Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου, τον φάγαμε (ή μας έφαγε) και τον 10ο μήνα του 2023. Ήδη οι πρώτες προθήκες με χριστουγεννιάτικα στολίδια έχουν κάνει την εμφάνισή της και πολλαπλασιάζονται, αλλά το γιορτινό κλίμα απαιτεί και άλλα πράγματα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε. Στη Θεσσαλία, πάντως, πολλές οικογένειες δεν έχουν σπίτι πλέον ούτε τα στοιχειώδη, χωριά ολόκληρα νέκρωσαν, η πολιτεία σπεύδει (πολύ) βραδέως και εμείς οι υπόλοιποι σχεδόν έχουμε ξεχάσει δεκάδες ανέστιους ανθρώπους. Ο υδροκεφαλισμός των μεγάλων αστικών κέντρων (η διόγκωση του διοικητικού κέντρου εις βάρος της περιφέρειας και ο συγκεντρωτισμός που αυτό συνεπάγεται) θολώνει τη μνήμη…

Ο Χατζηδάκης κυνηγάει τους influencers για φοροδιαφυγή

Με το θέμα της φοροδιαφυγής, κυρίως, θα καταπιαστεί το υπουργικό συμβούλιο σήμερα.

Για το θέμα, όλοι περιμένουν τον Κωστή Χατζηδάκη για τα μέτρα που θα εξαγγείλει.

Ένα από αυτά είναι, όπως μου λένε, το κυνήγι των influencers, δηλαδή θα ελεγχθούν οι λογαριασμοί με τους πολλούς followers και θα αναζητηθούν διαφυγόντα κέρδη.

Αυτό και μόνο δίνει τον ωραίο τίτλο «Ο Χατζηδάκης κυνηγάει τους influencers».

Για να δούμε τι θα βγάλει αυτό το νέο σαφάρι.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κασσελάκη χωρίς ατζέντα και περιεχόμενο

Συνάντηση θα έχει Μητσοτάκης και Κασσελάκης και μην παίρνετε αέρα στα μυαλά σας.

Εθιμοτυπική θα είναι χωρίς πολλά πολλα και σίγουρα χωρίς ατζέντα.

Δεν αποκλείω show του Κασσελάκη στην Βουλή, όμως, ο Μητσοτάκης θα ήθελε να μάθει τι σκέφτεται ο Στέφανος και ως που θα μπορούσε να βρούνε έναν κοινό τόπο…

Συνάντηση θα έχει τέλος εβδομάδας και ο Κασσελάκης με τον Ανδρουλάκη.

Δεν ξέρω τι μπορεί να θέλουν να πούνε, εκτιμώ όμως, ότι δεν θα έχουν και πολλά.

«Πόρτα έφαγε» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αε αίτημα για συνάντηση με το ΚΚΕ

Το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, επικοινώνησε με στέλεχος του ΚΚΕ για να κανονιστεί η συνάντηση Κασσελάκη-Κουτσούμπα.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, δόθηκε η απάντηση ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπα αναρρώνει από την πρόσφατη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε και πως δεν θα είναι σε θέση να συναντήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι δηλαδή ότι αν ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν καλύτερα θα τον συναντούσε. Κοινώς τον απέφυγαν ευγενικά…

Βουλευτής της αντιπολίτευσης μεταξύ διαζυγίου και μιας παλιάς αγάπης

Μου λένε για έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης που δεν έχει χωρίσει ακόμα επισήμως, αλλά η πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα έχει βουίξει ότι η σύζυγος δεν τον θέλει πια για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι ο βουλευτής φέρεται να γύρισε στην παλιά του αγάπη, πριν παντρευτεί… την οποία είχε και παράλληλα για ένα διάστημα όντας παντρεμένος.

Προφανώς γύρισε στην «ερωμένη» για να πνίξει τον πόνο του και για να του συμπαρασταθεί…

Η ερωμένη βέβαια, βγαίνει στο γυαλί και είναι αρκετά γνωστή αλλά δεν κολλάνε τα παιδιά σε κάτι τέτοια…

Μόνο τυχαία δεν είναι τα καλά λόγια του Νίκου Παπανδρέου για τον Στέφανο Κασσελάκη

Έχετε καταλάβει ότι τα θερμά λόγια που είπε ο Νίκος Παπανδρέου για τον Κασσελάκη μόνο τυχαία δεν είναι.

Ο Νίκος έχει καταλάβει ότι ο άλλος ο Νίκος, ο πρόεδρος δύσκολα θα τον βάλει ξανά στην λίστα για την ευρωβουλή.

Οπότε παίζει με τα ενδεχόμενα ο ΝΑΠ.

Άλλωστε, να ξέρετε ότι ο Ανδρουλάκης αυτό το διάστημα δεν τα πάει καλά με τους Παπανδρέου, για διαφορετικό λόγο για τον καθένα…

Εθνική Τράπεζα: Τι είναι αυτό το «πολύ μεγάλο», που θα ανακοινωθεί στις 10 Νοεμβρίου;

*** Το παιχνίδι στον τραπεζικό τομέα έχει ήδη ανοίξει και πλέον οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας απομακρυνθεί από τα πέτρινα χρόνια των μεγάλων ζημιών και των τριών ανακεφαλαιοποίησεων, αποτελούν μόνιμο επενδυτικό στόχο εδώ και έναν τουλάχιστον χρόνο, Έχοντας προσφέρει σημαντικότατα κέρδη, ειδικά σε όσους είχαν την προνοητικότητα και το χρήμα να τοποθετηθούν στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών των μετοχών τους, αλλά ακόμα και μετά τις αρχικές αποδόσεις τους του 10% και 20%, σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν και πάλι σημείο αναφοράς διεθνώς, λόγω των πακέτων που βγάζει προς πώληση το ελληνικό Δημόσιο. Το μικρό ποσοστό της Eurobank (1,4%) που κατείχε το ΤΧΣ το πήρε το με συνοπτικές διαδικασίες και με ικανοποιητικό premium η ίδια η τράπεζα. “Σφήνα” στη σειρά που είχε θέσει το Ταμείο με επόμενη αποεπένδυση αυτή της Εθνικής, μπήκε ξαφνικά η Alpha Bank, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα την αγορά. Και η Εθνική, το μεγαλύτερο φιλέτο των υπό αποεπένδυση τραπεζών, πάει για την τρίτη θέση, συγκεντρώνοντας ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές. Η διαδικασία, όπως έχει ανακοινώσει το ΤΧΣ, θα εκκινήσει αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, στις 7 Νοεμβρίου το πιθανότερο, στοιχείο που επίσης υπεισήλθε όλως περιέργως την τελευταία στιγμή στις επιλογές του Ταμείου, όπως πολύ έγκαιρα και έγκυρα σας είχε ενημερώσει η στήλη. Προφανώς η ξαφνική εξάρτηση των εξελίξεων από το εννεάμηνο, είχε κάποιους πολύ σοβαρούς και ουσιαστικούς λόγους, που μάλλον θα τους κατανοήσουμε καλύτερα κατά τις επόμενες ημέρες.

*** Αυτό που σας παρουσιάζει σήμερα η στήλη, σαφώς δεν μπορεί να έχει την απαραίτητη απόλυτη διασταύρωση, αλλά η πηγή από την οποία προέρχεται, έχει συνήθως πολύ καλή πληροφόρηση, εκ θέσεως, οπότε σας την εκθέτω, αναλαμβάνοντας και τον κίνδυνο να μην ισχύει, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο προς πώληση πακέτο του 20%, συνολικά ή εν μέρει. Η πληροφορία, λοιπόν, που έφτασε στη στήλη από την προαναφερόμενη πηγή, κάνει λόγο για “κάτι πολύ μεγάλο”, που αφορά την Εθνική τράπεζα και το οποίο μάλιστα προσδιορίζεται ότι “θα ανακοινωθεί στις 10 Νοεμβρίου”! Το πρώτο πράγμα που μπορεί να σκεφτεί κάποιος είναι ότι πιθανόν θα έχουμε μια ανακοίνωση για μια μεγάλη συμφωνία της Εθνικής, προφανώς με ξένο επενδυτή (τράπεζα και εδώ;), που θα αφορά και μετοχική συνεργασία. Η άλλη εκδοχή είναι να πρόκειται για ηχηρή συνεργασία με ξένο όμιλο ή ακόμα και για εξαγορά από την ίδια την Εθνική, άλλης τράπεζας. Η…έρευνα “επί του πεδίου”, του συγκεκριμένου συνεχίζεται και για οτιδήποτε νεότερο, θα σας κρατώ ενήμερους.

Αγορά logistics: Τεράστια η ζήτηση πανελλαδικά, χωρίς συνολικό σχέδιο οι επενδύσεις και χωρίς κατηγοριοποίηση προϊόντων

*** Να ξεφύγουμε όμως από το τραπεζοκεντρικό μας, αναγκαστικά λόγω εξελίξεων, τοπίο, γιατί στην αγορά συμβαίνουν και άλλα πολύ σημαντικά πράγματα, που αφορούν όλη την βιομηχανία και όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της ελληνικής και ξένης αγοράς. Οι αποθηκευτικοί χώροι ανά την Ελλάδα, είναι κοινή πεποίθηση στην αγορά ότι ούτε επαρκούν, ούτε είναι σωστά σχεδιασμένοι και κατανεμημένοι, ενώ από άποψη κατηγοριοποίησης προϊόντων, που είναι το σύγχρονο ζητούμενο από τους μεγάλους πελάτες, ούτε λόγος να γίνεται. Σε πρόσφατο κλαδικό συνέδριο, ακούστηκαν από τους άμεσα εμπλεκόμενους πολλά και σημαντικά, έγιναν σοβαρές διαπιστώσεις και ακούστηκαν και κάποιες προτάσεις, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να βελτιώσουν την εικόνα του κλάδου logistics. Το δεδομένο είναι ότι η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση αποθηκευτικών χώρων, δεν μπορεί να καλυφθεί από τις υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο, στη Μάνδρα και γενικότερα στο Θριάσιο, σε σχέση με την Αττική και το Καλοχώρι και τη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη, καθώς και κάποιες μικρότερες αποθήκες διάσπαρτες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Και το μεγάλο ζητούμενο είναι ότι δεν υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός, που θα θέσει σε κάποια τάξη τη σημερινή αναρχία, καθώς θα πρέπει και οι χώροι να είναι οι κατάλληλοι και κυρίως να έχουν ευθεία σύνδεση με τους μεγάλους οδικούς άξονες (για σιδηροδρομικούς, μόνο για τη Β. Ελλάδα μπορούμε αυτή τη στιγμή να μιλάμε, μετά τα Τέμπη και τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές) τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Γιατί, πράγματι σήμερα γίνονται επενδύσεις εκατομμυρίων στον κλάδο, αλλά άναρχα δομημένες, σε ακατάλληλους χώρους και σε περιοχές χωρίς τις απαραίτητες υποδομές.

*** Υπάρχει και ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ανάπτυξης ΕΠ 2022-2040, (το εκπόνησε η ReDePLAN με φορέα υλοποίησης τη διαΝΕΟσις) που έχει κόστος υλοποίησης 1,15 δισ. ευρώ, θα καλύψει 100.500 στρέμματα και μπορεί να συμβάλλει με 13,8 δισ. ευρώ (ποσοστό 7,7%) στο εθνικό ΑΕΠ. Αλλά το θέμα είναι αν το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και τα συναρμόδια Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως οδηγό και να καταλήξουν σε ένα μακρόπνοο σχέδιο, που θα λαμβάνει υπόψη του όλες τις προαναφερόμενες παραμέτρους. Αλλά και μία που, περιέργως πως, ουδόλως αναφέρθηκε στο προαναφερθέν συνέδριο από κανένα εκ των ομιλητών, που έχουν και άμεση σχέση με το αντικείμενο. Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της στήλης, υπάρχει έντονη ζήτηση, ειδικά από συγκεκριμένες εταιρείες τροφίμων και από το λιανεμπόριο, όχι απλώς για έναν έστω και καλά οργανωμένο αποθηκευτικό χώρο, αλλά για τη δημιουργία εξειδικευμένων ανά προϊόν χώρους. Όπου δεν θα στοιβάζονται έπιπλα, μηχανήματα, ψυγεία και οτιδήποτε άλλο προϊόν, με τους εκατοντάδες κωδικούς προϊόντων τροφίμων, σε οποιαδήποτε μορφή και συσκευασία τους. Είναι μία σύγχρονη τάση, που διεθνώς αποτελεί δεδομένη κατάσταση, όχι όμως και στη χώρα μας, όπου ο αχταρμάς, ειδικά σε κάποιες αποθήκες, είναι απίστευτος και οι χρόνοι εξυπηρέτησης βιομηχανιών και αλυσίδων λιανεμπορίου είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, εμποδίζοντας την ομαλή τροφοδοσία τους. Τέλος, όσο για τα…όνειρα των “πράσινων” logistics, ας κάνουμε υπομονή μερικά χρόνια ακόμα…

Ενδιαφέρουν

*** Θετικό μεν το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, αλλά συνολικά προβληματική η εικόνα στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Χαμηλός τζίρος και υποτονικό γενικά το αγοραστικό ενδιαφέρον.

*** Οι 3 στις 4 συστημικές τράπεζες έκλεισαν με κέρδη. Και η μετοχή της Εθνικής εμφανίζει “περίεργα κρατήματα”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει θεσμικός διαχειριστής της ημεδαπής.

*** Πόσοι και ποιοι ήξεραν την τιμή του 1,33 ευρώ της Unicredit για την Alpha Bank; Μόνο ρητορικό δεν είναι το ερώτημα. Σε άλλη περίπτωση, θα είχαν ξεσηκωθεί οι πάντες…

*** Μόνιμο αγοραστή έχει εσχάτως η μετοχή της ΕΧΑΕ, τώρα απέκτησε και άλλους δύο. Η προοπτική της δικής της αναβάθμισης ίσως προσελκύει συνταξιοδοτικά ξένα χαρτοφυλάκια.

*** Aegean και Cenergy έκλεισαν με σημαντικά κέρδη χθες, αλλά ακόμα γίνεται “παιχνίδι” και το μπες-βγες ωφελεί μόνο όσους έχουν γρήγορα αντανακλαστικά και διαθέσιμα κεφάλαια.

*** Moda Bagno: Μετοχή-ασανσέρ, αλλά με ανοδική κατεύθυνση. Χαμηλό μήνα 0,765 και υψηλό 1,18 ευρώ. Χθεσινό κλείσιμο στο 1,11, με άνοδο 2,78%. Κεφαλαιοποίηση 20,87 εκατ. ευρώ. Τι παίζει; Κάτι πήρε το αυτί μου, για έξοδο.

*** Πως το είπε ο επικεφαλής της doValue, Θόδωρος Καλαντώνης, για την πρώτη κατοικία και την προστασία της; Ότι “η προστασία της πρώτης κατοικίας, εντάσσεται στην κοινωνική πολιτική, η οποία ασκείται από το κράτος. Δεν μπορεί να μετατίθεται ούτε στη διακριτική ευχέρεια, ούτε στην ευθύνη των άλλων συμμετόχων στην οικονομική διαδικασία – τραπεζών, ή επενδυτών, ή εταιρειών διαχείρισης”. Πολύ σωστά! Ακούει κάποιος από την κυβέρνηση, άραγε ή ισχύει και εδώ το “πάμε και όπου βγει”; Και αν βγει με κοινωνική έκρηξη, τότε θα τρέχει για λύση;

*** Μόνο εδώ συμβαίνουν τέτοια πράγματα: Καλά, είναι δυνατόν να λέγεται ως δικαιολογία για την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του περυσινού, σημειωτέων, ελαιόλαδου, ότι φταίνε οι διεθνείς αγορές; Που, στη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα της Ευρώπης; Λίγη ντροπή, πατριώτες…

*** Kleemann, Ικτίνος, Μάρμαρα Παυλίδη, είναι από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, που συμμετέχουν σε μεγάλη, διεθνή κλαδική έκθεση στην Κίνα.

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Το αίμα εξακολουθεί να ρέει σε Παλαιστίνη και Ισραήλ, η φρίκη με τα νεκρά ή ακρωτηριασμένα παιδιά συνεχίζεται. Και η ανθρωπότητα… προχωράει – στο δρόμο του σκοταδισμού, του μίσους, της βαρβαρότητας, της αλληλοεξόντωσης. Ποια καλημέρα να σας πω, άραγε…

Διαβάστε ακόμη: