Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα. Και καλό χειμώνα, ο καιρός άλλαξε απότομα και μας βάζει σε εορταστικό κλίμα, αλλά και σε πρόσθετα έξοδα και έγνοιες…

ΤΑΙΠΕΔ: Δε χάθηκε η καταστατική μειοψηφία στη HELLENiQ Energy – Αλλά δεν εξηγεί ποιοι φορείς έχουν μικροποσοστά και πως διασφαλίζεται η διακράτησή τους

*** Το θέμα της απώλειας της καταστατικής μειοψηφίας από το ελληνικό Δημόσιο στη HELLENiQ Energy Holdings, θέμα ιδιαίτερα σοβαρό και επίμαχο, γιατί σημαίνει πολύ απλά και απώλεια για τα δικαιώματα του Δημοσίου, κυριάρχησε στις δημόσιες και όχι μόνο συζητήσεις, με αφορμή την πώληση του πακέτου εξ ημισείας 11% από ΤΑΙΠΕΔ και όμιλο Λάτση. To ΤΑΙΠΕΔ, λοιπόν, το Σάββατο στις 2 το μεσημέρι, στέλνει ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο αναφέρει ότι, “με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο περί δήθεν απώλειας των δικαιωμάτων καταστατικής μειοψηφίας του Δημοσίου μετά τη συναλλαγή για την ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών της HELLENiQ ENERGY”, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Η συνολική έμμεση συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της HELLENiQ ENERGY δια του ΤΑΙΠΕΔ και άλλων νομικών προσώπων/φορέων του Δημοσίου, εξακολουθεί να υπερβαίνει το ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας και διατηρεί τα σχετικά δικαιώματα.

– Σε συνέχεια αιτήματος που υπέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ, το Δ. Σ. της HELLENiQ ENERGY συγκάλεσε Έκτακτη Γ. Σ. στις 28 Δεκεμβρίου 2023 με θέμα την τροποποίηση του Καταστατικού της, προκειμένου να διασφαλιστεί η αναλογική εκπροσώπηση του Δημοσίου στο Δ. Σ., με τη δυνατότητα διορισμού τριών (3) μελών, σε περίπτωση που το ποσοστό που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, στο μετοχικό της κεφάλαιο, είναι μεταξύ 25% και 35%.

Καλοδεχούμενες οι διευκρινίσεις. Αλλά, προκύπτουν ορισμένα θέματα. Κατ΄αρχήν, ποιοι είναι αυτοί οι φορείς του Δημοσίου και τα νομικά πρόσωπα, που κατέχουν μικροποσοστά, με τα οποία εξασφαλίζεται η καταστατική μειοψηφία, ήτοι ποσοστό άνω του 33,34%, ότα στο ΤΑΙΠΕΔ απέμεινε το 31,2%; Δεν έχουν όνομα, ή αποτελεί…κρατικό μυστικό; Και δεύτερον και ίσως σημαντικότερο, υπάρχει κάποια υποχρέωση αυτών των κατόχων μετοχών των ΕΛΠΕ, να μην πουλήσουν κάποια στιγμή τα ποσοστά τους; Αυτοί, φαντάζομαι, δεν υπέγραψαν ότι θα τα διακρατήσουν για 6 μήνες. Οπότε, οι πόρτες είναι ανοιχτές. Αν υπάρχει άλλη εκδοχή, ευχαρίστως να μας την ανακοινώσουν.

Τι ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης από τον Γεραπετρίτη να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό

Οι πληροφορίες λένε πως ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ζήτησε να μεταφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν ανέχεται να χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση» με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να απαντά θετικά και να δεσμεύεται πως θα το μεταφέρει στον πρωθυπουργό.

Αλλωστε, ο Κασσελάκης περιέλαβε και τον Γεραπετρίτη για αυτή την γελοία υπόκλιση που έδειξε πόσο άπειρος είναι με τα διπλωματικά πρωτόκολλα.

Κοτζιάς – Κασσελάκης: Ένας έρωτας γεννιέται

Πολύ στενές είναι οι σχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Κοτζιά.

Ο Κοτζιάς βρήκε ένα παιδί που δεν γνωρίζει ούτε τα βασικά για την εξωτερική πολιτική και τον καθοδηγεί όπως κάνουν οι παπάδες στα κατηχητικά.

Και ο Κασσελάκης υπερασπίζεται πλέον και την Συμφωνία των Πρεσπών…

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες που έτρωγαν παρέα και το κλίμα που έχει φέρει ο Μητσοτάκης

Πριν από λίγες ημέρες, λοιπόν, σε διακεκριμένο «ψαράδικο» του Ψυχικού, συνέτρωγαν δύο εμβληματικοί επιχειρηματίες.

Ο ένας, επικεφαλής κορυφαίου επιχειρηματικού ομίλου.

Και ο άλλος, «πρωτοκλασάτος» στις κατασκευές και στην ενέργεια.

Η διάθεσή τους φαινόταν εξαιρετική, μακριά από προβλήματα και σκοτούρες, όσο για το «μενού» της συζήτησης μόνο υποθέσεις μπορεί να γίνουν.

Πάντως, είναι ενδεικτικό ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη οι επιχειρηματίες είναι σε μία διαλεκτική μεταξύ τους και δεν σκοτώνονται…

Η Τσαπανίδου άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ και κατηφόρισε για την Καραϊβική

Στην Καραϊβική βρίσκεται η Πόπη Τσαπανίδου, απολαμβάνοντας ξέγνοιαστες διακοπές στα καταγάλανα νερά του νησιωτικού συμπλέγματος.

Η ίδια πριν κάποιο καιρό είχε ενημερώσει τους διαδικτυακούς της φίλους για το ταξίδι με πλοίο που έκανε διασχίζοντας τον Ατλαντικό και στη φωτογραφία που είχε ανεβάσει φαίνεται να κάθεται σε παράθυρου του πλοίου, ενώ χαμογελάει κοιτώντας τον φωτογραφικό φακό.

Όπως γράφει εκπλήρωσε τον στόχο της να διασχίσει τον Ατλαντικό.

Όταν την ρωτάνε για τα όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ απλά γυρνάει την μούρη της αλλού.

Πατωμένη η δυναμική της Νέας Αριστεράς των Χαρίτση – Αχτσιόγλου

Η Νέα Αριστερά δεν τραβάει. Με τόση έκθεση στα ΜΜΕ και πιάνουν 2,5%. Τίποτα.

Αυτό μέχρι τις ευρωεκλογές θα γίνει 1%. Και το ΠΑΣΟΚ πιάνει 12% αλλά να ξέρετε ότι στις δημοσκοπήσεις υπερεκπροσωπείται.

Οπότε και αυτό τίποτα δεν κάνει. Η Κεντροαριστερά είναι σε μία χειμερία νάρκη.

Όλα είναι ρευστά. Δεν υπάρχει κάποιος που να εμπιστευτούν.

Έχασε την ευκαιρία για σόου η Ζωή Κωνσταντοπούλου και την έπιασε κατάθλιψη

Έχει πάθει ψυχολογικά προβλήματα η Ζωή Κωνσταντοπούλου που δεν την έβαλαν μέλος της εξεταστικής επιτροπης για τα Τέμπη.

Της στοίχισε γιατί είχε επενδύσει ότι θα έκανε μεγάλο σόου.

Να φανταστείτε ψήφισαν να την εξαιρέσουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Σοβαρός διαπληκτισμός μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων

Μου λένε ότι τις προηγούμενες μέρες 2 κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν σοβαρό διαπληκτισμό μεταξύ τους και έπρεπε να παρέμβει το Μαξίμου για να ηρεμήσουν τα πράγματα…

Όμως, τέτοια περιστατικά γίνονται πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα και κάποιοι δεν υπολογίζουν τον Μητσοτακη…

Σε καλή πορεία το ΑΕΠ, στοίχημα να πιαστεί έστω ένας από τους διαφορετικούς στόχους κυβέρνησης, Κομισιόν, αγοράς

*** Οδεύουμε προς το τέλος του οικονομικού έτους και η πορεία των βασικών δεικτών της οικονομίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για πολλούς και ευνόητους λόγους, όπως αντιλαμβάνεστε. Ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένες τις δυσμενείς διεθνείς συνθήκες, παρουσίασε επιβράδυνση το γ’ τρίμηνο 2023. Για το σύνολο του 9μηνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 2,2%, έναντι 0,6% στην Ευρωζώνη, καθώς σε ετήσια βάση τα επιμέρους στοιχεία που το απαρτίζουν αυξήθηκαν, όπως η ιδιωτική κατανάλωση (1,3%), η δημόσια κατανάλωση (1,1%), οι επενδύσεις παγίων (7,4%), οι εξαγωγές ( 2,3%) και οι εισαγωγές (1,8%). Η επίδοση της ελληνικής οικονομία στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την τρέχουσα μέση εκτίμηση της αγοράς για τον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης του τρέχοντος έτους (2,3%). Με δεδομένη την επίδοση της οικονομίας στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα στοιχεία που δημοσίευσε προ ημερών η ΕΛΣΤΑΤ, για να πιαστεί η πρόβλεψη της μέσης εκτίμησης της αγοράς ή ακόμα και των αντίστοιχων επίσημων εκτιμήσεων της Κομισιόν (2,3%) και του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024 (2,4%), απαιτεί όπως γίνεται αντιληπτό, σημαντική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Τρέχει με ταχύτητα το ιδιωτικό χρέος – Μεγάλο αγκάθι στα σπλάχνα της οικονομίας και της κοινωνίας

*** Σύμφωνοι, η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε θετική τροχιά, αντέχει, αλλά υπάρχουν προβλήματα που προκαλούν δέος με το ύψος τους. Μεταξύ άλλων και αφήνοντας εκτός προς το παρόν το δημόσιο χρέος, τα μεγέθη που κινείται το ιδιωτικό χρέος αποτελούν πολύ μεγάλο πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και όχι μόνο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, στα 254 δισ. ευρώ ανέρχεται το ιδιωτικό χρέος στη χώρα μας, ποσό από το οποίο, τα 105 δισ. αφορούν στην Εφορία, τα 102 δισ.αφορούν στις τράπεζες και τα 45 δισ. ευρώ αφορούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα για τις τράπεζες και για το ποσό των 102 δισ. ευρώ, έχει σημασία να επισημανθεί ότι περί τα 63 δισ. αντιστοιχούν σε funds, 11 δισ. στις τράπεζες, ενώ 28 δισ. ευρώ καλύπτουν τα πανωτόκια. Είναι φανερό ότι ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, με δεδομένη τη δυσκολία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις αυξημένες δόσεις, λόγω αύξησης των επιτοκίων, είναι υπαρκτός, αν δεν έχει ουσιαστικά δημιουργήσει σοβαρούς προβληματισμούς και στις ίδιες τις τράπεζες και στην ΤτΕ και σε ΕΚΤ/SSM.

Ενδιαφέρουν

*** Η χρηματιστηριακή αγορά μπαίνει σε εορταστικό κλίμα, άλλωστε τα μεγάλα γεγονότα συνέβησαν ήδη, οπότε οι κινήσεις πλέον θα είναι στοχευμένες. Αλλά, δεν είναι απαραίτητο να είναι κακή η αγορά, τουναντίον σε τέτοιες περιόδους συμβαίνουν ωραία πράγματα, μέχρι και κοιμώμενα χαρτιά ξυπνάνε, προφανώς το καθένα για να υποδεχτεί τον…Άι Βασίλη του!

*** Η DBRS αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς, κίνηση που προφανώς εντάσσεται στο κλίμα προετοιμασίας, ενόψει πώλησης μέρους ή όλου του ποσοστού 27% που κατέχει το ΤΧΣ.

*** Περί φορολογίας το σχόλιο. Στο 3% μόλις των συνολικών φορολογικών εσόδων, αντιστοιχούν οι φόροι επί των κερδών ανωνύμων εταιρειών, σύμφωνα με στοιχεία του 2022. Τα ίδια, μάλλον και το 2023, αλλά θα το διαπιστώσουμε μόλις βγουν τα επίσημα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις στην κατηγορία αυτή – τα σχόλια δικά σας.

*** Απορία: Όταν αυξάνεις τα φορολογικά βάρη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βοηθάς την ανάπτυξη; Προφανώς όχι, αλλά το κάνεις, γιατί δεν διαθέτεις τον απλό μηχανισμό σύλληψης ούτε της μικρής, πολλώ δε μάλλον της μεγάλης φοροδιαφυγής

*** Σαφώς αποτελεί ελπιδοφόρο γεγονός, μια εταιρεία και μάλιστα εισηγμένη, που δεν είχε και το καλύτερο παρελθόν, να επανέρχεται σε θετική τροχιά. Αλλά, λίγο κράτη στα διθυραμβικά σχόλια για τη Lavipharm, να δούμε και το τελικό αποτέλεσμα, για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα, όπως και άλλα οικονομικά της στοιχεία

*** Οι μάχη μεγάλων και μικρών κατασκευαστών για τα δύο έργα σε Λαμία-Καρπενήσι και Ιωάννινα-Κακαβιά, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού, πήρε παράταση για τις 21 Δεκεμβρίου, όπως έχει γίνει γνωστό. Έμαθα όμως ότι ένας ενδιαφέρομενος (σχήμα ή κατά μόνας, δεν ξέρω) ζήτησε ήδη νέα παράταση, επικαλούμενος φόρτο εργασίας των υπηρεσιών του, λόγω κλεισίματος της χρήσης

*** Στη μετοχή του Άβακα ποντάρουν πλέον και κάποιοι θεσμικοί, που μέχρι πρότινος ούτε που πλησίαζαν το χαρτί. Να φταίει μόνο η Optima, που έδωσε πρόβλεψη για σχεδόν διπλάσια τιμή;

*** Αυτά για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Χειμώνιασε, προσωρινά λένε οι μετεωρολόγοι. Οι ιώσεις στο φόρτε τους, οπότε προσοχή. Να έχετε μια καλή και αποδοτική εβδομάδα, την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: