Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Η Θεσσαλία πάλι πνίγεται, αλλά τώρα και η Αχαΐα, η Ήπειρος, η Στερεά Ελλάδα και μαζί και η Αττική. Τα φαινόμενα είναι και πάλι πολύ έντονα και μακάρι να μην έχουμε θλιβερές επαναλήψεις καταστροφών και απωλειών, ανθρώπων πρωτίστως, αλλά και περιουσιών και υποδομών…
Το νέο κόλπο πριν τις εισαγωγές στο ΧΑ. Προσδιορίζουν κεφαλαιοποίηση στην πιο υψηλή τιμή – Ο Φουρλής και οι λοιπές δυνάμεις…
Μια καινούρια φάμπρικα , στην ουσία ένα «νέο κόλπο», παρατηρείται εσχάτως στις εταιρίες που βαδίζουν προς εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και παρατηρήσαμε στην περίπτωση του Φουρλή και όχι μόνον…
Μέσω των ιδιωτικών τοποθετήσεων που πραγματοποιούνται πριν την εισαγωγή, κατά τις οποίες ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα ή funds τοποθετούνται στο μετοχικό κεφάλαιο, στην ουσία προσδιορίζουν μια κεφαλαιοποίηση πριν την εισαγωγή, η οποία διαμορφώνεται στην πιο υψηλή τιμή από όλο το εύρος που έχει τεθεί.
Και τούτο το είδαμε τόσο στην υπόθεση των ακινήτων του Φουρλή με την τοποθέτηση της Μαριάννας Λάτση, όσο και στην Optima με την τοποθέτηση του Ολλανδού και άλλων ιδιωτών επενδυτών!
Ξεκίνησαν πάλι συζητήσεις για την Τέρνα Ενεργειακή, όχι όμως με την First, αλλά με άλλον ισχυρό παίκτη…
Επειδή πολλά λέγονται και άλλα τόσα γράφονται, σας ενημερώνουμε ότι οι συζητήσεις για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής έχουν ξεκινήσει και πάλι, κατά πληροφορίες, όχι όμως με την First με την οποία γίνονταν διαπραγματεύσεις επί μακρόν, αλλά με άλλο ισχυρό παίκτη της αγοράς! Μέχρι εδώ όμως! Περισσότερα προσεχώς …
Μετά το «Τ» που μπήκε στη βιτρίνα του ΟΤΕ, ακολουθεί Δημόσια Πρόταση ή Πώληση – Η αλλαγή μάνατζμεντ θεωρείται βέβαιη… Δύο κορυφαία funds επέδειξαν ενδιαφέρον!
Όποιος περνάει από την Λεωφόρο Κηφισίας, στο Δαχτυλίδι, θα έχει ήδη παρατηρήσει ένα τεράστιο «T» που δεσπόζει στη «βιτρίνα» του εμβληματικού κτιρίου του ΟΤΕ, δια του οποίου καταγράφεται η κυριαρχία και η ιδιοκτησία της Deutsche Telekom!
Οι Γερμανοί, που σε γενικές γραμμές πουλάνε παγκοσμίως, έχουν αποκομίσει από τον ΟΤΕ, τεράστια κέρδη, μέρος των οποίων επανεπενδύεται σε αγορές μετοχών του Οργανισμού, επίσης μεγάλες υπεραξίες από τα ακίνητα, καθώς και κέρδη από το ιλιγγιώδες πρόγραμμα προμηθειών, που σχεδόν εξαντλήθηκε! Παράλληλα οι Γερμανοί βασικοί μέτοχοι κρατάνε επί πολύ καιρό την κεφαλαιοποίηση σε χαμηλά επίπεδα!
Την μετοχή μόνιμα στα κάτω! Αυτό στην πιάτσα αναδύει την οσμή πιθανής δημόσιας πρότασης και εξόδου από το Χρηματιστήριο ή σκέψεις πώλησης, παρά το γεγονός ότι τούτο έχει διαψευστεί αρκετές φορές, χωρίς όμως κανείς σοβαρός στην αγορά να πείθεται!
Είναι ωστόσο λίγο πολύ γνωστό, ότι κορυφαία funds έχουν προσεγγίσει τους Γερμανούς και έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για στρατηγική τοποθέτηση στον Οργανισμό και μάλιστα σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές!
Προς το παρόν η απάντηση ήταν αρνητική…
Το εγχώριο πάντως μάνατζμεντ θεωρείται υπ’ ατμόν, ότι έχει κλείσει τον κύκλο του, με ότι τούτο συνεπάγεται…
Τράπεζες και Δημόσιο, αντιμέτωπες με μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ
*** Μπορεί το θέμα να μην βρίσκεται στις πρώτες σελίδες της οικονομικής ενημέρωσης, αλλά οι δύο άμεσα θιγόμενοι από επικείμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήτοι οι τράπεζες και το ίδιο το Δημόσιο, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν και ταυτόχρονα να προετοιμάζονται για νέες καταστάσεις, που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στα οικονομικά τους. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η πρόθεση, απόφαση ουσιαστικά, που μένει τυπικά να υιοθετηθεί και να ισχύσει σύντομα, για την αύξηση του δείκτη υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών, θα έχει επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική τους διάρθρωση. “Διαχειρίσιμες” μεν, όπως ισχυρίζονται, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα στοιχείο περαιτέρω επιβάρυνσης, με την έννοια ότι η δέσμευση μεγαλύτερων των σημερινών ποσών για τα ελάχιστα αποθεματικά τους, θα αφαιρέσει κεφάλαια από τις τράπεζες, τα οποία θα μπορούσαν να αποφέρουν επιπλέον έσοδα, ανάλογα φυσικά με την εκάστοτε χρήση τους. Ακόμα βέβαια δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για το κατά πόσο θα αυξηθεί το ελάχιστο όριο αποθεματικών και από πότε θα ισχύσουν τα νέα ποσά, αλλά οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα είναι καθόλου ήσσονος σημασίας, ενώ η εφαρμογή του νέου μέτρου το πιθανότερο είναι να ισχύσει από τις αρχές του 2024.
*** Αυτά, σε σχέση με τις επικείμενες αποφάσεις της ΕΚΤ, που αφορούν στις τράπεζες. Αλλά, στους κύκλους της ΕΚΤ φαίνεται ότι έχει ωριμάσει πλέον και ιδέα, που αφορά στις αποδόσεις που απολαμβάνει το Δημόσιο, από τις καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, φυσικά και σε όλες αντίστοιχα τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πηγές που διαθέτουν πρόσβαση σε αξιωματούχους της ΕΚΤ, φέρεται να είναι σχεδόν αποφασισμένη η μείωση των αποδόσεων των καταθέσεων του Δημοσίου στις κεντρικές τράπεζες, χωρίς και εδώ να προσδιορίζονται τα νέα όρια, αλλά και το αν θα υπάρξει κλιμακωτή απόδοση, ανάλογα με τα ποσά ή θα υπάρξει ενιαία απόδοση, ανεξαρτήτως ποσού. Αυτό σημαίνει, βεβαίως, ότι μία σταθερή πηγή εσόδων θα υποστεί ψαλίδισμα, γεγονός που δεν είναι βεβαίως θετικό για τα δημόσια ταμεία, που πρέπει να βρουν εναλλακτικές για την κάλυψη των όποιων απωλειών, από την επικείμενη μείωση του ορίου των αποδόσεων των κρατικών καταθέσεων σε όλες τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.
Έρχονται οι «έξυπνοι μετρητές», αλλά θα μας…μετράνε από το 2030!
*** Η όλη υπόθεση με τους λεγόμενους “έξυπνους μετρητές” ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, το 2014 αν θυμάμαι καλά. Και πέρασε από 40 κύματα μέχρι σήμερα. Ακυρώθηκε, προκηρύχθηκε ξανά το 2021 και τώρα γίνεται προσπάθεια στις αρχές του επόμενου έτους να επιλεγούν – άλλη “μηχανή” κι αυτή, αν με εννοείτε – οι τρεις από τους τέσσερις εναπομείναντες ενδιαφερόμενοι, αφού ο πέμπτος, η Landis+Gy, κατήγγειλε τις διαδικασίες και αποχώρησε. Όχι μόνο από το έργο, αλλά και από την Ελλάδα κι ας είχε δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Κόρινθο, ακριβώς για το σκοπό αυτό! Αλλά, μην προτρέχετε, φίλες και φίλοι, έχουμε ακόμα δρόμο μακρύ. Το… έξυπνο μέτρημα, από τα νέα μηχανήματα που θα παραλαμβάνει σταδιακά ο ΔΕΔΔΗΕ από τους τρεις ενδιαφερόμενους που θα επιλεγούν, δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν το 2030! Το αρχικό κόστος του όλου έργου αντικατάστασης των σημερινών μετρητών είχε υπολογιστεί σε 800 εκατ. ευρώ, αλλά ήδη έχει αυξηθεί τουλάχιστον και προς το παρόν κατά 50%, υπερβαίνοντας το 1,2 δισ. ευρώ. Αλλά, μέχρι να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί, και με τις πρώτες ύλες να αυξάνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί και να φτάσει σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα! Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πηγές που έχουν πρόσβαση στα ενδότερα των υποψηφίων, οι οποίοι θα κληθούν στο επόμενο διάστημα να καταθέσουν τις οικονομικές τους προσφορές και οι οποίοι φυσικά θα λάβουν υπόψη τους τα νέα δεδομένα στις αγορές των υλικών που θα χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή των περίπου 7,5 εκατομμυρίων “έξυπνων” μετρητών. Οι τέσσερις εναπομείναντες ενδιαφερόμενοι είναι η ρουμανική Elster Rometrics, θυγατρική ομότιτλης αμερικανικής εταιρείας, η Itron Spain και αυτή θυγατρική αμερικανικού ομίλου, η σλοβενική Iskraemeco και η ελληνική Protasis.
Μεγάλες οι απώλειες αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία, αλλά η εκτίναξη της τιμής της φέτας δεν δικαιολογείται
*** Η Θεσσαλία, με βάση επίσημα στοιχεία, κατέχει ποσοστό 40% της συνολικής αιγοπροβατοτροφίας της χώρας, οπότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος των επιπτώσεων στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Είναι η πρώτη Περιφέρεια σε παραγωγή πρόβειου γάλακτος και η δεύτερη σε κατσικίσιο, παράγοντας παράλληλα το 40% των μαλακών τυριών και το 23% των σκληρών. Με τις απώλειες χιλιάδων μονάδων ζωικού κεφαλαίου ακόμα να καταμετρώνται, η ομαλοποίηση της αγοράς αυτής, ακόμα και αν γίνει στο σύνολό της, πραγμα καθόλου βέβαιο, θα πάρει πολύ χρόνο. Και αυτό γιατί, πέραν του ότι θα πρέπει να βρεθούν και να αγοραστούν επίσης χιλιάδες αιγοπρόβατα, κανένας κτηνοτρόφος αυτή τη στιγμή χωρίς απλόχερη στήριξη, δεν μπορεί να δημιουργήσει νέα μονάδα. Όταν μία μεσαίου μεγέθους, π.χ. με 400 πρόβατα, θέλει τουλάχιστον 200.000 ευρώ για να στηθεί, πέραν όλων των άλλων απαραίτητων δαπανών – σίτισης κυρίως, με τις τιμές των ζωοτροφών να έχουν πάει στα ύψη, ενώ και η φυσική βοσκή πλέον, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και τις τωρινές είναι ουσιαστικά αδύνατη, γίνεται αντιληπτή η τεράστια δυσκολία ομαλοποίησης, έστω ως ένα βαθμό της συγκεκριμένης αγοράς.
*** Οι καταστροφές στη Θεσσαλία και ο αφανισμός κυριολεκτικά της κτηνοτροφίας, έφερε μεγάλες ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων πρώτη και καλύτερη η φέτα. Παράγοντες, όμως, των κτηνοτροφικών ενώσεων επιμένουν ότι “δεν δικαιολογούνται”. Και αυτό γιατί “υπάρχει προϊόν που έχει παραχθεί και είναι έτοιμο προς διάθεση, υπάρχει απόθεμα που φτιάχτηκε πριν μερικούς μήνες με τις προηγούμενες τιμές”. Συνεπώς, για να κρατηθούν οι τιμές και να μην παρατηρούνται εκτεταμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας, χρειάζονται αυστηροί και εκτεταμένοι έλεγχοι, σε όλο το φάσμα, από την παραγωγή, τον χονδρέμπορο, μέχρι τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής. Ήδη, η φέτα πωλείται σήμερα από 12 – 16 ευρώ, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα φτάσει ακόμα και 20 ευρώ το κιλό, αν δεν υπάρξει δυναμική παρέμβαση των μηχανισμών ελέγχου. Συμβαίνει μάλιστα ο τωρινός υπουργός Ανάπτυξης, να είναι Θεσσαλός και να έχει προσωπική άποψη για το θέμα, οπότε μένει να δούμε την αποτελεσματικότητα των όποιων ελέγχων, με καλύτερο καθρέφτη τιμών, το ράφι των σούπερ μάρκετ. Βέβαια, το συγκεκριμένο προϊόν έχει και έντονη εξαγωγική δυναμική, καθώς από τους 144 χιλ. τόνους, περίπου 90.000 εξάγονται στο εξωτερικό. Εκεί, όμως, στις ξένες αγορές η ελληνική φέτα είναι φθηνότερη, από ότι στη χώρα παραγωγής της, στοιχείο που καταδεικνύει ότι στην Ελλάδα οι μηχανισμοί νοσσούν ή επί της ουσίας είναι αναποτελεσματικοί, αν όχι ανύπαρκτοι.
Οι αδελφοί Σαράντη των τροφίμων συνεχίζουν τις επενδύσεις σε Ελλάδα και ξένες αγορές
*** Παρά τις τεράστιες πληγές που επέφεραν και στο χώρο των επιχειρήσεων οι πρωτοφανείς σε ένταση πλημμύρες στη Θεσσαλία, η εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη, που παράγουν τα προϊόντα με το σήμα Όλυμπος, προχωράει τα επενδυτικά της σχέδια και στην Ελλάδα και στις ξένες αγορές, που είτε έχει ήδη παρουσία είτε επιδιώκει να εισέλθει με τις επώνυμες μπράντες της. Η περαιτέρω διεθνοποίηση των πωλήσεων αποτελεί άλλωστε στρατηγική επιλογή της διοίκησης του ομίλου και αποδεικνύεται από την μέχρι τώρα πορεία των μεγεθών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 οι πωλήσεις του ομίλου στην Ελλάδα αφορούσαν την πλειοψηφία, ήτοι 202 εκατ. ευρώ, έναντι 171 εκατ. ευρώ των διεθνών, το 2020 υπήρξε ισορροπία (50% – 50%), το 2021 για πρώτη φορά οι εκτός Ελλάδας πωλήσεις πήραν «κεφάλι» (45% – 55%), ενώ το 2022 υπήρξε περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας, που εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε 40% -60%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στόχοι που έχει θέση η διοίκηση της επιτυχημένης επιχείρησης, αφορούν πρωτίστως στην αύξηση των εξαγωγών, την αύξηση των μεριδίων που κατέχει στην ελληνική αγορά, το δυναμικό λανσάρισμα του σήματος ΑΓΝΟ, την ολοκλήρωση του εργοστασίου χαλουμιού στην Κύπρο, την έναρξη λειτουργίας του νέου κέντρου διανομών στη Ρουμανία – μία μεγάλη επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ – και στη Βουλγαρία η λειτουργική απορρόφηση της United Milk Company από την Όλυμπος, θυγατρικής της ΔΕΛΤΑ που εξαγοράστηκε πριν από ένα χρόνο.
Ενδιαφέρουν
*** Η χρηματιστηριακή αγορά κατόρθωσε χθες να κλείσει με θετικό πρόσημο, παρά την πτώση του τζίρου και παρά την αρνητική ψυχολογία που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες. Το θέμα είναι να υπάρξει συνέχεια, έστω και με καχεκτικό τζίρο, που άλλες φορές μεταφράζεται σε στοιχείο συγκράτησης της προσφοράς και άλλες σε στοιχείο μη απορρόφησης της προσφοράς. Είπαμε, δύσκολη εβδομάδα…
*** Η Εθνική Τράπεζα άντλησε από τις αγορές 500 εκατ. ευρώ, από την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, με απόδοση 8%. Το ομόλογο έχει διάρκεια 10,25 έτη, με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,25 έτη. Η συναλλαγή συγκέντρωσε προσφορές άνω των 1,3 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή 100 και πλέον θεσμικών επενδυτών. Περίπου το 75% διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Δεν το λες και μεγάλη επιτυχία το 8%, παρά το γεγονός ότι οι αγορές “τιμολογούν” πλέον και άλλα στοιχεία, με κυριότερο ίσως την ανάκτηση, έστω και μερική της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από την ίδια την τράπεζα…
*** Αρκετά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και χθες από εισηγμένες εταιρείες. Συνοπτικά τα μεγέθη τους, για το καρνέ σας:
– Σε ενοποιημένο επίπεδο, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Profile παρουσίασε αύξηση 23% και ανήλθε σε 12,5 εκατ., έναντι 10,2 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 3,1 εκατ., έναντι 2,6 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2022 (+17%), τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 27% σε 1,8 εκατ., από 1,4 εκατ., ενώ τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 43% σε 1,5 εκατ. από 1 εκατ. ευρώ. Χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του α’ εξαμήνου στα 14,5 εκατ. ευρώ
– Ο ΟΛΘ, εμφάνισε συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 41,2 εκατ., μειωμένα κατά 1,2%, σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2022. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων για την εταιρεία μειώθηκαν κατά 24,5%, σε 7,7 εκατ.,από 10,2 εκατ. το 2022. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκαν σε 85 εκατ., έναντι 92,3 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2022 , χωρίς τραπεζικό δανεισμό.
– Έκρηξη μεγεθών από την ΚΡΙ-ΚΡΙ! Ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 112,97 εκ., έναντι 83,38 εκ. το 2022 (+35,5%). Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 28,72 εκ., έναντι 7,50 εκ. το 2022. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 26,18 εκ., έναντι 5,07 εκ. το 2022. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 21,19 εκ., έναντι 4,06 εκ. το 2022.
ΚΟΥΙΖ 1: Ποιο μεγαλοστέλεχος ξένου χρηματοπιστωτικού ομίλου στήριξε με κάθε τρόπο Κασσελάκη και προετοιμάζεται για δυναμική επανάκαμψη στα πάτρια εδάφη, “όταν το κλίμα θα είναι πρόσφορο”;
ΚΟΥΙΖ 2 : Αυτοδιοικητικό στέλεχος, από τα κορυφαία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και φανερά μάλιστα.
*** Αντιπολιτευόμενοι βουλευτές μαθαίνω ότι πλησίασαν και συναδέλφους τους του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να καταθέσουν κοινή ερώτηση για την κατάσταση στα καζίνο και ειδικότερα σε αυτά του Ρίου και του Λουτρακίου. Δεν γνωρίζω, όμως, την κατάληξη του φιλόδοξου εγχειρήματος…
Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Προσοχή σήμερα στα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν χρειάζονται ηρωισμοί, η φύση είναι ανίκητη. Πάρτε ομπρέλα μαζί σας, κατανοώ ότι το να πάρετε…βάρκα, είναι λίγο δύσκολο. Καλή τύχη και καλημέρα σας!