Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Σημαδιακή ημέρα η σημερινή, κοτζάμ ΕΚΤ συνεδριάζει εδώ, μας έκανε την τιμή και θα ανακοινώσει σήμερα την πολιτική της για τα επιτόκια, με όλα να συνηγορούν ότι δεν θα υπάρξει νέα αύξηση, τουλάχιστον τώρα. Θα ακολουθήσει, βέβαια, ο…πανηγυρικός για το ψηφιακό ευρώ, μία πράγματι ιστορικής σημασίας απόφαση, που σταδιακά θα αλλάξει πολλά στις εγχρήματες συναλλαγές, αλλά θα επιφέρει και ασφυκτικό έλεγχο σε κάθε τι που έχει αξία, από το σεντ μέχρι τα εκατομμύρια… Σήμερα βέβαια προβλέπεται ότι θα βρέξει (αλλά όχι…μύρια), σημαδιακό και αυτό ή όχι δεν ξέρω, αλλά στην Αθήνα μπορεί να μην ρίξει σταγόνα, προς μεγάλη χαρά του οικοδεσπότη Στουρνάρα, που ζει το…μύθο του και το αξίζει.
Στην «μπούκα» έχει το Μαξίμου κυβερνητικό στέλεχος (που είχε έρωτα με δημοσιογράφο) για το ανύπαρκτο έργο στο υπουργείο του
O παλιός έρωτας κυβερνητικού στελέχους με γυναίκα δημοσιογράφο έχει οδηγήσει το “μαγαζί” που δουλεύει η ίδια, να υμνεί το κυβερνητικό στέλεχος για την θητεία του μέχρι τώρα, όταν η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Δηλαδή, υπάρχει τεράστια γκρίνια στην κοινωνία, δεν έχει λύσει τα μεγάλα θέματα του υπουργείου, το Μαξίμου τον έχει στην μπούκα και ακούγονται πολλά για την αντικατάστασή του…
Τουλάχιστον έχει μία σταθερή σύμμαχο, κάτι είναι και αυτό…
Που οφείλεται η «αφωνία» Παππά και Αποστολάκη, που ήταν οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του Κασσελάκη;
Θα έχετε παρατηρήσει φαντάζομαι ότι οι ακραιφνείς υποστηρικτές του Στέφανου, ο Νίκος Παππάς και ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης έχουν σταματήσει να μιλάνε πλέον δημοσίως για να υπερασπιστούν τον Στέφανο…
Πόσο άλλο να γίνουν ρεζίλι για χάρη του προέδρου;
Υπάρχει όμως ένας ακόμα εξαφανισμένος, για διαφορετικούς λόγους.
Ο πρώην γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Αυτό το παλικάρι έχει χαθεί από προσώπου γης!
Τι γίνεται; Δεν έχει άποψη για όσα γίνονται στο κόμμα ή προετοιμάζεται για κάτι άλλο;
Κουρέτας και Αγγελούδης δεν τα λένε καλά με τον Ανδρουλάκη και το περιβάλλον του
Μαθαίνω ότι τα έχει πάρει άγρια ο Ανδρουλάκης με τους εκλεγέντες Κουρέτα και Αγγελούδη.
Και αυτό διότι όπως μαθαίνω οι δύο προαναφερόμενοι που συγκαταλέγονται στους μεγάλους νικητές των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν θέλουν να δουν απο κοντά τον Ανδρουλάκη.
Δεν σας κάνει εντύπωση που πήγαν και είδαν μόνο τον Πρωθυπουργό;
Είναι προφανές ότι δεν θέλουν με τίποτα να συνδεθούν με το περιβάλλον Ανδρουλάκη;
Και δεν είναι οι μόνοι. Και ο Χάρης Δούκας έχει αρχίσει ήδη την ανεξαρτητοποίησή του…
Τρέμουν τα αριστερά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τι θα «εκστομίσει» ο Κασσελάκης στο Συνέδριο του Economist
Θυμάστε που ο Κασσελάκης όταν είχε προσκληθεί στον ΣΕΒ εξέφρασε κάτι απόψεις που έκαναν τον Μητσοτάκη να φαντάζει αριστερός…
Ε λοιπόν, κάτι αντίστοιχο να περιμένετε και στο Συνέδριο του Economist όπου θα πάει να μιλήσει ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ήδη τα αριστερά στελέχη περιμένουν την παρέμβασή του για να εκτοξεύσουν μύδρους για την φιλελεύθερη πολιτική του.
Όμως, αγωνία έχουν και τα στελέχη που στηρίζουν τον Κασσελάκη και τους πιάνει σύγκρυο μην πετάξει καμία μεγάλη πατάτα ο Στεφανάκος και μετά θα πρέπει να την μπαλώσουν…
Εγκλωβισμένες χιλιάδες επιχειρήσεις στη μέγγενη απλησίαστων επιτοκίων – Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για ελάχιστους και το ΕΣΠΑ τρέχει με ρυθμούς χελώνας
*** Την ώρα, λοιπόν, που το κλίμα στην οδό Πανεπιστημίου, την έδρα της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι πανηγυρικό και πλαισιώνεται από την παρουσία σύσσωμου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μία άλλη πραγματικότητα καταγράφεται, ακόμα και στα γύρω στενά, όπου έχουν την έδρα τους πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, όπως εύγλωττα αναφέρουν επικεφαλής φορέων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, καθώς και μεμονωμένοι επιχειρηματίες, “έχουμε μία Ελλάδα, δύο τουλάχιστον ταχυτήτων”, η απόσταση μεταξύ των οποίων, “αντί να μειώνεται, τουναντίον διευρύνεται”. Και αυτό γιατί η πρόσβαση που έχει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, καθώς τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια καθιστούν απαγορευτική κάθε παρόμοια κίνηση, αλλά και γιατί οι πληγές της πολύχρονης οικονομικής κρίσης παραμένουν ακόμα ανοιχτές, έχοντας σωρεύσει ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις. Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως αποδείχθηκε από πρόσφατα στοιχεία, ούτε αξιοποιούνται συνολικά, ούτε υπάρχουν οι απαιτούμενες εγκρίσεις, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα να έχουν λάβει φθηνά δάνεια μια χούφτα επιχειρήσεων. Αν δεν υπάρξουν ταχύτατες διαδικασίες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, το πρόβλημα των αδιάθετων και λιμναζόντων κεφαλαίων θα παραμένει, τη στιγμή που θα έπρεπε να διαχέεται σε όλο τον κορμό και το πλήθος των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσα φυσικά από ένα διαμοιρασμό που θα λαμβάνει υπόψη του ένα συνολικότερο σχέδιο, για τους τομείς κατεύθυνσής τους. Ήδη, διατυπώνονται ανοιχτά φόβοι από εγχώριους επιχειρηματικούς φορείς, επιμελητήρια και κλαδικές ενώσεις, ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα έχουμε εγκληματήσει κατά της ίδιας της οικονομίας μας, επαναλαμβάνοντας τα τραγικά λάθη και την ασυγχώρητη ολιγωρία απορρόφησης άλλων εγκεκριμένων κεφαλαίων. Αυτών, δηλαδή, που μας υπενθύμισε “φόρα παρτίδα” η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, όταν πήγαμε να ζητήσουμε βοήθεια για τις καταστροφικές πλημμύρες.
*** Επενδυτικά σχέδια υπάρχουν ήδη, τα συρτάρια των τραπεζών είναι γεμάτα, με τα περισσότερα εξ αυτών να χαρακτηρίζονται αξιόλογα και με μετρήσιμα αποτελέσματα σε σχετικά σύντομο χρόνο. Να θυμίσω εδώ ότι, κάποτε, τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών, καλούσαν με δική τους πρωτοβουλία και με βάση δικές τους μελέτες, τις επιχειρήσεις-πελάτες τους, προτείνοντάς τους συγκεκριμένες επενδύσεις, επεκτάσεις, νέες μονάδες, συμπράξεις κλπ. Και τώρα υφίστανται παρόμοιες πρωτοβουλίες, όχι όμως από όλες τις τράπεζες, αλλά σε καμία περίπτωση σε τέτοιο βαθμό και έκταση, που απαιτείται για να αλλάξει σελίδα το ελληνικό επιχειρείν, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερό του μέρος. Αυτό που απουσιάζει, είναι η καθοριστική συμβολή και των ίδιων των φορέων, επιχειρηματικών και επαγγελματιών, καθώς εκεί μπορεί να υπάρξει η μεγάλη διάχυση κεφαλαίων που λιμνάζουν και η μετάγγισή τους στην πραγματική οικονομία. Ειδικότερα, θα πρέπει και τα ίδια τα επιμελητήρια της χώρας είτε μόνα τους είτε προσλαμβάνοντας ειδικούς συμβούλους, να πρωτοστατήσουν προς αυτή την κατεύθυνση των κεφαλαίων, επιβλέποντας και προωθώντας νέες επενδυτικές προτάσεις μελών τους. Γιατί και το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει τη διάθεση σοβαρών πόρων και προς τη μεσαία και μικρή επιχειρηματικότητα, αλλά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτα. Αλλά και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, διαθέτουν σημαντικά κεφάλαια, με γενικότερο, αλλά και κλαδικό προορισμό. Πλην, όμως, τα πράγματα εδώ είναι ακόμα χειρότερα, αφού ακόμα και όσες επιχειρήσεις και σχέδια εντάσσονται, μετά από πολύμηνες προσπάθειες και γραφειοκρατία για γερά νεύρα και μεγάλη υπομονή, για να δουν το χρώμα του χρήματος, περιμένουν ακόμα και πέντε (5) χρόνια. Μέχρι τότε θα πρέπει να βρουν τρόπους, να καλύψουν με ίδιους πόρους όλες τις πάγιες δαπάνες, αλλά και τις δαπάνες της όποιας νέας επένδυσης ή δραστηριότητας τους προκύπτει από το επενδυτικό τους σχέδιο, που ναι μεν εγκρίθηκε, αλλά το χρήμα αργεί πολύ να έρθει.
*** Ειδικότερα τώρα για την πολιτική χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι επιεικώς τραγική. Ουσιαστικά, η πιστωτική τους επέκταση ή δεν υπάρχει ή όπου απαντάται είναι μικρής σημασίας. Άλλωστε, η ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις κατά γενική ομολογία είναι απειροελάχιστη, λόγω των πολύ υψηλών και ασύμφορων επιτοκίων. Το αντίθετο συμβαίνει μάλιστα, καθώς το κύμα αποπληρωμών παλαιότερων δανείων συνεχίζεται και μάλιστα έχει διευρυνθεί η βάση των υπόχρεων, και πλέον δεν περιλαμβάνει μόνο μεγάλες, αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις. Οι οποίες επί της ουσίας θυσιάζουν την όποια ρευστότητα διαθέτουν, για να μειώσουν τα κόστη εξυπηρέτησης ληφθέντων δανείων, μετά την πρωτοφανή εκτίναξη των δόσεων τους, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων από την εδώ ευρισκόμενη από χθες ΕΚΤ και την ηγεσία της. Οι υπόλοιπες, που δεν έχουν παρόμοια δυνατότητα, απλώς φυτοζωούν και περιμένουν το μοιραίο…
Λαγκάρντ: Προς όφελος των επενδυτών η επιστροφή τους στην Ελλάδα!
*** Από τη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πέραν όσων θετικών ανέφερε για την ελληνική οικονομία και τις προόδους της και για την επάνοδο των τραπεζών σε υγιή κατάσταση, ξεχώρισα αυτά που είπε για το deal Alpha Bank-UniCredit, αλλά κυρίως αυτό που δήλωσε, για τους ξένους επενδυτές και την σαφή προτροπή της να επενέλθουν στην Ελλάδα. Η Λαγκάρντ δεν φημίζεται ιδιαίτερα για τις αβρότητές της και για το λόγο αυτό έχουν ξεχωριστή σημασία οι δηλώσεις της. Ιδού αυτούσια η ερώτηση (της συναδέλφου Ραλλού Αλεξοπούλου) και αυτούσια η απάντηση της Λαγκάρντ:
– Τη Δευτέρα η UniCredit κατέθεσε προσφορά για αγορά του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην Alpha Bank. Πιστεύετε ότι αυτή η κίνηση αποτελεί ένα πρώτο βήμα για επιπλέον σημαντικές επενδύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;
– Είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα εμπιστοσύνης και είναι μία δήλωση από ένα μεγάλο διεθνές τραπεζικό ίδρυμα που ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά, σε μία ελληνική τράπεζα και επίσης επιδιώκει συνεργασία μαζί της. Μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι; Πιθανόν. Γνωρίζετε ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. Το επίπεδο των επισφαλών δανείων έχει μειωθεί εντυπωσιακά, τα αποκαλούμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πιστεύω ότι σίγουρα μπορεί να είναι προς όφελος των επενδυτών να επιστρέψουν στην Ελλάδα
ΤΧΣ – Alpha Bank – UniCredit: Δεν υπάρχει deal χωρίς τιμή – Σοβαρές οι ευθύνες απόκρυψης
Έχουν δώσει τιμή ανά μετοχή για την Alpha Bank οι Ιταλοί της UniCredit, έστω και με όρους εμπιστευτικότητας; Αν ναι, τότε υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι η τιμή να διαρρεύσει, αφού όταν την γνωρίζει και ένας ακόμα, θεωρείται δεδομένο ότι θα τη μάθει τουλάχιστον και ένας τρίτος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πράγματι δόθηκε “προσωρινή τιμή”, την οποία γνωρίζει και η διοίκηση της τράπεζας και φυσικά η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πιθανότατα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αν πράγματι είναι έτσι – και φυσικά δεν μπορεί να είναι αλλιώς, γιατί θα συνιστούσε διεθνή πρωτοτυπία – τότε θα πρέπει άμεσα να δοθεί μια λύση, γιατί αυτή τη στιγμή οι επενδυτές βαδίζουν στο σκοτάδι και βρίσκονται στο έλεος φημών, υπολογισμών επιτήδειων και φυσικά κερδοσκοπίας, ακόμα και υποτιμητικής, με δεδομένη τη χθεσινή πτώση της μετοχής (-3,33%) και τη διακύμανσή της (1,437 – 1,376) συν τον όγκο συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε ( 6.282.779 μετοχές). Το Ταμείο και η διοίκησή του, μπορεί να έχουν τους λόγους τους που κράτησαν κρυφή την τιμή, αλλά από τη στιγμή που επανήλθε η μετοχή προς διαπραγμάτευση, δεν μπορεί να την κρατάει άλλο κρυφή. Έχει τεράστια ευθύνη, όπως φυσικά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που επέτρεψε την επαναδιαπραγμάτευση, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το σημαντικότερο στοιχείο της συμφωνίας μεταξύ των δύο τραπεζών, το τίμημα ανά μετοχή. Κάπως έτσι ανθεί η παραπληροφόρηση και η παραπλάνηση των επενδυτών, στοιχείο απαράδεκτο από κάθε άποψη και το οποίο δεν τιμά μια αγορά που θέλει να ανέβει κατηγορία. Και όσο οι φήμες οργιάζουν, το θέμα εκθέτει σοβαρά θεσμούς και υπολήψεις…
Ενδιαφέρουν
*** Τι σας έλεγα χθες για τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου; Δυστυχώς, η επιβεβαίωση χάλασε το θετικό κλίμα που δημιούργησε το τραπεζικό deal. Αλλά, όλα έχουν τις αιτίες τους. Πρώτον, δε μπορεί να παίζεις με τη νοημοσύνη των επενδυτών και δεύτερον, το κλίμα δεν αλλάζει μόνο από μία συμφωνία, ακόμα και τέτοιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους.
*** Η περίοδος που το ελληνικό χρηματιστήριο αντιδρούσε έντονα ανοδικά, δίκην ελατηρίου, παρήλθε πλέον, η εκτόνωση των πτωτικών πιέσεων έφερε μεγάλα κέρδη σε λίγους και ειδικά σε όσους είχαν την πρόνοια και το χρήμα να τοποθετηθούν σε πολύ χαμηλές τιμές. Για το λόγο αυτό, ακόμα έχουν μεγάλα περιθώρια, ειδικά σε δεικτοβαρή χαρτιά, για την αποκόμιση σημαντικών κερδών.
*** Η ΔΕΗ, όπως αναμενόταν, έκλεισε επιτυχώς το μεγάλο της deal, εξαγοράζοντας την Enel Ρουμανίας και βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τα προσδοκώμενα οφέλη, όμως, καταστούν την εξαγορά αυτή καθοριστική και για την εταιρεία και για τη χώρα. Δεν μας εξαγοράζουν μόνο, εξαγοράζουμε και εμείς.
*** Μιας και μπήκα στον αστερισμό των εξαγορών, μη νομίζετε ότι υπάρχει…απόλυτη ησυχία στο δίπολο αγοραστών και εξαγοραζόμενων. Κάθε άλλο. Και αυτό, παρά τα δεδομένα προβλήματα που φέρνει ο πόλεμος Ισραήλ – Παλαιστίνης…
*** Jumbo, MOH, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα βαριά χαρτιά που άντεξαν χθες σε μία κακή συνεδρίαση. Για σήμερα, δεν βλέπω ουσιαστικές διαφοροποιήσεις, εκτός κι αν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις.
*** Αργούμε, αλλά τα ανακαλύπτουμε τελικά, όταν όμως το κακό έχει γίνει και εξακολουθεί να συμβαίνει. Μετά τον πληθωρισμό της απληστίας”, ανακαλύψαμε και την “αισχροκέρδεια των πολυεθνικών”. Σε λίγο (λέτε;) μπορεί να ανακαλύψουμε και την “αισχροκέρδεια των τραπεζών”, που έχουν αναγάγει τη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων – επιτοκίων χορηγήσεων, σε μόνιμη πηγή απλόχερης, ανεξέλεγκτης και χρυσοφόρου κερδοσκοπίας. Αθεράπευτα αισιόδοξα θύματα…
Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Όλα καλώς βαίνουν, άλλωστε μας παίνεψε και η Κριστίν, οπότε μην ανησυχείτε ιδιαίτερα. Έδωσε…άδεια στους ξένους επενδυτές να έρθουν, εδώ οι καλές αποδόσεις. Την…ψηφιακή καλημέρα μου!