επεισόδια με εξώσεις, μετά από όλα αυτά και μακάρι να διαψευστώ…

Ενδιαφέρουν

*** Η χρηματιστηριακή αγορά, μετά τις πωλήσεις των τραπεζικών πακέτων του ΤΧΣ (Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank) και του 11% των ΕΛΠΕ, βρίσκεται σε φάση προσαρμογής και ανακατατάξεων, κυρίως από κάθε είδους θεσμικούς επενδυτές και αυτό φαίνεται από τις κινήσεις του στο ταμπλό.

*** Στοίχημα και αυτής της εβδομάδας, να κατακτηθούν τα επίπεδα των 1.300 μονάδων, ειδικά μετά την υποχώρηση της Παρασκευής για τον Γενικό Δείκτη. Δύσκολο, αλλά και έτσι γίνεται η δουλειά όσων θέλουν να αναδιατάξουν δυνάμεις και χαρτοφυλάκια.

*** Από τον συνολικό τζίρο των 175,2 εκατ. ευρώ της Παρασκευής, τα 130 περίπου αφορούσαν τις 4 συστημικές τράπεζες, τα ΕΛΠΕ, τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.

*** Έντονη και επαναλαμβανόμενη η φημολογία ότι επίκειται μεγάλο deal, που θα συζητηθεί. Μακάρι. Αλλά δεν αφορά την BC Partners, ούτε έναν από τους πλέον συνήθεις υπόπτους του ΧΑ, όπως κυκλοφορεί σε διάφορα στέκια.

*** Δεν πρόλαβε να ανακοινώσει την εξαγορά των warrants από το Δημόσιο η Aegean και άρχισαν οι… ενορχηστρώσεις. Τα αεροσκάφη έχουν μηχανές, οι οποίες ή επισκευάζονται ή αλλάζουν, όπως συμβαίνει πάντα σε όλες τις αεροπορικές. Ούτε οι πτήσεις θα μειωθούν, ούτε τα έσοδα. Τα λοιπά είναι μάλλον εκ του πονηρού. Και οι αναλυτές και οι αναλύτριες να έχουν κατά νου ότι verba volant, scripta manent.

*** Αυτή τη ρύθμιση που προωθεί η Κομισιόν, με βάση την οποία τα Τιμολόγια θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να εξοφλούνται μέσα σε ΕΝΑ ΜΗΝΑ, αν τελικά περάσει και γίνει νόμος, πολλές επιχειρήσεις θα ανασάνουν και πολλές θα γλιτώσουν το λουκέτο. Φαντάζομαι έχετε υπόψη σας τι γίνεται στην αγορά, καλύτερα ας μην γίνω κακός και δηκτικός σήμερα…

*** Στο αγκυροβόλιο του λιμένα Αλεξανδρούπολης κατέπλευσε χθες το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο της Gastrade, η υπεράκτια μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου – μήκους περίπου 300 μέτρων – που μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη. Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, Κωνσταντίνος Σιφναίος αναφέρει ότι «πιστεύω ότι μεταξύ 15 και 20 Ιανουαρίου θα έρθει το δοκιμαστικό φορτίο και θα γίνουν όλες οι δοκιμές σε διάστημα 6-7 εβδομάδων, τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε». Η λειτουργία του FSRU, της νέας πύλης εισόδου φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μιας στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια υποδομής καθώς διαφοροποιεί τον ενεργειακό χάρτη ως προς τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου.

*** Οι αρχικές επιδιώξεις και τα…όνειρα να αναβαθμιστεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε ανεπτυγμένη μέσα στο επόμενο έτος και δη στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, δεν θα ευοδωθούν, δυστυχώς. Πάμε για το 2025, αν όλα πάνε καλά.

*** Ανακατατάξεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Το χρηματιστήριο της Ινδίας, με κεφαλαιοποίηση στα 4 τρισ. δολάρια, ξεπέρασε το αντίστοιχο του Χονγκ Κονγκ. Θυμίζω ότι έχουμε και Ινδικούς ομίλους που επενδύουν στη χώρα μας, όπως το Switz Group, κυρίως στον ευρύτερο χώρο των τροφίμων.

*** ΚΟΥΙΖ (και απορία μαζί): Γνωρίζει κανείς την πραγματική ιδιοκτησία των τοποθετήσεων ξένων επενδυτών κάθε κατηγορίας, στους ισχυρούς ελληνικούς ομίλους, εκτός από τους ίδιους, ως άμεσα ενδιαφερόμενους;

Αυτά για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Να έχετε μια καλή, δημιουργική και αποδοτική εβδομάδα. Και όσοι έχετε χρήμα και χρόνο, μη συνωστίζεστε σε 3,4 μέρη για τις γιορτές, η Ελλάδα έχει πανέμορφες γωνιές, ανακαλύψτε τες. Την καλημέρα μου…

Διαβάστε ακόμη: